Zobacz pełną wersję : Trochę większe odbitki.
Mam taka sprawę:
Chciałbym zrobić kilka odbitek trochę większych rozmiarów, jakieś A2 może A1. Odbitki ze slajdów z Velvi 50 i Ektachrome 100. Nie mam pojęcia jaki papier byłby najlepszy, a może płótno. Nie wiem też jaki format byłby najbardziej odpowiedni dla powiększenia z filmu 35mm. Max co do tej pory robiłem to coś około formatu A4.
Mam też pytanie gdzie w Krakowie mogę zrobić takie odbitki. Jeśli chodzi o alaloga to korzystam z labów Foto Konaszewska Pyła na pl. Matejki lub Foto Ostrowski w dawnym Domu turysty. Czy jeszcze gdzieś?
Pozdrawiam Kuba.
Napisz do Marcina:
http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1509
- on wie WSZYSTKO :D
Mam taka sprawę:
Chciałbym zrobić kilka odbitek trochę większych rozmiarów, jakieś A2 może A1. Odbitki ze slajdów z Velvi 50 i Ektachrome 100. Nie mam pojęcia jaki papier byłby najlepszy, a może płótno. Nie wiem też jaki format byłby najbardziej odpowiedni dla powiększenia z filmu 35mm. Max co do tej pory robiłem to coś około formatu A4.
Mam też pytanie gdzie w Krakowie mogę zrobić takie odbitki. Jeśli chodzi o alaloga to korzystam z labów Foto Konaszewska Pyła na pl. Matejki lub Foto Ostrowski w dawnym Domu turysty. Czy jeszcze gdzieś?
Pozdrawiam Kuba.
Jedyne co mozesz zrobic to zeskanowac slajdy a dalej to jak z cyfrowki, wiec nie ma znaczenia, ze to film 35mm :) Tradycyjna technika, odbitki ze slajdow robilo sie na Ilfochromie/Cibachromie a pomijajac cene i dostepnosc materialu, watpie by ktos sie tego podjal.
DawidPetka
28-05-2010, 01:53
Problemem może być w tym przypadku samo skanowanie - do takiej wielkości to raczej przydałby się skaner bębnowy, jakość skanerów innego rodzaju będzie zdecydowanie za niska. Należy też się nastawić na sporą ilość czasu poświęconego przygotowaniu zeskanowanego slajdu tak, by wyglądał jak należy i tak samo prezentował się po wydruku.
Profilab na Dzikiej 4 w Warszawie robił R-3 i miał na to certyfikat q-lab.
Bardzo wszystkim dziękuje. Wczoraj odwiedziłem Czornyja i zdaje się w pełni na jego wiedzę i doświadczenie.
Bardzo wszystkim dziękuje. Wczoraj odwiedziłem Czornyja i zdaje się w pełni na jego wiedzę i doświadczenie.
To moze bys nam w paru slowach strescil, by inni tez mieli na przyszlosc pozytek?
Zapewne mowa o technikach cyfrowych :]
Zapewne mowa o technikach cyfrowych :]
Tak owszem oczywiście.
Tradycyjne techniki typu cibachrome nie są już chyba praktykowane (z tego co zdążyłem wyszukać w sieci), przynajmniej w Polsce, więc slajdy zostaną najpierw zeskanowane a następnie wydrukowane na ploterze z atramentami pigmentowymi. Czornyj przedstawił mi kilka rodzajów papierów i doradził co będzie najlepsze w interesującym mnie przypadku.
Wolałbym się nie mądrzyć, bo poziom mojej wiedzy w tym temacie jest bardzo ubogi i w pełni zdaję się na doświadczenie i wiedzę Czornyja.
Problemem może być w tym przypadku samo skanowanie - do takiej wielkości to raczej przydałby się skaner bębnowy, jakość skanerów innego rodzaju będzie zdecydowanie za niska. Należy też się nastawić na sporą ilość czasu poświęconego przygotowaniu zeskanowanego slajdu tak, by wyglądał jak należy i tak samo prezentował się po wydruku.
Jakość skanerów CCD w stosunku do skanerów PMT jest w przypadku diapozytywów albo "zdecydowanie za niska", albo zadowalająca i format nie ma tu nic do rzeczy (jeden i drugi doskanuje się do poziomu ziarna slajdu) - kwestia indywidualnych oczekiwań.