Zobacz pełną wersję : Za darmo umarło. Płatny dostęp do forum? Jestem za.
Temat finansowej strony działania forum pojawiał się w różnych miejscach. Ostanio spotkałem się z nim tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144937
Forum jest prywatną własnością Piotra-admina. Wiem. Dlatego też ma on swoją wizję jego funkcjonowania. Ale...
Ponieważ oczekiwania użytkowników są coraz większe, a można się spodziewać, że ich liczba będzie rosła i oczekiwania też, warto moim zdaniem zastanowić się nad wprowadzeniem płatnego dostępu do zasobów/części forum. Vide - www.nikonians.org
Plusy: fundusze na utrzymanie serwera, aktualizację oprogramowania, organizację spotkań, plenerów, wypożyczanie sprzętu (bez łaski NP) itd.
Plus bonusowy - odsianie na dzień dobry spamujących trolli ;-).
Minusy - nie widzę, poza wydatkowaniem niewielkiej kwoty w skali roku przez tych, którzy przeznaczają na sprzęt nieco więcej ;)
Na pewno od razu pojawi się pytanie - ile by to kosztowało.
Rozwiązania widzę dwa. Pierwsze - roczny abonament w stałej kwocie (do ustalenia, np. 10-20 zet). Przy założeniu, że z zarejestrowanych userów ( obecnie 39143) tylko 10 procent zdecydowałoby się na takie rozwiązanie, przy 10 zet daje prawie 40 tys. (bez podatku) na wszystkie działania związane z funkcjonowaniem forum.
Drugie - wzorowane na nikonians - wysokość abonamentu uzależniona od poziomu dostępu do zasobów forum.
Oczywiście obydwa rozwiązania przewidują bezpłatny dostęp do części zasobów. Których? Sprawa do dyskusji.
No dobra, porządziłem się trochę na forum Piotra ;)
Kto jest za, kto przeciw?
za wcześnie na to ale jestem w stanie ponieść koszty aby czerpać wiedzę z tego forum...wszak to wiedza ludzi tutaj piszących i obawiałbym się umierania tego forum przez takie działania...szczególnie młodych, nowych i chłonnych..
Temat wałkowany wielokrotnie, co ciekawe zawsze z inicjatywy userów, nigdy nie inicjowany przez admina.
Zawsze i niezmiennie zdanie Piotra było takie samo - NIE dla płatnego forum.
Nie wiem jak dziś...?
kuba_rsx
23-05-2010, 00:27
Ja jestem przeciw. Wiedza nie powinna być za pieniądze. Pozdro
A czemu nie? A serwery są za darmo?
Jestem "za", chociaż mój głos nie ma znaczenia.
A dostęp do specjalistycznej wiedzy? Odfiltrowanej ze śmieci?
Za korzystanie ze zbiorów bibliotecznych płacę rocznie ok. 30 zł. Pozyskana wiedza - bezcenna.
Władca Pixeli
23-05-2010, 00:47
A czy w takim razie ci do odpowiadają na pytania, dzielą się swoją wiedzą, poświęcają swój czas też powinni być opłacani?
Czy na takim forum moderatorzy powinni być na etatach?
i jeszcze powiedz, że w Polsce mamy darmowe kształcenie - gdziekolwiek.... buehehehehe
w kwestii opłat to nie widzę większego problemu o ile kwota abonamentu rocznego nie zwali z nóg przeciętnego obywatela, choć patrząc z perspektywy czasu na agonię giełdy po wprowadzeniu opłat za wystawienie ogłoszenia to nie wierzę w powodzenie takiej inicjatywy.
Serio?
Wydaje Ci się, że jakiekolwiek kształcenie jest darmowe???
Zejdź na ziemię.
kuba_rsx
23-05-2010, 01:01
Ani mi się nie wydaje, ani nie powiedziałem że tak jest. Napisałem że "nie powinna" (przynajmniej w moim przekonaniu).. co również nie znaczy że tak będzie.
Czy na takim forum moderatorzy powinni być na etatach?
Fajnie by było. X000(0) na rękę + wsparcie psychologiczno/psychiatryczne. ;)
Napisałem że "nie powinna" (przynajmniej w moim przekonaniu).. co również nie znaczy że tak będzie.
A na podstawie jakich wzorców tak Ci się zdaje?
Jakaś rajska wyspa czy coś?
Nawet w teorii nie jest to możliwe.
Moje zdanie również się nie będzie liczyć? jednak forum powinno być płatne, w zależności od dostępu do zasobów forum (do przedyskutowania). Nie powinna to być wielka kwota: 5PLN za pół roku lub 10PLN na cały rok i przy tej ilości użytkowników będzie to kupa pieniędzy na rozwijanie i utrzymanie infrastruktury serwerowej (to konkretne koszta i wielkość pieniężna). Rozumiem Admina, Piotra, że obawia się odpływu ludzi i napływającej wiedzy. Pamiętajmy, że nie tylko Nikoniarze tu siedzą, jest wśród nas wiele osób, które otwarcie deklarują, że przyszli i zarejestrowali się na tym akurat forum, a nie żadnym innym, ze względu na panującą tu atmosferę i ogrom wiedzy. Ciężki orzech.
kuba_rsx
23-05-2010, 01:12
JM - jeśli nie masz ochoty uszanować mojego zdania to nie musisz. Więcej na ten temat nie mam ochoty się rozwodzić bo swoją opinię już wyraziłem. Miłej nocki.
Osobiscie to - byłbym skłonny płacic nawet 50-100 zł rocznie za dostep do tego forum, przeciez to sa zadne pieniadze w skali rocznej, jednak kazdy nowy uzytkownik wchodzac na jakakolwiek strone na ktorej sie wyswietla haslo "wykup abonament", zwyczajnie ja zamyka i wiem to po sobie. Ludzie boja sie oplat, nawet jesli bylyby one symboliczne.
A dostęp do specjalistycznej wiedzy? Odfiltrowanej ze śmieci?
Za korzystanie ze zbiorów bibliotecznych płacę rocznie ok. 30 zł. Pozyskana wiedza - bezcenna.
Serio?
Zejdź na ziemię.
Krzysiek, Ania, Jola... Powiedzcie mi... czy wtedy ktoś będzie płacił ludziom którzy się dzielą swoją wiedzą? Czy może jeszcze te osoby, które pomagają, zostawiają na forum multum cennych rad, wskazówek, wiadomości, piszą nawet tutoriale -- one też mają płacić za to? Dajce spokój, naprawdę... To ciągłe gadanie, że forum jest Piotrka, że to jego podwórko... ok, ok -- fajnie -- ale gdyby nie ludzie to miejsce by nie istniało. To żywy twór który tworzą forumowicze bez nich -- dupa blada.
Może powiedz to wydawcom książek, filmów instruktażowych, itp., itd.
Co jak co, ale dostęp do wiedzy nigdy darmowy nie był, a to forum jest wręcz kopalnią wiedzy, i w odróżnieniu od różnych filmów i książek, możesz tu zadać konkretne pytanie i masz sporą szansę, że ktoś Ci odpowie, w odróżnieniu od książki, bo ta często jakaś taka milcząca i niechętna do współpracy. Jeżeli dodamy do tego to, że wiedza jaką oferuje forum, zazwyczaj bazuje na doświadczeniu i praktyce a omawiane problemy są często gęsto rozbijane są na czynniki pierwsze i "rozbebeszone" na wskroś, to o czym tu gadać? Przy tej ilości użytkowników opłata raczej nie będzie zbyt wygórowana, a zdobyta wiedza z nawiązką wynagrodzi Ci stratę w postaci paru PLN. Miło spędzony czas i dobrą zabawę masz już za free;-)
Jestem za!
lodzermensch
23-05-2010, 01:15
Płatne forum = poszukam innego źródła wiedzy.
tomisiek
23-05-2010, 01:18
jest jeszcze jeden aspekt odpłatności - szacunek. Jeśli za coś płacę - traktuję to inaczej niż "darmochę".
we krwi mamy większą dozę szacunku dla rzeczy / usług które kosztują nas xxxx zł. A czyt spowoduje to odpływ ludzi? nie sądzę (poza "martwymi duszami"). Jeśli komuś zależy na forum, czuje się tu dobrze, korzysta z wiedzy to na pewno zapłaci xxxx zł za dostęp.
Przy czym podział na kwotę uzależnioną od "poziomu" byłby cholernie ciężki. Jak ustalać granice?
a za zarobioną kasę raz do roku robić mega imprę - już to widzę 25 tys ludzi (zakładam, że kilka tysięcy wykruszy się po wprowadzeniu opłat), stadion narodowy, Admin jako główny rozlewający piwo, 8 tysięcy grilli, 4 tony żeberek i karkówki.... słowem :) dobry plener w stolicy :)
ech.... rozmarzyłem się :)
Krzysiek, Ania, Jola... Powiedzcie mi... czy wtedy ktoś będzie płacił ludziom którzy się dzielą swoją wiedzą? Czy może jeszcze te osoby, które pomagają, zostawiają na forum multum cennych rad, wskazówek, wiadomości, piszą nawet tutoriale -- one też mają płacić za to? Dajce spokój, naprawdę... To ciągłe gadanie, że forum jest Piotrka, że to jego podwórko... ok, ok -- fajnie -- ale gdyby nie ludzie to miejsce by nie istniało. To żywy twór który tworzą forumowicze bez nich -- dupa blada.
Myślę podobnie. Forum - to forumowicze. Korzystają ale i udzielają się za darmo...
Rozumiem dobrowolne datki (konto zostało już chyba gdzieś podane - kto chce, czuje się w obowiązku i na siłach - niech wpłaca) - ale abonament... nie bardzo. :roll:
swider - rzeczywiście osoby napełniające to forum wiedzą powinny być w jakiś sposób wynagrodzone, więc może wtedy udałoby się zrobić system punktów przyznawanych dla każdego użytkownika, ktoś pisze tutorial, cenny komentarz albo inną poradę (poza cafe) i użytkownicy, którzy korzystają w tej wiedzy klikają w ikonkę powiedzmy "super belfer" i taka osoba po zdobyciu 100pkt. super belfra dostaje w nagrodę pół roczny abonament do całego forum, moderatorzy z racji pełnionych funkcji z automatu dostawali by taki abonament, a reszta czytaczy forumowych, którzy nie przyczyniają się do wzbogacania wiedzy tu zgromadzonej po prostu musiałaby zapłacić za ten przywilej - może za jednym zamachem rozwiązałby się problem płytkich komentarzy pod zdjęciami typu - super, tak samo jak powyżej etc.
np pierwsze 3 miesiące na forum za free aby wgryźć się w temat, a później w zależności od zasług :)
Władca Pixeli
23-05-2010, 01:50
swider - rzeczywiście osoby napełniające to forum wiedzą powinny być w jakiś sposób wynagrodzone, więc może wtedy udałoby się zrobić system punktów przyznawanych dla każdego użytkownika, ktoś pisze tutorial, cenny komentarz albo inną poradę (poza cafe) i użytkownicy, którzy korzystają w tej wiedzy klikają w ikonkę powiedzmy "super belfer" i taka osoba po zdobyciu 100pkt. super belfra dostaje w nagrodę pół roczny abonament do całego forum, moderatorzy z racji pełnionych funkcji z automatu dostawali by taki abonament, a reszta czytaczy forumowych, którzy nie przyczyniają się do wzbogacania wiedzy tu zgromadzonej po prostu musiałaby zapłacić za ten przywilej - może za jednym zamachem rozwiązałby się problem płytkich komentarzy pod zdjęciami typu - super, tak samo jak powyżej etc.
np pierwsze 3 miesiące na forum za free aby wgryźć się w temat, a później w zależności od zasług :)
Ale to już było na forum.
a to przepraszam - nie wiedziałem, ja tu od niedawna jestem...
ale to jest proste jak drut i po co sobie komplikować kto komu na co i po co ;) przykładowo Kowalski wie to i to i ktoś płacąc za dostęp do forum płaci za jego wiedze , ale za to Kowalski nie wie tego czy tamtego ale ktoś inny to wie i on się dzieli wiedzą z Kowalskim za którą to Kowalski płaci w abonamencie :) prawda że proste ? bo prosze Was nie każdy jest alfa i omegą żeby nie musiał pogłębiać swojej wiedzy bo jak wiadomo człowiek uczy się całe życie :)
ja tez moge płacić za dostęp niema problemu :)
Ale to już było na forum.
Jakiś link?
Nawet jeśli było na forum, to od tego czasu, kiedy było, sytuacja nieco się zmieniła.
Propozycja usera wesol jest, moim zdaniem, bardzo dobra.
Odnośnie innej drażliwej kwestii - jeśli ktoś ma doświadczenie i chce się nim bezpłatnie dzielić na płatnym dla wszystkich forum, to - szacunek. Jeśli nie chce, jego wybór.
Przypominam, że mówimy/piszemy wstępnie o propozycji 10-20 zet rocznie. Nie róbmy zatem z siebie... (;))
Władca Pixeli
23-05-2010, 02:40
Jakiś link?
A czy ja nie mam nic ciekawszego do roboty tylko dokumentować wszystkie tematy.
Były ikonki z wagą przy każdym użytkowniku i tam osoby klikały jak ktoś udzielił pomocną wypowiedz.
Efekt był taki powstał że "czarny rynek" wzajemnego klikania bo dla wielu osób był to punk honoru mieć plusy.
Inni ignorowali to i nie klikali.
Wiele osób robiło sobie z tego jaja i szybko pomysł umarł śmiercią naturalną.
Co gorsza wiele osób nie stać na powiedzenie zwykłego "dziękuję" za uzyskanie porady co jest nadal na porządku dziennym.
Zamiast abonamentu proponuję dokleić w kilku miejscach wątek wsparcia. Podany numer konta i już. Kto będzie chciał, ten będzie wpłacał.
Inny pomysł mi przyszedł do głowy. Oferty dobroczynne na giełdzie. Na pewno każdy ma jakieś drobiazgi z których praktycznie nie korzysta - filtry, przejściówki, etc, które odda gratis. Komuś zawsze się przyda, a kasa pomoże forum. Wystawiamy ofertę i podajemy forumowy numer konta. Proste. Chyba..
A co do tematu - płatny dostęp do forum? nieee..
Coś mi się wydaje że Admin kiedyś pisał że jak będą mu potrzebne pieniądze na utrzymanie serwera to się odezwie.
Panowie, zamiast marzyć o forumowych tantiemach może lepiej pomyśleć o zdobyciu lepiej płatnej pracy?;) co rusz ktoś wychodzi z propozycją podreperowania budżetu biednego Admina, mimo że ten wcale nie jest tym zainteresowany. Nie macie własnego życia, że musicie zaglądać do cudzych kieszeni?
Sławomirowski
23-05-2010, 07:20
Moim skromnym zdaniem forum "Nikoniarze" to nie jest jedyne i "nie-wiadomo-jak-bogate" źródło wiedzy w sieci . Jeśli użytkownicy będą zmuszeni do płacenia za dostęp do niego pójdą stąd w cholerę (za przeproszeniem) i forum więcej straci niż zyska. Prawdę mówiąc popieram również przedmówcę - jeśli Admin nie porusza tego tematu to po co "zaglądać do cudzych kieszeni?"
Rafał_Sz
23-05-2010, 07:56
(...) + wsparcie psychologiczno/psychiatryczne. ;)
To Wy nie macie takiego wsparcia!? O matko!
:)
Marian K
23-05-2010, 08:49
Jakiś link?
Nawet jeśli było na forum, to od tego czasu, kiedy było, sytuacja nieco się zmieniła.
Propozycja usera wesol jest, moim zdaniem, bardzo dobra.
Odnośnie innej drażliwej kwestii - jeśli ktoś ma doświadczenie i chce się nim bezpłatnie dzielić na płatnym dla wszystkich forum, to - szacunek. Jeśli nie chce, jego wybór.
Przypominam, że mówimy/piszemy wstępnie o propozycji 10-20 zet rocznie. Nie róbmy zatem z siebie... (;))
Pozwolisz kolego że dokończę -biedaków.
Uważam że za te parę złotych warto się przekonać:czy mamy ilość-czy jakość.Osobiście jestem za wyższą stawką
min.120zł rocznie-miesięcznie: dwa piwa,dwa/trzy batony,jedna/dwie tace...
Jest jedno ale,ale za to duże nie można wtedy powiedzieć:nie jesteś u siebie,jesteś gościem itp.
I jeszcze jedno przestań-my/jemy być anonimowi a to sprawia że zaczynamy ważyć słowa.
Akurat Twój głos ma b.duże znaczenie-więc nie kokietuj,albo więcej wiary w siebie.
PozdrawiamM.
Nie miałbym problemu z płaceniem abo ale wydaje mi się, że nie byłaby to dobra opcja. Ludzie do tego chyba jeszcze nie dorośli. I nie dotyczy to tylko tego forum ale Internetu w ogóle. Przyzwyczailiśmy się, że w sieci jest wszystko za darmo.. i to niestety zaczyna zbierać straszne żniwo. Internet staje się nijaki, mało merytoryczny i poza całą masą 'twórczości' w stylu debila wspinającego się po kablu reszta to głównie reklamy, mniej lub bardziej zakamuflowane.
Chcieliśmy darmowych serwisów informacyjnych? No i mamy, newsy przepisywane przez analfabetów, którzy nie potrafią poprawnego zdania sklecić opatrzone foteczkami z komórek. Jestem zwolennikiem opłat za zawartość merytoryczną w sieci ale obawiam się, że jeszcze na to za wcześnie.
Jestem stanowczo przeciwny tak radykalnym zmianom jak abonament dla każdego użytkownika. To, co napędza to forum to przede wszystkim ludzie. Daję sobie rękę uciąć, że po wprowadzeniu płatności za uczestnictwo w forum duża część ludzi odejdzie i forum nikoniarze.pl w sensie forum ogólnopolskiego umrze śmiercią naturalną i to dość szybko. Natura ludzka jest taka, że nie chce płacić za to, co można mieć za darmo.
Ponieważ oczekiwania użytkowników są coraz większe, a można się spodziewać, że ich liczba będzie rosła i oczekiwania też, warto moim zdaniem zastanowić się nad wprowadzeniem płatnego dostępu do zasobów/części forum. Vide - www.nikonians.org
Drugie - wzorowane na nikonians - wysokość abonamentu uzależniona od poziomu dostępu do zasobów forum.
Oczywiście obydwa rozwiązania przewidują bezpłatny dostęp do części zasobów. Kórych?
Moim zdaniem na chwilę obecną forum nie posiada ani zasobów, ani funkcjonalności, za którą można by pobierać opłaty. Głównym i jedynym zasobem jest wiedza ludzi w nim uczestniczących, która zniknie wraz z ich odejściem.
Jeżeli banery komercyjne nie przynoszą spodziewanego zysku i miałyby zostać wprowadzone opłaty, należy zastanowić się nad dodaniem nowych, atrakcyjnych funkcjonalności, zamiast rozważać blokowanie obecnych, gdyż po prostu nie ma czego zablokować...
Obstawiam by była taka możliwość jak "donate" na zagranicznych forach/stronach, i dotacja nich będzie dobrowolna, lecz nie mniejsza niż np. min. 10zł w skali roku. Było by najsensowniej.
W zamian otrzymamy np. ładny list imienny do domku z podziękowaniem + zniżki w NP lub innych fotolabach (z pewnością dało by się to od nich wyssać) :D
jackrabbit
23-05-2010, 09:58
gdyż poprostu nie ma czego zablokować...
mozna by zablokowac dzial akt, podejrzewam ze pozera najwiecej transferu :mrgreen:
10zł w skali roku. W zamian otrzymamy np. ładny list imienny do domku z podziękowaniem + zniżki w NP lub innych fotolabach (z pewnością dało by się to od nich wyssać) :D
A druk listu i jego wysyłka jest za darmo...?
oto moje zdanie:
- płatne forum da pozorne korzyści, ale w długim terminie zawęzi grupę aktywnych osób, bo nowych będzie mniej (bariera wejścia), a starzy będą ubywać. Efekt: powolna erozja.
- barierą wejścia według mnie będzie nie kwota, lecz sam fakt, że trzeba zapłacić. Bo to jest jakiś PROBLEM, trzeba gdzieś klikać itp. Zobaczycie, że wpływy okażą się w sumie niewielkie, a już na pewno nie wyniosą 35 tys x 20 zł rocznie
- można zrobić płatne strefy na forum (ale które !?). Na pewno porady sprzętowe powinny być dostępne darmowo, bo wchodzą na nie ci, którzy dopiero zaczynają fotografować. Może giełda mogłaby być płatna ? może poradniki/tutoriale ? Może np. podawać pierwszy fragment tutoriala, a reszta płatna ?
- im więcej osób, tym więcej wpływów z reklam, więc trzeba się zastanowić, co się bardziej opłaca, w sieci są darmowe bramki sms, a jednak one zarabiają, bo sprzedają reklamy !
- spodziewajcie się w najbliższym czasie (kilka miesięcy, rok) OGROMNEGO wzrostu ludzi fotografujących lustrzankami. Ale nie będą to tak zapaleni hobbyści, jak wy ... Będą potrzebowali szybkiej, prostej INFORMACJI, w miarę możliwości bez kłopotów rejestracyjnych, płatności itp. Oni będą fotografować sporadycznie i jak nie znajdą szybkiej porady tutaj, to znajda ją gdzie indziej ! Jak nie po polsku, to po angielsku albo po niemiecku. Zauważcie, że dzięki internetowi wiedza typowo encyklopedyczna jest dostępna za darmo i w bardzo dobrej jakości. Pieniądze można brać, ale za coś więcej, niż dyskusję kilku osób na temat testu w optyczne.pl (zwłaszcza, że często z tej dyskusji nic nie wynika) ...
- ten nagły, ogromny wzrost, jak ja to nazywam, "fotografów lustrzankowych sporadycznych", spowoduje spłycenie średniego poziomu i intensywności zainteresowania fotografią. Do tej pory powiedzmy 50% posiadających lustrzanki to byli aktywni hobbyści. za rok, dwa będzie to 10-20%. Dlatego tak ważne, żeby to forum nie przespało swojej szansy i zarabiało raczej na reklamach, niż na wpisowym
- problem trolli - to faktycznie ogromny problem całego internetu, ale myślę, że moderatorzy mogą skutecznie usuwać wpisy "o niczym" w ten sposób podtrzymując wysoki poziom merytoryczny wypowiedzi. Przyjęcie założenia, że ci, co nie zapłacą wpisowego to właśnie trolle może być mylny, bo wraz z nimi odpadną też wartościowe osoby.
I na koniec powtórzę:
- problem z płatnościami nie polega na kwocie, tylko na samym fakcie, że trzeba przejść dodatkowa procedurę.
jackrabit: popieram ! dział akt, glamour, portet - mogłyby być płatne ...
A druk listu i jego wysyłka jest za darmo...?
No jak wysyłasz te minimalne 10pln to liczmy 3zł = druk, list, jak i sam ship.
7zł zostaje dla admina - podatek :)
Jakoś trzeba się wylegitymować zniżką :P
Może od razu wprowadźmy eurogabki ;)
Może od razu wprowadźmy eurogabki ;)
Wczoraj mnie córka uświadomiła, że ludzie za rzeczywiste pieniądze kupują to coś i fundują prezenty wirtualnym postaciom na NK, i to masowo. Nie wiedziałem, że taka głupota się zdarza. ;)
Wczoraj mnie córka uświadomiła, że ludzie za rzeczywiste pieniądze kupują to coś i fundują prezenty wirtualnym postaciom na NK, i to masowo. Nie wiedziałem, że taka głupota się zdarza. ;)
Dzieciaki kupują to sms'ami bo zazwyczaj mają na kartę ;-).
Dzieciaki kupują to
Dwudziestoletnie też? ;)
Dwudziestoletnie też? ;)
Możliwe, spotkałem na NK wiele "pustych" ludzi. (lecz sam nie mam tam konta imiennego)
- można zrobić płatne strefy na forum (ale które !?). Na pewno porady sprzętowe powinny być dostępne darmowo, bo wchodzą na nie ci, którzy dopiero zaczynają fotografować. Może giełda mogłaby być płatna ? może poradniki/tutoriale ? Może np. podawać pierwszy fragment tutoriala, a reszta płatna ?
To co utrzymuje forum przy życiu to baza wiedzy, więc ograniczenie do niej dostępu byłoby błędem. Poza tym płatność w kontekście tutoriali i poradników nie bardzo mi się widzi... Jeżeli miałyby być za nie pobierane opłaty, to zgodnie z rozsądkiem i uczciwością część tych pieniędzy powinna iść do autora... Tak jak w przypadku każdej komercyjnej publikacji.
- spodziewajcie się w najbliższym czasie (kilka miesięcy, rok) OGROMNEGO wzrostu ludzi fotografujących lustrzankami. Ale nie będą to tak zapaleni hobbyści, jak wy ... Będą potrzebowali szybkiej, prostej INFORMACJI, w miarę możliwości bez kłopotów rejestracyjnych, płatności itp. Oni będą fotografować sporadycznie i jak nie znajdą szybkiej porady tutaj, to znajda ją gdzie indziej ! Jak nie po polsku, to po angielsku albo po niemiecku. Zauważcie, że dzięki internetowi wiedza typowo encyklopedyczna jest dostępna za darmo i w bardzo dobrej jakości. Pieniądze można brać, ale za coś więcej, niż dyskusję kilku osób na temat testu w optyczne.pl (zwłaszcza, że często z tej dyskusji nic nie wynika) ...
Pozwolę sobie dopełnić... Wzrost sprzedaży lustrzanek nie przekłada się liniowo za wzrost hobbystów (w pełnym rozumieniu tego słowa). Zauważyłem, że coraz częściej przygoda z tak zwanym fotohobby kończy się na lokalizacji spustu migawki, pierścienia zoom oraz złącza usb lub gniazda karty. Sam na własne oczy widziałem jegomościa, który miał D80, MB-D80 (oryginał), SB800 z dyfuzorem i aparat ustawiony w trybie "zielonym". Takich hobbystów przybędzie bardzo dużo - ale oni nie będą płacić za korzystanie forum.
- problem trolli - to faktycznie ogromny problem całego internetu, ale myślę, że moderatorzy mogą skutecznie usuwać wpisy "o niczym" w ten sposób podtrzymując wysoki poziom merytoryczny wypowiedzi. Przyjęcie założenia, że ci, co nie zapłacą wpisowego to właśnie trolle może być mylny, bo wraz z nimi odpadną też wartościowe osoby.
Moim zdaniem trolle oraz spam nie są poważnym problemem tego forum, więc nie jest to wyraźny argument przemawiający za wprowadzeniem opłat.
Moim zdaniem trolle oraz spam nie są poważnym problemem tego forum
Nie całkiem tak jest.
Nie karmić.
No jak wysyłasz te minimalne 10pln to liczmy 3zł = druk, list, jak i sam ship.
7zł zostaje dla admina - podatek :)
Przy 10000 listów można zejść znacznie niżej, niż 3 zł ;-)
A co do meritum - veto. Zgadzam się na powszechne ruszenie, kiedy trzeba będzie opłacić serwer, wtedy dam więcej niż te 10 zł. Ale na abonament się nie zgadzam - nikt nie da mi pewności, że poziom forum dzięki temu zostanie utrzymany (o wzroście nawet nie piszę).
- problem trolli - to faktycznie ogromny problem całego internetu, ale myślę, że moderatorzy mogą skutecznie usuwać wpisy "o niczym" w ten sposób podtrzymując wysoki poziom merytoryczny wypowiedzi.
I kto to mówi? Gratuluję poczucia humoru. :)
Marian K
23-05-2010, 10:31
. Daję sobie rękę uciąć,.
Następny,kolego samookaleczenie jest moim zdaniem chore a nawet grzeszne.
Przed zejściem z drzewa tez wielu miało wątpliwości i chyba dobrze że nie wygrali.
Jeśli nie całe Forum to przynajmniej dział Cafe,na początek oczywiście.Jak pisałem wcześniej ,niech ilość zamienia się w jakość.
UBoot.możesz mieć swoje zdanie ale pod warunkiem że się zgadzasz z moim! :).
Jeszcze dopiszę że wszelkie formy dotacji,donacji,ściep to próba ukwadratowienia koła i twierdzenie że okrągłe gorzej sie toczy.ilu z tych 40000 tyś.członków jest aktywnych?! robił ktoś takie badanie.
Coś co jest za darmo jest w efekcie drogie,oczywiście sporo ludzi tego nie rozumie bo faktycznie brzmi to paradoksalnie. Szkoda że Sailor nie chce lub nie może zabrac głosu bo miał mądre spostrzeżenia w tej materi.
Opłaty za forum w postaci abonamentu = podatki i wysyłanie faktur abonentom za wykupioną usługę i prowadzenie dodatkowej księgowości.
Najbardziej rozsądnym wyjściem byłoby powołanie fundacji np. Fundacji Nikoniarzy.pl, do której należałoby by forum. Użytkownicy mogliby wspierać fundację, czyli łożyć na utrzymanie forum poprzez chociażby przekazywanie 1% podatku.
Leatherface
23-05-2010, 10:47
Gdybym miał płacić to na pewno nie za TAKIE forum, bo z miesiąca na miesiąc coraz mniej widzę tu forum fotograficzne ;) Tak więc jeśli już, to ok ale za z góry określoną formę forum...
Krzysiek, Ania, Jola... Powiedzcie mi... ...
-- ale gdyby nie ludzie to miejsce by nie istniało. To żywy twór który tworzą forumowicze bez nich -- dupa blada.
Masz rację!
Moja wypowiedź była o czymś zupełnie innym....
Ponieważ jednak nie dałam dotychczas żadnej konkretnej deklaracji za czy przeciw - to wyjaśniam niniejszym;)
tak naprawdę nie wiem co powinno być, a czego być nie powinno w kwestii płatnego forum.
Gdyby wprowadzono opłaty, zastanowię się czy mnie stać i czy warto, podejmę decyzję i tyle.
Tak naprawdę (jeśli już gdybamy sobie), to traktowałabym tę opłatę (hipotetyczną) jako swego rodzaju składkę wynikającą z przynależności do ..."klubu", w zamian za nią członkowie mają pewne przywileje - np dostęp do pewnych działów, możliwość korzystania z innych form "kształcenia" itp, wyjazdy, zloty itp.
Całkiem możliwe, że powyższy punkt widzenia jest pochodną mojego długiego stażu na forum, a co za tym idzie nostalgią za czasami, kiedy na forum zamiast 40 tysięcy było kilkaset ludzi. (Nie bijcie!)
PS Odrębną kwestią jest sama składka, a inną niestety cała papierologia wokół tejże:)
Jeśli forum będzie płatne to będę płacić,a jeśli pozostanie bezpłatne to jeszcze lepiej.
Jestem wyspany,jestem trzeźwy,jestem w pracy.
Badania kontrolne psychiatryczne i testy psychologiczne mam raz w roku,
co o niczym nie świadczy,więc odpowiem może głupio.
Płatność NIE dla zasady.
Tak naprawdę (jeśli już gdybamy sobie), to traktowałabym tę opłatę (hipotetyczną) jako swego rodzaju składkę wynikającą z przynależności do ..."klubu", w zamian za nią członkowie mają pewne przywileje - np dostęp do pewnych działów, możliwość korzystania z innych form "kształcenia" itp, wyjazdy, zloty itp.
Taka właśnie jest myśl przewodnia tematu :-)
Ja sie zastanwiam jaki interes wietrzy w platnosciach zakladajacy niniejszy watek? No bo jakis chyba musi skoro sam Piotr takiej potrzeby nie widzi a jednak na sile probujecie mu udowodnic ze wiecie lepiej co Piotr potrzebuje a czego nie. Pogratulowac tylko nadprzyrodzonych zdolnosci pozostaje. Co Was do jasnej cholery obchodzi czyjas kieszen i stan konta? Bo nie chodzi tu absolutnie o forum.
Jesli bedzie potrzeba wsparcia Piotra z uwagi na blizej nieokreslony kataklizm to na 100% jakies 75%forumowiczow Piotra w utrzymaniu forum wesprze. Ale niech to bedzie faktycznie sytuacja awaryjna i niech sam zainteresowany prosbe wystosuje.
Niektorym to sie juz naprawde poprzewracalo nie to co trzeba i nie tam gdzie powinno
Liczba użytkowników będzie rosła, oczekiwania pewnie też ale wprowadzenie płatnego dostępu to jest baaardzo zły pomysł. Jest to najlepsza droga do tego żeby to forum straciło na znaczeniu (co byłoby pewnie bardzo na rękę ludziom z NP). Siłą tego forum jest ogromna rzesza użytkowników, częstokroć tylko czytających, mało aktywnych. Opinie wyrażane na forum są ważne nie tylko dla tych co chcą płacić i aktywnie uczestniczyć w dyskusjach ale i dla tych pozostałych.
Po wprowadzeniu opłat dojdzie do sytuacji że powstanie jakieś nowe konkurencyjne forum. To forum natomiast zamieni się w niewielką grupkę dotychczasowych uczestników którym będzie się chciało, powtórzę którym będzie się chciało, opłacać abonament na forum.
Nie tych których będzie na to stać, bo przecież kwota rzędu od 10 czy 100zł rocznie jest do zaakceptowania, ale tym, którym będzie się chciało.
Jeśli ktoś chciałby wprowadzić opłatę to może by pomyśleć nad czymś w rodzaju projektu wiki, czyli skoncentrowanej bazy wiedzy, bez przebijania się przez odbiegające od tematu posty w wątkach.
Osobiscie to - byłbym skłonny płacic nawet 50-100 zł rocznie za dostep do tego forum, przeciez to sa zadne pieniadze w skali rocznej, jednak kazdy nowy uzytkownik wchodzac na jakakolwiek strone na ktorej sie wyswietla haslo "wykup abonament", zwyczajnie ja zamyka i wiem to po sobie. Ludzie boja sie oplat, nawet jesli bylyby one symboliczne.
Płatne forum = poszukam innego źródła wiedzy.
Zgadzam się z kolegami. Poza tym jednak jestem zwolennikiem wolnego internetu i nieskrepowanego, wolnego, dostępu do wiedzy w internecie, a jeśli ktoś nie chce się tą wiedzą dzielić za darmochę to niech nie pisze, ot tyle. Porównajcie sobie dwa projekty "Internetowej encyklopedii WIEM", do której dostęp, jakiś czas był płatny, a WIKIpedii.
Jeśli zaś chodzi o opłaty za serwer i skrypty to reklamy są dobrym rozwiązaniem, ewentualnie w razie problemów można wystąpić o pomoc do forumowiczów.
Oczywiście jestem za opcją płatną dla części forum (dodam - mniejszej części). To co teraz jest generalnie miałoby być w częsci bezpłatnej. Sporo z was twierdzi, że znajduje tu sporo wiedzy. Faktycznie. Tylko jest to wiedza na poziomie dość podstawowym. Dla profi to forum nie jest za bardzo interesujące. Część płatna to może nieco zmienić.
Poniżej podejmuję polemikę z jedną z nielicznych krytycznych wypowiedzi i mam nadzieje uspokoję takie głosy. W ogóle widze już sporą zmianę w stosunku do dyskusji sprzed lat. Nie ma wielu zacietrzewionych oponentów.
Jestem stanowczo przeciwny tak radykalnym zmianom jak abonament dla każdego użytkownika. To, co napędza to forum to przede wszystkim ludzie. Daję sobie rękę uciąć, że po wprowadzeniu płatności za uczestnictwo w forum duża część ludzi odejdzie i forum nikoniarze.pl w sensie forum ogólnopolskiego umrze śmiercią naturalną i to dość szybko. Natura ludzka jest taka, że nie chce płacić za to, co można mieć za darmo.Zgoda, ale abonament nie ma byc dla każdego, a dla tego co chce mieć dostep do pewnych (nowych) części forum. Tych płatnych dziłaów nie ma - więc i tak nie ma do nich dostępu :) i nic nie traci.
Moim zdaniem na chwilę obecną forum nie posiada ani zasobów, ani funkcjonalności, za którą można by pobierać opłaty. Zgoda. Jesli da takie zasoby bezpłatnie, to wtedy wprowadzenie opłaty spowoduje burzę i odejście uzytkowników. Jesli wprowadzi opłaty do działów których nie było - to buntu nie powinno być. Część płatnych działów byłaby na zasadzie - piszą tylko ci co maja abonament, czytają wszyscy. Na przykład możliwość postawienia sobie swojej galerii (hosting na forumowym serwerze). Ale inne (np galeria RAW z róznych szkieł) byłby tylko dla tych co płacą. Zauważcie, że obie rzeczy które wyminiłem wymagają dodatkowego miejsca na serwerze (i to spooooro) i dodatkowego transferu. To kosztuje.
Jeżeli ...miałyby zostać wprowadzone opłaty, należy zastanowić się nad dodaniem nowych, atrakcyjnych funkcjonalności, zamiast rozważać blokowanie obecnych, gdyż po prostu nie ma czego zablokować...Zgoda. No prawie zgoda. Bo przyznam (az boję sie napisać) że jest dział który bym przeniósł do częsci płatnej.
Ja sie zastanwiam jaki interes wietrzy w platnosciach zakladajacy niniejszy watek? No bo jakis chyba musi skoro sam Piotr takiej potrzeby nie widzi a jednak na sile probujecie mu udowodnic ze wiecie lepiej co Piotr potrzebuje a czego nie. Pogratulowac tylko nadprzyrodzonych zdolnosci pozostaje. Co Was do jasnej cholery obchodzi czyjas kieszen i stan konta? Bo nie chodzi tu absolutnie o forum.
Jesli bedzie potrzeba wsparcia Piotra z uwagi na blizej nieokreslony kataklizm to na 100% jakies 75%forumowiczow Piotra w utrzymaniu forum wesprze. Ale niech to bedzie faktycznie sytuacja awaryjna i niech sam zainteresowany prosbe wystosuje.
Niektorym to sie juz naprawde poprzewracalo nie to co trzeba i nie tam gdzie powinno
Kurde już się czaiłem na autora wątku, wyręczyłeś mnie. Jestem zwolennikiem opłaty za wejście do Cafe Nikon.
Ja sie zastanwiam jaki interes wietrzy w platnosciach zakladajacy niniejszy watek?
Tu Was rozczaruję - jestem pewien, że nic nie wietrzy. Znam go osobiście (zdaję sobie sprawę, że to żadna rekomendacja ;)) i wiem, że ma inne pasje życiowe niż zaglądanie do cudzej kieszeni.
Zauważcie, że obie rzeczy które wyminiłem wymagają dodatkowego miejsca na serwerze (i to spooooro) i dodatkowego transferu. To kosztuje..
Jesli wprowadzenie oplaty dla tych co chca zaplacic i wiaze sie z tym jakas nowa funkcjonalnosc forum to jest to jak najbardziej akceptowalne.
Tu Was rozczaruję - jestem pewien, że nic nie wietrzy. Znam go osobiście i wiem, że ma inne pasje życiowe niż zaglądanie do cudzej kieszeni.
Ja nie znam osobiscie i niestety takie wysnulem wnioski. Calkiem prawdopodobne ze sa one bledne ale sam rozumiesz.... To wyglada dokladnie tak jak wygladac nie powinno
Jak to jaki? będę pobierał 99 procent prowizji od wpłat ;)
Natomiast, już poważnie. Spodziewałem się, że ktoś wypali z takim tekstem. Nie mam zamiaru udowadniać, że nie jestem wielbłądem i wpisywać się w taką konwencję dysputy. Przeczytaj uważnie pierwszy wpis. Może po lekturze spojrzysz na sprawę nieco inaczej.
Oczywiście, że chodzi o rozwój forum i rozwój jego użytkowników. Trzeba bardzo złej woli, żeby tego nie widzieć.
Bartek - NinoVeron
23-05-2010, 12:11
jestem zdecydowanie PRZECIW
i to nie dlatego czy mnie stać czy nie
ale to jest po prostu forum - tworzone przez ludzi i dla ludzi
np. Jacek_Z często się udziela, pisze dużo sensownych postów więc czemu Admin miałby zarabiać na tym, że np. Jacek_Z pomaga innym?
ile na tym forum jest treści (tutoriali, testów, porównań, poradników itp...) stworzonych przez Admina lub przez kogoś ale tylko i wyłącznie na potrzeby tego forum?
Plusy: fundusze na utrzymanie serwera, aktualizację oprogramowania, organizację spotkań, plenerów, wypożyczanie sprzętu (bez łaski NP) itd.
Plus bonusowy - odsianie na dzień dobry spamujących trolli :wink:.przecież serwery obecnie są tanie jak barszcz - 200-300 zł i te koszty można pokryć z reklamy na forum
aktualizacja oprogramowania? jakiego? serwerowego? pewnie jest to postawione na jakimś darmowym linuksie (Debian czy coś w tym stylu)
skrypt forum - nie jest drogi a aktualizacje w zakresie danej numeracji 3.x.x - są zdajsie darmowe, dopiero upgrade do nowej wersji 4.x coś tam kosztuje (i starczy na kilka lat)
organizacja spotkań - tzn. jak się spotka np. w Łodzi - 50 osób to 40 tys użytkowników forum ma się składać na organizację? (przecież ci co się najczęściej spotykają czyli członkowie PSF Nikona płacą już składki, które między innymi idą na organizację ich spotkań)
odsianie troli? a to trol nie będzie mógł zapłacić tak jak każdy inny?
jeżeli - admin potrzebuje $$$ to wystarczy wzorem wielu forów wprowadzić reklamy Google Adsesne - w m-c zarobi na roczne utrzymanie serwera
to forum tworzą użytkownicy a nie sami admini
Bartek - NinoVeron
23-05-2010, 12:23
A, to Cię boli.
jak się nie ma co napisać to wyrywa się słowa z kontekstu :)
czemu Admin miałby zarabiać
A, to Cię boli.
przecież serwery obecnie są tanie jak barszcz - 200-300 zł
Sprzedasz mi serwer za tyle? Bardzo chętnie kupię. Dokąd przyjechać?
większej bzdury jak płatne forum to nie słyszałem
Ktoś z Was może grywa w golfa?
Można pograć na prawdziwym polu golfowym za darmo? Nie można.
Właściciel pola i klubu zarabia? Zarabia.
Ten klub tworzą ludzie? Ludzie, bo bez nich klub i pole nie miałyby racji bytu.
Ktoś widzi analogię?
Wiesz, Jolu - ale można wziąć zwykłe kije i iść na łąkę. A że są kretowiska? No to nie trzeba dołków robić. Będzie tanio i za darmo. Nie trzeba ogrodzenia, każdy może wejść i w dowolnym momencie przyłączyć się do gry. A jeśli się znudzi gra, można wziąć piwo w łapę i naśmiewać się z grających.
(Nie bronię żadnej koncepcji, nie należę do pionu decyzyjnego ani nawet opiniotwórczego.)
Ktoś widzi analogię?
Nie przesadzasz ?
malasana
23-05-2010, 12:51
Jesli to dyskusja dla samej dyskusji - nie rozumiem, co mieliby uzytkownicy zyskac na wprowadzeniu oplat. Natomiast jesli wlasciciel Forum ma problemy finansowe (czego nie sygnalizowal) - jest wiele sposobow zarabiania na serwisie o takiej ogladalnosci, i wprowadzenie abonamentu wcale nie jest najkorzystniejsza finansowo opcja, a na pewno mocno ryzykowna...
Ludzie boja sie oplat, nawet jesli bylyby one symboliczne.
Święte słowa. Jeśli dostęp do forum stanie się płatny to wielu z pewnością odejdzie, a już na pewno nikt nowy nie przyjdzie. Za to jeśli pojawi się możliwość wpłaty dobrowolnej, to także nowi userzy, po zapoznaniu się z forum, dadzą trochę grosza. Bo inaczej to będzie kupno kota w worku. Nigdy bym nie zapłacił za dostęp do forum, o którym wiem jedynie tyle, że jest. To by było odcięcie się od nowych użytkowników, którzy także mogą mieć ogromną wiedzę, którą chętnie się podzielą. Ja jestem przeciw obowiązkowemu abonamentowi. Za darmo umarło, to i forum umrze. Co innego sytuacja kryzysowa, gdy potrzebna jest szybka zrzuta na opłaty, ale nie o to chodziło autorowi wątku. Jeśli chodzi o płatny dostęp do części forum: Wątki, które powinny się w nich znajdować znajdą się gdzie indziej i będzie śmietnik, lub powstaną na innych forach, gdzie można taki temat omówić za darmo. Takie jest moje zdanie.
Ktoś widzi analogię?
Nie bardzo, ja nie widzę, bo mnóstwo for jest darmowych. Analogia to by była, gdyby od zarania dziejów wszystkie fora były płatne.
Byłem i jestem za płatną częścią forum.
przecież serwery obecnie są tanie jak barszcz - 200-300 zł i te koszty można pokryć z reklamy na forum
Jeżeli to kwota na miesiąc, to się jeszcze zgodzę...
aktualizacja oprogramowania? jakiego? serwerowego? pewnie jest to postawione na jakimś darmowym linuksie (Debian czy coś w tym stylu)
skrypt forum - nie jest drogi a aktualizacje w zakresie danej numeracji 3.x.x - są zdajsie darmowe, dopiero upgrade do nowej wersji 4.x coś tam kosztuje (i starczy na kilka lat)
A aktualizacja sama się zrobi....
grudzinsky
23-05-2010, 13:14
hmm...
ciekawe...ciekawe...
skoro juz ma byc to platne forum to ja nie mam nic przeciwko pod warunkiem, ze nie bedzie to jakas koszmarna kwota ;) co z ludzmi mieszkajacymi poza granicami PL?
jesli juz bawic sie w platny dostep do forum to ja proponuje zeby odbylo sie to tak:
wyslij SMS o tresci NIKONIARZE.PL na numer XXXX - koszt SMSa to 2zl + vat :)
taki SMS aktywuje dostep do forum na 12 miesiecy. wtedy to ja moge poprosic moja mame zeby smsa wyslala i przeslala mi kod aktywujacy :D
Al Koholik
23-05-2010, 13:18
Co za temat :mrgreen: Wysłać wątek w kosmos i po kłopocie. Nic z tego nie rozumiem. Admin jakoś nie sygnalizuje, że ma problemy z utrzymaniem forum, a skoro nie sygnalizuje, to to znaczy, że tematu też nie ma. Zajmijcie się swoimi sprawami, a nie cudzymi.
Wątek zamknąć i wysłać w kosmos!
Mariusz888
23-05-2010, 13:19
Ja uważam że płatne forum nie jest dobrym wyjściem - natomiast jeśli będzie potrzebna kasa na utrzymanie i prowadzenie forum to spokojnie się mogę dołożyć ;)
marszull
23-05-2010, 13:19
Ale jest wlasciciel forum i jesli to nie on zaklada taki watek, ani sie w nim nie wypowiada
to uwazam ze cala ta dyskusja jest bezcelowa.
Al Koholik
23-05-2010, 13:22
Jakby mi ktoś z podwórka wlazł do kuchni i zaczął mi przekładać browary w lodówce to by na kopach z domu poleciał ... z dożywotnim banem
grudzinsky
23-05-2010, 13:29
Jakby mi ktoś z podwórka wlazł do kuchni i zaczął mi przekładać browary w lodówce to by na kopach z domu poleciał ... z dożywotnim banem
na cale szczescie to nie jest twoja lodowka i nie twoje browary ;)
a moze admin nie chce blagac uzytkownikow na kolanach o kase?
kilka dni temu dostalem maila z jednego z forow. admin wystawil forum na "gielde" wlasnie sprzedaje udzialy po 10zl/szt
cos mu poszlo nie tak i teraz ma problem
miejmy tylko nadzieje, ze tu do tego nie dojdzie :)
Bartek - NinoVeron
23-05-2010, 13:33
Sprzedasz mi serwer za tyle? Bardzo chętnie kupię. Dokąd przyjechać?
serwery dedykowane (stojące w serwerowniach) po prostu się dzierżawi
a jednostką podstawową jest miesięczna dzierżawa i za 200-300 zł za miesięcznie bez problemu można mieć serwer dedykowany
tak samo jak reklamy na forum nie sprzedaje się dożywotnio a na określony okres (najczęściej m-c)
aaa... przyjeżdżać nie musisz bo takie sprawy załatwia się przez internet (miałem serwery w USA w ThePlanet, w Holandii a teraz we Francji - a nigdy nie byłem w siedzibie tych firm :D )
A wracając do tematu czemu większość Was wypowiada się za admina????
czyż to nie on powinien się wypowiedzieć?
Bartek - NinoVeron
23-05-2010, 13:44
Ktoś widzi analogię?
żadnej!
WSZYSTKIE pola golfowe są płatne
i są przedewszystkim adresowane dla elit (przynajmniej w polsce, gdzie jest to niszowy, bardzo ekskluzywny i drogi sport).
Pola golfowe nie świadczą usług doradczych, lobbingowych czy prawnych - a te tematy są tam poruszane ale w prywatnych rozmowach klientów
Pola golfowe sprzedają usługę dostępu do pola - czyli pobierają pieniądze za usługę, którą SAMI stworzyli
darmowych forów dyskusyjnych jest multum
a treści (czyli najważniejszy składnik każdego forum) są tworzone przez WSZYSTKICH
w przypadku tego forum ... po wprowadzeniu opłat ilość aktywnych użytkowników może spaść o np. 50%
a to także odbije się na treści - która zubożeje
Uważam, że forum w każdej postaci powinno być bezpłatne. Natomiast popieram dotacje/darowizny oraz płatności za usługi około forumowe.
Zawsze byłem za wprowadzeniem opłat.
Mz. powinno być tak, jak niegdyś na Nikonians - fora ogólnodostępne i dostęp do giełdy dla użytkowników opłacających abonament roczny. Niegłupio jest to również rozwiązane na MyApple.pl
Nie ma sensu płakać po NP, chodzić na spoktania z panem Przemkiem - spin doktorkiem i wysłuchiwać jego smutów. Użytkownicy, którzy naprawdę cenią sobie to miejsce na pewno nie będą mieli problemu by wydać parę złotych na jego wsparcie.
A może opłata ryczałtowa za przekroczenie 20 (?) postów w miesiącu? Skończy się trollowanie (takie jak ten post :p). I może zanim ktoś zada pytanie to wpierw zagoogla?
I może zanim ktoś zada pytanie to wpierw zagoogla?
A zanim odpowie? ;)
Krzychu dobrze prawi - w golfa można i na kretowisku patykiem z gałęzi pograć;)
Trochę ciężko i w coś można wdepnąć, ale można.
Też nie jestem zwolennikiem ani jednej ani drugiej opcji, jednak wydzielenie pewnych działów płatnych wydaje się mieć dla mnie spory sens (czyli zgadzam się z Jackiem_Z oraz Czornym).
w przypadku tego forum ... po wprowadzeniu opłat ilość aktywnych użytkowników może spaść o np. 50%
No i..? Co w tym złego?
Boryszuk
23-05-2010, 14:09
Uważam, że forum w każdej postaci powinno być bezpłatne. Natomiast popieram dotacje/darowizny oraz płatności za usługi około forumowe.
Żeby tylko nie było sytuacji jak z gadżetami (Klik (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1920305&postcount=41)).
Ktoś widzi analogię?
Żadnej czynne uprawianie golfa jest dla snobów, a forum powinno być demokratyczne.
Żadnej czynne uprawianie golfa jest dla snobów, a forum powinno być demokratyczne.
hohoho!
Co to jest demokratyczne forum?:)
Dlaczego golf jest dla snobów? Bo drogi? Dość marne kryterium snobizmu:/
Fotografia też jest droga, albo nawet droższa.
jestem zdecydowanie PRZECIW
..
np. Jacek_Z często się udziela, ja bym nie chicał byc argumentem przeciwko płatnemu forum (w części!), bo jestem za tą opcją, a nie przeciw niej :)
większej bzdury jak płatne forum to nie słyszałem
To znaczy, że nie masz za dużego rozeznania. Zobacz jak działa forum na którym powinnismy sie wzorowac - nikonians
Jeśli dostęp do forum stanie się płatny to wielu z pewnością odejdzie, a już na pewno nikt nowy nie przyjdzie. Za to jeśli pojawi się możliwość wpłaty dobrowolnej, to także nowi userzy, po zapoznaniu się z forum, dadzą trochę grosza. Bo inaczej to będzie kupno kota w worku. Nigdy bym nie zapłacił za dostęp do forum, o którym wiem jedynie tyle, że jest. To by było odcięcie się od nowych użytkowników, którzy także mogą mieć ogromną wiedzę, którą chętnie się podzielą. Ja jestem przeciw obowiązkowemu abonamentowi.
absolutnie zgoda, ale nikt nie proponuje takiego rozwiązania. Bardzo proszę by przeciwnicy nie mówili o płatnym forum, a o płatnej częsci forum.
Jeśli chodzi o płatny dostęp do części forum: Wątki, które powinny się w nich znajdować znajdą się gdzie indziej i będzie śmietnik, lub powstaną na innych forach, gdzie można taki temat omówić za darmo. Takie jest moje zdanie..Wątki będa tam gdzie trzeba. Będa (i są teraz) przenoszone do odpowiednich działów.
Sądzisz, że teraz ludzie umieszczaja watki w tych działach co powinni? Moderatorzy przenosza wątki.
Część płatna nie będzie dublowaniem częsci ogólnodostępnej. To by nie miało sensu. Takie kontrargumenty są z sufitu, bo krytykują rozwiązania jakie nie miały by być zastosowane.
Nie wdając się w szczególy jestem przeciwnikiem płatnego forum. A jeśli już, to conajwyżej na zasadach, które opisał wyżej Czornyj.
Ale porównanie pola golfowego do forum foto w necie też mnie urzekło:)
Wprowadzenie całkowicie płatnego forum jest mz. mało realne, natomiast wystarczy wprowadzić niewielki, roczny abonament uprawniający do umieszczania i czytania anonsów na giełdzie, oraz np. do bicia piany w Cafe :mrgreen:
a forum powinno być demokratyczne.Nie do końca. Jurek - ja robię sporo z ludźmi z forum. Zorganizowałem 2 wystawy fotografii, kilka kursów i warsztatów, kilka plenerów, przy kilku innych pomagałem. Demokracja sprawdza się średnio, delikatnie powiedziawszy. Gdyby ktos nie podejmował decyzji, to każda z tych inicjatyw by nie doszła do skutku, by się rozmyła. Bo każdy ma inne zdanie. A tak to wystawy, kursy i plenery (płatne) były, kto chciał wziął udział, a kto nie - nie musiał. Nikt nie zabierze amatorskiej częsci forum i nie każe za nią płacić. Chodzi o funkcjonalności, których nie ma i zabranianie ich powstania jest takim działaniem w rodzaju jak "pies ogrodnika".
Ta dyskusja jest bez sensu, bo i tak tu demokracja nie powinna miec nic do powiedzenia. Decyzja nalezy do admina. I sądzę, że ta dyskusja nic na razie nie przyniesie, bo do tej pory admin miał okreslone zdanie na ten temat.
Z drugiej strony kropla drąży skałe i wg mnie admin kiedyś dostrzeże rónice między forum małym a dużym. I konieczność profesjonalizacji dużego forum. Nie do zrobienia za pomocą "pospolitego ruszenia" - jak proponujecie dobrowolnych wpłat.
Akurat w USA(zresztą nie tylko) golf jest bardzo popularnym sportem ni dawno już wyszedł poza kręgi tzw. elit.
Część płatna nie będzie dublowaniem częsci ogólnodostępnej. To by nie miało sensu. Takie kontrargumenty są z sufitu, bo krytykują rozwiązania jakie nie miały by być zastosowane.
Nie chodzi mi o to, że będą dublowane, bo to faktycznie byłoby bez sensu i nikogo o to nie podejrzewam. Chodzi mi o to, że podobne działy, jakie byłyby na tym forum płatne, na innych forach o podobnej tematyce byłyby darmowe, więc po co ktoś miałby płacić za coś co w innym miejscu ma za darmo?
Dzisiaj każde forum o obojętnie jakiej tematyce ma co najmniej jedno konkurencyjne, a ich userzy dyskutują na temat wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem. Jakby nie patrzeć to wybór forów fotograficznych jest dość spory i na większości z nich mogę się zapytać o to samo co tutaj. Wybór na którym forum chcemy się udzielać to już zależy od nas samych. Szczerze mówiąc to przywiązałem się do Was i dlatego wybrałem to forum. Jestem po prostu przeciwko opłatom obowiązkowym, ale nie mój głos jest tutaj decydujący. Padło pytanie kto jest za, a kto przeciw. Ja jestem przeciw. Decyzję i tak podejmie administracja, a ja albo się przystosuję, albo zrezygnuję. I to by było na tyle.
robin102
23-05-2010, 15:55
Albo rybki , albo akwarium, czyli forum płatne w całości nie za drogo rzecz jasna :) - jakąś opłatą roczną czy kwartalna albo ogólnodostępne bez żadnych ograniczeń.
Władca Pixeli
23-05-2010, 16:02
http://nikoniarze.pl/dotacje/
A nie lepiej, jeśli już, wdrożyć punkty i na ich podstawie przyznawać jakieś bonusy? Podobnie jest to zrobione na forum Elektroda.pl, gdzie walutą są właśnie punty (proszę nie kojarzyć tego z Eurogąbkami). Użytkownik może zbierać punkty w różny sposób. Za każdy post w działach technicznych jest +2 pkty, jeśli ktoś pomoże w rozwiązaniu problemu autor tematu może kliknąć przycisk pomógł i użytkownik dostaje +5 pktów.
Na tej podstawie są zrobione różne promocje, na przykład funkcja premium "kosztuje" 80 pktów miesięcznie i powoduje brak reklam na forum, podpis kosztuje 40 punktów na miesiąc. Ostatnio były do "kupienia" gadżety (smyczy, długopis i coś tam jeszcze) za 800 punktów. Takie podejście motywuje użytkowników do zbierania punktów i ich wymieniania.
Natomiast założenie tematu w dziale technicznym też kosztuje (zazwyczaj 5 punktów), które są odejmowane z konta, dlatego osoby, które tylko zakładają tematy szybko muszą albo kupić punkty, albo zacząć pomagać.
Można też kupić punkty za pomocą SMS. Dlatego na Nikoniarzach też można zrobić dwie drogi, jedna prowadząca poprzez udzielanie się w działach technicznych, co spowoduje wzrost jakości lub druga, czyli wymiana złotówek na punkty, co wspomoże finansowo Piotra. Każdy miałby wybór jaką chce iść drogą.
Czy ja wiem... już czasami widać ewidentne postfakerstwo, żeby tylko limit do giełdy przekroczyć.. punkty i rangi zwiększają ryzyko tysięcy bzdurnych postów..
Wtedy moderacja wchodzi do gry, poza tym na forum jest przycisk "Raportuj zły post" więc i użytkownicy widzący takie "ssanie z palca" mogę zwrócić uwagę moderatora na to. Wiem, że zaraz podniosą się głosy, że to donosicielstwo i "te czasy już minęły", ale przecież wszyscy chcą mieć porządek na forum. Poza tym to moderatora ma zawsze ostatnie zdanie i to on ocenia wartość danego postu.
Za wiedzę Płaci się na całym świecie. I to słono.
Ktoś widzi analogię?
Dobre porównanie.
żadnej!
WSZYSTKIE pola golfowe są płatne
i są przedewszystkim adresowane dla elit (przynajmniej w polsce, gdzie jest to niszowy, bardzo ekskluzywny i drogi sport).
Pola golfowe nie świadczą usług doradczych, lobbingowych czy prawnych - a te tematy są tam poruszane ale w prywatnych rozmowach klientów
Pola golfowe sprzedają usługę dostępu do pola - czyli pobierają pieniądze za usługę, którą SAMI stworzyli
darmowych forów dyskusyjnych jest multum
a treści (czyli najważniejszy składnik każdego forum) są tworzone przez WSZYSTKICH
Widać, że o golfie nie masz wielkiego pojęcia. W Polsce być może jest to novum, ale w Europie jest zupełnie inaczej.
Ja spojrzałbym na to z innej strony. Może po wprowadzeniu opłat odpadnie większość przypadkowych osób a za to doświadczonym użytkownikom znów przyjdzie chęć na pisanie?
Jestem jak najbardziej za płatną częścią forum. Nie zapominajcie tylko o o różnych formach płatności. Paypal byłby miły ;)
Władca Pixeli
23-05-2010, 20:15
Za wiedzę Płaci się na całym świecie. I to słono.
A w takim razie, kto, jak i ile będzie płacił tym którzy tę wiedzę przekazują na forum?
Bo chyba nie chodzi aby sprzedawać wiedzę ale brać od innych za darmo.
Wszyscy się oburzają na forum jak ktoś proponuje kupno zdjęć za podpis a teraz do tego samego zmierza się tutaj, czyli dzielcie się wiedzą za darmo a w zamian za podpis i reklamę będzie to sprzedawane innym.
A w takim razie, kto, jak i ile będzie płacił tym którzy tę wiedzę przekazują na forum?
Wszyscy się oburzają na forum jak ktoś proponuje kupno zdjęć za podpis a teraz do tego samego zmierza się tutaj, czyli dzielcie się wiedzą za darmo a w zamian za podpis i reklamę będzie to sprzedawane innym.
dżyzys krajz....
Ci którzy dzielą się swoją wiedzą robią to z WŁASNEJ WOLI :!: Gdybym ja miał taką wiedze jak niektórzy z tego zacnego forum i mógłbym się nią podzielić i na koniec ktoś by mi szczerze podziekował bym był zadowolony. - to tyle w tym temacie
Pozdrawiam
Moim zdaniem pomysł płatnego forum to strzał w stopę i rzucenie 8o% użytkowników w objęcia NP, które na pewno skorzystałoby z takiej okazji otwierając swoje forum. Osoby interesujące się komputerami na pewno pamiętają przypadek forum tweak.pl, gdzie była ogromna społeczność skupiona wokół tematyki hardware i oc komputerów. Można powiedzieć że wybuchł tam "bunt" użytkowników i całe forum przeniosło się na nową domenę purepc. Odbyło się to szybko, mniej więcej w okresie tygodnia. Podobny scenariusz czekałby to forum, zresztą powstałby pewne problemy natury prawnej, których rozwiązanie nie jest takie proste.
Władca Pixeli
23-05-2010, 20:29
dżyzys krajz....
Ci którzy dzielą się swoją wiedzą robią to z WŁASNEJ WOLI :!: Gdybym ja miał taką wiedze jak niektórzy z tego zacnego forum i mógłbym się nią podzielić i na koniec ktoś by mi szczerze podziekował bym był zadowolony. - to tyle w tym temacie
Pozdrawiam
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144756
To po cholerę co chwilę na forum fale oburzenia na posty jak wyżej?
Jak ktoś ma ochotę dzielić się wiedzą i poświęcać swój czas za darmo to niech to robi.
Moim zdaniem pomysł płatnego forum to strzał w stopę i rzucenie 8o% użytkowników w objęcia NP, które na pewno skorzystałoby z takiej okazji otwierając swoje forum. Osoby interesujące się komputerami na pewno pamiętają przypadek forum tweak.pl, gdzie była ogromna społeczność skupiona wokół tematyki hardware i oc komputerów. Można powiedzieć że wybuchł tam "bunt" użytkowników i całe forum przeniosło się na nową domenę purepc. Odbyło się to szybko, mniej więcej w okresie tygodnia. Podobny scenariusz czekałby to forum, zresztą powstałby pewne problemy natury prawnej, których rozwiązanie nie jest takie proste.
Takie alternatywne forum tutaj też już przerabialiśmy:)
Wielkie teatralne pożegnania i ciche powroty czy jakoś tak?;)
Chyba nawet do dziś tamto alter forum istnieje? Nie wiem.
Niektórzy korzystają nawet z dwóch równolegle - co w tym złego?
Tekst był o wiedzy, niczym więcej. W całej Europie, żeby uczyć się trzeba zaciągać kredyty na dziesiątki lat. Polska to nadal uprzywilejowany kraj.
Co do forum. Płatna powinna być CZĘŚĆ, tak jak to pisane było wcześniej, jak proponowali inni. Proszę rozróżniać i nie łączyć wypowiedzi! Jeżeli zapadnie taka decyzja na ustalanie szczegółów przyjdzie czas.
W dowolnych klubach, stowarzyszeniach, związkach koleżeńskich i innych dowolnych grupach najczęściej płaci się nie za to, żeby coś uzyskać, ale żeby mieć "święty spokój". Ja jestem za!
ja np. zamierzam się dzielić swoją wiedzą za darmo. Jestem hobbystą i nie planuję nigdy zarabiać na fotografii.
Nie wziąłbym za swoje fotografie lub opracowania, tutoriale itp. złamanej marki ...
Wielkie teatralne pożegnania i ciche powroty czy jakoś tak?;)
Chyba nawet do dziś tamto alter forum istnieje? Nie wiem.
Niektórzy korzystają nawet z dwóch równolegle - co w tym złego?
Nie mówię tutaj o obrażaniu się tylko o konkretnym przypadku, jak by było w przypadku tego forum mam nadzieję że się nie dowiem. Moim zdaniem złem byłoby gdyby fora sprzętowe działały tylko pod egidą i patronatem działów PR poszczególnych marek, fora wyglądałby by jak profil NP na fejsbuku, a do tego zmierzałaby sytuacja gdyby to forum stało się społecznością zamkniętą. Zresztą zastanawia mnie jaką wiedzę ma to forum, której nie ma już internecie i na innych alternatywnych forach a za którą miałbym płacić?
Władca Pixeli
23-05-2010, 20:44
I były zapowiedzi, że to forum padnie.
Dlaczego ten sam temat wraca co jakiś czas, a z tego co widzę to nie jest inicjatywa admina tylko kolejnego forumowicza.
Widzę tytuł "Za darmo umarło." i mam wrażenie, że coś przegapiłem na forum lub o czymś nie wiem.
Podałem wcześniej link gdzie można wpłacać dotacje. Jak się chce wspierać to można tylko trzeba chcieć.
Jak ktoś chce stworzyć ekskluzywne forum to nie ma problemu. Wystarczy założyć swoje ze swoimi regułami i być samemu kaptanem. Przecież to jest takie proste.
I były zapowiedzi, że to forum padnie.
Zapowiedzi były. Forum nadal żyje i ma się dobrze (chyba?). Nie wiem, co to ma do rzeczy?
Nawet chyba oba żyją równie dobrze?
Jak sądzę autorowi wątku chodzi nie o to, żeby zapłacić:)), ale o to, żeby korzystać z czegoś, co byłoby niedostępne dla ogółu (niepłacącego). Zresztą wszyscy "zwolennicy" płacenia piszą o "zamkniętych działach", tyle, że nikt nie sprecyzował na poważnie, o które działy chodzi:)
PS a ja i tak wiem, że właściciel nie chce słyszeć o płatnej części forum:)
Tekst był o wiedzy, niczym więcej. W całej Europie, żeby uczyć się trzeba zaciągać kredyty na dziesiątki lat. Polska to nadal uprzywilejowany kraj.
No nie w całej. Chyba, że za kraj europejski nie uważasz Niemiec, Szwecji, Finlandii, Danii, Grecji(mowa tu darmowek edukacji na poziomie wyższym, bo edukacja na poziomie średnim i podstawowym chyba w całej europie jest darmowa). TO taki mały OT.
.... bo edukacja na poziomie średnim i podstawowym chyba w całej europie jest darmowa). TO taki mały OT.
Chyba nie masz jeszcze dzieci w wieku szkolnym....
Chyba nie masz jeszcze dzieci w wieku szkolnym....
Nie mam, ale co to ma do rzeczy? fushiro pisał o dostępie do wiedzy, a nie o wyprawkach dla uczniów. Za te i w Polsce się płaci.
Podręczniki też nie są darmowe, a musisz je mieć, aby korzystać w "darmowej" edukacji.
hohoho!
Co to jest demokratyczne forum?:)
Przedszkole? Czy taki termin trzeba tłumaczyć? Demokratyczne czyli takie jak cały internet! Chcesz pisać w necie, piszesz, nie chcesz, nie piszesz; czyli dostępności dla wszystkich bez ograniczeń ze względów klasowych, rasowych, majątkowych, religijnych i innych. Zwróć uwagę na pogrubione, a przewidując Twoje pytania ........, to małolat, który otrzymał, powiedzmy na gwiazdkę od rodziców tanią lustrzankę i nie ma na abonament, nie będzie mógł zdobywać wiedzy oferowanej przez forumowiczów?
Dlaczego golf jest dla snobów? Bo drogi? Dość marne kryterium snobizmu:/
Fotografia też jest droga, albo nawet droższa.
To, że drogi? Nie, nie dlatego, że drogi, Golf w naszej kulturze, w Polsce, kojarzy się ze sportem elitarnym nie mającym korzeni. Uprawiają go najczęściej tzw nowobogaccy, dla których w dobrym tonie jest pojawienie się w tzw "dobrym towarzystwie" i chęć zaimponowania innym, chociażby g...o wiedzieli o golfie!!!!
Fotografowanie natomiast pomimo, że czasem drogie, jest pasją wielu ludzi, którzy w perfekcyjny sposób chcą sfotografować swoje dzieci, żonę, dziewczynę, i robią to z pasji, dla własnej przyjemności żeby zatrzymać chwilę da swych bliskich i dla swojej satysfakcji. Robią to nie po to, żeby sąsiad widział w plecaczku kije golfowe i podziwiał jaki to "światowiec" koło niego mieszka (choć nie trafi do żadnego dołka) ale dla własnej satysfakcji.
Podawanie za przykład, u nas w Polsce, klubów golfowych jako porównania do forum użytkowników nikona jest tak samo śmieszne jak szukanie analogii pomiędzy właścicielem Roys-Roys'a a właścicielem np. WW-golfa.
Nie do końca. Jurek - ja robię sporo z ludźmi z forum. Zorganizowałem 2 wystawy fotografii, kilka kursów i warsztatów, kilka plenerów, przy kilku innych pomagałem. Demokracja sprawdza się średnio, delikatnie powiedziawszy. Gdyby ktos nie podejmował decyzji, to każda z tych inicjatyw by nie doszła do skutku, by się rozmyła. Bo każdy ma inne zdanie. A tak to wystawy, kursy i plenery (płatne) były, kto chciał wziął udział, a kto nie - nie musiał. Nikt nie zabierze amatorskiej częsci forum i nie każe za nią płacić. Chodzi o funkcjonalności, których nie ma i zabranianie ich powstania jest takim działaniem w rodzaju jak "pies ogrodnika".
Ta dyskusja jest bez sensu, bo i tak tu demokracja nie powinna miec nic do powiedzenia. Decyzja nalezy do admina. I sądzę, że ta dyskusja nic na razie nie przyniesie, bo do tej pory admin miał okreslone zdanie na ten temat.
Z drugiej strony kropla drąży skałe i wg mnie admin kiedyś dostrzeże rónice między forum małym a dużym. I konieczność profesjonalizacji dużego forum. Nie do zrobienia za pomocą "pospolitego ruszenia" - jak proponujecie dobrowolnych wpłat.
Kiedy potrzebowałem pomocy, to od Ciebie często ją uzyskiwałem. Za co w tym wątku serdecznie chcę Ci PODZIĘKOWAĆ. Tak też powinno zostać, że ktoś kto ma większe doświadczenie w użytkowaniu danego sprzętu, pomaga innym. Bawię się fotografią długie lata i nie mam aspiracji zostać profi, ale dla zasady nie będę płacił. Poszukam innych miejsc, gdzie będę prosił o pomoc.
siwyyy77
23-05-2010, 21:13
Fajnie by było. X000(0) na rękę + wsparcie psychologiczno/psychiatryczne. ;)
I wczasy pod gruszą... jak się bawić to na całego :)
jurekb,
Tzw demokracja w internecie (czyli jak to określasz - chcesz pisać, piszesz itp) doprowadziła do tego, że coraz częściej zamiast źródła informacji i wiedzy, z internetu robi się śmietnik:(
Jeśli chodzi o snobistyczny golf - nie wierzę, że nie spotkałeś "fotograficznych" snobów - analogicznie do tych golfowych - do wczoraj g... wiedzieli o fotografii i aparatach, a dziś spacerują obwieszeni najdroższym sprzętem, nadal nie wiedząc jak zrobić poprawne foto. Moim zdaniem, skoro mają kasę i tak chcą ją wydać - ich sprawa - jedni na golfa inni na foto uzbrojenie.
Wierzę (mam nawet pewność), że wśród golfiarzy też są pasjonaci - nawet jeśli polska mentalność/kultura/obyczaje tego nie przewidują....:/
W naszej kulturze, w Polsce, wiele zjawisk się przeinacza i dopisuje do nich fałszywe pobudki...,tylko dlatego, że ogół ma inne stereotypy.
PS jeszcze apropos tego malolata, który dostał aparat pod choinkę, a na abonament nie ma - bądź spokojny - żadnych opłat tutaj nie będzie (chyba 3 raz to piszę..;), a całe 'teoretyzowanie" dotyczy tylko pewnych działów forum - zdecydowanie bardziej profi (tak mi się przynajmniej zdaje) niż wiedza potrzebna świeżo obdarowanemu:)
Podręczniki też nie są darmowe, a musisz je mieć, aby korzystać w "darmowej" edukacji.
Czytaj ze zrozumieniem artykuły, które komentujesz(chyba, że nie rozumiesz słowa wyprawka to w takim wypadku polecam http://sjp.pwn.pl/slownik/2540287/wyprawa_w_zn._5,_6 definicja 2).
CO nie zmienia faktu, że sam dostęp do edukacji jest darmowy(takie wytłumaczenie dla Ciebie: nie trzeba płacić czesnego).
Marian K
23-05-2010, 21:25
Czyli właściciel/admin pozwala w przypływie łaski na udział w forum.
Członkowie forum w przypływie łaski dotują,darują .To pachnie P R L-em,ludzie udawali że pracują-państwo udawało że płaci.
Nie wiem czy właściciel tego forum: chce,czy ma ochotę na zmianę jakości forum,czy może zwyczajnie po ludzku przerasta go wizja zmiany-przepraszam Piotrze za szczerość i mówiąc szczerze mało mnie to obchodzi.
Ale wiem że wolę tysiąc/lub mniej nie anonimowych,aktywnych członków których łączy coś wiecej niż darmowość .
jurekb,
Tzw demokracja w internecie doprowadziła do tego, że coraz częściej zamiast źródła informacji i wiedzy, internet jest śmietnikiem.
Zgadza się, ale nie wylewajmy dziecka z kąpielą. Jeśli są "perły między wieprzami" to próbujmy to zmienić - za darmochę a nie twórzmy elitarnych klubów.
Nie wykluczając przy tym jakiegoś wsparcia jeśli forum będzie tego potrzebowało.
Zapowiedzi były. Forum nadal żyje i ma się dobrze (chyba?). Nie wiem, co to ma do rzeczy?
Nawet chyba oba żyją równie dobrze?
Jak sądzę autorowi wątku chodzi nie o to, żeby zapłacić:)), ale o to, żeby korzystać z czegoś, co byłoby niedostępne dla ogółu (niepłacącego). Zresztą wszyscy "zwolennicy" płacenia piszą o "zamkniętych działach", tyle, że nikt nie sprecyzował na poważnie, o które działy chodzi:)
PS a ja i tak wiem, że właściciel nie chce słyszeć o płatnej części forum:)
Wyraźnie napisałem w pierwszym poście o co mi chodzi. Przykro mi, że wielu z zabierających tutaj głos (nie adresuję tej uwagi do powyżej cytowanych) po prostu go nie przeczytało. Dziękuję w tym miejscu także tym wszystkim, którzy trud ów sobie zadali.
Dzisiaj dostałem na PW info z pytaniem, dlaczego założyłem taki wątek i dlaczego teraz. Zatem poniżej zacytuję odpowiedź (lekko zmodyfikowaną, ponieważ użyłem kilku wulgaryzmów ;)).
"Dlaczego mnie naszło na założenie tego wątku? Bo wqrwiłem się niemożebnie czytając bełkot PR-owy kolesia z agencji obsługującej NP i późniejsze tłumaczenia Piotra dotyczące słynnego wypożyczenia aparatu do testów. Przecież to jest (...), jakiego nie widział świat. Dlaczego nie można zgromadzić funduszy forumowych na wypożyczenie sprzętu, na organizację plenerów, wystaw, zrobienie kalendarzy itp.? O nic innego mi nie chodzi. Jestem zażenowany wypowiedziami tych, którzy chcą mieć wszystko za darmo. A szczególnie irytujące są (...) dotyczące tego, że gdyby Piotr admin miał problemy, to sam by napisał. No chyba kogoś bolą jaja od nadmiaru wilgoci.(...).
*(...) - autocenzura
Czytaj ze zrozumieniem artykuły, które komentujesz(chyba, że nie rozumiesz słowa wyprawka to w takim wypadku polecam http://sjp.pwn.pl/slownik/2540287/wyprawa_w_zn._5,_6 definicja 2).
CO nie zmienia faktu, że sam dostęp do edukacji jest darmowy(takie wytłumaczenie dla Ciebie: nie trzeba płacić czesnego).
trzeba, nie trzeba.... wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od edukacji.
Podobnie moim zdaniem z forum...
Mój błąd:oops: - nie sprawdziłam definicji słownikowej ( a tu łapie się za słówka, że hej!;) - dla mnie wyprawka to głównie przybory... sypię głowę popiołem;) Wybaczysz?;)
No nie w całej. Chyba, że za kraj europejski nie uważasz Niemiec, Szwecji, Finlandii, Danii, Grecji(mowa tu darmowek edukacji na poziomie wyższym, bo edukacja na poziomie średnim i podstawowym chyba w całej europie jest darmowa). TO taki mały OT.
W Szkocji i Walii i wielu innych regionach Europy też funkcjonują uczelnie dotowane przez państwo, tylko co z tego skoro kierunki nieciekawe i mało kto chce tam uczęszczać. Zupełnie bezpłatne i tak nie są (odpowiednik licencjatu) a za kierunki co ciekawsze trzeba zapłacić.
Zresztą mowa o forum. Wiedza, wiedzą, każdy pisze, każdy dodaje coś od siebie. Pisaliśmy (zwolennicy) już nie raz, że nie chodzi o to aby dzielić, tylko żeby stworzyć małą oazę spokoju. Każdy kto chce się zaloguje, przeczyta i napisze, ale niektóre działy będą z tego wyłączone. Większość użytkowników nie straci a bardzo doświadczeni zyskają. Skoro inne fora funkcjonują w ten sposób od dłuższego czasu, znaczy, że się da!
Marian K
23-05-2010, 21:41
Zgadza się, ale nie wylewajmy dziecka z kąpielą. Jeśli są "perły między wieprzami" to próbujmy to zmienić - za darmochę a nie twórzmy elitarnych klubów.
Nie wykluczając przy tym jakiegoś wsparcia jeśli forum będzie tego potrzebowało.
Kłania się PRL - "bo po co nam elita, która tylko książki czyta"
Nie wykluczając przy tym wsparcia,alepozatymzadarmo:)
trzeba, nie trzeba.... wszystko zależy czego oczekujesz od edukacji.
Podobnie moim zdaniem z forum...
Ale to czy płacisz za edukację wcale nie determinuje tego jaką wiedzę otrzymasz. Przykładem mogą być w Polsce Wyższe Szkoły Tego i Owego. Płacisz i większości wypadków dostajesz tylko dyplom.
Co do forum, to wiedza na tym forum pochodzi od jego użytkowników. W momencie wprowadzenia forum płatnego ilość dostępnej wiedzy się zmniejszy, bo liczba użytkowników się zmniejszy. Wprowadzać odpłatność za wiedzę można wtedy jeżeli się jest jej autorem, bo wtedy ma się wpływ na to ile publikacji tematycznych zostanie zamieszczone i potencjalni użytkownicy będą wiedzieli za co płacą i czego mogą wymagać(tak, trzeba pamiętać, że klient, bo już wtedy taka osoba zostaje klientem może sobie rościć pretensje, że ona zapłaciła, a żadne ciekawe artykuły nie powstały)
Mój błąd:oops: - nie sprawdziłam definicji słownikowej ( a tu łapie się za słówka, że hej!;) - dla mnie wyprawka to głównie przybory... sypię głowę popiołem;) Wybaczysz?;)
Nie. ;) Tu jest internet tu się jeńców nie bierze. ;)
Kłania się PRL - "bo po co nam elita, która tylko książki czyta"
Nie wykluczając przy tym wsparcia,alepozatymzadarmo:)
Ludzie, którzy obalali PRL robili to za darmochę, a nawet pod groźbą utraty wszystkiego. Porównanie jest nie na miejscu.
Ale to czy płacisz za edukację wcale nie determinuje tego jaką wiedzę otrzymasz. Przykładem mogą być w Polsce Wyższe Szkoły Tego i Owego. Płacisz i większości wypadków dostajesz tylko dyplom.
W wielu wypadkach jednak determinuje.
Szkoły wyższe w Polsce niestety nie są dobrym przykładem, choć nie wszystkie. Poza tym zdobyta wiedza zależy jednak do pewnego stopnia od pobierającego nauki także.
Co do forum, to wiedza na tym forum pochodzi od jego użytkowników. W momencie wprowadzenia forum płatnego ilość dostępnej wiedzy się zmniejszy, bo liczba użytkowników się zmniejszy. Wprowadzać odpłatność za wiedzę można wtedy jeżeli się jest jej autorem, bo wtedy ma się wpływ na to ile publikacji tematycznych zostanie zamieszczone i potencjalni użytkownicy będą wiedzieli za co płacą i czego mogą wymagać(tak, trzeba pamiętać, że klient, bo już wtedy taka osoba zostaje klientem może sobie rościć pretensje, że ona zapłaciła, a żadne ciekawe artykuły nie powstały)
O to jestem spokojna - 4 raz mówię/piszę;) - płatnego forum nie będzie:) (ani w całości, ani w części).
Z tym, że ja akurat nie wierzę, że ilość userow przekłada się na jakość wypowiedzi:) Moim zdaniem jest to akurat odwrotnie proporcjonalne.
Marian K
23-05-2010, 22:02
Ludzie, którzy obalali PRL robili to za darmochę, a nawet pod groźbą utraty wszystkiego. Porównanie jest nie na miejscu.
"Oj naiwny,naiwny" ,zresztą nie piszę o obalaniu ale o życiu w PRL-u.
W Szkocji i Walii i wielu innych regionach Europy też funkcjonują uczelnie dotowane przez państwo, tylko co z tego skoro kierunki nieciekawe i mało kto chce tam uczęszczać. Zupełnie bezpłatne i tak nie są (odpowiednik licencjatu) a za kierunki co ciekawsze trzeba zapłacić.
Ale ja Ci wypisałem państwa(chyba europejskie, bo teraz nie jestem już pewny), w których studia wyższe są opłacane przez państwo(na uczelniach państwowych).
Zresztą mowa o forum. Pisałeś o braniu kredytów na edukację w europie i ja się do tego odniosłem(zresztą napisałem, że jest to OT).
Wiedza, wiedzą, każdy pisze, każdy dodaje coś od siebie. Pisaliśmy (zwolennicy) już nie raz, że nie chodzi o to aby dzielić, tylko żeby stworzyć małą oazę spokoju. Każdy kto chce się zaloguje, przeczyta i napisze, ale niektóre działy będą z tego wyłączone. Większość użytkowników nie straci a bardzo doświadczeni zyskają. Skoro inne fora funkcjonują w ten sposób od dłuższego czasu, znaczy, że się da!Tylko które działy? Masz pomył za co można płacić na forum, którego wartość zależy od wiedzy użytkowników? Bo jeżeli chodzi Ci tylko o to, żeby z paroma osobami mieć spokój podczas dyskusji, to chyba wystarczy założyć grupę tematyczną.
PS. Aha i piszę tutaj o płatnym dostępie do forum, a nie o jego finansowaniu przez użytkowników.
W wielu wypadkach jednak determinuje.
Szkoły wyższe w Polsce niestety nie są dobrym przykładem, choć nie wszystkie. Poza tym zdobyta wiedza zależy jednak do pewnego stopnia od pobierającego nauki także.
Ale taki sam mechanizm jest w USA.
O to jestem spokojna - 4 raz mówię/piszę;) - płatnego forum nie będzie:) (ani w całości, ani w części).
Z tym, że ja akurat nie wierzę, że ilość userow przekłada się na jakość wypowiedzi:) Moim zdaniem jest to akurat odwrotnie proporcjonalne.Czyli im mniej użytkowników, tym więcej artykułów ciekawszych(nie mówimy tu o procentach tylko o ilości)? Wychodzi na to, że najwięcej ciekawych artykułów jest na forach jednoosobowych. ;P
"Oj naiwny,naiwny" ,zresztą nie piszę o obalaniu ale o życiu w PRL-u.
Nie naiwny.
Byli też tacy co za bochenek chleba, po zakończeniu frontu odbudowali fabryki za bochenek chleba. Potem w nich pracowali do nędznej emerytury. Teraz współczesna Polska sprzedaje, te fabryki za psi grosz.
Znam to z opowiadań najbliższych, którym ufam.
Nie rób wycieczek w tamte czasy bo to już wchodzi w politykę.
Przedszkole? Czy taki termin trzeba tłumaczyć? Demokratyczne czyli takie jak cały internet!
Jak widać - trzeba pewne terminy tłumaczyć na nowo. To, o czym piszesz, nie ma nic wspólnego z demokracją. Powszechność to nie demokracja. Demokracja oznacza mniej więcej tyle, co rządy ludu, a na forum prywatnym demokracji się nie przewiduje.
Czyli im mniej użytkowników, tym więcej artykułów ciekawszych(nie mówimy tu o procentach tylko o ilości)? Wychodzi na to, że najwięcej ciekawych artykułów jest na forach jednoosobowych. ;P
Nie.
Im więcej użytkowników, tym mniej wartościowych wątków.
Tylko które działy? Masz pomył za co można płacić na forum, którego wartość zależy od wiedzy użytkowników? Bo jeżeli chodzi Ci tylko o to, żeby z paroma osobami mieć spokój podczas dyskusji, to chyba wystarczy założyć grupę tematyczną.
PS. Aha i piszę tutaj o płatnym dostępie do forum, a nie o jego finansowaniu przez użytkowników.
Napisz może jaka jest twoja teza, bo oprócz polemiki pogubiłem się już o co ci chodzi. Jesteś przeciw, ponieważ?
Mnie odpowiadałoby zapłacenie za część forum. Dla przykładu mógłby być to blog, galeria, grupa, cafe, biblioteka zdjęć z danych szkieł, lub cokolwiek w podobnym stylu.
ja bym zrobił forumową bibliotekę w części płatnej ;) ;) ;) mielibyśmy na nowe książki, bo dobrowolne składki idą pomalutku...
Marian K
23-05-2010, 22:23
. zdobyta wiedza zależy jednak do pewnego stopnia od pobierającego nauki także.
A powiedzenie "nauka kosztuje" to fikcja literacka ,oczywiście wrogich nam ideowo autorów.
..wyłącznie tych ideowo wrogich;)
Jak widać - trzeba pewne terminy tłumaczyć na nowo. To, o czym piszesz, nie ma nic wspólnego z demokracją. Powszechność to nie demokracja. Demokracja oznacza mniej więcej tyle, co rządy ludu, a na forum prywatnym demokracji się nie przewiduje.
W klasycznym podejściu do tego słowa, czy też w bezpośrednim tłumaczeniu z greki - tak.
Ale we współczesnym tego słowa znaczeniu, rozumieniu i interpretacji, oznacza to, co napisałem.
Al Koholik
23-05-2010, 22:33
Ja jeszcze raz zapytam... Dlaczego rządzicie się na cudzym forum?
A kto się rządzi? Dyskutujemy.
A czytać ze zrozumieniem potrafisz, czy też dłuższa obecność za małą wodą odebrała Ci tę zdolność?
... bo jak wcześniej jurekb napisał...pozwala nam na to tzw "demokracja";)) - czyli w jego rozumieniu kto chce, to pisze (i pisze to, co chce?););)
Taki żart!
A serio - taki koncert życzeń się zrobił - chyba dla kilku opcji, z odnogą edukacyjną w tle;) - a jak wiadomo wszyscy w Polsce znają się na ...medycynie, pogodzie i edukacji - stąd tak błyskawicznie rozrasta się ten wątek;)
Marian K
23-05-2010, 22:41
Ekonet ,tak ładnie wytłumaczyłeś pojęcie demokracji.Czy mógłbys wytłumaczyć słowo/pojęcie "debil" bo cos mi się zdaje że może to do mnie pasować.Mam nadzieję że jednak pasuje do kilku innych adresatów. A jesze tylko, czy jest to zaraźliwe i możliwe do wyleczenia. Zresztą idę spać sen jest dobry na wszystko.
Czego wszystkim,za przeproszeniem,członkom życzę.
PozdrawiaM.
Alkoholik,dlatego chcemy płatnego forum żeby nikt nam nie mówił/przypominał "jesteście nie u siebie".
Dyskutujemy bez admina bo "jak się zbudzi to nas zje".
Musiałem dopisać a już zasypiałem.
Ekonet proszę.
Al Koholik
23-05-2010, 22:41
Właśnie pytam dlaczego dyskutujecie bez admina?
Ekonet ,tak ładnie wytłumaczyłeś pojęcie demokracji.Czy mógłbys wytłumaczyć słowo/pojęcie "debil" bo cos mi się zdaje że może to do mnie pasować.Mam nadzieję że jednak pasuje do kilku innych adresatów. A jesze tylko, czy jest to zarażliwe i możliwe do wyleczenia.
Nie wiem, pognałem przejrzeć się w lustrze. :)
Jesli ktos chce koniecznie placic, to niech wstapi do PSFN. Strojenie fochow bo jakis pan z nikon polska zrobil sie uszczypliwy jest niepowazne.
Na zlosc mamie odmroze sobie uszy! Opanujcie sie ludzie.
Właśnie pytam dlaczego dyskutujecie bez admina?
Z tego samego powodu, dla którego dyskutujemy w innych działach, wstawiamy zdjęcia i umawiamy się na plenery i wystawy. Dyskutujemy, bo taka rola forum. Jak Piotr będzie coś chciał, lub będzie miał jakieś konkretne zdanie, da znać.
"Dlaczego mnie naszło na założenie tego wątku? Bo wqrwiłem się niemożebnie czytając bełkot PR-owy kolesia z agencji obsługującej NP
Ale może o to chodzi "kolesiom" z NP żeby forum stało się elitarne.
Wtedy nie będzie się na forum rejestrować duża ilość potencjalnych klientów i wtedy takie "forum", to pryszcz dla NP.
andrzejek
23-05-2010, 23:30
Uff. dlugi wątek, coraz wyższa temperatura dyskusji....zróżnicowane odpowiedzi.Ale po przeczytaniu calosci dostrzegam głębszy sens problemu: placic czy nie za dostep do forum, a jesli placic to za calosc czy też za jakieś dzialy ( jakie?).Zaczynajac czytac zapytałem sie sam siebie, placic czy nie? Pierwsza moja myśl...tak, oczywiscie, moze jakas niewygorowaną kwotę, 30-40 zl rocznie.Przecież na to by to forum funkcjonowalo , ktoś musi poswecac swoj czas, energię, oplacac serwery itp.Po jakimś czasie staje sie to dosc poważnym obowiazkiem i by to trwalo, musi miec też jakieś przelozenie ekonomiczne, nikt nie powinien dokladac do tego ze swojej kieszeni, a jesli wyjedzie na urlop, jest zmeczony czy po prostu chory, musi obowiazki przelożyc na kogoś innego, a za taka pracę należy temu komus zaplacic.Wiec patrzac z punktu widzenia wlasciciela, administratora forum, on powinien jakieś pieniadze na utrzymanie forum otrzymywac i to jest dla mnie jasne.Jeśli reklamy wystarczają to jest ok. , jesli nie, to już jest gorzej i tu pojawic sie może rzeczywisty problem.Jestem dosc sceptycznie nastawiony do wszelkiej masc akcji typu i pospolite ruszenie, bo to zwykle nosi znamiona tymczasowosci, a tu potrzebne są srodki dlugofalowe i dosc stale, by zachowac nieprzerwaną i pewna formę dzialania i to w dosc dlugiej, wieloletniej perspektywie.Teraz odniosę sie do kilku wymienionych wątkow: obowiazkowe oplaty zniechecą wielu obecnych i tym bardziej wielu potencjalnych , nowych użytkownikow i forum miast sie rozwijac zacznie więdnać.Zgadzam sie z tym, nie tyle sama wysokosc kwoty ( czy to 10zl rocznie czy 50zl), ale sam fakt rejestracji, przelwania pieniadzy itp. odstraszy większosc.Co zrobią, klikną myszką i pojda gdzie indziej, gdzie jest prosto, bez logowania, rejestracji itp.Moim zdaniem jest to bardzo realne i.....to może w dluższej perspektywie obecne forum zmarginalizowac , jesli nie uśmiercic.Druga sprawa, to podnoszona tu mozliwosc wprowadzania oplat za jakies dzialy forum, kto chce czerpac glębszą, bardziej "profi" wiedzę, powinien placic za to.Osobiscie jestem temu przeciwny, uwazam , że albo forum jest "całe" otwarte dla wszystkich, albo wprowadza sie tu "finasowe" podzialy i powoli zaczyna sie to "wolne , dobrowolne, oparte na zwyklym, przyjaznym dzieleniu sie swoja wiedzą forum "Komercjalizowac".O komercjalizowaniu napisze troche pozniej.Konkludujac, forum powinno byc wedle mnie nie dzielone na żadne dzialy platne i bezplatne, ale traktowane calosciowo, (albo wedle życzenia platne cale, albo cale bezplatne, bez podzialu na dzialy).Jeśli chodzi o szkolenia, seminaria, wyjazdowe plenery itp to nie widzę tu problemu, by chetni za to placicli, tak jak sie placi za wyjazd na wycieczkę, hotel itp., Poruszona tutaj kwestia, że "za wiedzę wszedzie placi" wydaje mi sie nieporozumieniem i niezrozumieniem samej istoty tego i nie tylko tego forum.Wydaje mi sie, że nie mamy tu klasycznej szkoły, gdzie jest kadra uczaca, wykladajaca i reszta jako glodne ptaszki, ktore otwieraja dzioby, by im ta wiedza w nie wpadala.Sa osoby o zróżnicowanej wiedzy, gdzie niekoniecznie te osoby "profi" wiedzą wiecej np. na temat ergonomii czy uchwytu np. Nikona D3000, czy jakiegoś Coolpixa z tej prostej przyczyny, ze go nigdy nie trzymaly w dloni.I okazuje sie, że zupelny nowicjusz czy amator może lepiej doradzic i pomoc innemu, niż doswiadczony admin.To forum, jak dla mnie jest miejscem spotkan, gdzie ludzie dobrowolnie, bez przymusu dziela sie woja wiedzą doswiadczeniem, przemysleniami , czasem otrzymujac coś podobnego w zamian.I takze miejscem, gdzie moga zwyczajnie pogac o tym, co ich interesuje.To jest typowo ludzkie, że ludzie lubię rozmwaiac z innymi o swoim hobbby w calkiem różnoraki sposb i forum jest miejscem tych spotkan.Dlatego wydaje mi się, że jesli zostaną narzucone oplaty, szczegolnie za jakieś specjalne dzialy, tematy itp., to forum zacznie ulegac komercjalizacji , powstaną dzialy informacji platnej i forum straci swoją siłę napędowa, ktora wedle mnie jest "Bezintersownosc " rozumiana jako wolnosc i swoboda, zarowno w dawaniu jak i w odbieraniu informacji czlonkow tego forum.Jeśli ktoś nie chce dzielić sie bezinteresownie swoją wiedzą, niech tego nie robi.Jeśli w nocy, zimą, podczas śnieżycy zlapię gumę i ktos sie zatrzyma, by mi pomoc zmienic kolo, bede mu niezmiernie wdzieczny, zrobibym podobnie.Natomiast jesli ktos mi pomoże a potem zażada za to "kupy szmalu", zaplącę, ale moj stosunek do niego bedzie inny, niż opisany poprzednio.A wracajac do meritum, placic czy nie placic, trzeba wybrac chyba Salomonowe wyjcie.Z jednej strony (tej adminowej) pieniadze na utrzymanie forum są potrzebne, a z drugiej wprowadzenie obowiazkowych oplat może spowodowac odplyw sporej rzeszy starych czy tez potencjalnie nowych uczestnikow.Moja skromna rada?Można wprowadzic oplaty dobrowolne, rzedu 10-50 zl rocznie , ktore bedzie placil, kto chce.I tak jak placacym na Orkiestrę Światecznej pomocy przypina sie kokardki , tak każdy forumowicz, ktory dobrowolnie placi na rzecz forum, może miec przy swoim nicku widoczną np. gwiazdkę .I niechaj ta gwiazdka bedzie "świecila" przy nim przez caly rok, a jesli zapomni w przyszlym roku wplacic na rzecz forum, , to gwiazdka zgasnie i pojawi sie dopiero , gdy znow o n ia poprosi.....wplacając na fundusz poparcia.I tyle mojego tu smetnego dziś pisania.( Ja, jako zwykly szeregowy chyba nigdy sie żadnej gwiazdki nie dorobię")))))http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif
Władca Pixeli
23-05-2010, 23:47
Moja skromna rada?Można wprowadzic oplaty dobrowolne, rzedu 10-50 zl rocznie , ktore bedzie placil, kto chce.I tak jak placacym na Orkiestrę Światecznej pomocy przypina sie kokardki , tak każdy forumowicz, ktory dobrowolnie placi na rzecz forum, może miec przy swoim nicku widoczną np. gwiazdkę .I niechaj ta gwiazdka bedzie "świecila" przy nim przez caly rok, a jesli zapomni w przyszlym roku wplacic na rzecz forum, , to gwiazdka zgasnie i pojawi sie dopiero , gdy znow o n ia poprosi.....wplacając na fundusz poparcia.I tyle mojego tu smetnego dziś pisania.( Ja, jako zwykly szeregowy chyba nigdy sie żadnej gwiazdki nie dorobię")))))http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif
Po raz kolejny podam tym razem w formie graficznej. Tak możliwośc już jest i nie ma co wyważać otwartych drzwi
http://nikoniarze.pl/wp-content/uploads/2010/03/donate.gif
źródło (http://nikoniarze.pl/wp-content/uploads/2010/03/donate.gif)
http://nikoniarze.pl/dotacje
Grabasimo
24-05-2010, 00:00
To i ja sie wypowiem. Przy rejestrowaniu nowego uzytkownika sa mini zasady
Rejestracja na tym forum jest darmowa! Nalegamy jednak, aby przestrzegać zasad które poniżej zostały przedstawione. Jeśli zgadzasz się z zasadami, zaznacz pole "zgadzam się" i przejdź do dalszej części rejestracji. Jeśli zaś chciałbyś anulować rejestrację, kliknij TU aby powrócić do głównej strony forum.
Nad poprawnością przestrzegania zasad będą czuwać moderatorzy serwisu nikon.org.pl.
Wszystkie wypowiedzi wyrażają punkt widzenia użytkownika, który je pisał, zatem ani właściciel Forum nikon.org.pl jak i Jelsoft Enterprises Ltd. nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za zawartość wiadomości.
Poprzez przyjęcie tych zasad gwarantujesz, że nie będziesz umieszczał żadnych wiadomości o treści obraźliwej, wulgarnej, seksualnej, głoszącej poparcie dla przemocy i dyskryminacji, lub innej, naruszającej prawo.
Administratorzy i moderatorzy serwisu nikon.org.pl zastrzegają sobie prawo do usuwania, zmiany, przenoszenia lub zamykania dowolnej wiadomości lub wątku bez podania przyczyny.
Druga rzecz to ktos powiedzial ze wiedza kosztuje, aczkolwiek nikogo tutaj sie nie zmusza by udzielil rady, pomogl komus w potrzebie czy nawet napisal tutorial. Jest to jego wlasna wola.
Sa ludzie, ktorzy zarabiaja pisaniem tutoriali i innych publikacji a one sa chronione prawami autorskimi. Jesli chce sie miec do nich dostep to trzeba zaplacic.
A dla tych co chca placic niech to robia, poprzez dotacje.
Zawsze zostaje mozliwosc utworzenia dzialu (podforum) dla wybranych, ktorzy wplacajac tzw abonamet beda mieli dostep do tresci umieszczonych przez innych użytkownikow.
W takim wypadku owca bedzie cala i wilk syty.
Moje zdanie jest takie że płatne forum zostanie tylko dla "klubowiczów" i oni będą się oceniać za kasę. W niedługim czasie powstanie konkurencyjne forum za "free" gdzie przeniesie się większość osób :) Nie piszę tego na złość logicznie myśląc dużo prościej będzie korzystać z takiego forum z resztą sam tak zrobiłem mając niewielkie doświadczenie i nową lustrzankę.
pozdro
... jak wiadomo wszyscy w Polsce znają się na ...medycynie, pogodzie i edukacji - stąd tak błyskawicznie rozrasta się ten wątek;)no i wszyscy się znają na fotografii :) :) :) i robią zdjęcia ślubne :). Każdy przecież ma aparat.
PS
zapomniałaś też o polityce :)
no i wszyscy się znają na fotografii :) :) :) i robią zdjęcia ślubne :). Każdy przecież ma aparat.
PS
zapomniałaś też o polityce :)
To oczywiste! W UK dla przykładu kilka razy do roku wszyscy znają się na wyścigach konnych, polo i krykiecie. Zapewne też z tego powodu jedynym solidnym zwycięzcą Gold Cup (wyścigi konne w moim mieście) u bukmacherów był zalany w trupa Amerykanin, który wygrał 20000 funtów ;)
no i wszyscy (....) robią zdjęcia ślubne :).
Ja nie.
Może dlatego nikt mnie nie rozumie... ;(
Trzeba to zmienić;),
w końcu aparat już mam.
;) ;)
ja nie mam nic przeciwko, a co na to założyciel forum ?
Marian K
24-05-2010, 09:12
ja nie mam nic przeciwko, a co na to założyciel forum ?
Nic - "kundelki sobie poujadają" jak to powiedział jeden z hierarchów i karawana jedzie dalej.
dobre i to że można wyrazić swoje sugestie ,opinie,pomysły -pomogę sobie cytatem z MT "genialne ,zwariowane i takie sobie"
Temat finansowej strony działania forum pojawiał się w różnych miejscach. Ostanio spotkałem się z nim tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144937
Forum jest prywatną własnością Piotra-admina. Wiem. Dlatego też ma on swoją wizję jego funkcjonowania. Ale...
Plus bonusowy - odsianie na dzień dobry spamujących trolli ;-).
Minusy - nie widzę, poza wydatkowaniem niewielkiej kwoty w skali roku przez tych, którzy przeznaczają na sprzęt nieco więcej ;)
Na pewno od razu pojawi się pytanie - ile by to kosztowało.
Rozwiązania widzę dwa. Pierwsze - roczny abonament w stałej kwocie (do ustalenia, np. 10-20 zet). Przy założeniu, że z zarejestrowanych userów ( obecnie 39143) tylko 10 procent zdecydowałoby się na takie rozwiązanie, przy 10 zet daje prawie 40 tys. (bez podatku) na wszystkie działania związane z funkcjonowaniem forum.
Oczywiście obydwa rozwiązania przewidują bezpłatny dostęp do części zasobów. Których? Sprawa do dyskusji.
No dobra, porządziłem się trochę na forum Piotra ;)
nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
i jeszcze powiedz, że w Polsce mamy darmowe kształcenie - gdziekolwiek.... buehehehehe
w kwestii opłat to nie widzę większego problemu o ile kwota abonamentu rocznego nie zwali z nóg przeciętnego obywatela, choć patrząc z perspektywy czasu na agonię giełdy po wprowadzeniu opłat za wystawienie ogłoszenia to nie wierzę w powodzenie takiej inicjatywy.
kolega chyba nie wie, co to płatny system kształcenia - u nas oczywiście są dodatkowe opłaty : podręczniki, wyżywienie, zamieszkanie, ale za samą uczelnię jako taką nie zapłaciłem ani centa - zresztą tylko dzięki temu systemowi ukończyłem studia. Gdyby rodzice mieli zapłacić 100-120 tyś (jak np. w USA), to moja edukacja zakończyłaby się na szkole średniej, na moje szczęście urodziłem się w kraju, gdzie za wykształcenie wyższe nie trzeba płacić, ukończyłem w miarę dobrą uczelnię (to oczywiście moje zdanie), AGH w Krakowie i dzięki temu nie miałem najmniejszych problemów ze znalezieniem pracy w zawodzie (na przełomie 2006-2007, szukałem niecałe 3 miesiące). Nie wyjechałem z kraju i w pewnym sensie odpracowuję koszty poniesione przez podatników na moje wykształcenie. Przez cały okres nauki nie musiałem płacić ani grosza za samą naukę, płaciłem tylko za ubezpieczenie, indeks, parę warunków :-) i spóźnienia w bibliotece - opłaty te można było ZAWSZE albo rozłożyć na raty, częściowo umorzyć lub odpracować w bibliotece głównej - Dziekanat do każdego podchodził indywidualnie i nie było parcia na kasę i uwalania, żeby oskubać studentów. Co więcej, przez prawie cały okres studiowania miałem stypendium początkowo w postaci dopłat do wyżywienia i akademika , a później gotówkowe. Więc proszę nie piszcie o jakiś opłatach za kształcenie, bo naprawdę w Polsce samo wykształcenie można zdobyć za darmo - jedyne opłaty to koszty utrzymania, bo nawet podręczniki można przy odrobinie dobrej woli i samozaparcia zdobyć za w miarę niewielkie pieniądze (najlepiej przed juwenaliami - studenci opylają za parę browarów :-))
Marian K
24-05-2010, 12:13
nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
Kolega pomylił wątki,czy właśnie z nadgorliwości krytykuje.
kolega chyba nie wie co to płatny system kształcenia - u nas oczywiście są dodatkowe opłaty : podręczniki, wyżywienie, zamieszkanie ale za samą uczelnie jako tako nie zapłaciłem ani centa - zresztą tylko dzięki temu systemowi ukończyłem studia. Gdyby rodzice mieli zapłacić 100-120tyś (jak np. w USA) to moja edukacja zakończyła by się na szkole średniej, na moje szczęście urodziłem się w kraju gdzie za wykształcenie wyższe nie trzeba płacić, ukończyłem w miarę dobrą uczelnie (to oczywiście moje zdanie), AGH w Krakowie i dzięki temu nie miałem najmniejszych problemów ze znalezieniem pracy w zawodzie (na przełomie 2006-2007, szukałem niecałe 3 miesiące). Nie wyjechałem z kraju i w pewnym sensie odpracowuje koszty poniesione przez podatników na moje wykształcenie. Przez cały okres nauki nie musiałem płacić ani grosza za samą naukę, płaciłem tylko za ubezpieczenie, indeks, parę warunków :-) i spóźnienia w bibliotece - opłaty te można było ZAWSZE albo rozłożyć na raty, częściowo umorzyć lub odpracować w bibliotece głównej - Dziekanat do każdego podchodził indywidualnie i nie było parcia na kasę i uwalania żeby oskubać studentów. Co więcej, przez prawie cały okres studiowania miałem stypendium początkowo w postaci dopłat do wyżywienia i akademika , a później gotówkowe. Więc proszę nie piszcie o jakiś opłatach za kształcenie bo naprawdę w Polsce samo wykształcenie można zdobyć za darmo - jedyne opłaty to koszty utrzymania bo nawet podręczniki można przy odrobinie dobrej woli i samo zaparcia zdobyć za w miarę niewielkie pieniądze ( najlepiej przed juwenaliami - studenci opylają za parę browarów :-) )
Zuch, oby więcej takich mądrych ludzi w naszym Kraju.
Serio?
Zejdź na ziemię.
stoję mocno na ziemi i nie "wydaje mi się" - osobiście sie o tym przekonałem. Co więcej jeśli chce ci się uczyć, nie musisz byc jakiś specjalnie genialny ale poprostu systematyczny i w miare pracowity to można nawet na tym zarobic. To bardziej kwestia motywacji a nie umiejętności.
Co więcej jeśli chce ci się uczyć, nie musisz byc jakiś specjalnie genialny ale poprostu systematyczny i w miare pracowity to można nawet na tym zarobic. To bardziej kwestia motywacji a nie umiejętności.
O ile się orientuję, to Jola jest właśnie nauczycielem.
;)
Bardzo proszę nie zarzucać że mam "gdzieś" ten wątek. Jest on dla mnie bardzo ważny bo założył go użytkownik. Inni wyrazili swoją opinię. Super. Jeśli jednak pozwolicie zostanę przy dobrowolnych dotacjach, mimo iż po miesięcznej publikacji nie mam żadnej wpłaty. Nie mam też, co ważniejsze żadnej pretensji. Problem wsparcia leży zupełnie gdzie indziej niż niektórzy piszą. Otóż większośc pisze o utrzymaniu serwera. Trzy banery na to starczą i za te trzy mam środki. Zatem praktycznie można powiedzieć że pokrywają koszty serwera. I ok, bo to sprawia że nie muszę dokładać do opłat bieżących. Teraz uzasadnienie dlaczego dotacje są mile widziane. Kto powiedział że musimy wegetować przed komputerem i skupiać się tylko na czytaniu i pisaniu. Dlaczego nie można się rozwijać i myśleć o inicjatywach fotograficznych organizowanych przez forum? Gadżety, mimo tego że są płatne wymagają inwestycji. Zapewniam, nie małej. Jeśli nie wpłyną środki na ich produkcję, mimo iż pojawiać się będą chętni i tak ich nie zrobimy bo za mała grupa zrobi przedpłaty i przedsięwzięcie legnie w guzach. Na naszych piersiach będą loga PSFNikona które korzysta ze składek i wsparcia. Po doświadczeniach ostatniego 1.5 roku uważam że to forum powinno działać jak stowarzyszenie. Mieć środki na wszystko, wsparcie, prywatnych donatorów. To ono i nikoniarze są kwintesencją tej inicjatywy. Niby stowarzyszenie działa. Wszystko ok, ale nabywcami usług stowarzyszenie są forumowicze. Zatem można przyjąć że niektórzy opłacając składki płacą za forum, co jest nieprawdą.
Reasumując. Zostaję przy dobrowolnych składkach, dotacjach. Niezależnie czy wpłynie tam złotówka czy dwie. Utworzę tak jak to zrobili nikonians mini grupę donatorów ale nie będą z tego tytułu przysługiwały im żadne dodatkowe przywileje. To ma być własna wola. Oczywiście oznaczę donatorów jeśli będą sobie tego życzyli stosownym znaczkiem grupy.
Tak, chcę żeby to forum się rozwijało. Żeby zarabiało na swoje inicjatywy. Żeby można było powiedzieć że społeczność nikoniarzy potrafi się sama utrzymać i rozwijać.
Dzięki też wyspiarzom którzy uznali że warto być donatorem i poprosili o numer konta dla dotacji. Doceniam to. Zrobili to bez gadania i rozwijania tematu czy potrzeba czy nie.
Boryszuk
24-05-2010, 13:02
Piotrze, a czy jest możliwość żebyś założył konto PayPalowe powiązane z kontem forumowym? Znacznie ułatwiłoby to wielu osobom, które nie mieszkają w Polsce, przesyłanie dotacji. W moim przypadku przelew międzynarodowy kosztuje 20 funtów i, szczerze mówiąc, to dość skutecznie postrzymuje mnie przed przesyłaniem pieniędzy na rozmaite inicjatywy (Mam Marzenie, biblioteka etc.)
Problem w tym że obsługa Paypall jest straszliwie droga z tego co mi powiedziano. Na dodatek prowadzenie jej dla kilku użytkowników mija się z celem. Uwierz mi że doceniam choćby chęć pomocy i nie oczekuję takiego wsparcia od osób które musiałyby wydać na to dużo żeby wpłacić ileś złotych. Wielkie dzięki za chęci.
O ile się orientuję, to Jola jest właśnie nauczycielem.
;)
mówimy o zdobywaniu wykształcenia - więc pisze o studentach.
Rafał_Sz
24-05-2010, 13:15
To może Panie i Panowie zamiast strzępić klawiaturę zrobicie przelewik? Czy liczycie dalej na "wsparcie" NP?
Boryszuk
24-05-2010, 13:15
Problem w tym że obsługa Paypall jest straszliwie droga z tego co mi powiedziano. Na dodatek prowadzenie jej dla kilku użytkowników mija się z celem. Uwierz mi że doceniam choćby chęć pomocy i nie oczekuję takiego wsparcia od osób które musiałyby wydać na to dużą żeby wpłacić ileś złotych. Wielkie dzięki za chęci.
Hmmm, dziwi mnie to co mówisz. Ostatnio przelewałem koledze z forum 15PLN na forumową biblioteczkę i koszt był bodajże 70gr. Nie wiem jaki jest koszt przelania funduszy z PayPala na konto bankowe ale podejrzewam, że tragedii też nie będzie. Całkiem możliwe, że inaczej sytuacja się kształtuje w przypadku firm. Fajnie by było jednak jakbyś rozważył taką opcję (jak wrócę z pracy wieczorem to spróbuję poczytać co ile kosztuje).
Nie rozumiem też co rozumiesz przez pojęcie "prowadzenia" payPala. On sobie jest, fundusze wpływają a Ty nimi dysponujesz wg potrzeb.
jeśli jednak nie zdecydujesz się na tę opcję to wymyślę jakiś sposób żeby jakoś zapłacić za moje bezwartościowe posty w Cafe ;)
Straszono mnie kosztami operacyjnymi po stronie paypalla ale przyjrze sie sprawie sam zeby miec pewnosc. dzieki.
Hmmm, dziwi mnie to co mówisz. Ostatnio przelewałem koledze z forum 15PLN na forumową biblioteczkę i koszt był bodajże 70gr. Nie wiem jaki jest koszt przelania funduszy z PayPala na konto bankowe ale podejrzewam, że tragedii też nie będzie. Całkiem możliwe, że inaczej sytuacja się kształtuje w przypadku firm. Fajnie by było jednak jakbyś rozważył taką opcję (jak wrócę z pracy wieczorem to spróbuję poczytać co ile kosztuje).
Nie rozumiem też co rozumiesz przez pojęcie "prowadzenia" payPala. On sobie jest, fundusze wpływają a Ty nimi dysponujesz wg potrzeb.
jeśli jednak nie zdecydujesz się na tę opcję to wymyślę jakiś sposób żeby jakoś zapłacić za moje bezwartościowe posty w Cafe ;)
Jeśli się nie boisz, że wydam Twoją kasę np. na mandarynki to możesz mi pchnąć przez pejpala a ja to wyślę, gdzie trzeba. I dorzucę coś od siebie.
Problem w tym że obsługa Paypall jest straszliwie droga z tego co mi powiedziano.
Hmmm, dziwi mnie to co mówisz.
Mnie troszkę też - Piotrek, pogadamy wieczorem co i jak z tym PayPallem wygląda ;)
PayPall i inne "paje" sciagaja prowizje z wplat, wiec cena "obslugi" jest wprost proporcjonalna do wplywow:)
Bardzo proszę nie zarzucać że mam "gdzieś" ten wątek. Jest on dla mnie bardzo ważny bo założył go użytkownik. Inni wyrazili swoją opinię. Super. Jeśli jednak pozwolicie zostanę przy dobrowolnych dotacjach, mimo iż po miesięcznej publikacji nie mam żadnej wpłaty. Nie mam też, co ważniejsze żadnej pretensji. Problem wsparcia leży zupełnie gdzie indziej niż niektórzy piszą. Otóż większośc pisze o utrzymaniu serwera. Trzy banery na to starczą i za te trzy mam środki. Zatem praktycznie można powiedzieć że pokrywają koszty serwera. I ok, bo to sprawia że nie muszę dokładać do opłat bieżących. Teraz uzasadnienie dlaczego dotacje są mile widziane. Kto powiedział że musimy wegetować przed komputerem i skupiać się tylko na czytaniu i pisaniu. Dlaczego nie można się rozwijać i myśleć o inicjatywach fotograficznych organizowanych przez forum? Gadżety, mimo tego że są płatne wymagają inwestycji. Zapewniam, nie małej. Jeśli nie wpłyną środki na ich produkcję, mimo iż pojawiać się będą chętni i tak ich nie zrobimy bo za mała grupa zrobi przedpłaty i przedsięwzięcie legnie w guzach. Na naszych piersiach będą loga PSFNikona które korzysta ze składek i wsparcia. Po doświadczeniach ostatniego 1.5 roku uważam że to forum powinno działać jak stowarzyszenie. Mieć środki na wszystko, wsparcie, prywatnych donatorów. To ono i nikoniarze są kwintesencją tej inicjatywy. Niby stowarzyszenie działa. Wszystko ok, ale nabywcami usług stowarzyszenie są forumowicze. Zatem można przyjąć że niektórzy opłacając składki płacą za forum, co jest nieprawdą.
Reasumując. Zostaję przy dobrowolnych składkach, dotacjach. Niezależnie czy wpłynie tam złotówka czy dwie. Utworzę tak jak to zrobili nikonians mini grupę donatorów ale nie będą z tego tytułu przysługiwały im żadne dodatkowe przywileje. To ma być własna wola. Oczywiście oznaczę donatorów jeśli będą sobie tego życzyli stosownym znaczkiem grupy.
Tak, chcę żeby to forum się rozwijało. Żeby zarabiało na swoje inicjatywy. Żeby można było powiedzieć że społeczność nikoniarzy potrafi się sama utrzymać i rozwijać.
Dzięki też wyspiarzom którzy uznali że warto być donatorem i poprosili o numer konta dla dotacji. Doceniam to. Zrobili to bez gadania i rozwijania tematu czy potrzeba czy nie.
Adminie, żebyś mnie tylko dobrze zrozumiał, i nie doszukiwał się jw tym co napiszę drugiego dna. Podaj cenę za jaką skłonny byłbyś wyrzucić w kosmos wszystkie wątki w tle NIKON POLSKA, być może zrobimy zrzutę by pokazać tym nieudacznikom z Zarządu NP jak należy działać. Niezależnie jak potraktujesz mój post prześlę datek jeszcze w tym miesiącu.
Boryszuk
24-05-2010, 13:42
Jeśli się nie boisz, że wydam Twoją kasę np. na mandarynki to możesz mi pchnąć przez pejpala a ja to wyślę, gdzie trzeba. I dorzucę coś od siebie.
Ty zdradziłeś nas dla tortu gruszkowego więc Ci nie ufam ;) (ale mi się dostanie za poruszanie wątku mandarynkowo-owocowego nawet tutaj ;))
A na poważnie to fajnie by były jakby można było dotować również w przyszłości. Tymczasowe rozwiązania są dobre ale jednorazowo. Przyszłościowo warto się zastanowić nad tą kwestią.
Pozdrawiam i zbieram się zarabiać na te dotacje ;)
Wątek zauważyłem dopiero dzisiaj i za cholerę nie chce mi się czytać całości. Za leniwy jestem ;)
Dlatego powiem konkretnie i prawdopodobnie na temat:
Choć i tak uważam, ze forum za tanio sprzedaje swoje banerki a Piotr i reszta ekipy powinna pomyśleć o konkretnym, długofalowym planie marketingowym (to moja branża, więc mogę trochę marudzić), to jednak chętnie dołączę do grona donatorów, prosząc jednocześnie o nr konta. Wpłata czeka.
Rafał_Sz
24-05-2010, 13:53
(...)to jednak chętnie dołączę do grona donatorów, prosząc jednocześnie o nr konta. Wpłata czeka.
http://nikoniarze.pl/kontakt/
http://nikoniarze.pl/kontakt/
OK, dzięki. Moja wrodzona ślepota ;)
Zrobione z wielką przyjemnością.
TAKIE inicjatywy warte są, nawet tak drobnego, wsparcia!
Z góry Wam dziękuję, bo to nie są i nigdy nie będą pieniądze przeze mnie zjedzone. Ci kórzy mnie NAPRAWDĘ znają, wiedzą o czym mówię.
Na stronie nikoniarzy mamy miejsce na wsparcie. Dołożyliśmy możliwość dotacji via PayPall. Będę wdzięczny za każdy datek.
Forum wciąz jest i będzie darmowe. Jeśli dodamy nowe funkcje, być może pomyślimy o odpłatności. Na tą chwilę i w takiej formie wszystko jest darmowe.
Dziękuję za uwagę.