PDA

Zobacz pełną wersję : Kompensacja Ekspozycji D90- Problem

BialyBST
26-05-2010, 15:58
Witam wszystkich , mam dziwny problem odnosnie kompensacji ekspozycji chodzi o to ze aparat nie reaguje na zmiane +/- tzn zdjecie zrobione na +5 EV jest takie samo jak na -5EV :/ i nie wime czy sobie nie wkrecam ale wydaje mi sie ze troche bardziej szumi niz wczesniej. Moze cos w ustawieniach zmienilem ale nie wydaje mi sie

Pozniej zdjecia
0 EV
http://yfrog.com/g4dsc0080ij

+1,3 EV
http://yfrog.com/5cdsc0081zfj

+5 EV
http://yfrog.com/c9dsc0082fj

Chcialbym dodac ze na innych programach oprocz M normalnie działa kompensacja.

remos
26-05-2010, 16:27
Auć, ale olbrzym :P

Bo robisz na manualu to korekta ekspozycji nic nie wnosi!

BialyBST
26-05-2010, 16:27
Aha i jeszcze jedno drabinka w wizjerze normalnie działa tzn reaguje na zmiane EV natomiast na zdjeciach tego nie widac:/

Rogrin
26-05-2010, 16:33
Bo w manualu nie działa kompensacja.

JacekCz
26-05-2010, 16:34
Auto ISO ?

akein
26-05-2010, 16:57
Hmm.. Dam sobie rękę uciąć, że wczoraj bawiłem się kompensacją ekspozycji w trybie M i zmiany były. ;D Aż się zdziwiłem. Nie zmieniały się ustawienia przesłony i migawki, ale zdjęcie było ciemniejsze / jaśniejsze. Widać postprocessing już po strzale. Sprawdzę jeszcze dziś w domu.

andrstac
26-05-2010, 17:36
Kompensacja w trybie M tylko przesuwa punk 0 na drabince. Więc jeżeli przestawisz kompensację np -2EV i nie ruszysz kółka przysłony ani czasu to nic nie wniesie. Tylko punk 0 się przesunie o 2EV.

BialyBST
26-05-2010, 17:47
Mi tez sie wydaje ze wczesniej po zmianie EV w trybie M zdjecie albo ciemniało albo sie rozjasniało. Skoro w trybie M fabrycznie nie wnosi nic zmiana EV to po co jest widoczna ta zmiana na "drabince". Tak sie stresuje bo wczoraj spadł mi z ławki plecak w którym był aparat :( i szukam czy wszystko działa..

PyRaS
26-05-2010, 18:16
Ta drabinka w trybie M pokazuje czy zdjęcie będzie prześwietlone czy niedoświetlone :)

BialyBST
26-05-2010, 18:21
tak wiem ale jezeli np przy F 7 i czasie 1/100 zdjecie bylo za ciemne ( drabinka np - 3) to wtedy za pomoca przycisku +/- dodawałem sobie np - 0,7 i po puszczeniu na drabince pokazywalo ze nie bedzie niedoswietlone tak mi sie wydaje ze tak bylo..

Byłby ktoś tak miły i sprawdził w D90 czy jak zrobi zdjecie przy takich samych ustawieniach przysłony i czasu np przy +3 EV i przy -3EV w tybie M czy bedzie jakas roznica?

251kris
26-05-2010, 19:06
Byłby ktoś tak miły i sprawdził w D90 czy jak zrobi zdjecie przy takich samych ustawieniach przysłony i czasu np przy +3 EV i przy -3EV w tybie M czy bedzie jakas roznica?

Przy załozeniu, że nie masz ustawione AUTOISO, skąd ma się wziąć różnica, skoro parametry naświetlania się nie zmieniły. Wprowdzoną korektę zobaczycz tylko na drabince. Zobacz np. jak działa korekta ekspozycji na inne tryby pracy - to Ci powinno trochę rozjaśnić.

BialyBST
26-05-2010, 20:06
Przy załozeniu, że nie masz ustawione AUTOISO, skąd ma się wziąć różnica, skoro parametry naświetlania się nie zmieniły. Wprowdzoną korektę zobaczycz tylko na drabince. Zobacz np. jak działa korekta ekspozycji na inne tryby pracy - to Ci powinno trochę rozjaśnić.

tak wiem jak działa w innych trybach tylko ze wydawało mi sie ze w trybie M działa tak samo tzn jak drabinka jest na - to za pomoca przyciska -/+ dodaje ev zeby drabina pokazala 0 i wtedy poprawne zdjecie wychodzi.

251kris
26-05-2010, 20:17
tak wiem jak działa w innych trybach tylko ze wydawało mi sie ze w trybie M działa tak samo tzn jak drabinka jest na - to za pomoca przyciska -/+ dodaje ev zeby drabina pokazala 0 i wtedy poprawne zdjecie wychodzi.
Nie do tego służy korekta ekspozycji, albo inaczej, nie tak się ją stosuje.
Jeśli drabinka nie jest na zero, kręcisz kółkami - w czym problem?
Jesli natomiast jest tak, że mamy tryb M, drabinka ustawiona na 0 i wprowadzona korekta np. -1EV, to zdjęcie jest niedoświetlone o 1EV.

BialyBST
26-05-2010, 20:56
Nie do tego służy korekta ekspozycji, albo inaczej, nie tak się ją stosuje.
Jeśli drabinka nie jest na zero, kręcisz kółkami - w czym problem?
Jesli natomiast jest tak, że mamy tryb M, drabinka ustawiona na 0 i wprowadzona korekta np. -1EV, to zdjęcie jest niedoświetlone o 1EV.

Dobra ale chodzi o to ze zdjecie zrobione w trybie M -1 i +1 wyglada tak samo a wczesniej tak nie bylo przynajmniej tak mi sie wydaje.. jakby ktos kto ma D90 mógł zrobic dwa takie same zdjecia z różną kompensacja ekspozycji bylbym wdzieczny

andrstac
26-05-2010, 21:45
Dobra ale chodzi o to ze zdjecie zrobione w trybie M -1 i +1 wyglada tak samo a wczesniej tak nie bylo przynajmniej tak mi sie wydaje.. jakby ktos kto ma D90 mógł zrobic dwa takie same zdjecia z różną kompensacja ekspozycji bylbym wdzieczny

Kolego, przecież mówiłem już, że choćbyś kręcił na +5 albo na -5EV kompensacją, a nie ruszysz przysłoną, ani czasem to w trybie M (o ile będą takie same warunki) zdjęcie wyjdzie naświetlone tak samo. Kompensacja w trybie M po prostu nie do tego służy.

Może przykład jak ma działać:

Załóżmy że robisz w trybie M (pomiar matrycowy) w zmieniającym się oświetleniu zdjęcia jasnych obiektów (np jasne ściany, ludzie w jasnych ubraniach. Gdy wyrównasz drabinkę (przysłoną, czasem) na 0 zdjęcia wyjdą lekko niedoświetlone (dlaczego, chyba wiesz). Jak sobie radzić? Albo naświetlasz np o +0.7EV na drabince, albo ustawiasz korekcję na +0.7EV i potem ustawiasz na drabince na 0 (ponieważ to 0 na drabince jest przesunięte - skorygowane - o 0.7EV na +). Teraz jasne?

251kris
26-05-2010, 22:11
Jesli po wprowadzeniu tych korekt za każdym razem wyzerujesz drabinkę, to zdjęcia bedę się różnić, łapiesz?

mpwt
28-05-2010, 10:44

Ludzie, litości. Co to jest tryb M? Sam ustawiasz czas i przesłonę. Jak będziesz sobie kręcił kółkiem od zmiany EV to co się ma zmienić? Czas, przesłona czy ISO? No trochę pomyślunku...

f80
28-05-2010, 18:03
Witam serdecznie
Strona 90 instrukcji definiuje to tak: ...( w trybie M tylko ulega zmianie informacja o ekspozycji pokazana na elektronicznej skali ekspozycji ; czas otwarcia migawki i przysłona pozostają niezmienione ) .
Moim skromnym zdaniem szybciej i skutecznie wprowadzamy korekcję na M ustawiając odpowiednio + lub - podczas obserwacji wskazań światłomierza , jak zresztą opisał kolega andrstac.
Wprowadzając korekcję a potem korygując światłomierz niepotrzebnie tylko tracimy czas.

surfer_19
01-06-2010, 23:44
Zrobiłem dla Ciebie ten test. Widać różnicę na trybie manualnym, ale jest to związane tym, że na drabince punkt zero przesuwa się(jeśli robisz oczywiście na manualu) i automatycznie musisz dobrać inny czas, aby zdjęcie było prawidłowo naświetlone. Jeśli natomiast zrobisz zdjęcie na -1ev dobranym prawidłowo czasie naświetlania i przestawisz następnie ev+1, a nie ruszysz czasu to zdjęcie wyjdzie tak samo naświetlone.

durom
02-06-2010, 07:26
I tak można w nieskończoność. W trybie M kompensacja ekspozycji nie działa. A przynajmniej nie tak, jak tego chcecie czyli jak w innych trybach. Koniec i basta.
Dodam jeszcze że chyba tutaj Gavin o tym mówi http://gavtrain.blogspot.com/2010/05/exposure-compensation-video-tips.html