Zobacz pełną wersję : Obiektyw N35 1.8
brunette
26-05-2010, 01:03
Mam do Was pytanie, jakies 4 tygodnie temu zostalam szczesliwa posiadaczka obiektywu N35 1.8. W fotografi jestem amatorka, dlatego prosze o wyrozumialosc. Chodzi o to ze kupujac ten obiektyw spodziewalam sie malej glebi ostrosci (duzo mniejszej niz w obiektywie kitowym). Jednak z tego co zauwazylam to wcale tak nie jest, w domu jeszcze jako tako, ale np na zewnatrz ta glebia jest naprawde duza, prawie wcale nie ma rozmycia, a gdy ustawiam mniejsza przyslone to zdjecia sa bardzo przepalone. Co robie nie tak?
neverhood
26-05-2010, 01:54
opisz dokladniej jakie robisz zdjecie lub je pokaz, bo parametrow jest troche do opisania, odleglosc od fotografowanego obiektu jest tez istotna, opisz dokladniej
mrpawcio
26-05-2010, 01:55
Przede wszystkim polecam przeczytać instrukcję obsługi. Jak ustawiasz mniejszą przesłonę to do aparatu trafia więcej światła, więc żeby uzyskać taką samą ekspozycję musisz skrócić czas naświetlania bądź zmniejszyć ISO. Żeby uzyskać małą głębię przedmiot z pierwszego planu powinien być jak najbardziej oddalony od dalszego planu.
Coś w tym stylu
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img441.imageshack.us/img441/8263/dsc1770i.jpg)
neverhood
26-05-2010, 02:15
parafrazujac
z glebi (ostrosci) puszczy wylania sie Zubr
dobrze posiedziec przy Zubrze...
i poczytac
np. TO (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=38252) czy TAMTO (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=2182)
Sputnik_Wwa
26-05-2010, 02:37
Mnie się wydaje, że koleżanka po prostu robi zdjęcia w trybie P i aparat sam steruje przysłoną, jak się przymknie na dworze do 5.6-8 to nic dziwnego :)
brunette
26-05-2010, 02:52
Najczesciej robie w trybie M, i im mniejsza przyslona tym bardziej zdjecie przepalone, ostatnio na zewnatrz w bardzo sloneczny dzien musialam robic na 5.6. Tylko przyznam sie ze czas naswietlania mam prawie caly czas na 1/200 a iso na 200.
Jesli chodzi o robienie zdjec przedmiota to jest okej, bo wtedy moge spokojnie wszystko ustawic bo przedmiot nie ucieknie ;) gorzej jak robie zdjecia mojemu dziecku.
Sputnik_Wwa
26-05-2010, 02:54
No to tak się nie da :) Jak masz problem z ustawieniem aparatu to ustaw sobie przysłonę jaka Cie interesuje by zdeterminować głębię ostrości, daj na A i zobacz co Ci światłomierz podpowie. Jak robisz set zdjęć w tych samych warunkach to ustaw taki czas jak pokazało Ci na A w trybie M i masz tą samą ekspozycję na wszystkich ujęciach. Jak Ci nie dopasuje czasu bo jest za jasno to domknij trochę obiektyw i sprawdź znowu. Taki urok tego sprzętu, niektórzy w słoneczne dni używają filtrów ND do zmniejszenia ilości światła wpadającego do obiektywu a dzięki temu mogą sobie szkiełko bardziej otwierać.
brunette
26-05-2010, 03:03
Dziekuje bardzo za pomoc :)
Sputnik_Wwa
26-05-2010, 03:04
Nie ma sprawy ;) owocnych strzałów
brunette
26-05-2010, 04:16
hehe mam nadzieje ze teraz bedzie lepiej :)
Należy pamiętać, że głębia ostrości zależy również od ogniskowej. Przy ogniskowej 35mm jest ona znacznie większa niż przy np 85mm, przy takiej samej wartości przysłony.
neverhood
26-05-2010, 09:00
a co do przepalen, ja czesto i gesto w sloneczne dni wrzucam -0.3 lub -0.7 a nawet i -1 EV lub doswietlam lampa zeby uciec z cieniami, to kwestia prob. przede wszystkim nie zrazaj sie i zapamietuj sobie jakie zdjecie jest ok i jakie mialo ustawienia i jakie bylo swiatlo, potem w podobnych warunkach latwiej bedzie Ci dobrac parametry
To chyba podpucha, nie chce mi się wierzyć, że pytasz szczerze. Mając wymienione w stopce obiektywy musiałaś już mieć okazję przećwiczyć najprostsze sprawy.
Sputnik_Wwa
26-05-2010, 21:58
Należy pamiętać, że głębia ostrości zależy również od ogniskowej. Przy ogniskowej 35mm jest ona znacznie większa niż przy np 85mm, przy takiej samej wartości przysłony.
To też istotne, ale 35tka ma ładne rozmycie jak się na dużej dziurce robi zdjęcia :)
Robson_87
26-05-2010, 23:48
Najczesciej robie w trybie M, i im mniejsza przyslona tym bardziej zdjecie przepalone, ostatnio na zewnatrz w bardzo sloneczny dzien musialam robic na 5.6. Tylko przyznam sie ze czas naswietlania mam prawie caly czas na 1/200 a iso na 200.
Im mniejsza przyslona (bardziej otwarta) tym wiecej swiatla wpada przez obiektyw i przy niezmiennych pozostalych wartosciach bedzie zdjecie przepalone - zakladajac, ze wczesniej ustawione parametry dawaly poprawna ekspozycje. Jesli w tym wypadku chcialabys fotografowac na obiektywie szeroko otwartym ( przyslona 1,8 ) musisz zmniejszyc iso z 200 do 100 (jesli jest dzien sloneczny i czasy masz krotkie np mniejszy niz 1/100 dla obiektywu nikkor 35 1,8 to trzymaj sie iso 100 gdyz daje najlepsza jakosc zdjecia) oraz zmniejszyc czas tzn np z 1/200 dac 1/320 - przy bardziej otwartej przyslonie przez obiektyw wpada wiecej swiatla wiec trzeba skrocic czas otwarcia migawki by ilosc swiatla odpowiadala wyzej wspomnianym przez Ciebie parametrom f5,6 czas 1/200 i iso 200