Zobacz pełną wersję : Jakiej wielkości filtr?
Cześć,
mam taką wątpliwość amatora. Posiadam obiektyw Nikkor 50mm. Chcę do niego dokupić polara. W przyszłości planuję zakup innych obiektywów, jako pierwszy na strzał pewnie pójdzie Tamron 17-50. Z czasem o ile będzie mnie stać będę kompletował sobie zestaw dalej.
I teraz pytanie - do Nikkora wkładam filtr 52, do Tamrona chyba 72. Ale tak myślę, że taniej mi wyjdzie jak kupię jeden filtr, a dobry i nakręce go przez odpowiednie redukcje. Czy kupując filtr 72, będę mógł go podpiąć pod 52? Czy są jakieś granice/zasady których należy się trzymać przy takich rozwiązaniach?
Dzięki i pozdrawiam,
Michał
W tamronie jest nie 72, a 67 z tego co pamiętam... to raz. Drugą sprawą jest to jaki chcesz filtr nakręcać, bo jeśli chodzi tylko o UV to dokupowanie redukcji nie ma sensu, lepiej mieć na jednym, na drugim nie mieć i da się z tym żyć. UV się traktuje głównie jako ochronę soczewki. Natomiast jeśli masz na myśli jakiś polarek to kupienie większego i redukcja na mniejszy sens ma, bo posiadać dwa polary to drogi interes. :P
no to jeśli chodzi o polarek to kupuj o takiej średnicy jakiej masz największe szkło, czyli jak masz w stajni Sigme 10-20 F 3.5, a tam bodajże jest 82 mm, to kupujesz taki polar i potem na Tamrona kupujesz redukcję 82 -> 67, a na n 50 kupujesz 82 -> 52 ; ) co by nie popadać w koszty i paranoję.
Acha, polarek kup porządny. :P
82 sobie odpuściłem, mam tylko 1 takie szkło. Ale najpopularniejsza jest średnica 77 - o ile myslisz przyszłościowo o szkiełkach z wyższej półki i szerokokątnych zoomach.
northrop
22-05-2010, 23:13
82 sobie odpuściłem, mam tylko 1 takie szkło. Ale najpopularniejsza jest średnica 77 - o ile myslisz przyszłościowo o szkiełkach z wyższej półki i szerokokątnych zoomach.
14-24 ;)
Ale co jak co, to tez wszystkie (dwa) filtry mam wlasnie na srednicy 77mm.
14-24 ;)
82 na te szkło tez nie nakręcisz. Na nie sa tylko dziwne patenty.
Czyli kupując polara 77 mm mogę bezkarnie go nakręcić na mniejsze obiektywy? Co do samego filtra to jak starczy budżetu to B+W.
Pozdrawiam,
ML
Czyli kupując polara 77 mm mogę bezkarnie go nakręcić na mniejsze obiektywy?
Tak bezkarnie to nie ; )
Ale kupujesz coś takiego... i już możesz ; )
http://allegro.pl/item1039010817_redukcja_filtrowa_77_67_mm_sklep_lo dz.html
Aukcja przypadkowa, nie żadna reklama - pierwsza lepsza by pokazać koledze o co chodzi.
Czyli kupując polara 77 mm mogę bezkarnie go nakręcić na mniejsze obiektywy? Jamkimś problemem jest to, że na polara nie nakręcisz wtedy osłony przeciwsłonecznej, co bywa w pewnych sytuacjach wadą.
Uważam że problem jest postawiony na głowie ;) ile redukcji trzeba użyć aby nakręcić filtr na obiektyw 50/1.8 ? Pięć - jak tego używać??? a o ile drożej kosztuje filtr CPL o średnicy 77mm od filtra 52mm - więcej niż owa 50/1.8? Jakiż jest sens obecnie wywalać forsę na wieki filtr i kilka redukcji skoro filtry 52mm można kupić na allegro za niewielkie pieniądze. Ja osobiście kupiłem na aukcji polara (http://allegro.pl/item981547452_b_w_top_pol_liniowy.html) co prawda liniowego ale za 15,50 zł i uważam że że do tego obiektywu jest aż nadto wystarczający :)
. ile redukcji trzeba użyć aby nakręcić filtr na obiektyw 50/1.8 ? Pięć - jak tego używać???
dlaczego pięć? Jedna (lub dwie)! Są redukcje o kilka rozmiarów średnic.