Zobacz pełną wersję : Nikkor AF Micro-60 f/2.8D - zapytanie
Don_Sulco
22-05-2010, 10:43
Czołem!
Mam pytanie odnośnie w/w obiektywu, czy sprawdzi się jako portretówka ?
Chciałbym pobawić się w makro, lecz także chciałbym wykorzystać go głównie do portretów.
Będzie podpięty do D90.
Z góry dzięki za odp.
pioter m
22-05-2010, 11:09
Polecam poszukac o portretach. Zaznacze, ze nie do kazdego portretu to szklo sie nada. Ograniczeniem jest dosc krotka ogniskowa. W efekcie na zblizeniach bedziesz mial puculowate twarze lub spory nos. Bez ekstremow oczywiscie, ale bedzie to widoczne. W tej kwestii lepszy bylby 85mm (przynajmniej), ale to makro ma tylko f/3.5.
marcin_G
22-05-2010, 12:21
A ja bym zrobił tak: do portretów kupił 85/1,8 - do dostania na Allegro za około 1200 ORAZ manualnego Micro-Nikkora 55/2,8, też jest ich obecnie kilka wystawionych.
85tka da ci małą głębię i rozmycie tła, a 55 daje znacznie precyzyjniejszą kontrolę nad ostrością. Optycznie - nie gorszy jest niż 60/2,8
Ja mam 55 f2.8 AF dzięki Koledze Deep i odkąd mam to szkło mocno zastanawiam się nad sprzedażą 50 f1.4G na rzecz 85mm. 55mm jest genialna zarówno do makro jak i jako standard nawet manualne. Ja bym zrobił tak jak poleca Kolega marcin_G
Czołem!
Mam pytanie odnośnie w/w obiektywu, czy sprawdzi się jako portretówka ?
Chciałbym pobawić się w makro, lecz także chciałbym wykorzystać go głównie do portretów.
Będzie podpięty do D90.
Z góry dzięki za odp.
Sprawdza się, ja bardzo długo używałem tego szkła jako podstawowej portretówki :)
Poniżej przykładzik:
http://www.j-stryjewski.wroclaw.pl/Ludzie/Piotru%C5%9B%20r%C3%B3%C5%BCne/slides/7.html
Nie dziwię się że myślisz nad pozbyciem się 50/1.4G mając moje AF55/2.8, sam tak zrobiłem, bo 55 biła na głowę w każdym calu 50/1.4G. Bokeh na f/2.8 malina że nawet portretowe 85 mogą się zawstydzić, troszkę już tęsknię za tym szkiełkim :)
No właśnie 50 f1.4G straciło strasznie w moich oczach po przejściu na FX. Na D300 to był mój ulubiony obiektyw do wszystkiego....a teraz... Poza tym ta 55mm jest genialna i tylko a ekstremalnie rzadkich sytuacjach może brakować światła i głębi, ale myślę, że zastąpi ją manualny S lub F 85 f1.4 a później się zobaczy :D
P.S. Tęsknij, tęsknij ale już go nie oddam :D
Don_Sulco
25-05-2010, 20:08
Witam ponownie.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Mam jeszcze jedno pytanie, otóż miałem możliwość przetestować Nikkora 85 1.8D i 50 1.8D. I doszedłem do wniosku że bardziej pasuje mi 50ka. Jednak mam dylemat którą wersję wybrać D czy G, cena praktycznie taka sama. Który ma lepszą optykę, czy ktoś miał okazję porównać obie wersje.
Dzięki za odp.
Pozdr.
Mam jeszcze jedno pytanie, ... pasuje mi 50ka. Jednak mam dylemat którą wersję wybrać D czy G,
Były wypowiedzi na forum w tym temacie. Podobno starsza wersja "D" jednak jest lepsza. Nowy obiektyw ma nieco wierszą AC i ma nieco gorszy przez to bokech (http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/413-nikkor_50_14g?start=1)
Photoartbox
26-05-2010, 21:55
Były wypowiedzi na forum w tym temacie. Podobno starsza wersja "D" jednak jest lepsza. Nowy obiektyw ma nieco wierszą AC i ma nieco gorszy przez to bokech (http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/413-nikkor_50_14g?start=1)
Odwrotnie! :lol:
petrus33
30-05-2010, 21:35
Kupować to szkło w ciemno !!!
Używałem kiedyś tego obiektywu przez 3dni i jestem wręcz oszołomiony jakością zdjęć, jakie to szkło potrafi zrobić. Pomimo, że mam inne stałki Nikkora, to ta 60-tka jest unikalna. W życiu nie widziałem takiej ostrości w całym kadrze na FX. To szkło to absolutna żyleta według wszystkich profesjonalistów. Czytam od dwóch tygodni różne recenzje Pro's i wszyscy są porażeni ostrością obrazu. Przy portrecie możesz mieć z tym problem. Zdjęcia wychodzą z takimi szczegółami, że będziesz zmuszony softwarowo rozmyć troszkę twarz modelki. Fachowcy mówią, że ten obiektyw jest trudny przy portretach. Ehhh, żeby większość szkieł miało takie problemy.
W najbliższym czasie, może nawet w tym tygodniu kupuję to szkiełko. Będzie to mój standard, zamiast 50mm.
Dla mnie ta 60-tka to rewelacja !!
Mam to szkiełko od kilku dni. Głównie używam w studiu do fotografowania małych duperelków dla różnych firm, ale chcę też przetestować ten fajans jako portretówkę.
Na razie mogę powiedzieć tylko: "Ostry aż do przesady".
Don_Sulco
02-06-2010, 17:00
A możesz pokazać jakieś sample, czy próbowałeś już pstrykać portrety?
Zastanawiam się czy nie dołożyć parę stówek i kupić nowszą wersje - ED N.
Pozdr.
slawson38
02-06-2010, 18:41
Używam często tego szkła w plenerach z młodymi i bardzo sobie je chwale. Ostre od pełnej dziury. POLECAM.
Bartek - NinoVeron
02-06-2010, 19:05
jak najbardziej polecam AF-Sa 60mm micro VR
jest to moje podstawowe szkło w studio (na d700)
Te szkiełko chyba nie ma VR :). A tak na marginesie może ktosik wrzuciłby parę fotek
typu portret.
Pozdr.
Bartek - NinoVeron
02-06-2010, 21:27
Te szkiełko chyba nie ma VR :). A tak na marginesie może ktosik wrzuciłby parę fotek
typu portret.
Pozdr.
masz rację
nowa 105 ma VR
chodziło mi po prostu o nowszą wersję z AF-Sem
Don_Sulco
02-06-2010, 22:23
Opinie super, proszę o parę portretowych sampli. Coraz bardziej przekonuję się do tego szkła.
Z góry dziękuję.
Zrobię portret jak skończę aktualne zlecenie. Postaram się wymodzić coś po weekendzie.
Bartek - NinoVeron
03-06-2010, 20:49
u mnie na blogu (link w stopce) chyba 90% zdjęć z ostatnich sesji było robionych właśnie AF-S 60mm
zdjęcia mają EXIFy więc bez problemu sprawdzisz, które było z jakiego szkła
aaa... nie przejmuj się winietą na zdjęciach bo ją zawsze dodaje w PSie :D
witam.
no i stało sie, po zastanowieniu się co potrzebuję i zapoznaniu sie z waszymi opiniami kupiłem i już GO MAM!
teraz pierwsze foty i sprawdzanie, a że nie jestem starym wyjadaczem chciałbym abyście ocenili ten egzemplarz.
czytałem o mydleniu i o ile aberację i FF/BF wydaję mi się że potrafię zobaczyć i ocenić to mydła nie rozumiem :neutral:
czy ze zdjęć z linku da się coś ocenić ???
http://www.jozwiak.blink.pl/all/ale/nikkor/
jeśli chcesz sprawdzić czy obiektyw mydli zrób najlepiej zdjęcie z czymś czarnym i białym aby razem kontrastowało - proponuję tekst w książce.
póki co tu jest raczej ok.
bialogardzianin
07-10-2010, 11:49
Odświeżam wątek: gdybyście mieli dziś kupić sześćdziesiątkę, to wybralibyście Nikkora 60mm f/2.8D AF czy Nikkora 60mm f/2.8G ED AF-S, który ponoć jest mniej ostry od starszej wersji? Jaką minimalną odległość ostrzenia udaje się osiągnąć w przypadku obu szkieł? Wiem, że rozchodzi o odwzorowanie- inne będzie przy paru cm dla N60 mm, a inne przy kilkunastu dla dajmy na to T90 lub S150 mm, ale już mniejsza o to.