Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przypadkowy "pstryk" Hondy

Gusioo
23-05-2010, 17:33
Będąc na lotnisku (Pyrzowice, EPKT) przypadkowo, a właściwie z nudów ponieważ nic nie chciało lądować, strzeliłem przejeżdżającą Hondę (nie pytajcie mnie o model, nie znam się). Chciałbym prosić o uwagi odnośnie kadru, obróbki (podstawy w Gimpie). Co jest źle, a co jest dobrze (o ile w ogóle). Na Szerokim Kadrze czytałem o panoramowaniu i chciałem zrobić właśnie coś takiego.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img293.imageshack.us/img293/7452/dsc1970c.jpg)

Za wszelkie uwagi serdecznie dziękuję.

bakao
23-05-2010, 18:18
Myśle że kadrowo troche centralnie, za jasne jak dla mnie, i czas mógł być troche wydłużony, jak na 1 raz zapewne nie najgorzej.

Gusioo
23-05-2010, 18:21
No widzisz, o czasie nie pomyślałem (wtedy bym miał tło bardziej rozmyte), ale miałem aparat ustawiony na A i nie zdążyłem go przestawić na S.

bakao
23-05-2010, 18:25
poćwicz panoramowanie na przejeżdzajacych autkach np i zdecydowanie wyłącz te A i daj na Manuala. pozdro

( widze że masz rame a-ganga w rowerku mam taką w menijszym rozmiarze) :)

krolewicz
23-05-2010, 18:27
przy panoramowaniu akurat najwygodniej jest ustawic aparat na priorytet czasu :)

Gusioo
23-05-2010, 18:30
poćwicz panoramowanie na przejeżdzajacych autkach np i zdecydowanie wyłącz te A i daj na Manuala. pozdro
A było tylko dlatego, że nie miałem w planach żadnego motocykla i nie zdążyłem przestawić na S lub M.

( widze że masz rame a-ganga w rowerku mam taką w menijszym rozmiarze) :)
Zgadza się, moja ma 16.5 i jest szyta na miarę dla mnie. Kilka razy podchodziłem do zmiany, ale nic mi nie pasowało.

przy panoramowaniu akurat najwygodniej jest ustawic aparat na priorytet czasu :)
Refleks mnie zawiódł i nie zdążyłem, a nawet nie pomyślałem, żeby przestawić na S.

tomek-GL
23-05-2010, 20:08
Wszystkie te mankamenty można poprawić w sofcie - chwila pracy i jest taki efekt .:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/1cf767b63be20970-1.jpg
źródło (http://images46.fotosik.pl/296/1cf767b63be20970.jpg)

Gusioo
24-05-2010, 09:00
Wszystkie te mankamenty można poprawić w sofcie - chwila pracy i jest taki efekt .:
No tak, ale wolałbym robić dobre zdjęcia za pomocą aparatu, a nie oprogramowania. To raz, a dwa, że taki stopień rozmycia sugerowałby, iż motocyklista jedzie dosyć szybko, ale jego pozycja na motocyklu temu przeczy. W końcu jest prawie wyprostowany. Może ja się nie znam, a wręcz na pewno, ale to zdjęcie przemawia do mnie jeszcze mniej.

tomek-GL
24-05-2010, 10:37
Nie siedziałem przy zdjęciu dłużej niż 5 minut ;)
Z pierwszego zdjęcia wychodzi na to, że miałeś przyzwoity materiał do dalszej zabawy w sofcie - jakkolwiek byś się starał - bez softu się nie obejdzie ( tak mi się wydaje i to tylko moja opinia).
Zdjęcie podane przeze mnie należy traktować tylko jako przykładowy proces obróbki a nie efekt końcowy do publikacji ;)

Gusioo
24-05-2010, 10:52
Wiem, że można zdjęcie trochę poprawić (poziomy, kontrast, jasność, cienie, prześwietlenia, kadr, etc), ale nie chcę zrobić w sofcie nowego zdjęcia.

morzon
25-05-2010, 10:28
Wiem, że można zdjęcie trochę poprawić (poziomy, kontrast, jasność, cienie, prześwietlenia, kadr, etc), ale nie chcę zrobić w sofcie nowego zdjęcia.

Tak mówią wszyscy którzy po prostu nie umieją się posłużyć photoshopem i pokrewnymi.

Gusioo
25-05-2010, 10:58
Tak mówią wszyscy którzy po prostu nie umieją się posłużyć photoshopem i pokrewnymi.
PS na pewno nie potrafię obsłużyć, ale też nie mam takiej potrzeby - dla mnie wystarczy podstawowa kosmetyka i nic poza tym.

tomek-GL
25-05-2010, 20:33

PS na pewno nie potrafię obsłużyć, ale też nie mam takiej potrzeby - dla mnie wystarczy podstawowa kosmetyka i nic poza tym.

Też tak mówiłem kiedyś i myślę, że spora część nas forumowiczów, też wychodziła z takiego założenia i wiesz co ?
Przejdzie ci ! ;)

Photoshop i jemu podobne to nic innego jak inna forma ciemni, niezbędna do tego aby zdjęcie wyglądało.
Dobry RAW to zaledwie połowa sukcesu ;)

wosik
31-05-2010, 18:44
zgadza się, też kiedyś myślałem, że korzystanie z PS-a i tym podobnych to ingerowanie we własny kadr i retuszowanie poniekąd mojego braku umiejętności, ale w gruncie rzeczy odkąd kupiłem zacnego Nikon-a i ciągnę w RAW-ie to nie wyobrażam sobie powrotu do gołych jpeg-ów. choć zdarzy się, że zrobie aparatem dobre zdjęcie i tylko konwertuje do gołego jpeg-a bo nie ma co poprawiać, mimo tego RAW ratuje w wielu przypadkach i będziesz go za to Błogosławił :P

Gusioo
31-05-2010, 18:51
Ależ ja wcale nie twierdzę, że PS, czy GIMP to samo zło. Uważam, że nie ma sensu, w moim przypadku, stosowania większego rozmycia, bo zdjęcie nie udało się już na etapie naciskania spustu ponieważ nie ustawiłem odpowiednio aparatu. Sam do RAWów używam GIMPA (+UFRaw), ale obróbki dopiero się uczę. Zresztą nigdy nie byłem, nie jestem i nie będę grafikiem, nie mam zmysłu estetycznego.

wosik
31-05-2010, 18:54
miałem ufrawa jako pierwszy program do wywoływania RAW-ów i jako nowicjusz byłem nim zachwycony a jak zobaczyłem PS-a to byłem osupiały, bo 5 razy więcej potrzebnych suwaczków podkreślam potrzebnych :D

Gusioo
31-05-2010, 19:01
Nie kupię PS, bo nie potrzebuje i mam lepsze cele do wydawania pieniędzy. To raz. A dwa, korzystam z Linuksa, a więc po co mi program na.. Windows? (Nie, WINE nie wchodzi w grę).

stecarlos
31-05-2010, 21:16
Chyba CBR600RR jakby dla kogoś to miało znacznie.

wosik
02-06-2010, 23:12
racja nie kupuj Photoshopa :) wiadomo jak jest ;) życie jest straszne... to w takim razie, rzeczywiście pod linuksa jest chyba tylko uf raw można jeszcze chyba nad corelem się zastanawiać ale nie miałem styczności, między innymi ze względu brak PS-a odrzuciłem Linuksa :P

Gusioo
03-06-2010, 09:42
racja nie kupuj Photoshopa :) wiadomo jak jest ;) życie jest straszne...
Chyba jeszcze nie ma obowiązku używania PS?