PDA

Zobacz pełną wersję : Tworzenie www - galerie

Fear
24-05-2010, 19:10
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających ten wątek. Chciałem was podpytać jakie książki pozwolą mi troszeczkę poznać język html i programy służące do projektowania i tworzenia stron www docelowo galerii. W przyszłym miesiącu kończy mi się sesja i będzie trochę wolnego czasu podczas wakacji. Jako, że przydało by się go wykorzystać chciałem się troszkę nauczyć w tej dziedzinie informatyki. Jakie książki możecie polecić na początek? Jakie oprogramowanie będzie najlepiej się sprawdzać przy tworzeniu galerii? Jeśli znacie jakieś dobre fora internetowe związane z tematem bardzo proszę o linki. Pozdrawiam i dzięki za poświęcony czas

szelas
24-05-2010, 19:20
Z osobistego doświadczenia mogę powiedzieć tylko tyle, że ilekroć zabierałem się za jakiś nowy projekt informatyczny (html, php, sql, ldap, 3Dstudio.... inne) kupowałem jakąś książkę, a potem i tak 95% informacji czerpałem z internetu. Nie namawiam do niekupowania, ale proponuję najpierw przez tydzień, lub dwa pokopać trochę w googlach a po liźnięciu tematu przejść się do księgarni. Może się okazać że w spisie treści, a potem również w samej książce jest dokładnie to samo co znajdziesz w necie. Na temat html i ogólnie pojętego webmasteringu jest chyba najwięcej książek ze wszystkich tematów informatycznych.

Fear
24-05-2010, 19:28
No właśnie dlatego mam problem od czego w ogóle zacząć jeśli produktem docelowym ma być galeria zdjęć z kilkoma zakładkami dotyczącymi autora.

turbo
24-05-2010, 21:16
Jeśli się coś przyda:
HTML + CSS: http://kurs.browsehappy.pl/ do tego validator na stronie W3C, dobra przeglądarka Opera/FF z narzędziami deweloperskimi (w Operze prawy przycisk myszy -> Inspect Element w FF chyba plugin Fire Bug).

PHP: Mam PHP i MySQL Tworzenie stron WWW - nie była zła na początek, ale potem warto uzupełnić o coś obiektowego i dotyczącego PHP 5. "Zaawansowane Tworzenie stron WWW PHP 5" jest chyba też część pierwsza "nie zaawansowana".
JS, JQuery, AJAX nie pomogę bo sam się odkształcam dopiero.

I praktyka. Zacznij od prostych stron, które będziesz sobie rozbudowywał. Najlepiej uczy się na konkretnych projektach gdzie często wychodzą nieszablonowe problemy, których rozwiązanie będzie znacznie bardziej wartościowe niż kolejny kurs. Takie "gotowce" np: szablon CSS z ramowym szkieletem strony. Potem możesz wykorzystywać w większych projektach.

docxxx
24-05-2010, 21:31
Z osobistego doświadczenia mogę powiedzieć tylko tyle, że ilekroć zabierałem się za jakiś nowy projekt informatyczny (html, php, sql, ldap, 3Dstudio.... inne) kupowałem jakąś książkę, a potem i tak 95% informacji czerpałem z internetu.

WTF?!
Ksiazki, ksiazki, ksiazki i jeszcze raz ksiazki. Przeczytalem ich dziesiatki i ciagle mam malo. Z kazdej dowiesz sie czegos naprawde wartosciowego (no dobra, prawie z kazdej).
Od siebie polecam serie Head First. Te ksiazki sa kapitalnie napisane. Nie zaluj ani zlotowki. Sa jeszcze inne, ale na razie Ci spokojnie wystarcza.

No właśnie dlatego mam problem od czego w ogóle zacząć jeśli produktem docelowym ma być galeria zdjęć z kilkoma zakładkami dotyczącymi autora.

Nie ma ksiazek "o galerii". Sa ksiazki o konkretnych jezykach i techologiach.