Zobacz pełną wersję : Zdjęcia robione Nikonem D5000
rolandr78
26-05-2010, 22:39
Witam wszystkich. Jestem świeżo upieczonym właścicielem Nikona D5000. Czy mogę prosić o porady jak prawidłowo ustawić aparat do zdjęć nocnych,panoramicznych,krajobrazowych itp. Mam nadzieję,że z czasem dojdę do wprawy bo robienie zdjęć sprawia mi wielką przyjemność.Z instrukcji niewiele mogę wyczytać-myślę,że wasze porady pomogą mi optymalnie ustawić aparat.Chciałbym uzyskać optymalne ustawienia dla pozycji M,A,S,P i ewentualnie proszę o porady które ustawienia są idealne do konkretnych zdjęć.
O stary. Wątpię żeby ktoś Ci tutaj to wszystko opisał bo ten temat jest baaardzo obszerny.
Poszperaj dobrze w necie to znajdziesz na pewno coś. Poszperaj coś na tym forum tu jest bardzo dużo takich porad. Skoro instrukcję przeczytałeś to może jakieś książki. Mówię jak będziesz chciał to znajdziesz bo na tym forum już wiele było takich tematów. No i co jeszcze. Musisz sam też trochę poeksperymentować. Kombinuj z ustawieniami a metodą prób i błędów też się wiele nauczysz.
Powodzenia;)
kurde chciałem jakieś podstawy Ci napisać, ale w połowie pisania wymiękłem. Tego jest tyle, że w kilku zdaniach nie da rady. szczera rada -> kup książkę o podstawach fotografowania.
jackrabbit
27-05-2010, 20:21
"ekspozycja bez tajemnic", to samo co w instrukcji ale przyjemniej napisane i duzo obrazkow :)
Michaelg
27-05-2010, 20:30
A do tego czasu używaj P jak każdy z nas :)
Na A - ustawiasz przysłonę co wpływa na głębię ostrości- czyli czy chcesz mieć rozmazane tło za obiektem fotografowanym czy ostre. Do krajobrazów używaj większej przysłony- w zależności od ogniskowej oczywiście. Resztę aparat ustawi "optymalnie".
Na S ustawiasz czas naświetlania resztę aparat dobiera "optymalnie".
Na M ustawiasz wszystko sam czas, przysłonę , iso. Wydaje mi się że najlepiej próbować samemu co i jak. Nocne zdjęcia na tym trybie bym robił. Dłuższy czas = więcej szczegółów nocą, i bardziej rozmyte np światła samochodów (poruszające się obiekty rozmyte). Używaj statywu im dłuższy czas.
Na P naciskasz przycisk- ten srebrny po prawej na górze i masz "bardzo optymalne zdjęcie ".
Tylko nie płaczcie, że nie uwzględniłem ruchu ziemi, czasu potrzebnego na zmianę iso czy sposobu trzymania statywu. Lepiej wg mnie pomóc tak niż napisać "poszukaj w necie".
Czytaj książki, wychodź na pole i trenuj.
Tylko nie płaczcie, że nie uwzględniłem ruchu ziemi, czasu potrzebnego na zmianę iso czy sposobu trzymania statywu. Lepiej wg mnie pomóc tak niż napisać "poszukaj w necie".
Akurat tutaj napisałeś to jest wszystko w instrukcji. Każdy program jest dobrze opisany. A sądzę że Rolandowi chodziło o coś więcej. To jest obszerny temat żeby to wszystko tutaj opisywać. A w necie jest naprawdę bardzo dużo. No i książki. Polecam książki np: Scotta Kelbyego i tu konkretny przykład ,,Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego"
rolandr78
27-05-2010, 23:43
Mam nadzieję,że uda mi się w miarę szybko opanować ten aparat i kto wie-może zamieszczę jakieś zdjęcia...
Mam nadzieję,że uda mi się w miarę szybko opanować ten aparat i kto wie-może zamieszczę jakieś zdjęcia...
Na pewno. Ale nie masz co się denerwować. Trzeba czasu a będzie dobrze. Powodzenia;)