Zobacz pełną wersję : cyfrowe wywolywanie nefa z roznymi ekspozycjami (?)
To mój pierwszy post na tym forum, więc od razu się witam. Chciałem też zadać pytanie, nie wiem tylko czy to dobry dział (zastanawiałem się też nad "oprogramowaniem"). Jestem jeszcze niezbyt doświadczonym użytkownikiem lustrzanki cyfrowej. Kilka lat temu chodziłem na kółko fotograficzne, gdzie uczyłem się samemu robić i wywoływać zdjęcia tradycyjne, potem miałem okres przerwy i teraz wróciłem do fotografii. Ale z cyfrowymi zdjęciami mam problem, bo widząc moje wyniki nie za bardzo mam ochotę to kontynuować. Po prostu zdjęcia są słabe. Nie chodzi mi o kadr, czy jakość naświetlenia, ale o samą obróbkę. Brakuje im dużo, w porównaniu z tym co osiągałem analogowo. Dlatego, początkowo nastawiony sceptycznie, zacząłem szukać oprogramowania do obróbki nef. I stąd moje pytanie płynie - bo wiem, że takiego oprogramowania jest dużo, daje ono zapewne zaawansowane możliwości obrabiania. Ale ja bym chciał jedną rzecz mieć. Tak jak miałem pod powiększalnikiem możliwość zakrywania pewnych elementów, aby jedne lepiej doświetlić niż inne, to zgaduje że tak można też i cyfrowo. Dlatego szukam programu, który na etapie "cyfrowego wywoływania" jest w stanie mi część obrazu wywołać np. z ekspozycja +0.3, a np. inne partie tego samego obrazu z -1. Nie wiem czy zrozumiale napisałem. Bo jak szukałem na googlach, to jedyne co znalazłem to używanie warstw (ze niby jedną warstwę się wywołuje jak na +, inną na -, potem się łączy co gdzie chce). Ale ja nie chce warstw - ja chce w momencie wywołania wybrać jakoś fragment dany, np. niebo, i kazać mu (programowi) ten fragment z mniejszą ekspozycją wywołać. Jest to możliwe? Powiedzcie, że tak :) I jeżeli tak, to czym to można tak zrobić? Fajnie żeby było kilka możliwości wyboru, bym potestował jak w różnych programach to działa, który będzie dla mnie wygodniejszy... Możecie pomóc i napisać mi coś na ten temat?
Jeśli chodzi o wywołanie Raw, to używam przeważnie
Camera Raw w Adobe PS, oraz sporadycznie Capture NX 2(tutaj miałbyś możliwość zaznaczania pewnych elementów i zmianę ich w sposób jaki by sie podobał;)
andrstac
26-05-2010, 21:55
Za pomocą Adobe Camera Raw (ACR), PS i obiektów inteligentnych. Wywołujesz Raw w ACR z jakąś ekspozycją balansem, itp, otwierasz do PS (z shiftem) - otworzy Ci jako obiekt inteligentny. Potem duplikujesz obiekt inteligentny, otwierasz ponownie (klikając na ten zduplikowany) w ACR, wywołujesz w inny sposób i wracasz do PS. Potem maskowanie jednego i drugiego (można ich więcej zrobić). Zaleta jest taka, że można nie tylko mieć różną ekspozycję, ale i wszystkie parametry które oferuje ACR - ja najczęściej używam do miksowania WB.
Czyli jeżeli chodzi o Adobe Camera Raw to wymaga to trochę walki i grzebania się (tzn otwierania roznych ekspozycji aby potem połączyć), natomiast w Capture NX 2 jest to "ułatwione" (tak jak pisałem wyżej - czyli zaznaczanie elementów i ustawianie im oddzielnej ekspozycji, a potem wywolanie całości). Dobrze zrozumiałem? Zatem CNX2 to jedyne oprogramowanie, które tak potrafi?
w Camera Raw bodajże od wersji 5.7 (cs4) masz możliwość selektywnego zmieniania ekspozycji (nasycenia, kontrastu itd)- malujesz pędzlem po obszarach które chcesz zmienić - nic nie trzeba otwierać w PS. Prosto i łatwo.
Witaj
Jeśli chcesz sprawdzić, jak działa Nikon Capture NX2 to tutaj (http://nikonimglib.com/cnx2/index_en_eur.html#os-windows) możesz w pełni legalnie ściągnąć wersję trial. Działa 60 dni, więc dość długo, żeby poznać podstawowe zasady obsługi, w tym obsługę punktów sterowania. Ja mam od niedawna, i powiem szczerze, że jeszcze nie do końca poznałem jego możliwości, ale jest bardzo prosty w obsłudze.
marszull
27-05-2010, 14:04
jest jeszcze Lightroom w ktorym mozna miejscowo zwiekszac zmienszac ekspozuycje przy wolaniu, plus jeszcze mnowstwo innych funkcji
beta wersja (3) jest do czerwca (konca) bezplatna, moim zdaniem warto przetestowac, program oparty na silniku ACR
uzywam (obecnie wer 2) i polecam, jest tez kilka dobrych ksiazek na rynku o LR ktore bardzo dobrze opisuja ten program (zajrzyj do empiku albo traffic, nei pamietam tytulow ale w tym na pewno ksiazki S. Kelby)