Zobacz pełną wersję : Nissin Di622 / Tumax DSL383AFZ / SUNPAK PZ42X
jakubk84
23-05-2010, 13:57
W najbliższym czasie chciałbym kupić lampę błyskową. Mój budżet jest niestety ograniczony, stąd taki wybór a nie inny (prosiłbym o nie namawianie do dorzucenia kilku złotych i zakupu Metza lub SB). Nie chciałbym, żeby koszt lampy przekroczył 450-500zł.
Po przeczytaniu różnych opinii, na wstępie wyeliminowałem Tumaxa. Na forum jest długi post porównujący Nissina z Sunpakiem. Zdania są jednak bardzo podzielone.
Czy znacie może jakieś inne lampy błyskowe godne uwagi (oczywiście w podobnej cenie). Będę wdzięczny za wszelkie sufgestie.
pozdrawiam
Kuba
Sputnik_Wwa
23-05-2010, 14:55
Jeżeli chodzi Ci o lampę którą założysz na sanki to ja osobiście nic innego niż nissin albo sunpak z tych tańszych bym nie założył w obawie o aparat. Pójdzie napięcie nie takie i jazda. Jakoś się skłaniam ku nissinowi, moja siostra właśnie sobie takiego kupuje do d80
tomszafa
23-05-2010, 21:58
W najbliższym czasie chciałbym kupić lampę błyskową. Mój budżet jest niestety ograniczony, stąd taki wybór a nie inny (prosiłbym o nie namawianie do dorzucenia kilku złotych i zakupu Metza lub SB). Nie chciałbym, żeby koszt lampy przekroczył 450-500zł.
Po przeczytaniu różnych opinii, na wstępie wyeliminowałem Tumaxa. Na forum jest długi post porównujący Nissina z Sunpakiem. Zdania są jednak bardzo podzielone.
Czy znacie może jakieś inne lampy błyskowe godne uwagi (oczywiście w podobnej cenie). Będę wdzięczny za wszelkie sufgestie.
pozdrawiam
Kuba
Tumaxa sobie odpusc. Z tych co wymieniles jezeli nie chcesz kupowac systemowej to bierz nissina, ale dobrze ci radze zastanow sie nad dozbieraniem do lampy systemowej, to jest naprawde duza roznica.
przem426
23-05-2010, 23:21
Tumaxa sobie odpusc. Z tych co wymieniles jezeli nie chcesz kupowac systemowej to bierz nissina, ale dobrze ci radze zastanow sie nad dozbieraniem do lampy systemowej, to jest naprawde duza roznica.
w cenie niestety tez.
nissina di622 mam. polecam.
Pawlus86
24-05-2010, 14:48
Posiadam Nissina Di622 i jestem bardzo za dowolony z niego :) Jak na tą cene lampa jest swietna. Przy zakupie warto zwrócić uwage na numer seryjny Nissina Di622. Starsze modele nie działają z wyzwalaczami radiowymi. Tu na forum jest gdzieś wątek o tym;)
tomszafa
24-05-2010, 22:45
w cenie niestety tez.
No nie do konca az tak duza, nowa sb600 to teraz troche ponad 800zl a uzywana mozna kupic juz za 600zl. A trzeba tu dodac, ze sb600 dziala w cls a to moze sie przydac.
Nissin trochę głośny i piszczy przy ładowaniu (bynajmniej mój). Ogólnie OK.
przem426
26-05-2010, 12:03
No nie do konca az tak duza, nowa sb600 to teraz troche ponad 800zl a uzywana mozna kupic juz za 600zl. A trzeba tu dodac, ze sb600 dziala w cls a to moze sie przydac.
myślę o nówkach ~420pln vs 800pln. praktycznie 100% więcej.
używanej lampy nie kupie.
no chyba że od kogoś pewnego, kogo znam i wiem co robił z sprzętem.
Mam Nissina Di622 od pół roku i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli nie planujesz zabaw z CLSem (tak w ogóle nikt nie spytał co masz zamiar fotografować z ta lampą, a to chyba podstawa :-) ) to mogę go śmiało polecić. Lampa jest powtarzalna, błyska mocno, jest odbłyśnik, dyfuzor i możliwość pochylania i przekręcania lampy. Sterowanie jest proste, wyzwalanie przez fotocelę działa również bez problemów.
Mój egzemplarz połączeniu i przy ładowaniu trochę "popiskuje", ale mnie osobiście w niczym to nie przeszkadza.
ja także wybrałbym nissina
bierz nissina posiadam go o jakiegoś 1,5 miesiąca i jest git lampka:D
w cenie niestety tez.
Przymierzam się do zakupu D5000 i wyposażenia proszę powiedź jakie możliwości ma lampa posiadana przez Ciebie i z jakim sprzetem współpracuje po prostu jaki masz aparat obiektyw itd
przem426
27-05-2010, 22:45
Przymierzam się do zakupu D5000 i wyposażenia proszę powiedź jakie możliwości ma lampa posiadana przez Ciebie i z jakim sprzetem współpracuje po prostu jaki masz aparat obiektyw itd
mam d60 z dwoma szkłami 18-105 VR nikkora i 10-20 sigmy.
w 95% odbijam błysk od sufitu lub ściany,
z 18-105 współpracuje perfekcyjnie.
z 10-20 na szerokim końcu mogą być problemy. nasadka rozpraszająca pomaga, ale przy niskim suficie i szerokim kącie - bywa różnie - przy czym nie jest to problem stricte nissina, ale każdej lampy w takich warunkach.
ma funkcje błysku na drugą kurtyne, ma fotocele reagującą na lampę w trybie ttl. w zestawie jest podstawka na lampę, więc można dobłysnąć z boku. przy czym do zabawy w off-camera flash - nie nadaje się - pisze o tym więcej w wątku o tym nissinie.
szybko ładuje, mocna, wbudowana nasadka rozpraszająca i biały odbłyśnik. generalnie za te kasę - super.
Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie.