Zobacz pełną wersję : Hurtowa zmiana balansu bieli
nigdy czegoś takiego nie potrzebowałem, ale na dziś okazało się że muszę to znaleźć :) - po prostu nie zauważyłem że lekko WB mi pojechał w bok. Chciałbym na wszystkich fotach ustawić ten sam balans przy okazji najlepiej pozostawiając je jako nef, a w ostateczności jako tiff.
programy jakimi dysponuję to CS4 i NX2, a nefy pochodzą z d700. ewentualnie jakiś darmowy sofcik który nie będzie ważył 500mb też chętnię mogę pobrać
Każdy z tych programów ma mozliwość wsadowej obróbki całego katalogu zdjęć. Robisz sobie akcje w PS i po sprawie.
hmm tak też myślałem :) -tylko jak to uczynić w praktyce? wiem że pytanie w stylu 'jak zmniejszyć zdjęcie' , ale nigdy nie miałem takiej potrzeby także też nie wiem gdzie nawet szukać 'konwersji wsadowej' w anglojęzycznych programach?
a skoro CNX2 ma taką opcję to chyba wolałbym w nim bo jednak on sobie sczyta różne presety które miałem w puszce ustawione - ale oczywiście w PSie też chętnie się nauczę.
Także jakbyś miał 5min na łopatologiczną instrukcję to będę wdzięczny :)
zainstaluj ViewNX, otwórz folder z nefami, zaznacz wszystkie, w zakładce Quick Adjustments zmień balans i kliknij Save. Aha, idź na kawę ;)
super! dzięki :) - trochę mnie poniosło z 16bitowymi tiffami, ale najważniejsze że wszystko zadziałało :)