Zobacz pełną wersję : Adobe Photoshop a profil kolorów z fotolabu...
Witam
Co i gdzie ustawić w photoshopie aby zobaczyć jak będą wyglądały wywołane zdjęcia z fotolabu?
Dostałem z labu profil kolorów maszyny wywołującej, monitor mam skalibrowany, jednak nie wiem gdzie tego szukać w PSie?
BlackRoger
23-05-2010, 12:55
Edit -> Color settings -> CMYK - tutaj musisz zapakować profil z labu
Krzychu_Z
23-05-2010, 15:11
Witam
Co i gdzie ustawić w photoshopie aby zobaczyć jak będą wyglądały wywołane zdjęcia z fotolabu?
Dostałem z labu profil kolorów maszyny wywołującej, monitor mam skalibrowany, jednak nie wiem gdzie tego szukać w PSie?
View - Proof Setum - Custom i z rozwijanego menu wybrać ww. profil, a później Ctrl-Y - tylko najpierw trzeba ten profil wrzucić do odpowiedniego katalogu systemowego żeby PS w ogóle go tam zobaczył...
Krzychu_Z
23-05-2010, 15:11
Edit -> Color settings -> CMYK - tutaj musisz zapakować profil z labu
Niespecjalnie chyba wiesz (z całym szacunkiem) do czego służy zakładka Color Setting w Photoshopie...
po pierwsze - należy kliknąć na profilu prawym przyciskiem myszy i wybrać "zainstaluj profil"
po drugie - tak jak pisze Krzychu_Z - View>Proof Setup>Custom, Device to simulate: profil minilabu, Rendering Intent: Perceptual, można też zapiąć symulację bieli papieru, aczkolwiek tylko w trybie pełnoekranowym z poukrywanymi paskami narzędzi (2x klawisz "F", "Tab")
Dziękuję bardzo - mam :)
Wydaje się że wszystko jest OK.