PDA

Zobacz pełną wersję : Jaką żarówke błyskawą polecacie?

barto28
21-05-2010, 10:32
Witam
To co w tytule, jaka polecacie zarowke blyskawa dla amatora?
Chcialbym takawa zakupic ale kompletnie sie na tym nie znam.
Zastosowanie - oswietlenie pomieszczenia ,portrety.
Cena max do 100zł
Widzialem ze sa jakies moce 32Ws / 68Ws /72Ws
Sa tez takie ze mozna przelaczyc z 68 na mniejsza wartosc - ale nie wiem jaka byla by lepsza.
Bardzo prosze o pomoc w wybraniu takiej zarowki.
Kieruje prosbe dla posiadaczy takich zarowek ( lamp ) i zainteresowanych.
Z gory dziekuje.

hddk
21-05-2010, 13:38
no ale.. masz dwie lampy błyskowe więc po co ci jakaś gówniana żarówka?

Kundzior
21-05-2010, 19:10
Po taniości nie ma dobrze. A co do tytułu wątku nie polecam żadnych.

barto28
21-05-2010, 20:03
Czyli co zdecydowanie lepszy bedzie moj Metz ze stopki ?:)

Kundzior
21-05-2010, 20:09
Pewnie, przynajmniej masz jakąś kontrolę nad błyskiem.

jurekb
21-05-2010, 20:52
Nie zgadzam się z przedmówcami!
Wszystko zależy od tego, do czego potrzebujesz tych żarówek, to znaczy w jaki sposób będziesz ich używał.
Przede wszystkim Twoje lampy mają różne liczby przewodnie i różne gabaryty palnika, przez co będą emitowały światło w różny sposób.

ZALETY

-Są tanie 2szt ~170zł

-Jeśli będziesz potrzebował zastosować do nich softboxy, to będziesz musiał zaopatrzyć się w droższe uchwyty żeby to wszystko ze sobą połączyć (na żarówki błyskowe można bezpośrednio zakręcić uniwersalne uchwyty softboxów-ja tak robię).

-Żarówki można zasilać z sieci i bardzo szybko się ładują! szybciej niż lampy, np. z częściowo zużytymi bateriami.

-Wkręcasz je do zwykłej oprawki z gwintem E27 i możesz stosować je w różny sposób nawet podczas imprezy rodzinnej, możesz wkręcić do jakiejkolwiek lamki, czy też żyrandola, błyśnie Ci w chwili wyzwolenia błysku w aparacie i doświetli (zredukuje cienie; oczywiście w maualu)

-Nie musisz mieć zapasu baterii, bo prąd masz zawsze w gniazdku.

-Mają wbudowane fotocele ,więc możesz je odpalić z lampy wbudowanej i nie musisz dokupywać dodatkowych fotocel.

Ja mam dwie żarówki "68/32" i jestem z nich zadowolony. Często robię, z ich użyciem, fotki na aukcje.

Kundzior
21-05-2010, 21:52
JurekB jednak masz, rację zależy co komu potrzeba.

jurekb
22-05-2010, 10:40
-Jeśli będziesz potrzebował zastosować do nich softboxy,

Do posiadanych przez Ciebie, lamp błyskowych

to będziesz musiał zaopatrzyć się w droższe uchwyty żeby to wszystko ze sobą połączyć....................................... .................

barto28
23-05-2010, 12:36
Nie zgadzam się z przedmówcami!
Wszystko zależy od tego, do czego potrzebujesz tych żarówek, to znaczy w jaki sposób będziesz ich używał.
Przede wszystkim Twoje lampy mają różne liczby przewodnie i różne gabaryty palnika, przez co będą emitowały światło w różny sposób.

ZALETY

-Są tanie 2szt ~170zł

-Jeśli będziesz potrzebował zastosować do nich softboxy, to będziesz musiał zaopatrzyć się w droższe uchwyty żeby to wszystko ze sobą połączyć (na żarówki błyskowe można bezpośrednio zakręcić uniwersalne uchwyty softboxów-ja tak robię).

-Żarówki można zasilać z sieci i bardzo szybko się ładują! szybciej niż lampy, np. z częściowo zużytymi bateriami.

-Wkręcasz je do zwykłej oprawki z gwintem E27 i możesz stosować je w różny sposób nawet podczas imprezy rodzinnej, możesz wkręcić do jakiejkolwiek lamki, czy też żyrandola, błyśnie Ci w chwili wyzwolenia błysku w aparacie i doświetli (zredukuje cienie; oczywiście w maualu)

-Nie musisz mieć zapasu baterii, bo prąd masz zawsze w gniazdku.

-Mają wbudowane fotocele ,więc możesz je odpalić z lampy wbudowanej i nie musisz dokupywać dodatkowych fotocel.

Ja mam dwie żarówki "68/32" i jestem z nich zadowolony. Często robię, z ich użyciem, fotki na aukcje.

No wlasnie chodzi mi o np doswietlenie np w pokoju na imprezie rodzinnej itp
Czyli mowisz ze masz o mocy jedna 68 a druga 32? Czy te moce mozna w nich zmieniac ?:)
Jak cos to podaj linka jakie masz dokladnie.

jurekb
23-05-2010, 13:53
No wlasnie chodzi mi o np doswietlenie np w pokoju na imprezie rodzinnej itp
Czyli mowisz ze masz o mocy jedna 68 a druga 32? Czy te moce mozna w nich zmieniac ?:)
Jak cos to podaj linka jakie masz dokladnie.
Mam dokładnie takie dwie:
http://www.allegro.pl/item1047915249_studyjna_lampa_blyskowa_68_34_ws_pr zelaczana.html

Stosuję je z parasolkami oraz z softboksami - takimi:
http://afe.pl/catalog/softbox-60x60cm-plastikowy-adapter-p-982.html
to mocowanie pozwoli Ci zamontować takie żarówki.
Oprócz tego możesz je wkręcać w zwykłą oprawkę i odpalać z fotoceli.