PDA

Zobacz pełną wersję : CS5 wersja edukacyjna

mskowronski
24-05-2010, 20:18
Witam,

pewnie wielu z was wie, że CS5 jest dostępny w wersji edukacyjnej (studenci i nauczyciele) w sporo niższej cenie. Przy czym można tą wersję używać dożywotnio, a do tego może być wykorzystywana do celów komercyjnych.
I tu moje wątpliwości - czy zakupując taką wersję mogę jej normalnie używać mając swoją firmę? Oczywiście kupuję CS5 jako nauczyciel bądź student, a potem zakładam firmę i pracuję na tym photoshopie - czy to jest dopuszczalne?

pozdrawiam

Paweł Kania
24-05-2010, 20:20
Bez zastosowań komercyjnych.

mskowronski
24-05-2010, 20:21
Bez zastosowań komercyjnych.

to chyba nie doczytałeś ;)

ruffio
24-05-2010, 20:24
edit.

Możesz

Motorniczy
24-05-2010, 20:24
Ile kosztuje taka wersja ? dzięki z góry za odpowiedź.Pozdro

Paweł Kania
24-05-2010, 20:28
Faktycznie:

"Czy wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli można używać w celach komercyjnych?

Tak. Osoby, które kupiły taki produkt, mogą używać go zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych."

Ale tu musi być jakiś haczyk, bo co to za sens kupowania CS5 za 200$ a za 1000$.

Każdy głupi, idzie, zapisuje się na jakiekolwiek studia, dostaje legitke, bulu 5 razy mniej i tyle go widzieli na studiach.

Paweł Kania
24-05-2010, 20:29
Dokłądnie tak jak mówi[/URL] Kol. Paweł. Nie możesz tym narzędziem zarobkować, ew. inaczej - robisz za jego pomocą rzeczy które będą służyły Ci w edukacji / do edukacji. Nie wiem jak wygląda sprawa w momencie skończenia studiów, czy aby czasem nie wygasała licencja.

Tak było przy CS3 albo CS4 - nie pamiętam.
Ale we Faq tak piszą:

[url]http://www.adobe.com/pl/education/students/studentteacheredition/faq.html (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=18100)

mskowronski
24-05-2010, 20:31
ale na stronie polskiego sklepu znalazłem też taką informację dotyczącą tej wersji:

"Z aplikacji będzie można korzystać także po zakończeniu nauki, ale wyłącznie do celów niekomercyjnych. " ...

ruffio
24-05-2010, 20:32
Wyedytowałem by nie wprowadzać zamentu.

Zgadza się. Adobe jak i MS zmieniają te warunki z wersji na wersję, że trzeba je chyba drukować. Cięzko się z tym połapać i nie zdziwię się jak te warunki też zmienią.

mskowronski
24-05-2010, 20:32
w Polsce wersja ta kosztuje ok. 1000 zł (w zależności od sklepu)

2Cresky
24-05-2010, 20:33
A gdzie w Polsce można nabyć taką wersję edukacyjną ?

sawi
24-05-2010, 20:34
Ale tu musi być jakiś haczyk, bo co to za sens kupowania CS5 za 200$ a za 1000$.

Czy można uaktualnić wersję produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli?

Wersję produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli można uaktualnić do wersji komercyjnej, gdy dana osoba przestanie być uczniem, studentem i/lub nauczycielem albo wykładowcą.

di_
Panowie, http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1914427&postcount=204
Jak i ostatnia strona topicu o CS5 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=115341&page=22

Paweł Kania
Ja z indfo w necie się doweidziałem że (jest etż w faq Adobe), że można używac tylko na prywatnym komputerze,ale można komercyjnie. Nie można na firmę kupic, ale prywatnie, działalnośc jednoosobowa nie ma osobowości prawnej czyli można używać - czyli generalnie użyczam prywatnego kompa do firmy i działam.

Coś Adobe to dziwnie rozwiązało... Niby dobrze dla studenciaków, ale dla osób kupujących pełną wersję bez sensu...

ruffio
24-05-2010, 20:36
Ze strony Adobe { http://www.adobe.com/pl/education/students/studentteacheredition/faq.html

Czy wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli można używać w celach komercyjnych?

Tak. Osoby, które kupiły taki produkt, mogą używać go zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych.

Czy używanie wersji produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli podlega ograniczeniom czasowym?

Nie ma ograniczenia czasowego. Użytkownicy o odpowiednich uprawnieniach kupujący wersje produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli otrzymują wieczystą licencję, która nie ma ustalonego czasu trwania ani żadnego innego ograniczenia czasowego.

Czyli nic nie ma o wykorzystaniu niekomercyjnym po zakończeniu nauki.

Paweł Kania
24-05-2010, 20:38
Czy można uaktualnić wersję produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli?

Wersję produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli można uaktualnić do wersji komercyjnej, gdy dana osoba przestanie być uczniem, studentem i/lub nauczycielem albo wykładowcą.

Za Adobe:

"Czy wersja dla uczniów i nauczycieli zawiera ograniczenia funkcji?

Wersje produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli umożliwiają użytkownikom stosowanie wszystkich funkcji i opcji wersji komercyjnych. Oprogramowania można używać tylko na prywatnym komputerze. Praw własności do wersji produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli nie można przekazywać ani odsprzedawać.

Czy używanie wersji produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli podlega ograniczeniom czasowym?

Nie ma ograniczenia czasowego. Użytkownicy o odpowiednich uprawnieniach kupujący wersje produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli otrzymują wieczystą licencję, która nie ma ustalonego czasu trwania ani żadnego innego ograniczenia czasowego.

Czy wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli można używać w celach komercyjnych?

Tak. Osoby, które kupiły taki produkt, mogą używać go zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych."

Fiod
24-05-2010, 20:39
Ta wersja edukacyjna to kop w gębę właścicielowi firmy który kupił normalną wersję. Adobe skoczyło na kasę i dobiło tych użytkowników. Bo teraz zwykły student może sprzedawać projekty za 1/3 sumy softu. Inna sprawa że cs5 to crap.

mskowronski
24-05-2010, 20:44
Inna sprawa że cs5 to crap. co masz na myśli?

Andrzej Olender
24-05-2010, 20:51
Zadzwońcie sobie do Adobe bo nie podają na swoich stronach ważnej kwestii, używać komercyjnie można pod warunkiem że nie prowadzimy firmy. Komercyjne zastosowanie ogranicza się więc do np. umów o dzieło jako prywatna osoba bez działalności gospodarczej. Przy korzystaniu jako firma musimy wykupić komercyjną wersję.

conik
24-05-2010, 20:51
zaraz to zmienia i beda wmawiac ze taki zapis nigdy nie mial miejsca

mskowronski
24-05-2010, 20:56
przypuszczałem, że tak jest - ale to nie oznacza tylko umów o dzieło, jest jeszcze opcja działalności artystycznej wykonywanej osobiście

mishieck
24-05-2010, 20:57
Dzwoniłem do Adobe. Dowiedziałem się, że gdy będę chciał w przyszłości zrobić upgrade do CS6 czy CS7, to ten upgrade będzie już full wersja komercyjną (nie ma wersji upgrade specjalnie dla EDU - można kupić tylko komercyjną).
Tym sposobem kupię teraz Lightrooma 2 EDU za 99EUR i za 2-3 miechy zrobię upgrade do 3 (który nie będzie miał żadnych ograniczeń co do zastosowania).

Paweł Kania
24-05-2010, 20:59
http://fotoblogia.pl/2010/05/18/photoshop-cs5-pl-z-rabatem-do-80-i-mozliwoscia-komercyjnego-wykorzystania/

Według komentarzy w tym wątku:

"W biurze obsługi adobe powiedzieli mi, że można używać wersji edukacyjnej w firmie założonej po studiach jak i w trakcie ich trwania. Nie można jedynie kupić jej na firmę, czyli nie odliczy się vat`u ani nie wsadzi w koszty. Oczywiście i tak opłaca się jak cholera!:)

Potwierdzam – dzisiaj zadzwoniłem do inolinii Adobe i miły pan poinformował mnie, że “można korzystać na firmę, o ile jest to firma w której nie współdzielimy majątku z inną osobą”, czyli np. zwykła firma jednoosobowa :)"

Jeśli by tak było, to naprawdę wersja pełna jest nieporozumieniem.

Andrzej Olender
24-05-2010, 20:59
przypuszczałem, że tak jest - ale to nie oznacza tylko umów o dzieło, jest jeszcze opcja działalności artystycznej wykonywanej osobiście

Napisałem takie coś jak np. w rozwinięciu na przykład ;)

Andrzej Olender
24-05-2010, 21:02
Potwierdzam – dzisiaj zadzwoniłem do inolinii Adobe i miły pan poinformował mnie, że “można korzystać na firmę, o ile jest to firma w której nie współdzielimy majątku z inną osobą”, czyli np. zwykła firma jednoosobowa :)"

To ciekawe bo ja usłyszałem z kolei inną informację, póki nie będzie tego podanego na piśmie to ktoś na infolinii będzie mógł wygadywać nam co chce ;)
Aha, podzielam zdanie kolegi Fiod, jeśli to wszystko okaże się prawdą będzie to mało sprawiedliwe.

Paweł Kania
24-05-2010, 21:05
A to jest fakt, a jest gdzies dostępny jakieś warunki umowy licencyjnej, szczegółowa umowa etc. wersji EDU, bo to jest FAQ...

Fiod
26-05-2010, 18:52
co masz na myśli?
Nie cierpię zmiany środowiska, stary lump jestem i mnie np. wkur.. to że belki i ikony są ciemniejsze, dodany syf który łączy się z internetem wyświetlając bzdury od adobe, błędy w wyświeltaniu przy wyjściu z preferencji, no i najgorsze: w dreamweaver cs5 nie ma głównej belki narzędziowej!

mishieck
28-05-2010, 20:08
Co do wersji edukacyjnej - w licencji jedyne ograniczenie jakie znalazłem, to takie, że wersji EDU nie można odsprzedać bądź odstąpić (co skutkuje tym, że może jej używać jedynie osoba na którą produkt jest zarejestrowany).

Informacja od Adobe: mogę używać CS5 EDU we własnej firmie, ale jedynie osobiście i na swoim prywatnym komputerze. Pracując na etacie moge również korzystać z CS5 EDU, ale tylko na prywatnym komputerze.
Ewentualny upgrade w przyszłości skutkuje nabyciem pełnych praw wersji komercyjnej.

Vinci
29-05-2010, 14:05
Nie orientuje się ktoś, czy jako "Polak w Polsce" mogę kupić taką licencję bezpośrednio w USA? Różnica pomiędzy ceną w USA (w przeliczeniu ok 660zł) a PL (ktoś mówił o 1000zł) jest na tyle kusząca, że warto może za tym pochodzić (ok, biorąc pod uwagę cenę wersji komercyjnej to i tak cena jest b. atrakcyjna, ale dodatkowe parę groszy piechotą nie chodzi)

BlackRoger
30-05-2010, 16:00
Nie orientuje się ktoś, czy jako "Polak w Polsce" mogę kupić taką licencję bezpośrednio w USA? Różnica pomiędzy ceną w USA (w przeliczeniu ok 660zł) a PL (ktoś mówił o 1000zł) jest na tyle kusząca, że warto może za tym pochodzić (ok, biorąc pod uwagę cenę wersji komercyjnej to i tak cena jest b. atrakcyjna, ale dodatkowe parę groszy piechotą nie chodzi)
Zadzwoń na infolinię w stanach to Ci powiedzą :) Myślę że i tak będzie z tym problem nawet jeśli warunki byłyby identyczne, bo lista uznawanych instytucji edu w każdym kraju jest przecież inna.
Tutaj jest mowa cały czas o warunkach licencji w PL która jest zbieżna z licencjami na pozostałe kraje UE ale niuanse mogą je odróżniać w stopniu dyskwalifikującym co dla niektórych.
Ja dopóki nie zobaczę wydrukowanych warunków używania wersji edu PL w naszym języku nie uwierzę.
Nie po raz pierwszy spotykam się z indywidualną interpretacją trochę niedoszkolonych osób z infolinii zarówno Adobe jak i innych korporacyjnych molochów.

Władca Pixeli
30-05-2010, 16:35
Zadzwoń na infolinię w stanach to Ci powiedzą :)
Głupoty w stylu: Jak kupiłeś program bezpośrednio w Adobe to przysługuje upgrade a jak w sklepie to nie!
(autentyczny fakt)

malachowskim
02-05-2012, 17:16
odgrzebie temat bo nie będę zakładał nowego, ale interesuje mnie taka rzecz, czy osobie która uczęszcza do jakiejś szkoły policealnej płatnej(mnóstwo takich), może śmiało zakupić taką wersję PS5? i później sobie dorabiający wykorzystywać zarobkowo. Druga sprawa jak ma się to do zaprzestania nauki? ktoś się nie uczy i normalnie może dalej wykorzystywać ten program do celów zarobkowych, ale nie może wciągnąć go w koszta firmy.

ku6i
02-05-2012, 21:55
Post nr 15.

meecoway
15-06-2012, 15:28
Witam.
Wszedłem w posiadanie CS4 Master Collection Education version, CS3 Production Premium Student Edition i Photoshop- CS4 Extennded. wszystko wersje pudełkowe, oryginalnie zafoliowane. Jako że ciekawość mnie zżerała, zainstalowałem na próbę Photoshopa z pominięciem rejestracji. Spodziewałem się, że będę musiał podać jakieś dane że jestem studentem, gdyż na pudełku widnieje ACADEMIC ID REQUIRED. Instalacja przebiegła bezproblemowo i tak naprawdę nie widzę różnicy między Photoshopem w wersji full retail a tym w wersji Education. I zgodnie z myślą życiową zawartej w reklamie TV Jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać. Rozumiem, że licencja i inne supporty, ale jeśli program będzie mi służył tylko do celów prywatnych w domu i że dostałem go za friko, to jaka jest różnica? Planuję odsprzedać powyższe pudełka w bardzo niskiej cenie w stosunku do najniższych cen z Ebaya, i nie do końca jestem pewien czy to mogę zrobić. W sumie ze wstępnego rozeznania u niemieckiego supportu Ebay do walki z antypiractwem dowiedziałem się , że jesli nierozpakowane i oryginalne to TAK. Mam pewność, że to w 200% oryginalne produkty, i osoby które zakupiły wcześniej wersje pełne i upgrade różnych Suitów były zadowolone (np pełna wersja CS4 Master Collection zaraz po pojawieniu się CS4). Nie chciałbym nikogo namawiać do złego i kupienia Edu do pracy jako full, więc zapytać się chciałem jak najlepiej to rozegrać? Zarządać przesłania skanu dokumentu upoważniającego do korzystania z tych wersji oprogramowania od potencjonalnego kupca?
Dzieki wielkie za pomoc i pozdrawiam.

sote
15-06-2012, 15:38
no to sprawiles sobie pirata ;)
a to dlatego, ze wersji "Student and Teacher" nie mozna odsprzedawac...
i przypisana jest do osoby, ktora otrzymala klucz po przeslaniu dokumentu (owego academic ID)

Johanan
16-06-2012, 00:01
...
(autentyczny fakt)

WP, a są fakty nieautentyczne? :D

To coś, jak cofanie do tyłu. :)

marcys
16-06-2012, 00:09
no to sprawiles sobie pirata ;)
a to dlatego, ze wersji "Student and Teacher" nie mozna odsprzedawac...
i przypisana jest do osoby, ktora otrzymala klucz po przeslaniu dokumentu (owego academic ID)

Niekoniecznie pirata. Po pierwsze, wersje edu i student&teacher to dwie różne licencje.
Po drugie, jeżeli jest zafoliowana i nierejestrowana to w wersji S&T trzeba po zakupie wysłać formularz i kopie dokumentu aby otrzymać serial. W Edu chyba jest od razu serial ale tego nie jestem pewien. Ogólnie sprzedać można, ale nie zarejestrowane.

meecoway
22-06-2012, 16:50
Witam ponownie.
Otrzymałem maila od Adobe:
dziekujemy za kontakt z Dzialem Obslugi Klienta Adobe.

W odniesieniu do Panskiego zapytania informujemy, iz wersje Student&Teacher roznia sie od "normalnych" wersji bardzo niska cena. Z tego tez wzgledu nie wolno odsprzedawac tych wersji (posiadanie ich przez Pana, choc nie byl Pan osoba docelowa, ktora otrzymala bezposrednio od nas numeru seryjnego, juz jest sprzeczne z naszym prawem licencyjnym).

Wersja retail-> pelna wersja
Wersja upsell-> uaktualnieniona wersja
Wersja upgrade-> uaktualnienie z pelnej wersji na nowsza

Sprzedajac wersje Upgrade, trzeba rowniez przekazac prawa wersji Retail, gdyz inaczej moze dojsc do problemow podzcas instalacji.

Prosze ponadto sprawdzic czy numery seryjne nie sa u nas zarejestrowane oraz aktywowane.

Przypominamy, iz kazdy produkt posiada dwie wolne aktywacje.

Jesli oprogramowania sa u nas zarejestrowane musimy przeprowadzis transfer licencji, gdyz inaczej nowy nabywca nie otrzyma od nas pomocy technicznej.

W razie dalszych pytan lub watpliwosci prosimy o ponowny kontakt.

Dziekujemy i pozdrawiamy,

Dzial Obslugi Klienta Adobe
E-Mail: [email protected]

Jakiś czas temu odało mi się sprzedać z lekkimi problemami CS4 Master Collection w wersji EDU. Konkurencja zgłosiła na aukcji możliwość piracenia i ebay usunął aukcję. Po kilku mailach i telefonach do działu anti-piracy adobe w Monachium udało mi się znów wystawić pudełko i sprzedać. Formalnie legalnie za przyzwoleniem i Adobe i Ebaya.
Dla pewności i przy okazji zadzwoniłem do anglojęzycznego supportu adobe i tam pan z akcentem hinduskim kategorycznie zabronił sprzedawania czegokolwiek związanego z Adobe.
Co o tym wszystkim mam sądzić.
Programy mi nie potrzebne, a potrzebna jest kasa, więc nie zależy mi na tysiącach. Osoby licytujące same będą wiedzieć ile podbić żeby nie przepłacić.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

meecoway
22-06-2012, 17:10
MAŁY UPDATE

Dokopałem się do maili z Adobe i Ebay.

Ebay:

"Thanks for writing to us regarding your recently ended Adobe item. My
name is Ryan and I'm happy to help with your query.

We're pleased to let you know that Adobe Systems has informed us that we
may reinstate your listing:

Adobe CS4 Master Collection Mac Swedish 65023919

We have made a note of this on your account. Unfortunately we're not
able to restart your listings for you, However you're able to relist it
directly from the "Unsold" section of My eBay.

All fees associated with this listing were credited to your eBay account
when we removed the listing. If you relist this item, you'll be charged
normal listing fees.

If there were any bidders for this item, we have emailed them to let
them know that you may be relisting this item.

Thanks again for getting in touch with us. I wish you all the best
for your future trading on eBay.

Kindest regards,

Ryan Byran
eBay VeRO Team"

Adobe:

"from Tobias Kopp, Anti-Piracy Manager Central Europe, Adobe Systems GmbH "Dear Karol, Thank you very much for your patience. We herewith confirm that you can reinstate the ebay listing with the item Adobe CS4 Master Collection Mac Swedish. Please accept our apologies for any inconvenience cause. Best regards"