PDA

Zobacz pełną wersję : nikon p100 pytanie

dżejdżej
23-05-2010, 20:19
Witam
Mam pytanie do użytkowników tego modelu czy zauważyli ,że zdjęcia wewnątrz osób pokazują odcień skóry z czerwonym odcieniem oraz czy dobrze odwzorowują wewnątrz kolory np. czerwony i jego odmiany.Bardzo będę wdzięczny za każdą odpowiedź

MirekM
23-05-2010, 22:41
Generalnie sprzęt jaki by nie był rzadko radzi sobie z balansem bieli w trybie AUTO w innych warunkach niż na zewnątrz . Dla tego jest zestaw nastawień firmowych , żarówka , słoneczko , w cieniu itp. i trzeba z tego korzystać . Czerwone lubi pojawiać się przy oświetleniu żarowym i trzeba to korygować (na żarówkę). Najlepiej , to na "szarą kartę" w trybie PRedefiniowanym , jak nie ma , to na białą zwykłą kartkę też może być . Nastawy firmowe też mogą lekko mijać się ze światłem jakie akurat mamy .

M_B
24-05-2010, 09:56
Balans bieli!! Dajesz White balance na PRE i robisz zdjęcie byle czemu i masz już ustawiony dla danych warunków. Nie będzie idealny, ale zbliżony do ideału. Było już kilka razy na forum!!!

dżejdżej
24-05-2010, 13:35
Witam
Zrobiłem próby z predefiniowaniem balansu ale rezultat mierny więc to raczej nie to.