PDA

Zobacz pełną wersję : 50/1.4G + polar + osłona

Henio Jawa
22-05-2010, 13:13
Witam,

Mam pytanie do posiadaczy Nikkora 50 1.4G.
Jak w praktyce wygląda korzystanie z filtra polaryzacyjnego i osłony przeciwsłonecznej jednocześnie?

W starej 50 mam osłonę wkręconą w polar i sobie tą osłoną kręcę. Jest idealnie jak dla mnie.
W nowym osłona jest przyczepiona do tubusa obiektywu a filtr schowany "w środku".
Da się tym filtrem jakoś kręcić założoną osłoną przeciwsłoneczną?

chory
22-05-2010, 13:20
Filtr wkreca sie wewnatrz obiektywu, oslona na zewnatrz wiec nie da sie krecic polarem.

<| MICHAŁ |>
22-05-2010, 13:59
no to ciekawe...
ja jakos krece i nie jest to dla mnie jakimkolwiek problemem.
Jesli filtr sie nie zacina i chodzi w miare plynnie, to bez problemu mozna nim krecic - wystarczy glebiej wsunac palec w oslone p/s. Tak samo robie z 70-300vr i "olaboga" nie ma

Przemek Paśnik
22-05-2010, 14:02
Jak jeszcze miałem N17-55, cały wyjazd wakacyjny robiłem podobnie, a tam dopiero jest wiadro wielkie. Paluch do środka i heja!

emet_b
22-05-2010, 14:04
a ja polecam 50/1.4D z gumową osłoną- polar na szkło, osłonę na polar i elegancko kręcimy osłonką ;)

Rarog
22-05-2010, 19:37
Nie pamiętam teraz linka, ale temat ten był opisywany przez jakiś magików z Cambridge. No wiec oni dowodzili iż w przypadku współczesnych obiektywów użyteczność osłon przeciwsłonecznych jest praktycznie zerowa. Oczywiście znajdzie się milion oponentów tej teorii i będą mieli milion powodów aby używać osłony choćby po to aby nikt nie wsadził palca w obiektyw .... ale jeśli właśnie osłona przeszkadza i może być przyczyną wsadzenia palca w obiektyw to po prostu należny ją zdjąć i nie robić z tego problemu :)

Pietern
24-05-2010, 07:50
Nie pamiętam teraz linka, ale temat ten był opisywany przez jakiś magików z Cambridge. No wiec oni dowodzili iż w przypadku współczesnych obiektywów użyteczność osłon przeciwsłonecznych jest praktycznie zerowa. Oczywiście znajdzie się milion oponentów tej teorii i będą mieli milion powodów aby używać osłony choćby po to aby nikt nie wsadził palca w obiektyw .... ale jeśli właśnie osłona przeszkadza i może być przyczyną wsadzenia palca w obiektyw to po prostu należny ją zdjąć i nie robić z tego problemu :)

Jako osłona soczewki się sprawdzają... :-)

ktosiu
27-05-2010, 00:56
Jako osłona soczewki się sprawdzają... :-)

No i +5 do lansu ;-P
Chyba że chodzi o osłonę do Samyanga 85mm to wtedy lans -2 ;-)