PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 + filtry a winietowanie

maszkara
20-05-2010, 21:21
Za chwilę stanę się posiadaczem Sigmy 10-20 (szkiełko jest w drodze do mnie :-) ) i rozglądam się za jakimś filtrem UV do niego. Pytanie do posiadaczy takich obiektywów: czy filtry w zwykłych oprawkach winietują, czy też konieczne jest stosowanie slimów? Potrzebuję mieć z przodu gwint, bo używam też holdera do systemu Cokin. Jak to wygląda u Was?

Kojarzę jakiś wątek, w którym jeden z forumowiczów pisał o tym, że ma nakręcony filtr w zwykłej oprawce i nie winietuje mu, ale nie mogę odszukać tego wątku :-(

Mariusz888
20-05-2010, 21:28
Ja miałem normalny UV do niej i nie narzekałem na winietowanie - nigdy mi nie przeszkadzało nawet przy składaniu panoram wiec można uznać efekt za pomijalny - a miałem normalny UV Sigmy z gwintem z przodu :)

maszkara
20-05-2010, 22:00
To bardzo dobra wiadomość dla mnie :-) Chociaż przy 10mm po dołożeniu holdera Cokin winieta się pojawi. Przy takiej ogniskowej jest to nieuniknione.

Pietern
20-05-2010, 22:09
Za chwilę stanę się posiadaczem Sigmy 10-20 (szkiełko jest w drodze do mnie :-) ) i rozglądam się za jakimś filtrem UV do niego. Pytanie do posiadaczy takich obiektywów: czy filtry w zwykłych oprawkach winietują, czy też konieczne jest stosowanie slimów? Potrzebuję mieć z przodu gwint, bo używam też holdera do systemu Cokin. Jak to wygląda u Was?

Kojarzę jakiś wątek, w którym jeden z forumowiczów pisał o tym, że ma nakręcony filtr w zwykłej oprawce i nie winietuje mu, ale nie mogę odszukać tego wątku :-(

Jest też wątek dotyczący tego obiektywu i holdera Cokin... Że nie wygląda to różowo, a z jeszcze dokręconym innym obiektywem może być kłopot. A na jakiego wała ten UV, ma dawać protekcję?
No i o którym obiektywie mówisz z gwintem 82? Bo to też jest różnica.

maszkara
20-05-2010, 22:12
Jeśli pod pojęciem protekcji rozumiesz ochronę soczewki obiektywu, to tak. Ten filtr ma służyć tylko i wyłącznie jako zabezpieczenie przed mechanicznym uszkodzeniem obiektywu.

Pietern
20-05-2010, 22:14
Jeśli pod pojęciem protekcji rozumiesz ochronę soczewki obiektywu, to tak. Ten filtr ma służyć tylko i wyłącznie jako zabezpieczenie przed mechanicznym uszkodzeniem obiektywu.

Lepsza jest zaślepka i modlitwa, od czasu do czasu. :-) Ale jak kto lubi.

maszkara
20-05-2010, 22:20
Lepsza jest zaślepka i modlitwa, od czasu do czasu. :-) Ale jak kto lubi.
Zaślepka od czasu do czasu, czy modlitwa od czasu do czasu? :-P

Ja akurat w razie czego wolę wymienić uszkodzony filtr niż obiektyw :-)

Pietern
20-05-2010, 22:51
Może... Pstrykam już ze 35 lat, jakieś 30 obiektywów miałem/mam. Żadnemu krzywdy nie zrobiłem.
Zaoszczędziłem jakieś 3000 (30x100, bo byle g... nie nakręcę), więc mogę mój najdroższy obiektyw
spoko trzasnąć i jeszcze mi zostanie sześć stów. :-)
Bez urazy, ale te UV-protekty uważam za taką samą durnotę jak nalepienie na ekraniki folii, ekstremiści robią to nawet na tym górnym...
Sprzęt foto bywa delikatny i trzeba uważać, pomodlić się czasem, bo można go na tyle sposobów uszkodzić, że się nawet o tym filtrom UV nie śniło.

arturkrz
21-05-2010, 10:39
Na swoją Sigmę 10-20 nakręciłem UV Kenko w wersji slim z gwintem z przodu i nie widziałem winietowania.
Filtrów używam tylko w celu osiągnięcia jekiegoś efektu.

pioter m
21-05-2010, 13:49
Rozsadni ludzie nie stosuja takich kombinacji. Albo UV, albo cokin. Po co psuc foty?
Nadgorliwosc kolego jest gorsza od faszyzmu.
Prosisz sie o flary i rozne inne paskudztwo. Nie ma to wiekszego sensu. Winiete wytniesz, a bliki pozostana.
Kazdy dodatkowy filtr ingeruje w tor optyczny. Cala filozofia polega na tym, zeby takich zaklocen bylo mozliwie jak najmniej. Kropka.
Zamiast filtra kup ubezpieczenie. Na jedno wyjdzie, a foty beda lepsze.

maszkara
21-05-2010, 19:41
Po tym co napisaliście chyba jednak zrezygnuję z filtra UV, a zaoszczędzone pieniądze wydam na kolejny filtr połówkowy :-)

Strus
23-05-2010, 18:14
Ja czesto mam na Sigmie polara i to nie wersje slim, hoye nd400 i jeszcze holderek szeroki od Cokina. Winieta ma az 1mm.....