Zobacz pełną wersję : kto mi pomoże? - szkło na ebay.co.uk
marcin_G
20-05-2010, 22:05
Koledzy,
Kto z Was ma konto na ebayu zarejestrowane w U.K? Chcę kupić stary słoik, ale sprzedający wysyła tylko w UK. Koniec aukcji za dwa dni....
Jeśli ktoś zdecydowałby się mi pomóc, proszę o PW
dzięki i pozdrawiam
Marcin
Nie wiem czy nie za pozno ale daj znac co i jak.Z przyjemnoscia pomoge.
marcin_G
22-05-2010, 23:30
Już po wszystkim. Sprzedający zmienił opis i mogłem kupić sam. Poszło za wywoławczą :)
się pochwal co to za szkiełko, no :)
marcin_G
23-05-2010, 13:20
Czekałem na to pytanie.....
Hmmmm... zgaduj-zgadula:
- stałka (jak zwykle u mnie....)
- manual (jak zwylke u mnie....)
- dość rzadki w Polsce (takie lubię najbardziej :) )
- filtr 52mm
Jakieś propozycje? Dla ułatwienia dodam, że to NIE Noct-Nikkor. Za udzielenie poprawnej odpowiedzi, cenne nagrody rzeczowe :)
105/4 micro
105/4.5 UV
tak myślałem czego nie masz w kolekcji i tak mi wyszło, :) coś wygrałem?
Jedyną podpowiedzią, która wnosi cokolwiek, czego się nie domyśliłem to podpowiedź o średnicy filtra. ;-)
Ja się zgadywania nie podejmuję -- za cienki w uszach jestem; w szczególności znając Twoje zamiłowanie do tych egzotycznych słoików :)
35 /2,8 :) za 59 funciaków
ewentualnie 105 / 2,8 micro za 205 - choć kolo pisze , że nie wysyła łabrot
105/4.5 UV
Ohohoho - chyba cię poniosło! Marcin pisał, że jest "dość rzadki w Polsce", chyba że to taki salonowy żart :lol:
No ale co innego może chcieć? chyba że kolejna 50/1.2 lub 55/1.2 :)
marcin_G
23-05-2010, 17:58
Łoł - poszło szybciej niż myślałem
Brawo Siona! Dokładnie tak, Micro 105/2,8 + pierścień PN-13 + osłona + futro na obietyw. Obiektyw do odkurzenia wewnątrz. Sprzedający przysłał mi szczegółowe zdjęcia i nie jest źle. Ale do czyszczenia.
A wszystko przez Deepa i jego ex-55tkę micro. Uznałem, że czas podnieść rękawicę i kupić coś równie ostrego.
Chciałbym jeszcze zauważyć, że np 600/4 też "łyka" filtry 52mm, nie napisałem, że to rozmiar filtra zewnętrznego :D
Co do konkursu - następnym razem wyszukam coś ambitniejszego :)
To niesprawiedliwe bee
siona szukał w aukcjach :)
Marcinie, myślisz że ta 105 będzie równie ostra jak moja ex 55? :) było minęło. Chyba na otarcie łez poszukam sobie ostrej sztuki 55/3.5.
siona szukał w aukcjach :)
chyba, że siona obserwuje ebay.co.uk z zamiłowania :) ...
marcin_G
23-05-2010, 18:21
Siona (sądząc po nicku) to chyba "ona" jest.
Tak; jestem głęboko przekonany, że ta 100piątka - nawet z kilogramem wazeliny na soczewkach - będzie ostrzejsza od wszystkich Twoich byłych, obecnych i przyszłych stałek, zoomów i czego tam jeszcze!
Przyjmij to a'priori i porównań NIE BĘ DZIE!
Rozumiem :) już żadnego szkła nie dasz mi do ręki, ach ...i tak nie ma już co macać.
Siona (sądząc po nicku) to chyba "ona" jest.
Tak; jestem głęboko przekonany, że ta 100piątka - nawet z kilogramem wazeliny na soczewkach - będzie ostrzejsza od wszystkich Twoich byłych, obecnych i przyszłych stałek, zoomów i czego tam jeszcze!
Przyjmij to a'priori i porównań NIE BĘ DZIE!
hehehehehe
siona ma jednak ogonek :)
i w podpisie jedno całkiem ostre szkiełko z zajefajnym bokehem i do tego znacznie rzadsze od tego co kupiłeś - na oczy (wliczając ebaya - choć nie ślęczę tam cały czas) oprócz swojego nie widziałem nigdy innego egzemplarza
no sorrry - jak kupował to były 2 w sklepie
marcin_G
23-05-2010, 19:18
całkiem ostre szkiełko [...] znacznie rzadsze od tego co kupiłeś
Które to, które? Rybka Sigmy? :)
no rybka jest ciamcianga
ale 300 / f 4,0 apo macro bez hsm to nie jest szkiełko codziennie do kupienia. o ile to z hsmem się zdarza czasami to to bez już nie bardzo.
Jacek S.
23-05-2010, 19:25
Które to, które? Rybka Sigmy? :)
Rybka jest samyanga z tego co widzę :P
Och, zdublowałem :)
Marcinie, myślisz że ta 105 będzie równie ostra jak moja ex 55? :) było minęło. Chyba na otarcie łez poszukam sobie ostrej sztuki 55/3.5.
Popełniłem ten sam błąd - skusiłem się jak ten buc na AF oraz 1:1 i zamieniłem Micro 55/2.8 na plastusia 60/2.8.
105-tka w życiu nie będzie ostrzejsza od 55-tki :D
marcin_G
23-05-2010, 19:48
Ale za to po śmierci..... :D.
A że życie pozagrobowe trwa wiecznie, więc suma sumarum dobry deal zrobiłem.
A jak szkło bedzie już po przeglądzie, opiszę je tu skrupulatnie
To wiemy (Ja i Marcin) ale i tak nie da do porównania, ma mnie już dosyć :)
A jak szkło bedzie już po przeglądzie, opiszę je tu skrupulatnie
opisuj, opisuj - kumpel przyczaja się na coś do pstrykania w paszczach pacjentów ale nie chciał by swego dentystycznego saaba zastawiać :)
marcin_G
23-05-2010, 20:26
Nie, nie, nie - nie tędy droga. Do fotografowania w paszczy potrzeba czegoś takiego. Nikt nidy niczego lepszego nie zbudował.
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290434731020&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
nie no ok - tylko ta cena taka se :/
marcin_G
23-05-2010, 21:55
to było mega-ultra-turbo tanio. Ja płaciłem duuuużo więcej.....
Kolega zrobi parę zębów kanałowo i obiektyw mu się zwróci.
No chyba, że zrobędzie 105AF + SB-21 - to rozumiem....
to było mega-ultra-turbo tanio. Ja płaciłem duuuużo więcej.....
noooooooo i to jest najgorsze :/
a poważnie to jakieś makro + led lampa samoróba i zobaczymy efekty a jak nie to jakaś macro flash
marcin_G
31-05-2010, 22:41
Mikrus już u mnie. Pacient już po kuracji czyszcząco-smarującej. Jutro pewnie pierwsze sampelki z D3 :)