Zobacz pełną wersję : Problem z sb-900 ?
Witam serdecznie.
Nie znalazłem tematu ani na forum ani na google więc postanowiłem zapytać czy może ktoś się nie spotkał z takim przypadkiem który u mnie występuje, mianowicie.... ostatnimi czasy pojawił się problem z moja lampą sb-900 która współpracuje z nikonem d80 i tamronem 17-50 2.8. Po paru zdjęciach lampa przestaje błyskać, przykładowo: robię 5 zdjęć w kościele, przy czym, lampa normalnie błyska a już przy kolejnym odmawia posłuszeństwa;/
Zauważyłem że przy ogniskowej 17mm ten problem jest częstszy ale przy innych też występuje. Występuje to też tylko na ustawieniu lampy TTL BL oraz TTL.
Pytanie czy to wina lampy czy body? A może to moja wina;/
te 5 to w serii? Pewnie nie nadaza sie ladowac.
właśnie w tym problem że to nie seria;/ tez o tym myślałem.... ale wystarczy że włączę body pojawi sie ogniskowa 17 i dupa, brak błysku
Może lampa wali całą mocą i załącza się ograniczenie temp. i musisz czekać aż ochłonie - to miałoby sens przy 17mm gdzie lampa w TTL'u będzie chciała doświetlić cały kadr.
siwyyy77
28-05-2010, 08:06
Może lampa wali całą mocą i załącza się ograniczenie temp
Nie przy 5 błyskach, nawet pełną mocą... zanim się włączy ograniczenie lampa musi wykonać co najmniej kilkanaście takich błysków
A na innym body lub z innym szkłem też tak się dzieje?
Matey3000
28-05-2010, 08:12
Nie przy 5 błyskach, nawet pełną mocą... zanim się włączy ograniczenie lampa musi wykonać co najmniej kilkanaście takich błysków
No i jest info o co jej biega.
Mam coś podobnego. Niestety nie tylko przy szerokim kącie i nie z taka regularnością. Po prostu jak chce to sobie błyśnie a jak nie to następny strzała ciemny. Chociaż nie tak do końca, bo mam wrażenie, że lampa błyska ale albo z opóźnieniem albo za słabo. Body jest OK bo podpięta SB800 błyska prawidłowo, natomiast dziewięćsetka chrzani zarówno na D300 jak i na D80. Moja jest jeszcze na gwarancji więc chyba czeka ja serwis. Gdzies na forum był podobny przypadek i lampka dostała w serwisie nowy palnik po prostu.
O tu tez coś niecoś http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=121914
Dzięki McSimus:)
Dzięki Tobie udało mi się naprawić moją Sb-900. Dobrze że dałeś ten link:) Bo po pewnym czasie dość że mi nie błyskała to i sama się ustawiała na -3.0.
Co się okazało, to palnik był na ostatnim tchnieniu. Podobno naprawa w serwisie nikona to koszt 350zł + przesyłki i czas który sięga podobno nawet miesiąca (takie informacje słyszałem, proszę się tym nie sugerować tak do końca) więc oczywiście chciałem to jak najszybciej zrobić i może taniej.
Napisałem meila do gościa z allegro który sprzedaje palniki do sb-600, sb-800 i okazało się ze ma także do sb-900 po 60zł <jupi>. Zamówiłem we wtorek, dziś dostałem, wymieniłem (nic trudnego, odkręcenie kilku śrubek i lutowanie) i moja sabinka błyska aż miło;D
Kończąc, dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam:)
albi_pl dobrze ze juz rozwiazales ten problem ,pozwole jednak sobie jeszcze wtracic ze po przeczytaniu twojego watku,zaczalem testowac swoja sb900 we wszystkich warunkach ,pozycjach...i powiem ci ze nie ma z nia takiego problemu,wiec moge jedynie potwierdzic ze nie chodzi tutaj o przegrzanie,ladowanie czy cos takiego,tym bardziej ze ja cisnalem na maxa i trzaska mocno jak piorun,bez zadnego dluzszego czekania etc.pozdrawiam
ThomasVoland
25-06-2010, 20:14
albi_pl dobrze ze juz rozwiazales ten problem ,pozwole jednak sobie jeszcze wtracic ze po przeczytaniu twojego watku,zaczalem testowac swoja sb900 we wszystkich warunkach ,pozycjach...i powiem ci ze nie ma z nia takiego problemu,wiec moge jedynie potwierdzic ze nie chodzi tutaj o przegrzanie,ladowanie czy cos takiego,tym bardziej ze ja cisnalem na maxa i trzaska mocno jak piorun,bez zadnego dluzszego czekania etc.pozdrawiam
Poczytaj inne tematy o SB900, głównie o przegrzewaniu. To kwestia losowa - zależy na jaką sztukę się trafi. Jedne dziewięćsetki działają perfekcyjnie, inne już po chwili mają dość. Tobie najwidoczniej trafiła się taka lepsza.
skinny500 zgadzam sie z toba,nie upieram sie ze kazda bedzie dzialala super,lecz po przeczytaniu co niektorych postow zaczelo mnie to troszke interesowac jak z nia jest naprawde i zaczalem blyskac az padnie-na szczescie nie padla:) Lecz prawda jest ze nie kazdemu musi sie trafic wlasnie ta "udana" sztuka ,choc zycze jej kazdemu .