PDA

Zobacz pełną wersję : Chorwacja

neverhood
21-05-2010, 13:55
Witam.
Mam nadzieje ze mnie nie okrzyczycie, ale pomyslalem ze jednak zaryzykuje i zapytam. Moze sie komus wydawac glupie to pytanie, ale dla mnie jest wazne.
Wybieram sie na wakacje do Rogoznika - Chorwacja. Czesto i gesto majac sporo czasu (urlopowego) focimy ile sie da i co sie da. A ja chcialbym tak inaczej. Tzn. chcialbym skupic sie na kilkudziesieciu zdjeciach (10 dni wyjazdu), ktore by cos opowiadaly, albo po prostu bylyby niesamowite. Wiem, ze moj warsztat fotograficzny jest ubogi w kwestii fotografii turystycznej, ale chcialbym prosic o kilka rad na co zwrocic uwage i od strony technicznej i od strony kadrowania, pory robienia zdjec itd.
Wiem, wiem nakrzyczycie na mnie. Nie chodzi mi o regulki rob to i tamto, a tego nie rob. Wielu z Was robi wspaniale zdjecia (zatrzymam sie tu na krajobrazach) i macie juz doswiadczenie, a ja nie. Dlatego chcialem prosic o kilka rad.
Mam nadzieje, ze mnie jednak nie zlinczujecie i pomozecie.
Chcialbym zrobic fajne zdjecia, ale tez dobre technicznie. Chcialbym tez miec fajna pamiatke i nie wstydzic sie, ze milion takich samych fotek a i tak wszystkie spitolone.

verus
21-05-2010, 16:28
Okolice, w które się wybierasz nie są zbyt piękne jak na Chorwację, jest tam płasko i nieciekawie... Prawdziwie piękne krajobrazy zaczynają się od Splitu w dół. Płw. Peljesac, wysypy Hvar, Korcula, Mljet. Masz za to sporo architektury - Spilt, Sibenik, Trogir, Primosten. Co do porad to nie da się tak powidzieć jak zrobić dobre zdjęcie... Noś zawsze sprzęt ze sobą i dużo się przemieszczaj, mnie tyle wystarcza ;-)

skuter41
21-05-2010, 17:16
Tylko i wyłącznie musisz się kierować intuicją. Trzeba zawsze mieć sprzęt przy sobie i każdego dnia robić reportaż, a wieczorem w osobnych folderach zatytułowanych w konkretną datę zrzucać zdjęcia. Po powrocie masz pełną dokumentację Twojego wyjazdu i zapewne znajdziesz wiele wspaniałych rodzynków. Sam wybieram się 4 lipca do Chorwacji i nie martwię się co będę robił.

tomek...
21-05-2010, 19:20
Witam
Moje rady (całkowicie subiektywne)
1. Szukaj światła. Jeśli jest bezchmurne niebo, to dobre światło jest tylko rano i wieczorem.
2. Szukaj kontrastów. Kolorystycznych, architektonicznych, kompozycyjnych.
3. Zabierz najszerszy obiektyw jaki masz
4. Koniecznie zabierz filtr polaryzacyjny, dobrze jest mieć szara miękka połówkę, neutralne ndx8 też może się przydać.
5. Zabierz statyw
6. Jeśli jakiś widoczek bardzo Ci się podoba, a na zdjęciu wychodzi nieciekawie, wróć tam o innej porze dnia.
7. Staraj się pokazać jakiś pierwszy plan na zdjęciu krajobrazowym, szczególnie, gdy jest szeroko. Może to być: drzewo, ławka, głaz, kwiatek, kawałek drogi, czy jakaś ramka kadrujaca.

Miłego fotografowania.

Tomek...

neverhood
22-05-2010, 00:47
kurcze przydalby sie taki N24-70 plus cocin, ale coz bedzie musial wystarczyc moj zestaw

neverhood
22-05-2010, 00:52
verus wymiatasz. odwiedzilem Twoja strone i popadlem w kompleksy, masz rewelacyjne ujecia, pelne zycia, az chce sie byc w tych miejscach. dla mnie niedoscignionym Team'em sa ludzie z www.timecatcher.com (http://www.timecatcher.com) ale ogladajac Twoje zdjecia potwierdza sie regula cudze chwalicie... bosko
ja chyba pojade na Chorwacje pomoczyc nozki, bo az sie boje brac aparat do reki