PDA

Zobacz pełną wersję : POMOCY wspomaganie AF sb-900 + D200

piotr_wojcik
26-05-2010, 18:15
Witam wszystkich. Mam taki problem.
Mam dwa korpusy d90 oraz d200 oraz lampę sb-900. Gdy używam d90 sb-900 emituje wiązkę czerwonych promieni (wzorek) wspomagania AF. Gdy przełożę ją na d200 wzorek nie jest emitowany. Ustawienia w obu body są takie same: Tryb A, ISO 200 ten sam obiektyw.

Wiem o tym, że to wspomaganie za pomocą lampy zewnętrznej nie działa w trybie zdjęć seryjnych, mam ustawiony tryb zdjęć pojedynczych dla af, oraz środkowy punkt ostrości. Ustawiałem również różne tryby pól autofocusa i w żadnym nie działa.

Przejrzałem całe menu. Niestety nie mogę sobie z tym poradzić sam, więc proszę kolegów o pomoc. Jest to sprawa dość pilna i bardzo mi na niej zależy.

Me_how
26-05-2010, 20:43
A autofocus masz ustawiony w trybie af-s czy af-c?

piotr_wojcik
26-05-2010, 20:54
A autofocus masz ustawiony w trybie af-s czy af-c?

AF-S :( - czy jest jakas pozycja w menu, która steruje tą funkcją?

piter123789
26-05-2010, 21:47
Dokładnie 2 dni temu miałem ten sam problem w d300 ale po przekartkowaniu instrukcji doszedłem co i jak! Otóż w d300 jest tak że wspomaganie działa tylko wtedy gdy wybierzemy Af-S oraz po wybraniu automatycznego wyboru pola AF i dynamicznego lub pojedynczego wyboru pola ale tylko wtedy, gdy ostrość będzie ustawiona w centrum! Mam nadzieję że nie zagmatwałem za bardzo. To nie tylko z sb-900 nie masz wspomagania, ale nawet z wbudowaną go nie ma.:) Pozdrawiam

Mariusz888
26-05-2010, 23:08
No to namieszałeś bo AF Assist działa w AF-S i pojedynczym polu nie tylko na centralnym - zresztą to na których działa a na których nie i przy jakich ogniskowych jest w instrukcji ;) ciężko na odległość pomóc i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale jeszcze w puszce sprawdź czy masz włączone wspomaganie AF - nie wiem ale może jest tak że jak tam jest włączone to jak jest lampa to lampa to przejmuje a jak jest tam off to nie ma ani z puszki ani z lampy...? ;)

piotr_wojcik
27-05-2010, 10:08
No to namieszałeś bo AF Assist działa w AF-S i pojedynczym polu nie tylko na centralnym - zresztą to na których działa a na których nie i przy jakich ogniskowych jest w instrukcji ;) ciężko na odległość pomóc i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale jeszcze w puszce sprawdź czy masz włączone wspomaganie AF - nie wiem ale może jest tak że jak tam jest włączone to jak jest lampa to lampa to przejmuje a jak jest tam off to nie ma ani z puszki ani z lampy...? ;)

Dzięki za próby pomocy. Na razie walczę z tym bez skutku.

markB
27-05-2010, 12:19
1. Rozumiem, że sprawdziłeś co masz ustawione w aparacie w menu a9?
2. Gdyby nadal nie działało, to szybkim rozwiązaniem jest wyłączenie działania diody w lampie i korzystanie z diody wspomagającej w aparacie.

piter123789
27-05-2010, 13:54

No to coś źle musiałeś zrozumieć i nic tu nie jest namieszane. Wspomaganie Af (a nie sam Af) działa tylko na AF-s i gdy mamy tryb wyboru pola af na (automat, pojedynczy punkt Af, dynamiczny wybór pola ostrości- z tym że w tych 2 ostatnich trzeba mieć na środku ustawioną ostrość). No dodatkowo musimy włączyć funkcję: Lampa wspomagania Af w menu (A9). To samo dzieje się z wbudowaną lampą. Powinno pomóc.

PS Mariusz888: Wiadomo że Af działa niezależnie od tego, gdzie ustawimy ostrość.:)

Mariusz888
27-05-2010, 17:36
piter123789 - mieszasz coś jednak albo niejasno piszesz (ale wg mnie mieszasz)...

działa tylko na AF-s i gdy mamy tryb wyboru pola af na (automat, pojedynczy punkt Af, dynamiczny wybór pola ostrości- z tym że w tych 2 ostatnich trzeba mieć na środku ustawioną ostrość)
Nie może tak być bo mam D200 i używałem wspomagania i gdy mam dźwigienkę z przodu na AF-S, tryb S (zdjęcie pojedyncze) i wajchę z tyłu na prawo od wyświetlacza na pojedynczy punkt AF to nie działa tylko na centralnym tylko na innych też (ale nie na wszystkich) ;)

Żeby potwierdzić swoją teorię (zresztą działającą bo wiem że jest to używalne a wiem to z praktyki) odeślę Cię do 58 str instrukcji do D200 czyli do rozdziału "Dioda wspomagająca AF" gdzie na kolejnej stronie (str 59) jest rozrysowane dokładnie na których polach i przy jakiej ogniskowej działa AF assist ;) i bynajmniej jest tam dduuuuuuużo więcej pól niż tylko centralny więc jakby na to nie patrzeć mam rację ;)

EDIT
A po za tym nie może o to chodzić ponieważ autor wątku napisał:

mam ustawiony tryb zdjęć pojedynczych dla af, oraz środkowy punkt ostrości. Ustawiałem również różne tryby pól autofocusa i w żadnym nie działa
więc i tak mam rację ;)

piter123789
27-05-2010, 18:22
Nie może tak być bo mam D200 i używałem wspomagania i gdy mam dźwigienkę z przodu na AF-S, tryb S (zdjęcie pojedyncze) i wajchę z tyłu na prawo od wyświetlacza na pojedynczy punkt AF to nie działa tylko na centralnym tylko na innych też (ale nie na wszystkich) ;)

Ja pozwolę sobie Drogi Mariuszu przytoczyć fragment z instrukcji d300!:) (strona 273- Lampa wspomagania AF)

"Dioda wspomagająca AF świeci w słabych warunkach oświetleniowych. Dioda wspomagająca AF jest dostępna tylko, gdy są spełnione następujące dwa warunki:
1. dla trybu ustawiania ostrości jest wybrany pojedynczy autofokus,
2. dla trybu wyboru pola AF jest ustawiony automatyczny wybór pola AF albo jest ustawiony pojedynczy AF lub dynamiczny AF i został wybrany środkowy punkt ostrości."

Te nieścisłości mogą wiązać się z tym, że mamy troszkę inne puszki.:)

Mariusz888
27-05-2010, 18:29
piter123789 - to "krótka piłka" i szybkie pytanie - autor wątku ma D200 czy D300? :mrgreen: ... ;) jako że odpowiedź na pytanie znasz to wiesz "co jest grane" :)

piter123789
27-05-2010, 19:46
Zgadza się.:) Ja w pierwszej wypowiedzi zaznaczyłem że mam d300 i myślałem że tu jest podobnie dlatego zabrałem głos. No ale cóż, troszkę się te puszki różnią. Jednak myślę że to co tu napisałem może przydać się przy okazji posiadaczom d300, którzy napotkają się na ten sam problem. A wracając do tematu. Może warto spróbować zresetować puszkę, może coś zostało wyłączone. Pozdrawiam.

enthropia
28-05-2010, 09:11
A czy przypadkiem słowem kluczem nie jest tutaj ''wspomaganie''. ;)

tzk
28-05-2010, 09:31
Był już taki wątek odnośnie błędnego działania AF z wspomaganiem SB-900. Dotyczył zdaje się D3 i D700.
U mnie w D700 też źle działa AF przy wspomaganiu z SB-900. Wyłączyłem wspomaganie i AF działa w punkt.

Chyba to ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=89608

Bosek
15-06-2010, 13:28
A kolega wie że, wszystkie Nikony nie ostrzą gdy wspomaganie AF jest ustawione w lampie, a nie w aparacie?