Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ktory tablet wybrac?

Yanluk
20-05-2010, 23:34
Wiem ze bylo juz wielokrotnie o tabletach i troche przeszukalem forum. Ale niech bedzie ze zadam jeszcze raz pytanie, ktory to wybrac.
A zastanawiam sie pomiedzy 3 modelami:
- Bambo FUN
- Intuos4 4x6
- Intuos3 9x12 (uzywany)

Wszystkie mniej wiecej w tej samej cenie, pytanie tylko, ktory na poczatek.
Dodam ze praktycznie nie mam zadnego doswiadczenia z tabletami, zdazalo mi sie kilka razy uzywac przz chwilo, to wszystko.
Zastosowanie to glownie edycja maski w Photoshopie i Lightroomie.

maniek750
21-05-2010, 09:38
Dla mnie wybor oczywisty ;) Intuos 4. Sam mam i szczerze polecam.

Andrzej Olender
21-05-2010, 20:14
Również polecam intuos 4, zwłaszcza jak nie lubisz kompromisów :)

Yanluk
22-05-2010, 05:14
Hmm... ale czy 4x6 nie bedzie za maly?
A raczej na wiekszego intuos4 stac mnie nie bedzie :(

maniek750
22-05-2010, 09:00
Powiem tobie ze tez tak myslalem na poczatku ;) Rozmiar A6 spokojnie wystarcza do obrobki foto ;) no chyba ze bedziesz projektowal, rysowal w zaawansowanych programach to wtedy mozesz wziac wiekszy rozmiar. Oczywiscie mozesz takze sobie wziac wiekszy rozmiar do obrobki foto ale ja uwazam ze nie ma takiej potrzeby ;) Takie jest moje zdanie.

czaszi
23-05-2010, 22:56
Ja mam intuosa 4 w wersji M. Bawilem sie tez wersja L ale byla zbyt duza jak dla mnie. Bonusami wiekszych formatow - ekran lcd nie przejmowalbym sie. Mimo iz jest to w mojej wersji to nie spogladam juz na to. Wszystkie klawisze da sie skonfigurowac pod siebie.

messer
09-06-2010, 23:01
Ja natomiast zanabyłem dziś: Wacom Bamboo Pen -- taki najzwyklejszy tablecik bez multidotyku i innych cudów.
I wiecie co?
Rewelacja!

Różnica w komfocie pracy w BibblePro i Gimpie (używam tego w Linuksie) jest potężna.

Jaka będzie w praktyce różnica pomiędzy moim najprostrzym tablecikiem a tym wypasionym intuos 4 o którym piszecie?
Oczywiście chodzi mi o zastosowania fotograficzne -- czyli szeroko pojęta "obróbka skrawaniem".

korsarz
24-06-2010, 22:38
OMG....

Man Pen&Touch Bamboo od pół dnia. Nie wyobrażam sobie powrotu do myszy. :) RE-we-LA-cja, zarówno touch jak i pióro do obróbki. Muszę nauczyć go jeszcze poziomów i nacisku, by był nieco wrażliwszy i stopniowy, ale to chyba z czasem przyjdzie. Nie wiem czy ja jestem taki genialny ale jak widzialem na forum jak ludzie narzekają na pracę z tabletem... :)

stig
25-06-2010, 14:49
Nie wiem czy ja jestem taki genialny ale jak widzialem na forum jak ludzie narzekają na pracę z tabletem... :)Kwestia osobniczych uwarunkowan. Ja tez sie szybko przyzwyczailem, ale do pracy podczas retuszu. Natomiast wszelkie operacje w systemie, oraz sklad, montaz, itd. -- tylko myszka -- zdecydowanie szybciej mi sie nia pracuje.

Lesiu83
25-06-2010, 23:06
Ja zapytam czy jest sens kupowac tablet Wacom Intuos 4 Small/A6 Wide do obróbki zdjęc w CNX2 ? Czy w tym programie sprawdzi się ten sprzęt ? Myszkę mam kiepską bo to myszka dołączona do stacji DELLA standardowa na kablu .. Lepiej kupic nowa dobrą myszkę czy zostawic tą co mam i zakupic w.w tablet ?

de Fresz
25-06-2010, 23:39
Kwestia osobniczych uwarunkowan.

Raczej nastawienia psychicznego. Widziałem już wielu "miszczów tableta", co to twierdzili że "na nim jest wszystko szybciej i wygodniej". Niestety, obserwacje w naturze tego nie potwierdzały. Ale jak ktoś używa tego do zabawy i hobbystycznie, to nieważna jest wydajność, liczy się fun ;-)

Ja tez sie szybko przyzwyczailem, ale do pracy podczas retuszu.

Ja nawet dalej - głównie do pędzli. Przy większej ilości machania po okienkach tablet idzie wek (znaczy na swoje podstawowe miejsce, pod klawiaturę).

Lesiu83
25-06-2010, 23:44
Czyli w moim przypadku zakup tabletu nie ma sensu , z tego co czytam , lepiej zainwestowac w porządną myszkę typu http://www.logitech.com/en-gb/mice_pointers/mice/devices/5845 ?

ThomasVoland
26-06-2010, 00:06
Czyli w moim przypadku zakup tabletu nie ma sensu , z tego co czytam , lepiej zainwestowac w porządną myszkę typu http://www.logitech.com/en-gb/mice_pointers/mice/devices/5845 ?

Mam MX518, a mimo to nie wyobrażam juz sobie żeby jej używać zamiast tabletu do masek, stamplowania itp

Lesiu83
26-06-2010, 00:12
No tak tylko CNX2 to nie PS .. I dlatego pytam czy warto kupic jeśli się używa tylko tego programu ?

stig
26-06-2010, 00:35
No tak tylko CNX2 to nie PS .. I dlatego pytam czy warto kupic jeśli się używa tylko tego programu ?W NXie raczej nie robisz retuszu, tylko zgrubna obrobke (chociaz moge sie mylic), wiec IMHO -- nie ma sensu. Osobiscie tabletu w NXie uzywam doslownie przez kilka minut w ciagu roku.

Lesiu83
26-06-2010, 00:46
W CNX2 to co robię to odszumianie , wyostrzanie , krzywe , selection CP , itp .. rzadko używam pędzla choc się zdarza , mam ochotę po prostu spróbowac tabletu ale myślę , że na tą chwilę lepsza będzie porządna myszka ..

stig
26-06-2010, 08:57
W CNX2 to co robię to odszumianie , wyostrzanie , krzywe , selection CP , itp .. rzadko używam pędzla choc się zdarza , mam ochotę po prostu spróbowac tabletu ale myślę , że na tą chwilę lepsza będzie porządna myszka ..Do NXa -- na pewno. Sam uzywam w nim czesto pedzli (srednio raz na dwa zdjecia), ale to sa szybkie akcje, w ktorych predzej zrobie to myszka, niz poloze tablet na kolanach... ;) IMHO wydatek kilku(nastu) stowek na to urzadzenie ma sens, jesli faktycznie gro pracy jaka wykonujesz, to precyzyjny retusz w Photoshopie.