Zobacz pełną wersję : szybkie pytanie - D3000
Siema ;)
nie chciałem robić śmietnika w innych działach.
Odpowie ktoś tylko i do kosza temacik :)
mianowicie - byłem na sesji z koleżanką, wróciłem i mój D3000 już ma ostatnią kreskę baterii, wiadomo, nie da się zrobić zdjęcia. Podłączam pod USB, włączam aparat, wszystko świeci itp, tylko że komp go nie wykrywa. To normalne? Podłączyłem do ładowania, zobaczymy czy na full się połączy, ale trochę się zmartwiłem, oby niepotrzebnie... :)
proszę o odpowiedź :D pozdro
Megazordon
26-05-2010, 20:46
To najprawdopodobniej system bezpieczeństwa, żeby podłączony do komputera aparat nagle Ci się nie wyłączył. Wiele aparatów tak ma, nawet te kompaktowe, że z jedną kreską do kompa ich nie podłączysz.
Na przyszłość polecam czytnik kart, bo wyjście USB w aparacie szybko się może zużyć i zepsuć. Czytnik kart jest też niezastąpiony właśnie w takich sytuacjach, gdy masz rozładowaną baterię, a już chcesz oglądać zdjęcia na monitorze komputera.
właśnie nie mam czytnika niestety, nie mogę się zebrać do zakupu :)
oby wszystko było OK, jeszcze z pol godzinki i będzie bateria gotowa to sprawdzę hehe :) dzięki kolego
ale przez USB można wykorzystać program do profesjonalnego transferu fotografii NikonTransfer (ja go używam). Choć dla zwykłego, przeciętnego, szarego, okazjonalnego amatora nie ma to większego znaczenia ...
Na przyszłość polecam czytnik kart, bo wyjście USB w aparacie szybko się może zużyć i zepsuć.
Dokładnie tak samo, jak gniazdo karty :).
mateo912
27-05-2010, 09:39
Zink a jak może sie zużyć gniazdo na karty?
Prędzej można je zepsuć wciskając odwrotnie kartę czy na chama dociskając ale zużyć?
miron19j
27-05-2010, 09:42
Zink a jak może sie zużyć gniazdo na karty?
pewnie tak samo jak gniazdo USB ;-)
Megazordon
27-05-2010, 19:46
Tylko że czytnik można przyczepić do kompa raz na zawsze (przynajmniej ja tak zrobiłem), a ciągłe wtykanie kabla w aparat może spowodować zużycie się gniazda.
tak jakby ktoś byl ciekaw :P (choć wątpię :D) to po naładowaniu połączyłem się bez problemu :)
a ciągłe wtykanie kabla w aparat może spowodować zużycie się gniazda.
Zupełnie jak wtykanie karty do gniazda w aparacie. Wspaniały temat do debaty, może jakieś testy, porównania, tabelki?
to zapewne przez tą koleżankę na sesji :P
ale przez USB można wykorzystać program do profesjonalnego transferu fotografii NikonTransfer (ja go używam). Choć dla zwykłego, przeciętnego, szarego, okazjonalnego amatora nie ma to większego znaczenia ...
kocham tego faceta:) haha...
wychodzi na to, że całe życie amatorsko transferowałem fotografie:)
To może z Tobą się umówi na piwo... Ja mu proponowałem, że przyjadę do niego do Krakowa, to nawet nie odpisał, gbur jeden. ;)
kocham, kocham ale platonicznie. Jak uczeń mistrza, jak Luke Skywalker Yode:)
ekonet: usunięto kilkadziesiąt moich komentarzy, często całkiem normalnych, i nigdy nie dostałem informacji od osoby usuwającej, jaki jest powód ...
A co do zaproszenia: jesteśmy w internecie, możemy tutaj swobodnie rozmawiać, również prywatnie, na PM i wszystko wyjaśniać, twoje zaproszenie potraktowałem jako propozycję do zastanowienia się, a nie jako oficjalne pismo, na które trzeba odpowiadać. Biorąc pod uwagę powódź uznałem, że i tak nie będziesz w stanie bezpiecznie do mnie dopłynąć ...
Psychotrop
28-05-2010, 10:14
Ja mu proponowałem, że przyjadę do niego do Krakowa, to nawet nie odpisał, gbur jeden. ;)
to już nie chcesz do mnie ? :(
będę płakusiał :mrgreen:
to już nie chcesz do mnie ? :(
będę płakusiał :mrgreen:
Jakie "nie chcesz"? Cały czas chcę. :)
Przez większość życia podłączałam aparat kablem do komputera celem tranferu swoich dzieł, potem chyba tu na forum przeczytałam, że tak jest niebezpiecznie, niedobrze itp, bo ..."cośtam, cośtam", zatem kupiłam czytnik i czytnik podłączam do kompa, teraz czytam, że tak też jest źle, niezgodnie z Feng Shui, niekoszernie itd;).
To zdecydujcie się może...? Mam na wieki zdjęcia na karcie zostawiać?;)
Psychotrop
28-05-2010, 10:48
i jeszcze karty nie wyciągać bo np wybuchnie ... :)
skończy się miejsce na karcie, aparat odstawiasz i kupujesz nowe body z kartą :)
nie ma "zlituj się" :)
usunięto kilkadziesiąt moich komentarzy, często całkiem normalnych, i nigdy nie dostałem informacji od osoby usuwającej, jaki jest powód ...
Tym "często całkiem normalnych" sam potwierdzasz, że zazwyczaj są one nienormalne lub normalne "inaczej".
Zazdroszczę Ci nadmiaru wolnego czasu, większość ludzi nie ma go aż tyle, by dzielić się swoją "mądrością" życiową, tak jak Ty.
Jedno jest pewne - Twoje wpisy nadal będą znikać (może nawet ten zacytowany wyżej). W tajemniczych okolicznościach. :) Bez zbędnego tłumaczenia. Skoro Ty się dobrze bawisz, my też chcemy. :)
Jano1640
28-05-2010, 14:46
wychodzi na to, że całe życie amatorsko transferowałem fotografie:)
Nareszcie ktoś mnie "zdefiniował".Jestem szary,zwykły.przeciętny,okazjonalny.Dzięki stary!
Jestem szary,zwykły.przeciętny
Jak kiełbasa! ;)
Jano1640
28-05-2010, 23:09
Jak kiełbasa! ;)
Chyba bardziej jak papier do d....y,tak wyszło,super.