PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie Makro - auto vs manual vs Tamron 90...

korsarz
25-05-2010, 23:16
Witajcie. Mam dylemat, szukałem czytałem i nadal jestem głupi.

Chciałbym spróbować fotografii makro. Mam sporo obiektywów, więc raczej pierścienie pośrednie, bo posiadam 85 1.8 i wolałbym nie kupować Tamrona 90 2.8, dublująca się ogniskowa i właśnie - jakie korzyści?

Co mam wybrać:
- pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki "Eco"
- zwyczajne pierścienie MF
- kupić jednak Tamrona 90

Słyszałem że i tak ostrzy się ręcznie, a ja raczej nie zamierzam "wchodzić" w wielkie powiększenia gardzieli much czy trzmieli. Kwiaty, motyle, ważki, jakieś ciekawe zjawiska... ale nie wielkie powiększenia.
Czy warto dopłacić do pierścieni AF przy moich potrzebach?
Czy pierścienie + Nikkor 85 1.8 będą gorsze od Tamrona 90 f2.8 Macro i dlaczego?
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam ;-)

TOP67
26-05-2010, 07:28
Z korpusami dwucyfrowymi kupiłbym jednak pierścienie z automatyką, żeby mieć pomiar światła. AF nie jest niezbędny, ale jednak się przydaje (przy mniejszych powiększeniach).

N85/1.8 z pierścieniami nie będzie tak dobry jak Tamron 90/2.8, ale da radę. Podstawowe różnice to

1. Mniejsza ostrość. Tamron to żyleta w środku i na brzegach. Obiektywy portretowe zwykle mają dużo gorsze brzegi.
2. Mniejszy zakres przysłon. Tamron ma nawet 32. W macro przymyka się na maxa ze względu na małą GO
3. Mniejszy zakres regulacji ostrości (skali odwzorowania). W Tamronie masz regulację od nieskończoności do 1:1. W N85 i pierścieniach praktycznie nie będzie można zmienić skali.

emilgojny
26-05-2010, 09:35
Witam,

Nie poradze nic jesli chodzi o wybór, ale jesi zdecydujesz sie na pierscienie to pod zadnym pozorem nie kupuj ani ECO ani tych o stówke drozszych z automatyka z metalowymi gniazdami. Kup po prostu manualne, a i z przysłona i światłem sobie poradzisz. Te eco i drozsze to jest po prostu najwiekszy syf z mozliwych, same luzy, styki nie zawsze łapia i trzeba pokrecic zeby złapało, wogole to balem sie na tym obiektyw trzymac, ze mi po prostu spadnie. Zwróciłem jeszcze tego samego dnia, kupiłem manualne i nie mam azdnych problemów. Wszystko pasuje, nie ma zadnych luzów, sa lżejsze. No chyba ze masz kase na kenko to to juz zupelnie inna bajka ;)

wonito
26-05-2010, 09:48
Korsarz ja mając 85tkę poczekałbym z zakupem Tamrona do momentu przekonania się czy makro cię kręci.
Kupiłbym pierścienie z automatyką
Ja mam Delty z metalowymi pierścieniami i jest OK.
Oczywiście jak masz 6 paczek polecam Kenko ;)
Pierścienie Delty to żadna rewelacja, ale są ciasne i stabilne.
Bez automatyki sprawa jest też wykonalna, ale mniej wygodna, bo warunki oświetleniowe mogą się zmienić jak przesuniesz się zaledwie 3 centy do przodu lub do tyłu i masz zabawę z ustawianiem.
Z 85tką uzyskasz skalę chyba minimalnie większą od 1:1 i odległość od soczewki będzie mała około
5 centów ? (strzelam), ale na pewno da radę ;)

mobil12
26-05-2010, 12:04
a na co 6 paczek? kenko na ebay wychodzą aktualnie 450, a jak się ma trochę cierpliwości i kupi po dobrym kursie to i sporo mniej
ja chętnie bym zobaczył fotki z 85 1.8 z pierścieniami, bo mam smaka na to szkiełko, a pierścionki po najniższym kursie kupione czekają na podpięcie

Rarog
26-05-2010, 16:53
Myślę że Nikkor 85/1.8D będzie równie dobrze sprawował się jak Tamron. Wewnętrzne ogniskowanie oraz korekcja CRC do bliskich odległości powinna się sprawdzić przy zdjęciach makro, choć przyznam szczerze że nie widziałem fotografów używających tego obiektywu do makro. Jasność nie jest tutaj żadną zaletą. Wielka wysunięta do przodu soczewka nie ułatwia dobrego oświetlenia a i narażona jest na uszkodzenia. Moim zdaniem jak chcesz posmakować makrofotografii to zamiast kupować pierścienie, kup raczej 55/2.8 które można spotkać na Allegro już za 350 zł. Jest to wspaniały obiektyw... i nie tylko do makro. Wyjdzie ci to taniej i lepiej niż z pierścieniami do 85mm :)

korsarz
26-05-2010, 19:45
Dziękuję Wam wszystkim za rady. :)
Szklarni troszkę mam, 50. mam 1.4, poza tym ciekaw jestem jak będzie wyglądała np. fotografia motylka siedzącego na kwiatku z Sigmą 135-400 z jednym małym pierścieniem pośrednim, tym najmniejszym.
Bo jak pisałem nie chcę wchodzić muchom w jadłospis :) Raczej większe owady z daleka, ważki, motyle no i kwiaty, pąki. Do tego chyba powinny wystarczyć pierścienie z obiektywami typu 10-20 Sigmy, 35, 50, 85, 80-200, 135-400...

Waham się jeszcze tylko pomiędzy pierścieniami MF i AF (nie Kenko, bo za te 450 zł to wolałbym faktycznie dołożyć i kupić obiektyw.
Więc wybór jest taki: albo pierścienie MF albo AF z Delty lub Eco.
Co polecacie? AF/MF nie jest takim problemem jak przeniesienie samej przesłony, wydaje się, że można kadrować przy jasnym obrazie zaciemniając go tylko na gdy chce się zrobić zdjęcie, za to MF to już chyba LifeView z przesłoną.
No i taki motyl, zanim na niego nastawię ostrość manualnie to czy mi nie ucieknie? :)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :)

TOP67
26-05-2010, 19:51
Do takich zastosowań jednak pierścienie z automatyką. Ręczne ostrzenie jest proste przy 1:1, bo GO widać nawet na najmniejszej matówce.
Ale do motylków jednak AF się przyda.

bogdi64
26-05-2010, 20:03
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143305
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=145518
masz przykład 85/1,8 z pierścionkami bez AF, jest przeniesienia przysłony (bez styków - mechanicznie) ale i tak wszystko robię na ręcznych ustawieniach parametrów światła i oczywiście AF

wonito
27-05-2010, 10:06
Pierścienie ECO sobie odpuść - nie będziesz zadowolony są luźne, metalowe pierścienie natomiast są ciasne i utrzymają cięższy obiektyw również.
W makro ze światłem jest różnie parę centów głębiej w krzaki i jest ciemno jak w d...
Przeniesienie automatyki jest po prostu wygodne a czasem uda zrobić się tylko kilka zdjęć i po modelu.
Nie musisz, co chwila sprawdzać i ustawiać, co oszczędza czas.
Poza tym nowy Tamron nie ma pierścienia przysłony (Nikkor też), więc manualne pierścienie się nie sprawdzą.

korsarz
27-05-2010, 14:50
A czy te pierścienie manualne do Nikona z Allegro to m42 z bagnetami po obu stronach? Bo coś piszą o tym że M42 z końcówkami z obu stron???
Ze światłem dam radę, błysnąć można. :)

wonito
28-05-2010, 09:12
90% zdjęć jest z błyskiem ;)
a TTL brak.

korsarz
02-06-2010, 20:44
Jest jeszcze Raynox...
Czyli wybór między pierścieniami pośrednimi a Raynoxem? Co byście polecali? Zarówno w przypadku manualnych pierścieni jak i raynoxa odpadają 3 obiektywy - Raynox - bo nie ma snapa na 77mm (tylko od 52-77), a manualne pierścienie - bo obiektywami typu Sigma 10-20 nie da się zablokować manualnie przysłony.
Co byście polecali jeśli chodzi o jakość optyczną? Czyli Raynox byłby do 35 1.8, 50 1.4, 85 1.8 i do 80-200 4.5-5.6 (ostatni ostry jak żyleta, nawet 2.8 ustępują mojemu egzemplarzowi kupionemu za marne 400 zł parę lat temu na Allegro)...

Karbulot
03-06-2010, 08:27
Korsarz ja mając 85tkę poczekałbym z zakupem Tamrona do momentu przekonania się czy makro cię kręci.
Jesli nie bedzie robil dobrych i poprawnych zdjec, to na pewno nie bedzie go krecic. A jak kupi dobre szklo i zrobi pare udanych fotek, wciagnie sie jak diabli. Ja tez probowalem roznych opcji "oszczednosciowych" wlacznie z soczewkami makro i slynnym Raynoxem 250. I mnie to nie zadowolalo, zdjecia wychodzily przecietne, kiepskiej jakosci, nieostre, dochodzily jeszcze rozmaite niedogodnosci. Gdybym mial sie wtedy sugerowac tym, czy mnie makro kreci - nie krecilo mnie wcale. Ale wiedzialem, ze samo makro jest super, trzeba tylko kupic odpowiednie szklo. Dlatego zrezygnowalem z kolejnych eksperymentow z zamiennikami i kupilem Tamrona. I nie zaluje. A wykorzystasz go w wielu rzeczach, nie tylko do makro.

korsarz
03-06-2010, 13:19
No chyba, ze bym sprzedał Nikkora 85 1.8 i kupił Tamrona 90 2.8... Tylko nie wiem z kolei czy w portrecie nie stracę na plastyce, portret kręci mnie o niebo bardziej...

I co myślicie o tym Raynoxie? Myślałem raczej o 150-tce, czyli mniejszym powiększeniu bo nie zależy mi na nie wiem jakich maleństwach, najmniejsze ważki a ważki są dość duże. Bardziej kręcą mnie motyle i kwiaty...

Więc jak relacja między manualnymi pierścieniami a Raynoxem 150?

Mati_007
03-06-2010, 14:36
Tutaj masz przykłady pierścieni manualnych z 50 1.8 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=146023

bogdi64
03-06-2010, 14:56
dokładam - pierścienie plus 50 i 85/1,8
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=146390

korsarz
03-06-2010, 15:14
@bogdi64, dzięki za sample, te drugie ładne! Tylko bokeh mógłby być nieco ładniejszy...
Szkurna, kupię chyb tego Raynoxa 150 (bo 250 będzie za duży) a najwyżej sprzedam jak coś...