PDA

Zobacz pełną wersję : Dwa akumulatory w gripie

Karbulot
26-05-2010, 13:03
Do swojego D90 mam podpięty grip MB-D80. Dotychczas korzystałem tylko z jednego akumulatora włożonego w prawy slot. Dzisiaj przyszedł zamówiony drugi akumulator, który włożylem w lewy slot. Mam w związku z tym parę pytań:

1. Czy gdzieś w ustawieniach musze zmienić jakąś opcję, że korzystam z dwóch akumulatorów?
2. Jak wyglada sytuacja z poborem prądu? Zrobiłem dwa zdjęcia i pokazało mi, że do zrobienia zdjęć został użyty akumulator prawy (licznik pokazał +2 zdjęcia), lewy nadal pokazuje 0 zrobionych zdjęć. Ponadto w menu w informacji o stanie akumulatorów, prawy jest otoczony ramką. Czy z lewego akumulatora aparat zacznie pobierać prąd dopiero po rozładowaniu prawego?
3. Jeśli tak, to jak ustawić z którego ma pobierać aktualnie prąd? Da się tak zrobić? Zmienić aktywną ramkę w ustawieniach, aby przykładowo zaczął pobierać z drugiego? Na jakiej zasadzie odbywa się zarządzanie prądem przez aparat w przypadku dwóch akumulatorów? Czy jest coś, na co powinienem zwracać uwagę? W instrukcji nic nie pisze.

TristisAnima
26-05-2010, 14:05
Do swojego D90 mam podpięty grip MB-D80. Dotychczas korzystałem tylko z jednego akumulatora włożonego w prawy slot. Dzisiaj przyszedł zamówiony drugi akumulator, który włożylem w lewy slot. Mam w związku z tym parę pytań:

1. Czy gdzieś w ustawieniach musze zmienić jakąś opcję, że korzystam z dwóch akumulatorów?
2. Jak wyglada sytuacja z poborem prądu? Zrobiłem dwa zdjęcia i pokazało mi, że do zrobienia zdjęć został użyty akumulator prawy (licznik pokazał +2 zdjęcia), lewy nadal pokazuje 0 zrobionych zdjęć. Ponadto w menu w informacji o stanie akumulatorów, prawy jest otoczony ramką. Czy z lewego akumulatora aparat zacznie pobierać prąd dopiero po rozładowaniu prawego?
3. Jeśli tak, to jak ustawić z którego ma pobierać aktualnie prąd? Da się tak zrobić? Zmienić aktywną ramkę w ustawieniach, aby przykładowo zaczął pobierać z drugiego? Na jakiej zasadzie odbywa się zarządzanie prądem przez aparat w przypadku dwóch akumulatorów? Czy jest coś, na co powinienem zwracać uwagę? W instrukcji nic nie pisze.

Ad1. Nic nie trzeba zmieniać, chyba, że będziesz korzystał z paluszków, wtedy trzeba ustawić rodzaj ogniw.

Ad2. Dokładnie tak

Ad3. Jeśli oba akumulatorki naładowane są do 100%, aparat ZAWSZE zaczyna pobierać prąd z prawego, z lewego natomiast, dopiero po rozładowaniu owego prawego. Jeśli akumulatorki masz naładowane nierówno, np. jeden 34% a drugi 87%, aparat zaczyna wykorzystywać ten, w którym jest mniej procentów, niezależnie czy siedzi w prawej czy lewej kieszeni.

Karbulot
26-05-2010, 15:20
A jeśli lewy będę traktował tylko jako rezerwowy? Będzie naładowany na przykład na 100%, i doładowywał będę tylko prawy jak będzie mało procent? Czy lewy akumulator, naładowany na full, ale nie wykorzystywany nie bedzie miał szkodliwego oddziaływania? Może czasem warto zamienić je miejscami i czerpać prąd z nowego?

sote
26-05-2010, 15:24
Ten lewy "awaryjny" bedzie sie sam rozladowywal, wiec takie rozwiazanie raczej nie ma sensu.

Mariusz888
26-05-2010, 15:26
A może co 2 zdjęcia zamieniać je miejscami i pobierać naprzemiennie? ;) Człowieku... ciesz się puszką, gripem, akumulatorami i co tam jeszcze a nie stresuj się takimi rzeczami ;) nic nie jest szkodliwe w tym wypadku - pobiera prąd z jednego i jak brakuje to automatycznie pobiera z drugiego - nic nie musisz przełączać, kombinować ani nawet pamiętać - niezależnie który gdzie włożysz i tak będzie śmigać ;)

Karbulot
26-05-2010, 17:55
Wiesz, niektorych nie interesuje to co maja ani jak to dziala, jak ta blondynka, która zapytana jaki ma komputer odpowiedziała, że kremowy z dużym monitorem. Ja lubię wiedzieć jak co u mnie działa.

Mariusz888
26-05-2010, 21:25
Ja też lubię wiedzieć ale akurat to o czym tutaj rozmawiamy nie ma na działanie żadnego negatywnego wpływu ;)

szymoniak
26-05-2010, 21:37
czyli nie zaszkodzi aparatowi kiedy jeden aq będzie 'troche przechodzony' a drugi kompletna nówka?

ThomasVoland
27-05-2010, 00:35
Skąd wy bierzecie te pytania.... Jak nie wybuchnie, to nie zaszkodzi.

gilvhs
27-05-2010, 10:19
Skąd wy bierzecie te pytania.... Jak nie wybuchnie, to nie zaszkodzi.

Z obawy przed nieznanym ...
Najprościej było by poczytać troszkę o ogniwach w internecie. Jak działa bateria co i jak. Wtedy wszystko stanie się jasne i zrozumiałe.
Grip rozładowuje jedną baterię tak aby, można było ją naładować i w tym czasie korzystać np. z drugiej, tej z lewej komory.