PDA

Zobacz pełną wersję : Czym grozi używanie zamiennika akumulatora EN-EL5?

alexisonfire
26-05-2010, 13:16
Witam. Mam kompakt Nikon P100. Czy dobrym pomysłem jest zakup zamiennika EN-EL5. Ma on 3200 mAh, natomiast oryginał ma 1100 mAh. Czy grozi czymś używanie takiego zamiennika i czy dzięki niemu aparat zrobi więcej zdjęć?
Bo ten akumulatorek w p100 to bieda, ledwo na 100 zdjęć mi wystarcza a producent informuje że 250.

TristisAnima
26-05-2010, 13:45
Grozić raczej niczym nie powinno, jeśli tylko nie jest to jakaś super tandetna podróba, generująca jakieś zwarcia. Zdjęć teoretycznie powinieneś więcej zrobić ale znając życie, koło tych 3200mAh, to on pewnie nawet nie leżał. Producenci różne głupoty potrafią wypisywać na etykietach, także nie bądź zaskoczony jeśli zrobisz tyle samo zdjęć na tym zamienniku.

Erie
26-05-2010, 13:52
on ma tylko 3200 mAh na etykiecie - producent w Chinach może Ci wpisać dowolną wartość jaką sobie tylko zamarzysz :D, Twoje logo może być już przy partii np. 1000 szt

mkl
03-06-2010, 08:05
Witam. Mam kompakt Nikon P100. Czy dobrym pomysłem jest zakup zamiennika EN-EL5. Ma on 3200 mAh, natomiast oryginał ma 1100 mAh. Czy grozi czymś używanie takiego zamiennika i czy dzięki niemu aparat zrobi więcej zdjęć?
Bo ten akumulatorek w p100 to bieda, ledwo na 100 zdjęć mi wystarcza a producent informuje że 250.

Producent podaje ilość zdjęć w ściśle określonych warunkach - które zwykle są podane. Ilość zdjęć w praktyce jest silnie zależna przede wszystkim od tego jak często włączasz aparat, jak często korzystasz z przeglądania zdjęć w aparacie, użycia lampy błyskowej etc. Warto zwrócić uwagę na sposób używania, bo 100 zdjęć z deklarowanych 250 to dość mało... Może coś jest nie tak.

Używanie zamienników, nawet chińskich niczym nie grozi. Sam tak zrobiłem, gdy miałem (wciąż mam) Lumixa FZ-30. Należy się jednak spodziewać, że zwykle zamiennik (tani) jest niższej jakości i jego efektywna pojemność jest zwykle mniejsza niż deklarowana.

Foto7
03-06-2010, 13:31
Miałem can G5 i kupiłem większy akumulator i po pewnym czasie przestał ładować akumulator ( ładowanie w aparacie) , po prostu nie wytrzymał większego ładowania. Kupiłem zewnętrzną ładowarkę i dalej służy mi aparat.
Tak więc jak bedziesz miał większą baterie to rozważ czy ładowanie wydoli. Akumulator kup jakieś znanej firmy niz jakiś no name na wszelki wypadek. pozdrawiam

mkl
03-06-2010, 14:34
Tak więc jak bedziesz miał większą baterie to rozważ czy ładowanie wydoli. Akumulator kup jakieś znanej firmy niz jakiś no name na wszelki wypadek. pozdrawiam

Nie do końca tak jest. Zwykle wszelkie ogniwa NiCD, NiMH czy litowe ładuje się stałym prądem. Ładowarka ma ograniczenie maksymalnego prądu ładowania oraz maksymalnego napięcia na baterii (ogniwie). Jeżeli do ładowarki włoży się akumulator o dużo większej pojemności, ładowanie będzie poprostu trwało dłużej, ale nie powinno mieć żadnego wpływu na jakość funkcjonowania zarówno ładowarki jak i akumulatora - chyba że jedno z nich jest niskiej jakości lub też nie spełnia założonych parametrów.

Foto7
03-06-2010, 18:04
Dla tych co nie wiedzą w G5 ładowanie odbywa się w aparacie nie w osobnej ładowarce i producent G5 nie przewidział że taki ludek jak ja właduje akumulator o większej pojemności. Każda ładowarka jaką dostaniesz z aparatem jest przystosowana do konkretnego modelu akumulatora i jeśli wsadzisz większy to już nie ma gwarancji, że taki tandem będzie działał tak jak powinien. Co innego jak włożysz większy w aparat to będziesz go dłużej rozładowywał jeśli pojemność jest prawdziwa a nie tylko na etykiecie.

marcinez
03-06-2010, 19:05
Miałem can G5 i kupiłem większy akumulator i po pewnym czasie przestał ładować akumulator ( ładowanie w aparacie) , po prostu nie wytrzymał większego ładowania. Kupiłem zewnętrzną ładowarkę i dalej służy mi aparat.
Ten większy akumulator był firmowy?? Jeśli nie firmowy to skąd wiesz, że był większej pojemności? Pomiary robiłeś czy inaczej sprawdziłeś pojemność?

mkl
03-06-2010, 20:44
Dla tych co nie wiedzą w G5 ładowanie odbywa się w aparacie nie w osobnej ładowarce i producent G5 nie przewidział że taki ludek jak ja właduje akumulator o większej pojemności.

Miejsce ładowania nie zmienia zasad ładowania ogniwa...Jest jeszcze jedna możliwość. Elektronika ładująca może mieć dodatkową opcję w postaci odcinania ładowania w momencie przekroczenia określonego czasu ładowania. Czasami stosuje się taki zabieg jako jedno z zabezpieczeń procesu ładowania. Wtedy aku o większej pojemności niż nominalna będzie permanentnie niedoładowane.

Master1599
12-11-2010, 16:00
Hmm to Moge uzywać
zamienika En EL5 i ladować go z aparatu ?
Czy nie zabardzo ??

maszin
16-11-2010, 00:05
on ma tylko 3200 mAh na etykiecie - producent w Chinach może Ci wpisać dowolną wartość jaką sobie tylko zamarzysz :D, Twoje logo może być już przy partii np. 1000 szt

chinole za duzo o jedno zero napisali na etykiecie :).... znając życie: po paru ładowaniach bedziesz miał mniejszą pojemnosc niz oryginał !

Erie
16-11-2010, 00:13
chinole za duzo o jedno zero napisali na etykiecie :).... znając życie: po paru ładowaniach bedziesz miał mniejszą pojemnosc niz oryginał !

to nie tak, że to chinole tylko akurat ich polscy zleceniodawcy - zamów partię 10 000 szt akumulatorków np. Maszin En-El3e o pojemności (na etykietce) 6000 mAh i Ci zrobią takie (przy czym faktyczna pojemność będzie co prawda w okolicy 1500 mAh, ale nie ma to znaczenia :D)