PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wyzwalaczem SU 800

RRobert
24-05-2010, 19:06
Mam problem z zasięgiem i samym działaniem SU 800
Pracuje z lampami sb 900 i 800 ale mam ogromne wątpliwości co do zasięgu jak i samego działania działania SU 800
Czekam na wszystkie uwagi "praktyków" Su 800 Z góry dziękuje

luxius
25-05-2010, 00:04
troche malo napisales o okolicznosciach
su jest dosc ograniczony jak jest tylko na stopce, sprawdza sie wtedy w prostym ustawieniu
do gimanstyki bardzo przydaje sie kabel ttl 5m (ok 120 zl na allegro) wtedy ustawiasz su gdzie chesz tak zeby sie widzial z lampami
problemem moze tez byc slaba bateria w su, ktorej moc spada bardzo gwaltwonie gdy sie konczy
czasem tez mozna sobie pomóc odpowiednio ustawiona bledą
slowem cls tzreba opanowac i troche kombinowac
jezlie nie zal ci czterech dych to zastanów sie na d ksiazka z pamietnika lapy blyskowej
lub znadz gdzies i obejrzyj ten film
http://www.amazon.com/Nikon-School-presents-Creative-Lighting/dp/B001KJ91V4

sa dalsze czesci

pzdr, L

RRobert
25-05-2010, 14:24
W takim razie nasuwa się pytanie, po co wydawać tyle kasy na SU skoro ma takie ograniczenia zwykły radiowy „Chińczyk” za 100 zł radzi sobie lepiej

Jeśli chodzi o konkretne zastrzeżenia do Su to moje spostrzeżenia sa takie ze nie radzi sobie już przy odległości 10 m no i oczywiście modlić się trzeba żeby na drodze lampka Su cos się nie pojawiło, bo wtedy lipa

Jeśli chodzi o zasilanie SU to polecasz jakieś konkrety co d OCR 123 ?
Z drugiej strony miałem nadzieje ze na tej baterii to trochę pohula

Z tym kablem to nie kumam wpinasz w kabel lampę i su ? a co z komunikacją z aparatem ?

R
25-05-2010, 14:33
su800 to nie radio. dziala tak, ze zabawki musza sie widziec... MZ jest zdecydowanie mniej praktyczny niz lampa jako sterownik, bo zawsze patrzy w jedna strone. mialby sens pod warunkiem ze koszt nie przeklraczalby 100usd.

RRobert
25-05-2010, 17:48
Jeśli problemy są na poziomie kilku metrów to nie wiem czy cena 10usd ma sens :) dlatego pisałem ze "chińskie radio" sprawdza sie lepiej choć rozumiem ze to dwa rożne systemy

tomisiek
25-05-2010, 18:17
Nikon SU - 800 to wyzwalacz lamp błyskowych bazujący na podczerwienie. Radiowe wyzwalacze (chińczyki, tajwańczyki itp) są - jak sama nazwa wskazuje - RADIOWE :) czyli komunikują się za pośrednictwem fal radiowych (a nie fal świetlnych jak SU).

Dlatego też musisz w przypadku SU kombinować w ten sposób, żeby fale podczerwieni Su widziały lampy i na odwrót (jak pilot w telewizorze - jak nie widzi "okienka" w tv - nie działa, chyba że są silne baterie, dobry pilot - to zadziała z odbicia od ściany). Fale radiowe radzą sobie lepiej - a przede wszystkim nie ma dla nich znaczenia jasność otoczenia i konieczność pozostawania "na linii" odbiornik - nadajnik.

Ale to tak naprawdę elementarz. Chyba kupując cudo za 1000 zł wiedziałeś jak działa i po co Ci to potrzebne.

A uwaga o kablu jest jak najbardziej na miejscu - Su na kabel i możesz nim merdać jak chcesz, żeby lampy zobaczył. SU nie mam i nie korzystałem, ale sam system "w lampach" i kilka prób w terenie zniechęciły mnie do Su, a poszedłem w radio.

pozdrawiam
tomisiek
tomisiek

Art Erie
25-05-2010, 18:41
W takim razie nasuwa się pytanie, po co wydawać tyle kasy na SU skoro ma takie ograniczenia zwykły radiowy „Chińczyk” za 100 zł radzi sobie lepiej [...]

"Chińczyk" za 100zł radzi sobie, ale jedynie w kwestii zdalnego wyzwalania lamp. SU 800 to sterownik systemu CLS, czyli znacznie większe możliwości ( dzięki zastosowaniu podczerwieni raczej teoretycznie w wielu sytuacjach).
Z kolei chiński "odpowiednik" SU 800 pracujący za pomocą toru radiowego to Pixel TR-331 ( nie posiadam, ale jest o nim wątek na forum).
W przypadku Pixel TR-331, zakup nadajnika i kilku odbiorników przewyższy jednak zakup SU 800. Możesz też poczekać na PW, ale tutaj cena będzie jeszcze wyższa.
Mam nadzieję, że w niedługim czasie uda się nam doprowadzić do szczęśliwego końca prace nad radiowym przedłużaczem CLS współpracującym z SU 800 ( szczegóły będą opublikowane na forum).

Jacek_Z
25-05-2010, 20:28
W takim razie nasuwa się pytanie, po co wydawać tyle kasy na SU skoro ma takie ograniczenia zwykły radiowy „Chińczyk” za 100 zł radzi sobie lepiej Hm chińczyk za 100 zł przenosi ci funkcjonalność TTL ? Nie.

tomisiek
25-05-2010, 21:51
chińczyk za 100 zł nie. ale wspomniany pixel tr 33 coś tam coś tam już tak. a kosztuje tylko "trochę" więcej- za 500 zł masz nadajnik + odbiornik z ttl i pełną synchronizacją. mam to ustrojstwo i powiem tak - w 80% sprawdza się. daje komfort pracy w ttl z czasem rzędu 1/2000 s bez koniecznosci filtrów szarych czy przymykania na f 22 :)

ale czekam jak cholera na pocket wizarda..... czy oni to skończa przed końcem świata (dla przypomnienia - 25/12/2012)?

:)
tomisiek

igsux3
25-05-2010, 23:28
Mam nadzieję, że w niedługim czasie uda się nam doprowadzić do szczęśliwego końca prace nad radiowym przedłużaczem CLS współpracującym z SU 800 ( szczegóły będą opublikowane na forum).

Mów gdzie wysłać flaszkę motywujacą :mrgreen:

Art Erie
25-05-2010, 23:58
Mów gdzie wysłać flaszkę motywujacą :mrgreen:

Szczególy są tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456 ale nie musisz tego czytać :)
Obecnie sprawa wygląda tak, że pomysł działa :) Czekam na przesyłkę ( dodatkowe drobiazgi ) potrzebną do zbudowania prototypu.