PDA

Zobacz pełną wersję : Bagaż podręczny

sebah
25-05-2010, 20:13
Czesc

W czwartek bede lecial Wizzair-em ( stety nie stety ) do Polski. Chcialbym wniesc na poklad lowepro computrekker plus aw. Wagowo dam rade gdyz biore tylko jedno body, dwa obiektywy, laptopa oraz ladowarke. Reszta obiektywow czeka na mnie w PL. Wymiary jakie sa dozwolone to 55 x 40 x 20 cm a wymiary plecaka to 36x24x50. Jesli dobrze patrze to przekrocze wymiary glebokosci o 4 centymetry. Beda z tego jakies problemy? czy jak dobrze upchne to przymkna oko na nie?

Pozdrawiam
Seba

M_B
25-05-2010, 20:20
Jak będą sprawdzać "na oko" to nie będzie problemu, ale jak się uprą i będą testować na schowku to mogą się czepiać.

laroc
25-05-2010, 20:57
W grudniu leciałem tą samą linią. Miałem tylko bagaż podręczny o wymiarach idealnie odpowiadających ich wymogom. Przy odprawie została sprawdzona tylko waga.
Problem pojawił się przy wejściu na pokład gdzie stewardesa stwierdziła, że mam za dużą walizkę. Powiedziałem jej, że wymiary są idealne i jak chce to niech sprawdzi. No cóż, miary nie wyciągnęła, ale jej miara w oczach ciągle biła na alarm i po stwierdzeniu, iż nie będzie miejsca na bagaż podręczny pozostałych pasażerów, zostałem poproszony o wyciągnięcie wartościowych rzeczy, bo walizka idzie do luku bagażowego. Wypisano karteczkę, przyklejono ją na walizkę i zabrano. Fototorbę i "gołego" laptopa musiałem trzymać na czas lotu w "szafce" nad fotelem.
Cóż - tania linia.
Nadmienię tylko, że w drodze w drugą stronę nie miałem takich problemów.

Obyś Ty nie miał takich przebojów. :)

velaskez
25-05-2010, 21:04
Jak mnie się nie zmieścił plecak jak wracałem z USA, to miałem torbę pod nogami i nikt się nie czepiał :mrgreen:

biegly
25-05-2010, 21:10
..nikt z centymetrem nigdzie nie stoi :D
Spokojnie i bez przesady!

TOP67
25-05-2010, 21:48
Na lotniskach są zwykle kosze, do których powinien się zmieścić bagaż podręczny. Jak torba jest miękka, to zwykle da się ją w tym upchnąć. Gorzej z walizkami.

ArtX
25-05-2010, 21:53
upchniesz bez problemu

Jak mnie się nie zmieścił plecak jak wracałem z USA, to miałem torbę pod nogami i nikt się nie czepiał :mrgreen:

ale tam tanizna taka nie lata, praktyki sa inne, nie ma co porownywac z wizzairem, ryanairem czy innym takim badziewiem...

4est
25-05-2010, 22:19
na czek'inie nie powinni nawet zwrócić uwagi. Jeśli ew.coś im nie spasuje, to każą wrzucać do "testera" (kosza) - a plecak raczej wejdzie bez problemu.

lechupe
25-05-2010, 22:25
wizzair w Polsce zdaje sie operuje airbusami. Tam mozesz słonia w schowku upchnąć nie tylko body i kilka obiektywów.

ArtX
26-05-2010, 14:21
wizzair w Polsce zdaje sie operuje airbusami. Tam mozesz słonia w schowku upchnąć nie tylko body i kilka obiektywów.

a co ma jedno do drugiego? co z tego ze da sie w airbusie upchac, skoro do niego nie wejdziesz bo odbijesz sie na check-inie? to sa niestety uroki 'tanich' linii... wiesz, lecac ze stanow to ja (pomijajac 2szt normawlnego bagazu) przewiozlem 2 napchane do granic mozliwosci torby z elektronika i foto + calkiem spory beben djembe (pol metra wys, 35cm srednicy) i to wszystko jako podreczny :)

lechupe
26-05-2010, 14:26
a co ma jedno do drugiego? co z tego ze da sie w airbusie upchac, skoro do niego nie wejdziesz bo odbijesz sie na check-inie? to sa niestety uroki 'tanich' linii... wiesz, lecac ze stanow to ja (pomijajac 2szt normawlnego bagazu) przewiozlem 2 napchane do granic mozliwosci torby z elektronika i foto + calkiem spory beben djembe (pol metra wys, 35cm srednicy) i to wszystko jako podreczny :)

wlasnie ma zasadnicze znaczenie.
check-in czy obsługa na bramkach podchodzi bardziej restrykcyjnie do wymiarów i wagi bagażu, jezeli samolot jest mniejszy (czyli ma mniej miejsca na bagaz podreczny) i jest bardziej napchany pasażerami.

Kasandra
26-05-2010, 14:32
Nie straszcie mnie, ja lecę wizzem w sobotę;-))
A właśnie jak bardzo restrykcyjnie podchodzą to tego, że np aparat będę miała na pasie biodrowym, a dodatkowo w łapce jakaś torba z rzeczami. W nietanich liniach zero problemu, a w takich?

jackrabbit
26-05-2010, 14:35
poloz aparat na torbie podczas przechodzenia przez bramke i po problemie

Kasandra
26-05-2010, 14:37
Ale to jest spore, bo to taki pas biodrowy z kieszonkami po bokach na obiektywy;-)
więc ciekawe czy sie nie rzucą, że mam 2 podręczne?

TOP67
26-05-2010, 16:36
Duże znaczenie ma skąd się startuje. W Polsce można więcej przenieść. A w Niemczech potrafią zważyć nawet większy portfel.
Zasadą jest jedna sztuka bagażu. Pas biodrowy nie przejdzie. Na bramce trzeba czasem zdjąć normalny pasek.

ku6i
26-05-2010, 17:46
Nie straszcie mnie, ja lecę wizzem w sobotę;-))
A właśnie jak bardzo restrykcyjnie podchodzą to tego, że np aparat będę miała na pasie biodrowym, a dodatkowo w łapce jakaś torba z rzeczami. W nietanich liniach zero problemu, a w takich?

Zasadą jest jedna sztuka bagażu. Pas biodrowy nie przejdzie. Na bramce trzeba czasem zdjąć normalny pasek.

Jakieś 2-3 lata temu w tanich liniach sprzęt foto w osobnej torbie nie był liczony jako sztuka bagażu, teraz już jest. Jak latałem w grudniu ub. roku to praktycznie wszędzie na zachodzie Europy kazali mi schować torbę foto do plecaka na czas odprawy, później już nikt tego nie sprawdza. Kasandra, zastosuj stary sprawdzony sposób, tzn. poupychaj ile się tylko da szkieł po kieszeniach kurtki na czas odprawy, puszkę i pas biodrowy wsadź do torby. Po przejściu przez bramki możesz już przepakować wszystko na swoje miejsce. Jest limit wagi i ilości bagażu, a nie ubrań ;)

sebah
26-05-2010, 20:14
nie ma co porownywac z wizzairem, ryanairem czy innym takim badziewiem...

Oo wlasnie tak! :mrgreen: Aparat jedzie w zwyklym plecaku a w Pl juz kupie cos miejszego przystosowanego do aparatu. Szlag by to trafil. Dzwonilem dwa razy na informacje i za pierwszym razem rozmawialem z kobieta ktora chyba ulypiala i jednym slowiem miala wszystko w dupie co do niej mowie. Za drugi razem juz trafilem na normalna kobiete ktora udzielila mi szczegolowej informacji. Co sie okazalo, gdyby plecak bylby na dlugi albo za szeroki o te 4cm to nic by sie nie stalo, ale podobno grubosci przestrzegaja bardzo mocno i nie ma zlituj.
No nic, zachwilo mi sie raz tanio leciec. Dzieki za odpowiedzi. Nastepnym razem lece KLM-em :)

sebah