PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + Nikkor 18-70 - problem z AF!

Jachu
03-12-2006, 13:07
Zakupiłem właśnie nowego Nikona D80 i założyłem do niego obiektyw (używany) Nikkor 18-70 IF ED G. Kiedy ustawiam ostrość na dalsze plany przy ogniskowej ustawionej na 18 mm obiektyw nie nastawia ostrości (kropka w wizjerze nawet nie miga). Przy ustawianiu na bliższe plany już jest normalnie. Na dłuższych ogniskowych już się tak nie dzieje. Co może być przyczyną?

pilon
03-12-2006, 13:53
Może pole AF nie natrafia na obiekty o wystarczającym wzajemnym kontraście? Np na niebo? Polecam opcję "szukaj", na pewno było ;)

Jachu
03-12-2006, 15:13
Może pole AF nie natrafia na obiekty o wystarczającym wzajemnym kontraście? Np na niebo? Polecam opcję "szukaj", na pewno było ;)

W pomieszczeniu nieba nie ma :) A tak na serio to nawet nastawiałem AF na auto i też nie może sobie z tym poradzić - przecież któryś z 11 czujników musi coś złapać szczególnie w pomieszczeniu gdzie jest dużo przedmiotów. :confused:

Ryan
03-12-2006, 16:26
może szkło jest zwalone? Sprawdzałes ten obiektyw na innym korpusie? Albo czy testowales dzialanie AF na twoim body z innym szklem?

Jachu
03-12-2006, 16:31
może szkło jest zwalone? Sprawdzałes ten obiektyw na innym korpusie? Albo czy testowales dzialanie AF na twoim body z innym szklem?

Założyłem do D80-tki Nikkora 28-105 oraz 70-300 i wszystko w porządku jednak tam nie ma takiego szerokiego kąta. Podłączałem też tego "kita" do F80 i objawy takie same więc wygląda to na wadę w obiektywie. Jutro się jeszcze upewnię podpinając do mojego body Nikkora 18-55 od D50.

pladrujaca-ryba
04-12-2006, 16:13
Mam troche podobny problem z d70s, tyle ze czasami aparat sygnalizuje ze zlapal ostrosc (dioda sie zapala), ale nie da sie wyzwolic migawki. Jeszcze go nie serwisowalem. Sporo z nim latalem na mrozie, zastanawiam sie czy to nie przez to... Pozdr

Jachu
04-12-2006, 16:42
Mam troche podobny problem z d70s, tyle ze czasami aparat sygnalizuje ze zlapal ostrosc (dioda sie zapala), ale nie da sie wyzwolic migawki. Jeszcze go nie serwisowalem. Sporo z nim latalem na mrozie, zastanawiam sie czy to nie przez to... Pozdr

Udało mi się dzisiaj przetestować ten obiektyw z Nikonem D50 i objawy są takie same. Sprawdziłem przy okazji swojego D80 podpinając Nikkora 18-55 i wszystko działa jak należy. Wina obiektywu :-(