Zobacz pełną wersję : D90 + 18-105 -- PLUS akcesoria do 2300 zł?
Posiadam D90 + kita 18 - 105. Chciałbym dokupić coś więcej do niego w cenie do około 2300 zł.
Aparat będzie w najbliższym czasie zdecydowanie służył mi do fotografowania mojego nowo narodzonego dzidziusia + zapewne do jakiś plenerów i portretów z malcem.
Myślałem nad takimi zestawami:
1)
Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical - około 1160 zł
Samyang 8mm f3.5 Fish-eye - około 880 zł
GRIP Alfa - około 215 zł
2)
Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G - około 800 zł
SB - 900 - około 1400 zł
3)
Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM - około 1800 zł
GRIP Alfa - około 215 zł
Możecie coś doradzić? Lub porobić jakieś potasowania wśród tych zestawów lub dodać coś od siebie?
Z góry wielkie dzięki!
Antonioo
22-05-2010, 00:02
ja bym brał zdecydowanie 2)
ale gripa do tego też dołóż....
ja bym wziął na twoim miejscu 50mm 1.4g, lampa (choćby Nissin) i grip-> tak będzie wybornie heh
Pawlus86
22-05-2010, 00:26
popieram emsolo:)
35ka to zacny obiektyw na zdjęcia "dziecięce" (ok 90% zdjęć córki robię właśnie nim), ale na małego maluszka może lepsza będzie 50-ka...
Fisz ma to do siebie, że zdjęcia z niego to świetna zabawa, ale niekoniecznie polecałbym go na drugi obiektyw, zanim kupisz dobrą stałkę.
Zastanów się nad lampą, do celów domowo-dziecięcych sb600 spokojnie wystarczy (w warunkach ograniczonego budżetu). Poza tym maluszkowi i tak nie będziesz walić po oczach fleszem, nawet odbitym.
A do plenerów - może nieśmiertelna Sigma 10-20?
marcineq30
22-05-2010, 12:01
A może taki zestaw:
N 35 1.8 , SB-600 a za zaoszczędzone pieniądze kupić oryginalny grip Nikona i oczywiście druga bateria
O, właśnie. N35, sb600 i trochę poczekać i odłożyć brakującą kasę na s10-20 ;)
N35/1.8-700zł
N50/1.8-500zł
NissinDi866-850zł
Grip Alpha-220zł
Całosc miesci sie w Twoim budzecie, a masz zestaw, który na długo wystarczy, i nie bedzie Cie ograniczal. Masz spacer-zoom, uniwersalna stałke, 50-ke do portretów, i lampa która zawsze sie przyda. Grip tez bardzo przydatna rzecz. Jak zapewne widzisz mam dokladnie taki sam komplet, i naprawde jestem zadowolony.
Kup sobie SB-900 (ta lampa wymiata) i doświetlisz sobie zdjęcia w pomieszczeniach robione kitem. Kup sobie również stałkę 35 1.8, bo to bardzo fajne, jasne szkło.
SB-900 ostatnio była w Saturnie za jakieś 1300 zł. 35-tkę najlepiej zamówić w e-fotojoker i odebrać w najbliższym salonie, bo wychodzi najtaniej.
Dwóch stałek na raz nie kupuj (35, 50). Pobaw się najpierw jedną, a jak stwierdzisz że czas na drugą, to może warto wówczas pomyśleć o 85 1.8.
Jeśli zaś zdecydujesz się na 50-tkę, to zdecydowanie polecam tę ze światłem 1.4.
50 i 35/1,8 to dwa zupełnie inne szkła z innym przeznaczeniem, co do lampy ja staram się używać sporadycznie (najczęściej w plenerze w dzień) i tu bym ci polecał optymalnie tańszą wersję czyli 600 lub 800 i do twojego zestawy tamron 55-200 - tani i mało doceniany, ale kto kupił to raczej zostawia dla siebie
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=123340
choć już fotki usunęli to poczytaj choć sobie, za miast gripu to 2 aku, dodatkowa karta i wężyk spustowy
Posiadam D90 + kita 18 - 105. Chciałbym dokupić coś więcej do niego w cenie do około 2300 zł.
Aparat będzie w najbliższym czasie zdecydowanie służył mi do fotografowania mojego nowo narodzonego dzidziusia + zapewne do jakiś plenerów i portretów z malcem.
Myślałem nad takimi zestawami:
1)
Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical - około 1160 zł
Samyang 8mm f3.5 Fish-eye - około 880 zł
GRIP Alfa - około 215 zł
Chcesz dziecku porobić trochę deformacji? Chyba, że to bardzo duże dziecko a ty masz mały pokój? :-)
Ja zdecydowanie wolałbym zestawy 2 lub 3 ze wskazaniem na 2.
yyy, mój typ to nikkor 35 1.8 i Samyang 85 1.4 + SB-600 + GRIP, nie wiem po co sb-900, niewiele mocniejsza, płacisz za funkcje dla PRO.
velaskez
22-05-2010, 15:33
Sprzedaj kita. I postawiłbym na używane. Bo obiektywy się nie rozsypują jak body i nie starzeją jak one.
Wtedy 35, 50, za kasę z kita 85 nikkora i potem chwilę pozbierasz i będziesz miał SB-900 ;)
Liczę 35 - 500/600zł
50 - 450/500zł
85 - w granicach 1000zł
Zostaje Ci w najgorszym wypadku 200zł a ze sprzedaży kita masz powiedzmy 700. Za 900 można jeszcze zaszaleć;)
Wszystko nikkora i zestaw ma światłosiłę 1.8!
Zależy do czego go potrzebujesz. Jak szeroki kąt Ci niezbędny to na Samyanga dozbieraj zamiast lampy ;)
Sprzedaj kita.
A po co? Dziecko będzie dorastać, a 18-105, to supcio spacerniak o b.dobrych właściwościach optycznych. Inna rzecz, że autor zakupił go w zestawie, a przy jakichkolwiek problemach i korzystaniu z gwarancji oddajesz cały zestaw - przynajmniej tak stoi w warunkach. Sprzedając kita, traci gwarancję - chyba, że ja coś źle rozumuję :)
Odnośnie lampy, to po co od razu szaleć Z SB900? Nie wystarczy SB600, czy nawet Metz 48?
Ja tam bym brał Nikkora 35 AF-S, Samyanga 85 z prockiem i Metza. Trochę więcej niż założone 2300, ale...
velaskez
22-05-2010, 15:46
Bo w kicie największa dziura to 3.5 ;) I choćby nie wiem jaki super był to bokehu jak z 1.8 nie wyciągniesz. Po to.
I po to też, że w Nikkorze 85 ma AF, a z Samyangiem nie ma. Mnie by wku&^$&#^ jakbym nie miał matówki z rastrem, a miałbym szkło 1.4. Przecież ostrzenie to katorga. To się wydaje fajne przez pierwsze dwa razy. Potem już nie.
Bo w kicie największa dziura to 3.5 ;)
A na spacerku ta aż takie ważne? Nie mówię o zastosowaniach portretowych, bo to jasne, że 1,8, to 1,8, ale o wykorzystaniu w terenie, gdzie ważna jest również uniwersalność ogniskowych. Mnie by w takich warunkach wnerwiało żonglowanie obiektywami lub ganianie za dzieckiem. Wolałbym mieć wpięty dobry zoom.
I po to też, że w Nikkorze 85 ma AF, a z Samyangiem nie ma. Mnie by wku&^$&#^ jakbym nie miał matówki z rastrem, a miałbym szkło 1.4. Przecież ostrzenie to katorga. To się wydaje fajne przez pierwsze dwa razy. Potem już nie.
ooo, albo zamiast samsunga, nikkor 85, tylko, że on jest znacznie droższy (skąd ta cena? - chodzi mi o nówki)
Nie przeginaj też z tym ostrzeniem manualnym. Jak masz procesor, to już z górki. W D90 jest duży wizjer i masz przecież potwierdzenie więc bez przesady. No, ale pewnie że lepiej byłoby mieć AF.
velaskez
22-05-2010, 16:06
ooo, albo zamiast samsunga, nikkor 85, tylko, że on jest znacznie droższy (skąd ta cena? - chodzi mi o nówki)
Nie przeginaj też z tym ostrzeniem manualnym. Jak masz procesor, to już z górki. W D90 jest duży wizjer i masz przecież potwierdzenie więc bez przesady. No, ale pewnie że lepiej byłoby mieć AF.
Cena prosto z giełdy, zawyżona o 10zł. Nie wiem po co dawać za nówkę kupę kasy, skoro nic się nie różni od używki.
Jest potwierdzenie...o, czekaj masz f1.4, przesuniesz się o milimetr i ooo k^#$^ znowu poza ostrością.
Przy biegającym dziecku ręczne ostrzenie będzie ********** (hahaha kropki zamiast przkleństw:D ) przydatne...przy statycznej modelce, to jeszcze tak, ale dziecko...
Przy biegającym dziecku ręczne ostrzenie będzie ********** (hahaha kropki zamiast przkleństw:D ) przydatne...przy statycznej modelce, to jeszcze tak, ale dziecko...
no, ale to jest chyba oczywiste - ja z tym nie dyskutuję. Dlatego do biegającego dziecka ja bym zastosował 18-105 :) a samcianga do bardzie statycznych ujęć. Dziecko też nie zawsze biega, szczególnie te małe :)
Ale jeśli by była okazja wyłapać dobrą sztukę nikkora 85 - to pewnie, tylko nie każdy chce używkę.
Ps. Oprócz tego wchodzi w grę również 35 z AF-S i takiego maluszka spoko można nim popstrykać. Samcianga uważam jako tańszą alternatywę Nikkora 85, który IMO z powodzeniem by się nadał do kadrów (portretów) z maluszkiem na rękach, brzuszku itp, ale nie tylko. Fotki również robi się dorosłym, a Ci zazwyczaj bywają bardziej pokorni i chętni do współpracy niż dzieci :)
Jednak zgadzam się z velaskez, że Nikkor 85 byłby lepszy, szczególnie w cenie ok. 1000.
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi i wskazówki:
Póki co Kita ( N18-105 ) zatrzymam. A zamierzam chyba zakupić:
- Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM ( po wypowiedziach znalezionych na forum stwierdziłem, że będzie to lepszy wybór niż Nikon AF 50mm f/1.4D - chodź w tym przypadku będzie tyle zwolenników co przeciwników takiej decyzji )
- Grip Alpha + dodatkowy aku + pilot
- NISSIN Di866 lub SB-600
Przechodzę budżet wiem ale dodatkową kasę mogę jeszcze dorzucić.
Czy przy osprzęcie jak wyżej warto wykosztować się i zakupić jeszcze Nikkor AF-S 35mm f/1,8 DX ??
Czy przy osprzęcie jak wyżej warto wykosztować się i zakupić jeszcze Nikkor AF-S 35mm f/1,8 DX ??
Zastanów się nad jedną zmianą: kup 35 1.8 zamiast Sigmy 50, a następnie Nikkora 85 1.8.
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi i wskazówki:
Póki co Kita ( N18-105 ) zatrzymam. A zamierzam chyba zakupić:
- Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM ( po wypowiedziach znalezionych na forum stwierdziłem, że będzie to lepszy wybór niż Nikon AF 50mm f/1.4D - chodź w tym przypadku będzie tyle zwolenników co przeciwników takiej decyzji )
- Grip Alpha + dodatkowy aku + pilot
- NISSIN Di866 lub SB-600
Przechodzę budżet wiem ale dodatkową kasę mogę jeszcze dorzucić.
Jest jeszcze Nikkor 1.4G, nieco lepszy od poprzednika, a od Sigmy niewiele się różni, poza wagą, bo Sigma to wielkie bydlę.
Jeżeli będziesz miał tę 50-tkę to po co ci 35?
Milisekundy będą istotne, mina, uśmiech, język na wierzchu... Także Samyangi się nie nadają.
Weź Nikkora 35 f/1.8 zamiast 50 f/1.4 będziesz miał szerzej jak dzieciak trochę urośnie i zaczniesz go focić na rowerku czy na placu zabaw.