PDA

Zobacz pełną wersję : złącze zasilające do sabinek

Tomasz Juszczuk
25-05-2010, 17:15
Witam wszystkich!
Może ktoś z forumowiczów ma dostęp do złączy zasilających do lamp SB?
Chodzi mi o tą wtyczkę, którą podłącza się zewnętrzne zasilanie do lampy.
Znalazłem na allegro battery pack do lamp SB ale za tą kasę to drobna przesada ( http://allegro.pl/item1055403521_battery_pack_nikon_sb_900_zasilanie _8_baterii.html )
Powziąłem więc myśl o zrobieniu sobie takiego battery packa samemu za niewielkie pieniądze.
Koszt akumulatora żelowego około 30zł (6V, 1,3Ah), do tego kawałek elektroniki podejrzewam, że nie więcej niż 20-30zł i jakaś niewielka obudowa.
Wydaje mi się, że będzie taki zestaw o wiele wydajniejszy prądowo niż pojemnik z bateriami albo akumulatorkami AA.
Niestety pozostaje tylko kwestia tej nieszczęsnej wtyczki zasilającej!
Jak ktoś coś wie to proszę o pomoc.
Pozdrawiam!

siwyyy77
25-05-2010, 18:20
To co linkujesz na Ebayu masz za niewiele ponad 100zł bez kombinowania... a 8 baterii Eneloop jest chyba bardziej wydajne niż ten aku. żelowy.

killer_one
27-05-2010, 14:57
To co podlinkowałeś to jest batterypack, ale wysokonapięciowy.

Daje napięcie ok 230V bezpośrednio na kondensator lampy, a akumulatory i tak muszą być w lampie, zasilają bowiem elektronikę.

Ten "kawałek elektroniki" o którym piszesz, to właśnie clou całości - miniaturowa przetwornica, i jak dotąd nie znalazłem nigdzie jej opisu, więc życzę szczęścia.

Można również zrobić batterypack niskonapięciowy, taki jak sprzedaje amerykański Quantum. Tu zamiast dwóch baterii wkłada się "kołeczki bateriopodobne" z podpiętym kablem.

I tu akumulator żelowy ma sens (4,5Ah), ze względu na dużo wyższą pojemność. Konstrukcja takiego batterypacka jest banalna, a koszt elementów wraz z ładowarką nie przekracza 100 zł.