Zobacz pełną wersję : szablony do fotoksięgi
neverhood
25-05-2010, 16:01
chce zrobic fotoksiege twarde karty, ale nie wiem skad wziac szablony lub program. czy mozecie cos polecic
roBEERcik
25-05-2010, 16:42
Na stronie digitalbum widziałem jakieś programy do składu fotoksiążek. Nie wiem czy to jakieś triale czy freewarowe ale może wystarczą.
Firmy,które drukują takie fotoksiązki zazwyczaj umożliwiają pobranie takiego programu do składania.
Fotoszop i rzeźbić, te wszystkie programy o dupe roztrzaść. Ja przynajmniej jeszcze na dobry nie trafiłem, wszędzie wiocha i tandeta...
endrju63
06-06-2010, 18:14
www.lumapix.com
www.lumapix.com (http://www.lumapix.com)Niezly kombajn. Przynajmniej w wersji extreme. Nawet InDesign nie ma tak prostych i rozbudowanych narzedzi do skladu (przynajmniej w warstwie zdjec i ilustracji).
Adam Trzcionka
07-06-2010, 12:34
yervant page gallery, świetne urozmaicone tempelki. drogi, przy obecnym kursie ok 2000. ale trial smiga ok miesiąca.
profi kombajn: photojunction.com
a czy czasem firmy, które mają swój soft nie wymagają źródła w tymże wynalazku? Przyjmą plik z innego programu?
Wato się wcześniej dowiedzieć w miejscu gdzie się będzie zamawiać taką fotoksięgę.
Ja gdy chciałem zrobić coś w tym temacie to odwiedziłem kilkanaście sklepów/labów oglądając próbki i gdy temat schodził na rodzaj pliku każdy raczej chciał źródła w swoim sofcie. Trochę był zonk jak już miałem złożoną księgę w pierwszym lepszym jaki znalazłem:)
endrju63
08-06-2010, 07:46
a czy czasem firmy, które mają swój soft nie wymagają źródła w tymże wynalazku? Przyjmą plik z innego programu?
Wato się wcześniej dowiedzieć w miejscu gdzie się będzie zamawiać taką fotoksięgę.
Ja gdy chciałem zrobić coś w tym temacie to odwiedziłem kilkanaście sklepów/labów oglądając próbki i gdy temat schodził na rodzaj pliku każdy raczej chciał źródła w swoim sofcie. Trochę był zonk jak już miałem złożoną księgę w pierwszym lepszym jaki znalazłem:)
jesli produkcja albumow oparta jest o minilab, to przyjma pliki w jpg, "firmowe" skladaki oferowane przez niektorych producentow sa po przeslaniu zlecenia do zakladu dekodowane na jpg. I tu jest zonk bo programy oferowane w zestawie wygladaja identycznie z ta roznica , ze przesylaja pliki tylko do "wlasciciela " programu inna sprawa przy korzystaniu z drukarni cyfrowych, tam pliki moga byc w pdf i kolory w CMYK
Przemek Paśnik
08-06-2010, 08:04
Firma, z która współpracujemy oferuje program do składu, jednak jak już stwierdził Piotrek najlepiej przysiąść trochę i machnąć to w PS
Firma, z która współpracujemy oferuje program do składu, jednak jak już stwierdził Piotrek najlepiej przysiąść trochę i machnąć to w PSA jeszcze lepiej w czymkolwiek do skladu. Montaz wielostronicowej publikacji w Photoshopie, to taka sama pomylka jak fotoreportaz aparatem wielkoformatowym. ;)
neverhood
08-06-2010, 20:56
A jeszcze lepiej w czymkolwiek do skladu. Montaz wielostronicowej publikacji w Photoshopie, to taka sama pomylka jak fotoreportaz aparatem wielkoformatowym. ;)
Stig mam takie pytanko, czym skladales album Hesji, co prawda to nie fotoksiega, ale jest rewelacja
Stig mam takie pytanko, czym skladales album Hesji, co prawda to nie fotoksiega, ale jest rewelacjaA to akurat czymkolwiek mozna bylo zrobic. Zdjecia i te troche tekstu to by mozna bylo nawet w starym Page Streamie czy PageMakerze poskladac. Ja akurat skladalem w InDesignie, bo to moje podstawowe narzedzie pracy w tej dzialce.
marszull
09-06-2010, 15:44
Stig czy mozesz polecic jakies miejsca w sieci z tutorialami do Indesigna? Mam mozliwosc skorzystania z tego softu ale nie chce prosic za kazdym razem kogos zeby mi to ogarnial przy prostych rzeczach np. jakims szablonie, albo paru stronach do wydruku
Stig czy mozesz polecic jakies miejsca w sieci z tutorialami do Indesigna? Mam mozliwosc skorzystania z tego softu ale nie chce prosic za kazdym razem kogos zeby mi to ogarnial przy prostych rzeczach np. jakims szablonie, albo paru stronach do wydrukuHmmm... Nigdy nie szukalem tutoriali do ID, chociaz na pewno w sieci znajdziesz ich sporo (adobe, lynda, youtube). W przypadku InDesigna (przynajmniej na poziomie prostych prac), zasada "najpierw musisz wiedziec co chcesz zrobic, a dopiero pozniej interesowac sie, jak to zrobic", jest jeszcze zasadniejsza niz w przypadku Photoshopa. Jednoczesnie ID jest tak banalnie prosty, ze jesli juz wiesz co chcesz zrobic i jak ma to wygladac, to w zasadzie... robi sie samo. :) Prace w ID mozna porownac do ukladania zdjec i wycinkow z gazet, na arkuszu papieru (lub po prostu biurku), tak jak bys to robil w rzeczywistosci, za pomoca dloni, nozyczek, itd. Jesli nie miales do czynienia ze skladem, to oczywiscie sam od poczatku sobie nie poradzisz, bez popelniania bledow w trakcie pracy i/lub na etapie jej przygotowania do druku. Musisz dopytac/doczytac -- innego wyjscia nie ma. Ale to sa juz szczegoliki, i w indyku, jesli pokonasz poczatek (import, zarzadzanie, rozmieszczanie tresci, modyfikacje ich ksztaltow, itd.), to reszta juz jest z gorki. Oczywiscie do pewnego poziomu...
marszull
09-06-2010, 16:22
No nic pozycze od znajomego ksiazke, sobie pocwicze. Rezczywiscie tutoriali bede szukal jak juz gdzies ugrzezne :)
A jeszcze lepiej w czymkolwiek do skladu. Montaz wielostronicowej publikacji w Photoshopie, to taka sama pomylka jak fotoreportaz aparatem wielkoformatowym. ;)
ja ostatnio spotykam sie z czyms takim ze ludziska robia cale strony w PS i takie psdki wrzucaja do ID i z niego wypluwaja pdfy... masakra jakas... a moze to jakas nowa moda? :/
co do szablonow - to najlepiej samemu przysiasc niz pozniej ma sie okazac ze ktos inny ma prawie identyczna ksiazke ;)
ja ostatnio spotykam sie z czyms takim ze ludziska robia cale strony w PS i takie psdki wrzucaja do ID i z niego wypluwaja pdfy...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
stig, no Ty sie smiejesz... ale wez tu klientowi wytlumacz ze tego sie edytowac nie da i trzeba robic od nowa... :mrgreen:
stig, no Ty sie smiejesz... ale wez tu klientowi wytlumacz ze tego sie edytowac nie da i trzeba robic od nowa... :mrgreen:Jak obciazysz kosztami za ponowne przygotowanie, to sie naucza albo nie beda robic sami, tylko od razu zlecac Tobie. :)
burza1979
15-06-2010, 14:55
Czy ktoś mi pomoże ,jak można zapisać tą foto książkę lumapix w jpg , żebym tylko poszedł do fotografa i zrobił odbitki.
Czy ktoś mi pomoże ,jak można zapisać tą foto książkę lumapix w jpg , żebym tylko poszedł do fotografa i zrobił odbitki.
output-> to A file ( podajesz ścieżke zapisu jpg'a) -> render
burza1979
16-06-2010, 12:30
thx
Witam i sorry że pytam. Mówicie tu o foto książce a powiedzcie mi jak to w ogóle wygląda? Mam na mysli gotowy skład