Zobacz pełną wersję : Digital Foto Video
Nie znalazłem wątku na temat tego miesięcznika, ale uważam, że warto.
Czy ktoś z was kupuje? A może czyjeś zdjęcia zostały umieszczone w galerii?
Co myślicie o tym czasopiśmie?
Ja zacząłem kupować, od października ubiegłego roku, zaczynałem wtedy z foto. Lubię czytać o nowościach, ale przede wszystkim interesują mnie działy związane z techniką fotografowania. Myślę, że bardzo dobrze, że taki miesięcznik jest.
Adres www: www.dfv.pl
Kupuje już chyba trzeci rok. Płytka taka sobie. Wśród artykułów można znaleźć perełki ;)
nie, nie reklama
dziś na śródmieściu kupilem 2 prawie nówki sztuki z płytami po 5zł:) z sierpnia i września 2009/ 2 numery przed tym jak zacząłem kupować:), ucieszyłem się :)
ja nie kupuje - za 15zł - hehe; raz na jakis czas cos dla mnie ciekawego, a i tak z reguły w "Foto" są lepsze. Ja ani razu nie kupiłem, a mam cały komplet :mrgreen:
Kiedyś kupowałem. Od roku już zdecydowanie nie. Szkoda kasy na taką chałe.
miron19j
24-05-2010, 20:01
ja jeszcze kupuję.
Właściwie to nie wiadomo, dla kogo jest ten miesięcznik. Taki ni dla lajkonika, ni dla zaawansowanego.
Chociaż zdarzają się numery, w których jest coś ciekawego.
Motorniczy
24-05-2010, 20:29
reklama ?
Więcej zaufania względem ludzi życzę :)
A może czyjeś zdjęcia zostały umieszczone w galerii?
Widziałem tam zdjęcia forumowiczów.
Co myślicie o tym czasopiśmie?
O "nowościach" wcześniej można poczytać u optycznych czy fotopolisie. Testy sprzętu raczej na niskim poziomie (czytałem test swojego aparatu i znalazłem kilka rażących błędów). Czasami pojawi się jakiś jeden ciekawszy artykuł, ale jak dla mnie to za mało, żeby kupować.
PS Czy nadal wrzucają zdjęcia z Santorini? Bo zauważyłem, że numer bez zdjęć z Santorini istnieć nie ma prawa ;)
Kiedyś kupowałem, tak przez ponad rok (koniec 2004-początek 2006). Później zaczęły się powtórki tematów. Ogólnie nie ma nic ciekawego.
A co sądzicie o "Foto" i "Fotografia Cyfrowa" :?: Mz to jedno i to samo, z tym, że wolę "Foto" - czasopismo z tradycjami:)
krzysztofz24
24-05-2010, 22:13
Kupuje od ponad 2 lat. Pasuje mi to czasopismo. Wsrod artykulow sa perelki...ale trzeba miec pewien dystans bo zdarzylo im sie pare razy napisac bzdury.
Mogliby zrezygnować z płyty CD materiały można dać na stronę, a przegląd internetu każdy może zrobić we wlasnym zakresie - tylko nie mówcie że ta płytka to kaganek oświaty dla .... /tu wstawić co tam kto uważa/ - mogłoby być wtedy taniej i dla środowiska może lepiej.
kupuje jak jest jakiś ciekawy artykuł, zawsze wcześniej przeglądam czy jest coś interesującego.
Ja kupuje/kupowałem z przyzwyczajenie. Kiedyś wydawała się spoko gazetką, ale teraz mam już zamiar przestać (no chyba, że trafi się jakiś ciekawy artykuł wyjątkowo). Parę moich uwag odnośnie DFV:
Nowinki:
Wszystko to praktycznie i tak na bierząco znajduje w popularnych portalach o fotografii, więc dział przeglądam w ramach powtórki ;)
Testy:
Jedyne co warte w nich uwagi to jakieś spostrzeżenia z ogólnego używania sprzętu. Czasem dość sensownie coś opiszą, zwrócą na coś uwagę. Jednak wszelkie pomiary, testy laboratoryjne są o kant d... potłuc. Goście testują jpgi i czasem naprawdę kompletne bzdury wychodzą. Praktycznie w każdym teście się coś idiotycznego trafia. Przykładowo wyszło im, że D700 szumi bardziej niż stary 5D, tylko ten szum jest trochę przyjemniejszy :lol: albo o obiektywach olympusa do m4/3 - są świetnie skorygowne (w rzeczywistości to prawie fisheye) - właśnie dlatego, że JPG ma z automatu wyprostowany obrazek przez puszke.
Przy porównaniu 7D i D300s - aparaty uzyskały identyczny wynik, przy czym w wadach 7D miał gorszą matryce, z gorszą rozpiętością itd, a D300s... to że nie potrafi zapisywać z pełną prędkością na szybkich kartach. No ale kto by się tam przejmował matrycą...Przy teście 50tek nikona napisali, że wersja G ma bardzo szybki i cichy AF. Można tak długo wymieniać...
Galerie użytkowników:
Bardzo fajna rzecz, lubię to oglądać.
Konkurs:
Całkiem ok, często niezłe nagrody (choć czasem się trafiają np czytniki).
Poradniki tematyczne:
Czasem coś ciekawego się może trafić, zależy co kto lubi i jaki jest jego stopień zaawansowania w danym temacie. Ogólnie jeden z solidniejszych elementów DFV.
No chyba, że akurat trafi się sezon ogórkowy i w tym czasie wychodzi jakiś nowy program do obróbki - trafia się zapchaj numer z opisanymi nazwami wszystkich przycisków :lol:
Poradniki ogólne:
Dla początkujących podejrzewam, że całkiem niezła rzecz. Niestety po jakimś czasie tematy się powtarzają.
Obróbka:
Wg mnie kompletna klapa - zazwyczaj jakieś tandetne efekty na które nie można patrzeć, których nie idzie nigdzie sensownie wykorzystać i któych używanie na więcej niż jednym zdjęciu byłoby masakrą. Czasami się trafi coś ciekawego, ale to bardziej o teorii - praktyczne poradniki krok po kroku to naprawdę bardzo słaby element.
Listy:
Tragedia - co numer wrzucają pół strony wypowiedzi z forum gdzie ludzie piszą jak to z wypiekami na twarzy znajdują kolejny numer w skrzynce i czytają. I jacy oni są świetni i jakie świetne artykuły mają. Po co to komu? ;|
Poza tym jeden list sprzętowy, gdzie w miarę sensownie udzielana jest odpowiedź.
CD:
Nie wiem, nigdy jeszcze żadnej nie wyjąłem nawet z opakowania :mrgreen: dla mnie więc mogłoby jej nie być.
Oczywiście wszystko to tylko IMHO, niech żaden fanboy tego czasopisma nie próbuje jakichś krucjat...
Bartek_902
25-05-2010, 09:22
Ja kupuje od ponad roku DFV wczesniej kupowałem fotokuriera ale mi się znudził bo każdy numer prawie taki sam był,co do DFV zdażają się ciekawe artykuły chociaż np 2 ostatnie numery to nuda;) ja lubie czytać na papierze i dlatego też właśnie kupuje tą gazetke
Ja kupiłem tylko numer, w którym był art. hesji ;)
Jak napisano powyżej trudno rozgryźć charakter pisma, ni to dla wszystkich, ni dla pro, a często ma się wrażenie, że to jedna wielka reklama.
W całej rozciągłości popieram wnioski kolegi S4INTSam kupuję prawie od początku istnienia tej gazetki (ostatnio to raczej z przyzwyczajenia:razz:) i...nadszedł czas na zmianę przyzwyczajeń:smile:Za kisio-jakby tak usunąć te wszystkie reklamy to cienka broszurka by została:-)
Floyd Rose
25-05-2010, 20:20
Foto, Foto Kurier , Foto-Video (mam kilka numerów 2004-2006), wszystkie na jedno kopyto.
Jedynym wartościowym miesięcznikiem był Foto Pozytyw, a jaki papier !!!!!!!!!!!
http://katalog.czasopism.pl/index.php/Foto_Pozytyw
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.hiroshiwatanabe.com/HW%20website%20Folder/Pages/Pozytyw/Pozytyw.jpg)
http://zawsze-kwadrat.pl/2007/07/ponura-moc-rudolfa/
http://www.pozytyw.org.pl/index.php5
Jest jeszcze Kwartalnik Fotografia, ale tam jest wiecej filozofii niż fotografii (jedno zdjęcie plus 2 lub 3 strony tekstu na temat jednego zdjęcia).