Zobacz pełną wersję : Maly problem z fisheye samyang 8mm i D80
Ghoust1983
26-05-2010, 19:03
Witam :)
Mam maly problem odnosnie obiektywu i ostrzenia z bliskiej odleglosci.
Niestety swiatlomierz nie dziala z D80 prawdopodobnie dlatego ze nie jest podpiety pod elektronike i dziala tylko w manualu . Teraz mam zagadke jak wyostrzyc z bliska i jak zlapac odpowiednia ostrosc. Parametry ponoc dla tego obietywu z D 80 to swiatelko na 5,6 i nieskonczonosc . Ale w takim wypadku lapie od 1 metra lub dalej ostrosc. Mam ten obiektywik kilka dni i prosze o pomoc ;)
Pozdrawiam Ghoust
puchbeary
26-05-2010, 19:32
Twój post to pomieszanie z poplątaniem. Światłomierz ma się nijak do potwierdzenia ostrości które Twój D80 realizuje z każdym obiektywem w trybie "M". Potwierdzenie to objawia się pojawieniem zielonej kropki w wizjerze. Sprawdź jeszcze jaka jest minimalna odległość ostrzenia obiektywu ( nie znam tego szkła).
Mariusz888
26-05-2010, 19:36
Światłomierz nie działa i działał nie będzie - szkło jest manualne bez styków więc nic dziwnego - trzeba było czytać przed zakupem ;) a do wyostrzania służy pierścień na obiektywie więc nie rozumiem trochę pytania... bo jeśli pierścień się obraca to jak możesz nie móc wyostrzyć? ;)
Ghoust1983
26-05-2010, 21:42
Normalnie na pierscieniu jest od 0,3 do nieskonczonosci i przy dalszych obiektach do fotografowania jest calkiem ok ale przy minimalnej odleglosci 30 cm nie moge wyostrzyc. Przy wrzuceniu na kompa wszystko w smietnik idzie. Dziala zas lepiej ale tylko przy swiatelku 8 a na 5,6 daje jeszcze rade ale jak sie zabrac za 3,5 to katastrofa. Odnosnie manuala to wiem ze nie bedzie chodzic inaczej ten obiektyw , Zapoznalem sie przed zakupem;)
poczytaj wątek o tym obiektywie w dziale 6-24 mm. tam podobny problem pojawia się dość często. po prostu ustawienie pierścienia jest rozjechane. wysyłasz do serwisu i poprawiają :). inną sprawą jest to, że ten obiektyw demonem ostrości na 3,5 nie jest.
Ja pisze siona - to niestety znany problem, skala odległości na pierścieniu nie pokrywa się z odległościami ostrzenia obiektywu. Z tego co ludzie pisali, serwis naprawia to sprawnie.
Jeśli nie chcesz wysyłać do serwisu, sprawdź sam jak ostrzy Twój egzemplarz. Aparat na statyw, f8, obiekty w kadrze daleko i robisz zdjęcia na każdej przedziałce pierścienia ostrości, później na kompie sprawdzasz gdzie było najostrzej. To samo zrób ale w środku kadru ustaw coś w odległości 1-3 metrów.
U mnie np. nieskończoność jest na 0,4 ;) ale może się zdarzyć, że skala jest tak rozjechana, że trudno w ogóle zrobić ostre zdjęcie, ktoś ostatnio opisywał taki przypadek.
Ghoust1983
27-05-2010, 20:06
ok przeprowadze taki experymen w weekend i powiem co i jak wyszlo ;) mam nadzieje ze bedzie ok