Zobacz pełną wersję : Zdjęcie paszportowe dziecka
D_Z_I_A_D_E_K
23-05-2010, 19:49
Witam.
Może ktoś przerabiał temat.
Będę wyrabiał paszport dla mojej 5 letniej Amelki.
Postanowiłem zrobić jej sam zdjęcie i wydrukować na mojej atramentówce (zgodnie oczywiście z wszystkimi wytycznymi).
Czy takie zdjęcie się nada, ewentualnie co poprawić? Nigdzie nie mogłem doczytać na temat zdjęć b&w, domniemam, że takie również może być.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/paszport-1.jpg
źródło (http://www.toya.net.pl/~robert28/Zdjecia/paszport.jpg)
aktualny wzór (http://www.londynkg.polemb.net/files/Instrukcja%20wykonywania%20zdjec%20do%20paszportow %20biometrycznych.pdf)
Będzie ok. W przypadku zdjęć dzieci "pani z okienka" nie robi większych problemów. Przynajmniej ja tak miałem.
Władca Pixeli
23-05-2010, 20:22
ewentualnie co poprawić?
Zrób coś aby dziecko było uśmiechnięte :mrgreen:
Tak jak na końcu poprzedniego zdania.
D_Z_I_A_D_E_K
23-05-2010, 20:26
Będzie ok. W przypadku zdjęć dzieci "pani z okienka" nie robi większych problemów. Przynajmniej ja tak miałem.
ja słyszałem wręcz coś odwrotnego
Zrób coś aby dziecko było uśmiechnięte :mrgreen:
jasne
Ja robiłem mojemu jak miał 2 lata i dostał paszport na lat 5, bez problemów...
Wiem, że nie na temat, ale coś czuję, że za 15 lat Amelka będzie... niczego sobie młodą kobietką :D
D_Z_I_A_D_E_K
23-05-2010, 21:09
Wiem, że nie na temat, ale coś czuję, że za 15 lat Amelka będzie... niczego sobie młodą kobietką :D
miło, dziękuję, też tak myślę :)
grudzinsky
23-05-2010, 21:39
to i ja sie podlacze do tematu :)
za kilka miesiecy bede wyrabial paszport synkowi zebysmy mogli do Polski sie wybrac :)
jak zmusic miesiecznego bobasa do tego by patrzyl w obiektyw?
jak podejsc do tematu? polozyc na czyms bialym i robic zdjecie? - taki miesieczny to jeszcze nie siedzi ;)
jak w lipcu zloze papiery to moze w pazdzierniuku, listopadzie paszport bedzie gotowy :D
Władca Pixeli
23-05-2010, 21:42
za kilka miesiecy bede wyrabial paszport synkowi zebysmy mogli do Polski sie wybrac :)
jak podejsc do tematu? polozyc na czyms bialym i robic zdjecie? - taki miesieczny to jeszcze nie siedzi ;)
Biały kocyk, grzechotka do ręki i czekać :mrgreen:
grudzinsky
23-05-2010, 22:07
Biały kocyk, grzechotka do ręki i czekać :mrgreen:
he he...
w sumie to moge ustawic puche by robila zdjecia co 5s, polozyc bobasa na kocyku pod statywem i isc na piwo ;) do kuchni :D
marszull
24-05-2010, 02:34
klucze (kilka) albo telefon ;-) druga osoba a ty robisz zdjecie
bardzo czesto fotografuje dzieci enfejs
i to zawsze dziala ;-)
jak w lipcu zloze papiery to moze w pazdzierniuku, listopadzie paszport bedzie gotowy :D
Ja swoja córeczkę położyłem na prześcieradle i jazda seriami, na 200 zdjęć 3 były ok :)
grudzinsky
24-05-2010, 07:47
za kilka tygodni cos bede kombinowal :)
efektem prac na pewno sie podziele :D
Robię zdjęcia paszportowe w pracy, więc mogę co nieco napisać...
Co do zdjęcia Dziadka, w okienku mogą się przyczepić o:
-czoło nie jest całkowicie odsłonięte
-uszy nie są widoczne
-tło nie jest białe (wiem, że to może zależy od monitora, ale czepiają się o to)
-oczy nie są na wysokości 2/3 kadru
To takie moje uwagi na szybko.
Za to najczęściej się czepiają.
Wszystko zależy, na kogo trafisz w okienku :)
D_Z_I_A_D_E_K
24-05-2010, 10:58
Co do zdjęcia Dziadka, w okienku mogą się przyczepić o:
"Oczy muszą być otwarte, wyraźnie widoczne (nie mogą być zakryte przez włosy lub okulary)"
W instrukcji wykonywania zdjęć spełniających kryteria ICAO nie ma żadnej mowy o częściowo zasłoniętym czole przez włosy.
-uszy nie są widoczne
"Dopuszczalne są zdjęcia w biżuterii, jednakże poza obrębem owalu twarzy. Kolczyki lub klipsy nie mogą zasłaniać lub deformować obrazu twarzy."
Jak wyżej.
-tło nie jest białe (wiem, że to może zależy od monitora, ale czepiają się o to)
"Tło – białe lub inne jasne jednorodne pozbawione cieni i elementów ozdobnych. Zaleca się kolor biały lub jasnoszary."
"Oczy powinny znajdować się na wysokości 20-30mm od dolnej krawędzi zdjęcia, w przypadku dzieci (do 11 roku życia) dolna granica może zostać przesunięta do 15mm."
U mnie jest to 20mm, także mieszczę się w normie.
Za to najczęściej się czepiają.
Wszystko zależy, na kogo trafisz w okienku :)
Generalnie raczej nie będą mieli powodów.
A to bardzo przepraszam.
Po prostu wykonując takie zdjęcia czasem zwracano mi uwagi na tak drobne szczegóły, że może troszkę za bardzo się czepiam :)
D_Z_I_A_D_E_K
26-05-2010, 09:17
Wczoraj byłem w wydziale paszportowym.
Pani w okienku naprawdę przesympatyczna. Daję zdjęcia, a ona: papier jakiś sztywny (drukowałem na najwyższym 5 gwiazdkowym HP Premium Plus Photo, gramatura chyba 280, naprawdę ładnie to wyszło, oczywiście zdjęcie z mojego posta zostało delikatnie podretuszowane ale tylko w zakresie usunięcie niepotrzebnych włosów np. z czoła) nie wiem czy mi przejdzie. Ja na to nic. Następnie doczepiła się zbyt małej głowy i mówi że sprawdzi czy po wykadrowaniu dołu zmieści się jej całość. Ja na to źę z linijką sprawdzałem poszczególne wymiary z wytycznymi INSTRUKCJI WYKONYWANIA ZDJĘĆ SPEŁNIAJĄCYCH KRYTERIA ICAO i zdjęcie jest wręcz wzorowe. Zeskanowała i wszystko ok ale dół został obcięty.
Nie wiem jakimi kryteriami się oni kierują podczas przyjmowania/odrzucania zdjęć skoro są one inne w wydziale paszportowym i inne w powyższej instrukcji.
Więc sam widzisz, oni czepiają się wszystkich drobiazgów.
Paweł Kania
26-05-2010, 10:32
-uszy nie są widoczne
Nie mogą się o to czepić, bo nigdzie nie jest napsiany taki wymóg.
Muszą być widoczne brwi (kształt kosci).
Niektórym osobom jak patrzą na Ciebie na wprost nie widać uszu - i co wtedy ?
Ja robię z grzywką (niezasłaniającą brwi) i z zasłoniętymi uszami i wszystko jest dobrze.
Swego czasu jak były jaja ze zdjęciami do paszportów zadzwoniłem do wydziału paszportowego, poprosiłem o kierownicze i przez 10 minut ją molestowałem co wolno a co nie, dlaczego zdjecia są odrzucane skoro nie ma nigdzie napisane że tak być nie może.
Do 11 lat chyba granica jest obniżona dla oczu.
Pzdr
Kordian d70
26-05-2010, 10:52
ja moje pierwsze zdjęcie paszportowe robiłem mojej małej jak miała 3 mies.
załatwiane wszystko w polskiej ambasadzie w Dublinie i powiem Wam, że nikt sie
doczepił do niczego więc dużo chyba zależy od tego kto przyjmuje wniosek.
Tak obrobili to zdjęcie, że masakra ;-( i dlatego pierwszy problem pojawił się jak pierwszy raz leciałem do Polski i na
lotnisku w Poznaniu celnik zawołał jakiegoś przełożonego, bo w paszporcie dziecko
prawie czarne, a ja tu z małym "białasem" wjeżdżam, mówię wam jakie jaja.
Musiałem tłumaczyć, że tak obrobili zdjęcie w ambasadzie i nie miałem na to wpływu.
Po kilku miesiącach trafiłem na znawcę małych dzieci, który stwierdził, że dziecko wogóle
niepodobne do tego ze zdjęcia, a ja sie pytam jak ma być podobne po 7 miesiącach, przecież
dzieci zmieniają sie z dnia na dzień ;-)
D_Z_I_A_D_E_K
26-05-2010, 11:43
Do 11 lat chyba granica jest obniżona dla oczu.
może ale nie musi.
cytuje:
"...w przypadku dzieci (do 11 roku życia) dolna granica może zostać przesunięta do 15mm."
Na czarnym forum nie widac ;)
moze pomoge :
"...w przypadku dzieci (do 11 roku życia) dolna granica może zostać przesunięta do 15mm."
hackermuz
28-05-2010, 12:28
Nie wiem czy przyjmą, zdjęcie ma być zrobione na wprost. Jeżeli chodzi ogólnie o zdjęcie do paszportu, zdjęcie ma być zrobione na jednolitym jasnym tle, owal twarzy ma być widoczny (włosy nie mogą dotykać łuków brwiowych), uszy nie mają znaczenia mogą być zasłonięte (w przypadku wizy amerykańskiej gdzie ujęcie jest takie samo muszą być odsłonięte). Zdjęcie ma być bez nakrycia głowy (chyba, że taki jest wymóg Twojej religii ale wtedy musisz przedstawić im papier, że należysz do takiego czy innego kościoła i to jest obowiązek), więc przez tą spinkę we włosach mogą odrzucić. Model musi patrzeć na wprost (w przypadku nawet bobasów jest to możliwe - znam z autopsji). Wyraz twarzy ma być neutralny, dzieciak nie może mieć nic w buzi. Jeżeli chodzi i wymiary foty to 3,5x4,5 gdzie rozmiar głowy (od brody do końca głowy, jeżeli są stojące włosy to się w to nie wliczają)! ma się mieścić w granicy 31-36mm. Generalnie jest tak ze pomiędzy końcem zdjęcia a brodą jest 5mm. Oczy mają być w obrębie zaznaczonej wysokości (20-30mm od podstawy zdjęcia), w przypadku dzieciaków to chyba 8 roku życia (nie dam sobie głowy uciąć) jest odstępstwo, bo głowa może być jeszcze za mała aby oczy się mieściły w normie.
Mówiąc szczerze, na moje oko Twoje zdjęcie mogą odrzucić, przez to, że nie jest zrobione na wprost (bardziej z prawej jest zrobione) i jest spinka we włosach. Głowa jest też na moje oko za nisko.
D_Z_I_A_D_E_K
28-05-2010, 12:44
hackermuz, cz Ty czytałeś temat od samego początku, czy tylko wybiórczo. Napisałem przecież, że zdjęcię "przeszło".
Nawet tu (http://www.londynkg.polemb.net/files/Instrukcja%20wykonywania%20zdjec%20do%20paszportow %20biometrycznych.pdf) zdjęcie wzorowe "bobasa" nie jest zrobione idealnie na wprost.
hackermuz
28-05-2010, 12:56
kwestia na jakiego urzędnika też trafisz u nas przez spinkę we włosach by odrzucili.