PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Nikonem D5000

hapamasta
22-05-2010, 18:57
Witam,

od niedawna jestem w miarę szczęśliwym posiadaczem tego aparatu. Ale mam dziwny problem. Wydaje mi się, że jest "wolny" i mijają lata zanim zrobi fotkę. Ale poważnie chce zrobić fotkę np. ptaka w locie. Naciskam spust migawki ostrzy wciskam do końca jest chwilowa cisza i po niej słychać jak lustra się unosi albo opada nie wiem, znowu jest chwila i odpuszcza. Przez co obiekt mi ucieka. Robiłem fotki D90 i Canonem 450d i w tych modelach lustro po podnoszeniu się gwałtownie opadało i obiekt nie uciekał. Kombinowałem z czasem naświetlania ale praktycznie jak ustawię krótki czas to i tak na chwile lustro zamiera by później opaść. Czy to jest normalne i jak jest u was? czy to wada, czy usterka, czy ja coś źle robię?

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

reggy
22-05-2010, 19:01
Sprawdź w ustawieniach, czy nie masz włączonego "Tryb opóźnienia ekspozycji" w menu ustawień osobistych (ołóweczek), pole d5.

Grand.
22-05-2010, 19:04
Możliwe że jest coś zwalone ze spustem migawki, miał to znajomy na D3000, naciskał do końca i przerywało tak jak u Ciebie.

hapamasta
23-05-2010, 11:24
Sprawdź w ustawieniach, czy nie masz włączonego "Tryb opóźnienia ekspozycji" w menu ustawień osobistych (ołóweczek), pole d5.

Reggy dziękuję bardzo. To właśnie była ta opcja, już teraz normalnie wszystko pięknie stryka. Jeszcze raz wielkie dzięki.

hapamasta
23-05-2010, 11:29
A może mi ktoś po ludzku wytłumaczyć po co jest ta opcja "Tryb opóźnienia ekspozycji" kiedy się ją stosuje i w jakich warunkach?

bober.
23-05-2010, 11:50
np jak masz ustawiony aparat na statywie i nie chesz aby wystąpiło żadne drganie, najlepiej podłączasz wężyk, włączasz tryb opóźniania ekspozycji, i zdjęcie masz nieporuszone:)

jackrabbit
23-05-2010, 11:57
A może mi ktoś po ludzku wytłumaczyć po co jest ta opcja "Tryb opóźnienia ekspozycji" kiedy się ją stosuje i w jakich warunkach?

instrukcji nie daja do d5000?

hapamasta
23-05-2010, 12:28
dzięki za proste wyjaśnienie. Wężyka nie mam za to pilot dali :)