PDA

Zobacz pełną wersję : Odwrócony obiektyw i pierścienie pośrednie?

emilgojny
25-05-2010, 13:43
Witam,

Po pewnym czasie poszukiwań czegoś co relatywnie niskim kosztem pozwoli mi uzyskać duże powiększenie, kupiłem dwa zestawy manualnych pierścieni pośrednich i do nich podpiąłem mój obiektyw (tamron 18-200). Niestety jak wiadomo obiektyw ten nie jest najlepszej jakosci i na zdjeciach aberracje są tak duże, że robienie zdjec mija sie z celem, oprocz tego, powiekszenie też nie jest zadowalające (zależy mi na jak największym). Wyglada na to ze potrzebuje nowego obiektywu. I tu moje pytanie, czy jest sens zakładać na pierścienie odwrócony obiektyw? (np heliosa lub cos o mniejszej ogniskowej) Czy moze lepiej założyc taki odwrócony bezpośrednio na korpus? Czy moze jeszcze lepiej kupić cos o dłuższej ogniskowej i zamocować na pierścienie? Opcje odwróconego obiektywu na drugim normalnie zamontowanym odrzucam bo chyba mija sie to z celem.

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Pozdrawiam

emilgojny

MYSZ
25-05-2010, 17:34
Pierścień odwrotnego mocowania ma sens. Zasada jest taka, im szerszy obiektyw (ogniskowa), tym większe powiększenie. GO jest bardzo krótka i zwróć uwagę na średnicę gwintu - bo tam przykręcisz obiektyw. Całkiem fajne macro za małe pieniądze:) - stosujesz jasne stałki z dowolnym mocowaniem.

markB
25-05-2010, 18:07
Odwróconego obiektywu nie zakłada się na pierścienie pośrednie tylko na pierścień odwrotnego mocowania (oryginalny do Nikona to BR-2A). Wadą tego rozwiązania jest mała odległość obiektu od przedniej soczewki. Poza tym powinieneś do tego mieć szkło z pierścieniem przysłon, bo inaczej czeka Ciebie walka z przymknęciem przysłony. No i wszystko ustawiasz manualnie.

MYSZ
25-05-2010, 18:12
Przymykanie przesłony bardzo niewiele zmienia w rozkładzie GO przy mocowaniu odwrotnym. Ostrzenie tylko poprzez odsuwanie - dosuwanie obiektu, aparatu na statywie. Z ręki, to loteria i przypadek. Coś na szybko, 24 mm zapiete odwrotnie na pierścień, moneta 1 gr. Obiektyw exacta (chyba :D)
To nie crop, takie można uzyskać powiększenie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img294.imageshack.us/i/dsc3500.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

emilgojny
25-05-2010, 18:29
Chodziło mi bardziej o to czy dzieki dodatkowym pierscieniom, (pierscienie, pierscien odwrotnego mocowania, jakas stara stałka kolo 28 mm z duzym swiatlem) da mi jeszcze lepsze efekty niz sam odwrotnie zamocowany obiektyw i czy nie narobi to jeszcze wiekszych problemów, (światło, ostrzenie itd.). Z tego co czytam w necie to ludzie stosuja raczej pierscienie/mieszek i na to jakas stałka kolo 100 mm, normalnie zamocowana. U mnie na podobnej kombinacji (byc moze to wina obiektywu tamron 18-200), nawet z podwójnym zestawem pierscieni powiekszenia nie sa jakies piorunujace. Nie wiem z czego to wynika ale w poszukiwaniu wiekszego powiekszenia postanowilem zasiegna u Was rady ;)

Pozdrawiam
emilgojny

MYSZ
25-05-2010, 18:36
Zoom 18-200 nie nadaje się do tego celu. Pierscienie pośrednie to nakłada się na bagnet, mieszek to takie "pierścienie" z regulacją płynną a pierścień odwrotnego mocowania to inna bajka. Zakłada się go w body bagnetowo i dokręca odwrotnie obiektyw korzystając z jego gwintu na przodzie.

A no i oczywiście pierscieni pośrednich nie łączy się z pierścieniem odwrotnego mocowania ;)

emilgojny
25-05-2010, 18:42
No wlasnie tak myslalem ze moze sie nie nadawac ;) czyli odwracanie obiektywu za pomoca pierscienia odwrotnego mocowania i jeszcze oddalanie go od matrycy pierscieniami posrednimi mija sie z celem? Lepiej w takim razie bezposrednio odwrocic obiektyw czy raczej do pierscieni dokupic stalke kolo 100 mm z dobrym odwzorowaniem i swiatlem?

MYSZ
25-05-2010, 18:51
Przy takim połączeniu, pierścień + pierścień odwrotny sfotografujesz jego wnętrze i obraz uzyskany będzie otoczony przez czarne kółko:) Takie szkło, jasna 100 to dasz jakieś 200zł, pierścienie około 100, to lepiej nic nie rób, dozbieraj do rasowego macro, choćby manualny 55 micro Nikkor, jakieś 300-400zł i bedziesz miał macro którego szukasz:)