Zobacz pełną wersję : Err nikon D80
no cóż... dołączam do grona za-errorowanych... czekam na odpowiedź Pana Grzegorza. mam nadzieję, że się ulituje nad moją 80tką i zechce połozyc na niej swoje czarodziejskie łapki ;) i super, że jest takie forum, gdzie ludź ludziowi człowiekiem i pomoże, jeśli może:)
Witam wszystkich chciałbym być oryginalny, ale niestety nie mogę i również muszę polecić Pana Grzegorza, a raczej chcę ponieważ zasługuje na to w 100%.
Nie będę się rozpisywał co do szybkości, jakości naprawy oraz kontaktu z Panem doktorem Grzegorzem co ożywia nasze puszki bo wszystko już jest tu napisane przez poprzednich zadowolonych nikoniarzy.
Moje D80 przyszło i wszystko pstryka, kręci się i foci.
DLA WSZYSTKICH, którzy mają err problem ze swoim nikonem, ale się zastanawiają czy wysłać czy nie, niech pakują puszkę w paczkę i na pocztę.
Pewnie się zastanawiacie, a co jeśli wyślę mojego drogiego nikona i nie wróci ?. Macie tu rekomendacje wielu forumowiczów, którzy zaufali po kilku minutach rozmowy telefonicznej. Pewnie mało jest takich uczciwych ludzi, ale jeden z nich jest wśród nas. Co do kosztów napewno będziecie zadowoleni w porównaniu z serwisem zwłaszcza, że Pan G D80 zna jak własną kieszeń ;)
Pozdrawiam i życzę wielu pstrykniętych klatek zwłaszcza dla aktywnych w tym temacie. :D
Dołączę do grona osób, które oddały w ręce Pana Grzegorza swoje 80-tki. W moim przypadku, dla towarzystwa, oddana została również 80-tka kolegi, która również - dziwnym trafem-wykazywała podobną niechęć do współpracy z właścicielem obwieszczając głośno, że ma wszystko w ... errorze. Puszki wysłane z poniedziałek, wróciły w piątek rano, sprawnie działające, wyczyszczone, świecące się jak nówki sztuki. Polecam gorąco-przemiły człowiek, szybko odpowiada na maile, sprawnie i szybko załatwiona sprawa.
Panie Grzegorzu, jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc! Pozdrawiam serdecznie :)
mateuszeczek
08-07-2013, 16:04
Ja z dość dużym opóźnieniem, bo już ponad rok minął od momentu naprawy i dużo zdjęć od tamtej pory zrobiłem D80tką, ale gdyby nie Pan Grzegorz, to nie byłoby żadnego z nich. :)
Tak więc z perspektywy czasu również zdecydowanie polecam naprawę u Niego. :)
O szybkości wykonania, jakości i czyszczeniu matrycy chyba wszyscy się już wypowiadali, więc jedyne co mogę powiedzieć to to, ze wszystkie te informacje potwierdzam. :)
Polecam pomoc Pana Grzegorza . Err w D80 został usunięty szybko , sprawnie , profesjonalnie . Pozdrawiam wszystkich szczęściarzy którym się przytrafiła ta usterka.
Witam Wszystkich
Uprzejmie informuję iż nie jestem już dłużej w stanie pomagać Wam w przypadku błędu w Waszych aparatach.
Życzę Wam jak najmniej awarii.
Pozdrawiam
nighttrain69
29-07-2013, 12:23
Ech to trzeba mieć pecha. Właśnie wczoraj mój D80 wywalił Err (ora), dzisiaj znalazłem wątek, a teraz czytam post sprzed tygodnia, że Pan Grzegorz już nie pomoże... A może jednak (tak ostatni raz na koniec :))
ojej, rzeczywiście po tylu pozytywnych opiniach to najgorsza wiadomość jaką może przeczytać osoba, której aparat wyświetla ERR... za długo zwlekałem z naprawą a teraz będzie nauczka. Szukam jakiegoś zastępcy we Wrocławiu, jednak opinie o punktach naprawy są tak skrajne, że już nie wiem kogo wybrać - a przydałoby się żeby to ktoś zrobił od ręki tak do soboty...
lustro klapie, nie robi zdjęć, jest ERR, przez jakiś czas działał, ale potem znowu odmówił posłuszeństwa, już na dobre...
Dostępność części ostatnio bardzo zmalała. W tej chwili są do kupienia za $83 tu (http://www.ebay.pl/itm/NIKON-D80-D-80-MOTOR-UNIT-NEW-ORIGINAL-REPAIR-PART-OEM-/321012256465?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4abdd24ed1) z kosztem przesyłki $7 oraz u nowego (http://www.ebay.com/itm/NIKON-D80-DIGITAL-SLR-CAMERA-APERTURE-CONTROL-LEVER-UNIT-NEW-OEM-AUTHENTIC-PART-/271260387862?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item3f28610a16#shId) dostawcy za $44 ale z przesyłką i cłem za $36.
Witajcie
wiecie może czy gdzieś w wawce i okolicach można uzyskać pomoc w kwestii err (D80) i zrobią to dobrze i skóry nie złupią?
nighttrain69
19-11-2013, 18:00
Nie jestem do końca przekonany czy ten wątek jest właściwy, ale:
Kilka postów wyżej pisałem o awarii mojego D80. I w tym miejscu chciałbym przestrzec przed serwisem A-Core z Gliwic. W kilku zdaniach opiszę przebieg naprawy:
30 lipca 2013 (po rozmowie telefonicznej z osobą z serwisu A-Core) zawożę, swojego NIkona D80 do punktu gdzie mam zostawić aparat. Na miejscu okazuje się, że jest to mieszalnia lakierów, w której znajduje się też punkt naprawy laptopów. I tu powinen mi się włączyć sygnał ostrzegawczy, ale no nic zostawiłem aparat. Na drugi dzień tel. Aparat gotowy. SUPER myślę, nieporzebnie się martwiłem. Odbieram, aparat działa. Koszt 350 zł. I tu niestety następuje koniec pozytywów.
Po 2 miesiącach i zrobieniu około 200 zdjęć aparat "wywala" Errora. Migawka czasem się blokuje, to znowu odblokowuje. Ale genaralnie coraz częściej pozostaje zablokowa. Tel do A-Core. Proszę oddać aparat naprawimy. Oddałem, po kilku dniach słyszę w rozmowie tel, że nie wiedzą co się dzieje i (SIC) muszę poczekać aż do serwisu trafi inny D80, żeby metodą prób i błędów można bylo dojść co nie działa :) Za bardzo nie mam wyboru więc, czekam. Po trzech tygodniach dzwonię - aparat do odbioru. Przyjeżdżam, zakładam obiektyw - aparat działa. Po powrocie do domu, podczas zmiany obiektywu, próbuję wlączyć aparat i ... okazuje się że po zdjęciu obiektywu aparat nie działa. Nie można włączyć menu, nie reaguje migawka ani lustro. Słowem NIC. Mailowa próba kontaktu z serwisem bez odpowiedzi. Nie mam zamiaru po raz kolejny zaliczać trasy do Gliwic, tylko po to żeby wysłuchiwać bajek sympatycznego Pana.
Nie wiem, może miałem pecha, ale generalnie sposób naprawy i brak uczciwego podejścia raczej nie wpływa na pozytywną opinię, więc moja rada: omijajcie serwis A-Core z Gliwic z daleka.
vaden_ker
18-12-2013, 15:01
Witam wszystkich, ja również dołączam do grona posiadaczy D80 z problemem ERR - jako, ze Pan Grzegorz już się tym nie zajmuje, poszukuję namiarów na dobry i pewny serwis w okolicach Dąbrowy Górniczej, Katowic, który byłby w stanie się tym zająć. Ile mniej więcej może kosztować naprawa? Z góry dziękuję za pomoc!
http://www.fotonaprawy.pl/ - niestety nie wiem czy naprawiają ten problem, ale słyszałem dobre opinie o tym miejscu. Sam nie korzystałem z tego serwisu, ale też innego.
Po tych wiadomościach, które tu czytam okazuje się, że jestem bardzo szczęśliwym człowiekiem. Mój aparat wyświetlił ERR rok temu i czarodziejskie ręce kolegi z forum pomogły szybko i sprawnie.
Mogę się podjąć wymiany. Trzeba kupić ten moduł (http://www.ebay.pl/itm/NIKON-D80-D-80-MOTOR-UNIT-NEW-ORIGINAL-REPAIR-PART-OEM-/321012256465?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4abdd24ed1)
Edit.
Pojawił się w sprzedaży sam wadliwy element, co znacznie obniża koszty naprawy. Jest on już przekonstruowany. Połączono blaszki. Ale źródłem problemu jest zrywający się nit. We wszystkich naprawianych aparatach zabezpieczam go dodatkowo.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/TP7_1978-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-nAje_rzq5No/U8JI7PROEVI/AAAAAAAE9wM/J4KtNV3gwXA/s1024/TP7_1978.jpg)
krystian186
28-12-2013, 15:37
Trochę czasu minęło od mojego problemu z Errorem. Też polecam kolegę z forum o nicku rstr575. Naprawa skuteczna i bardzo szybka. Ps. Teraz przeczytałem że on już się tym nie zajmuje....strata dla posiadaczy D80
johnywalker
05-01-2014, 16:00
przy obecnej cenie tej czesci bliskiej 300zl plus robocizny i przesylki traci ta zabawa sens, bo przewyzsy wartosc aparatu :-(
Dotarły właśnie do mnie części do naprawy dwóch D80. Jak ktoś ma dalej problem, to zapraszam.
rafal0325
23-01-2014, 23:11
Nie jestem do końca przekonany czy ten wątek jest właściwy, ale:
Kilka postów wyżej pisałem o awarii mojego D80. I w tym miejscu chciałbym przestrzec przed serwisem A-Core z Gliwic. W kilku zdaniach opiszę przebieg naprawy:
Tez nie polecam tego serwisu oddałem kiedyś komputer ECU(Golf IV) trzymany trzy tygodnie bo facet szukał innego Golfa zeby go w nim sprawdzić ale doszedł do tego ze komputer jest zabezpieczony immobilizerem i nic nie jest wstanie zrobić.
Miałem do nich oddać tez mojego Nikona bo nie mogłem nigdzie znaleźć innego fachowca ale na szczęście dowiedziałem się o Grzegorzu no i wiadomo kto już mi pomógł.
Witam. W końcu i mojego D80 dopadł (nie)sławny ERR, po prostu w pewnym momencie przestał robić jakiekolwiek zdjęcia, objawy dokładnie takie same jak wcześniej w temacie. Czy jest jeszcze ktoś kto podejmuje się naprawy tej usterki, lub ma potrzebne części na sprzedaż?
Została mi ostatnia sztuka, ale właśnie zamówiłem 3 kolejne, bo już rano ją komuś obiecałem.
Ja ostatnio naprawiłem ową usterkę z powodzeniem w swoim aparacie. Gdyby ktoś z okolic był bardzo zainteresowany, to została mi jeszcze jedna część skoro już zdobyłem doświadczenie na moim sprzęcie ;-)
Części dotarły w tydzień. Jednak z USA idzie dużo szybciej niż z Chin.
louiscyphre
21-04-2014, 21:44
Witam.
Err dopadł i mnie.
Objawy: Aparat robi zdjęcia, zapisuje na karce. Przy przesłonie 3.x do ok 8-10 (obiektyw Nikkor 18-105) zdjęcia naświetla prawidłowo, powyżej tej wartości prześwietla. Tak jakby aparat zwiększał czas naświetlania a nie zmniejszał przysłony.
Szukam osoby, która potrafi naprawić ten problem za przyzwoite pieniądze (proszę o PM).
To nie ten problem. Sprawdź obiektyw na innym body. Przysłona się nie domyka na czas (albo wcale). Może to też być popychacz w body. Ale nie ma to nic wspólnego z Err.
louiscyphre
22-04-2014, 13:03
Może to też być popychacz w body. Ale nie ma to nic wspólnego z Err.Wykrzywiony popychacz, dziękuje bardzo. Aparat działa
karooola
24-04-2014, 21:26
Hej użytkownicy z problemem ERR.. Mój d80 leży tak od roku nadzieja mi dzisiaj wygasła gdy się dowiedziałam ze użytkownik który to naprawial już tego nie robi- gdzie się udać z tym problemem?? Oprócz serwisu...dziecko zaraz rodzę chciałam coś popstrykac a tu zonk!!
karooola
24-04-2014, 21:37
To nie ten problem. Sprawdź obiektyw na innym body. Przysłona się nie domyka na czas (albo wcale). Może to też być popychacz w body. Ale nie ma to nic wspólnego z Err.
Top67 nadal jesteś w stanie to naprawić??
Tak. Ale po długim weekendzie, a najlepiej po 15 maja.
Serwis FOTO 24
28-04-2014, 11:43
Zapraszam do serwisu <wymoderowano> naprawa ERR w D80 możliwa nawet w 2-3 Dni
stachmuszel
28-04-2014, 18:17
Skoro serwis reklamuje sie na forum pierwszym postem, aby zdobyc klienta, to niech pochwali sie orientacyjna cena takiej uslugi.
Tez miałem niedawno problem z err
Szczęśliwie znalazłem pomoc na miejscu (Bydgoszcz)
Jeden dzień i aparacik sprawny!
Podziękowania dla pana Tadeusza!
spinkilla
23-05-2014, 14:56
Gdyby ktoś miał problem z "Err", to polecam kontakt z Panem Tomaszem z Wrocławia - użytkownik TOP67 na tym forum - profesjonalnie i bardzo szybko!
Witam
Taki problem.
Po wciśnieciu migawki słychać pracujący silniczek, lecz nic sie nie dzieje
Na górnym wyświetlaczu Err.
W serwisie (http://elektrooptyka.pl/kontakt) pani powiedziała że to standardowa usterka nikona
Koszt naprawy 450 zł (wymiana modułu)
Czy ktoś to naprawia w sensownej cenie czy mogę wyrzucić?
dzięki za info
Witam
Taki problem.
Po wciśnieciu migawki słychać pracujący silniczek, lecz nic sie nie dzieje
Na górnym wyświetlaczu Err.
W serwisie (http://elektrooptyka.pl/kontakt) pani powiedziała że to standardowa usterka nikona
Koszt naprawy 450 zł (wymiana modułu)
Czy ktoś to naprawia w sensownej cenie czy mogę wyrzucić?
dzięki za info
To raczej jest sensowna cena. Serwis Nikona przy czymś takim bierze jakieś 700zł za samą robociznę.
Pogadaj z TOP67, on chyba naprawia to trochę taniej.
To jeden z najdłuższych wątków w tym dziale.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144768
Aktualnie wadliwy element jest nie do kupienia, ale łatwo można go zregenerować.
@top
A to dlaczego zaproponowali wymianę elementu skoro jest nie do kupienia?
Czy podjąbyś sie regeneracji? Z jaką kwotę
Zaproponowali wymianę, bo mają zapas i chcą zarobić.
Raczej nie. Można kupić cały moduł, który kosztuje ok $90. http://www.ebay.pl/itm/NIKON-D80-D-80-MOTOR-UNIT-NEW-ORIGINAL-REPAIR-PART-OEM-/321012256465?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4abdd24ed1
Przez pewien czas można było kupić sam wadliwy element, za $25. Ale ostatnio zwrócili mi kasę, bo już nie mają.
Edit. Są już tańsze części za 49$. http://www.ebay.com/itm/251161459454?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
czyli co? Nie ma wyjścia trzeba wymienic moduł? Nie da rady go jakoś naprawic?
Da radę, przecież pisałem. To są tylko wygięte blaszki.
Ja kiedyś za naprawę zapłaciłam też koło 500 zł w serwisie w Poznaniu ... Ale to było na samym początku jak D80 zaczęły padać.
Robert D.
10-09-2014, 21:54
Mam problem z d80 "err" - Pan Grzegorz z Bielska uzdrawiał tego typu problemy, ale nie mogę wysłać do niego wiadomości - ("brak miejsca w skrzynce na prywatne wiadomości lub pocztę"-u siebie mam tylko jedną wiadomość)
Proszę o pomoc w kontakcie z nim namiar, telefon
Niestety już nieaktualne http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3181085&postcount=255
Ponieważ coraz więcej osób pyta się o naprawy, w uzgodnieniu z właścicielem forum ogłaszam, że naprawiam tą usterkę.
Cena 150 zł + VAT = 184,50 zł + koszty wysyłki.
Wystawiam FV, udzielam gwarancji na naprawę.
TOP67 Tomasz Piotrowski
ul. Idzikowskiego 4/4
54-129 Wrocław
tel. 601 444 693
[email protected]
Czas naprawy ok 3 dni. Ale ponieważ jest to działalność uboczna i dużo podróżuję, to mam ograniczone moce przerobowe i czasami trzeba z tydzień poczekać w kolejce.
Do osób, które wysyłają do mnie aparat:
1. Proszę o włożenie do środka adresu zwrotnego i kontaktu. Odczytanie adresu z czwartek kopii pocztowego druku jest często niewykonalne.
2. Nie dajcie się nacinać na paczki wartościowe za 40 zł. Na tej samej poczcie jest paczka 48 (http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,krajowy_paczka48.html#) z ubezpieczeniem, która kosztuje 14,50 zł i dochodzi w 2 dni.
Aktualnie najtańszym sposobem wysyłki jest paczkomat WRO24A lub kurier48 zamawiane poprzez Sendit.pl (poniżej 11 zł).
Oferta jest wciąż aktualna: 26.02.2017
Wita,potrzebuję pilnie naprawić D80 kę - ma błąd Err i po prostu nie robi zdjęć i nie ma fokusa,
Jestem z Bielska , jak możemy się umówić ?
Pozdrawiam
Zbyszek
netfinity
14-12-2015, 13:29
Witam, poczytałem troszkę i widzę że nie tylko mnie dopadłą awaria body D80.
Aparat używany sporadycznie, praktycznie nowy, zadbany (6500 zdjęć) odkupiony od kolegi dla córki.
Dziś chciałem zrobić zdjęcie a tu kicha, miga err na wyświetlaczu.
Zamieniłem obiektyw od kolegi i to samo, obiektyw dobry bo na body D90 działa.
Aparat zachowuje się dziwnie, czasem zrobi zdjęcie czasem nie, po wciśnięciu spustu migawki czasem złapie ostrość albo nie z wiekszą ilością "nie".
Po porzestawieniu na manual lub tryby P,S,A da się ustawić np. czas, przysłonę ale po próbie zrobienia zdjęcia kicha, jakby się coś zacinało w środku.
Nie chce też kasować zdjęć ale kartę formatuje, lampę też da się czasem otworzyć.
Styki obiektywu i w body przeczyściłem.
Czyżby jakaś usterka z powodu "nieużywania" ?
Najprawdopodobniej to typowa usterka, która prędzej czy później przytrafi się każdej sztuce tego modelu. Naprawa to 150-200 zł.
netfinity
14-12-2015, 14:12
Ta, tylko jak pisałem aparat ma tylko 6516 zdjęć, zakupiony prze poprzednika w grudniu 2008 czyli ma dopiero 6 lat i praktycznie migawka się dopiero dotała.
To właściwe nowy aparat.
A co to za usterka, czyżby specjalne postarzanie sprzętu jak ma to miejsce obecnie ?
Rozumiem aparat co ma z 100.000 klapnięć i użytkowany co dzień.
ps. przysłona chodzi.
Nie ma znaczenia ile aparat zrobił zdjęć, ważny jest wiek.
Wygląda to na początkowe stadium usterki. Ale oczywiście raz na 100 aparatów zdarza się coś poważniejszego.
Czy lustro pracuje normalnie, tylko nie zapisuje zdjęć?
Czy może lustro wisi w połowie i słychać silnik na wysokich obrotach?
netfinity
14-12-2015, 14:45
Właśnie przeprowadziłem doświadczenie, odłączyłem obiektyw zrobiłem zdjęcie bez obiektywu, zaczęłe migać przysłona na wyświetlaczy F-- podpiąłem obiektyw i aparat zrobił normalne ostre zdjęcie, otwarła się lampa. AF normalnie poszukiwał ostrości i zdjęcie wyszło normalne ! Ale ... po zrobieniu zdjęcia pojawiło się na wyświetlaczu err ;( i znowu na włączonym odłączyłem szkło, pstryknałem "na pusto" zapiąłem szkło i aparat działa poprawnie po zrobieniu fotki err ...
Czyli pierwsza faza. Za jakiś czas stanie zupełnie.
netfinity
14-12-2015, 15:08
A co kolega taki tajemniczy ? Rozumiem, że naprawiasz aparaty, to napisz coś wiecej. Doczytałem na elektrodzie, że może to być coś ze stykami i jakimiś nitami, jest tam jakiś silniczek itd ... Tak naprawdę to nie mam parcia na ten aparat bo używam canona ale dziecko ma smutną minę.
Jeszcze dodam, że aparat nie kasuje zdjęć z podglądu po naciśnięciu guzika kasowania. Ale kasuje po wejściu w menu i opcję gdzie się "hurtowo" kasuje.
Przecież masz cały wątek na ten temat. Dwa posty nad Twoim jest moje ogłoszenie.
netfinity
18-12-2015, 21:19
Witam, d80 zostało naprawione :)
Dla tych co mają jeszcze problem z usterką w d80 pt. "err" polecam kontakt z kolegą TOP67. Szybko i sprawnie temat załatwiony, polecam :)
Również polecam kontakt z TOP67 - tytułowy problem został błyskawicznie naprawiony.
Radość dziecka bezcenna i to dzięki TOP67 który bardzo szybko pokonał moje D80 by nie strzelało fochów, a zdjęcia :-) dzięki Tomek
Również polecam Pana Grzegorza nick z forum "rstr575". Sprawnie i solidnie usunął usterkę - sławenne "err" na wyświetlaczu D80.
Mam wielką prośbę o namiary na p. Grzegorza ponieważ ma pełną skrzynkę nijak nie mogę wysłać do niego wiadomości a mam problem z moim D7100 + SIGMA 17-50
pozdrawiam
archtw
Mam wielką prośbę o namiary na p. Grzegorza ponieważ ma pełną skrzynkę nijak nie mogę wysłać do niego wiadomości a mam problem z moim D7100 + SIGMA 17-50
pozdrawiam
archtw
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144768&p=3181085&viewfull=1#post3181085
Wystarczy przeczytać wątek
Witam,
mam Nikona D80. Aparat używam rzadko - 1400 zdjęć na liczniku. Po ok. 4 latach - error 09 - serwis - 500zł.
Teraz, po takim samym okresie - error 09.
Uprzedzając pytania - czemu tak długo mam ten model, gdy są nowsze - powiem że tak lubię a to, że producent chce by aparaty zmieniać co rok, mnie nie interesuje.
Pytanie jest takie; czy ta część dostępna jest bez wady? z moich obserwacji wynika że rozsypuje się samoistnie po określonym czasie.
Skontaktuj się z Autorem wpisu nad Twoim. ;-)
Witam,
mam Nikona D80. Aparat używam rzadko - 1400 zdjęć na liczniku. Po ok. 4 latach - error 09 - serwis - 500zł.
Teraz, po takim samym okresie - error 09.
Uprzedzając pytania - czemu tak długo mam ten model, gdy są nowsze - powiem że tak lubię a to, że producent chce by aparaty zmieniać co rok, mnie nie interesuje.
Pytanie jest takie; czy ta część dostępna jest bez wady? z moich obserwacji wynika że rozsypuje się samoistnie po określonym czasie.
A gdzie jest napisane error 09? Może masz na myśli r09? To pojemność bufora, a nie błąd.
Co dokładnie dzieje się z aparatem?
Fabryczna część faktycznie sama z siebie zawsze się popsuje (zamontowana w aparacie, a nie luzem), dlatego ją przerabiam.
stefaniait
15-05-2017, 11:46
Witam,
napotkał mnie dzisiaj problem z aparatem Nikon D80, nie jestem fotografem, nie znam się za bardzo na sprzęcie, wykorzystuję go codziennie do fotografowania produktów w naszej firmie. Natrafiłem dziś na ten wątek ponieważ dopadł mnie znany tutaj wszystkim " ERR ", aparat nie zapisuje zdjęć, dźwięk który towarzyszy przy robieniu zdjęcia ( wybaczcie nie znam profesjonalnej nazwy tego, migawka? przysłona?) jest całkiem inny niż kiedy wykonywał zdjęcia poprawnie. Czytając ten wątek od samego początku rozumiem że to pewnie wina modułu sterowania przysłoną, lecz tam są posty z 2011 roku a jak wiemy postęp techniki poszedł już o wiele do przodu, potrzebuję jakiś serwis który by mi to naprawił. Możecie coś polecić ? Jaki dziś jest koszt naprawy tego, o ile to jest akurat to.
Będę tutaj zaglądać w miarę możliwości, ale możecie również napisać do mnie na maila
[email protected]
Liczę na szybką pomoc, sprawa dosyć pilna.
Pozdrawiam
Napisz do kol. TOP67 (post wyżej). On jest specjalistą od takich przypadków.
Witam,
czy ktoś może polecić serwis do naprawy błędu err w D80 na terenie Krakowa?
Znalazłem z ceną 300zł za naprawę tylko pytanie czy można taniej?
Pozdrawiam
Można. Razem z wysyłką 205 zł.
Radzilla
08-03-2018, 13:04
Mojego D80 dopadł problem Err - lustro w pozycji podniesionej.
Zauważyłem, że nie podnosi się wbudowana lampa.
Wcześniej aparat był w 100% sprawny, nie zaliczył upadku ani uderzenia - dlatego chciałbym się upewnić, że to jest związane z usterką Err/naciągu.
Wystawię go na giełdzie jako uszkodzony - a nie chciałbym siebie czy kogoś oszukać co do lampy.
Po naciśnięciu spustu zapewne słychać silnik, tak jakby na wysokich obrotach?
W tym przypadku jest to pęknięta zębatka na silniku. Problem podobny, ale inny niż opisywany w wątku. Naprawa jest prawie identyczna, tylko wymienia się inną część. Ja zawsze przy tej okazji wymieniam również enkoder, który nawali w każdym egzemplarzu tego aparatu (natomiast zębatka to sprawa losowa).
Radzilla
08-03-2018, 13:27
Czy mógłbyś raz jeszcze wysłać swoje magiczne moce na odległość?
Chciałem sprawdzić dzwięk - włączam aparat - Err zniknęło - lustro na dole, lampa się otwiera.. :O ;)
Ale jak można było się spodziewać - lustro klapnęło raz i znowu to samo - po naciśnięciu spustu słychać przez 2s silniczek który "mieli" (nie nazwał bym tego wysokimi obrotami - ale to subiektywna sprawa).
Jaki jest koszt naprawy? Zastanawiam się nad sensownością naprawy - tylko w celu sprzedaży.
Zostawiłem sobie go jako drugie body - ale od 1,5 roku ani raz nie użyłem.
Na 100% zębatka. Oś silnika ślizga się i czasami da radę naciągnąć. Naprawa ma sens, koszt 200 zł brutto.
Podbijam temat. Naprawy ciągle aktualne.
G-creative
04-01-2019, 21:42
Dzis mi sie pojawil podobny problem ale w D800. Lustro sie podnosi i nie wraca do pozycji wyjsciowej. Po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu aparatu pojawia sie Err, po nacisnieciu spustu lustro wraca do pozycji wyjsciowej a Err znika. I tak w kolko.
TOP67, taka usterke w D800 tez naprawiasz?
To ogólny błąd sekwencji naciągu. Może być naciąg lustra, migawka, mechanizm przysłony. Oczywiście do naprawy. Części do D800 są tańsze niż do D700.
JedrzeJ1337
19-07-2019, 11:58
Pojawiło mi się to w Nikon D90 na wczasach we Włoszech :/ A przede mną był wypad do Wenecji :(
Kto w Katowicach takie coś naprawia i za ile ? Naciskam spust migawki i słychać że silnik coś próbuje zrobić ale nic to nie daje.
https://www.youtube.com/watch?v=0OkwSwXvQZ0 - to samo co od 0:55 :(
Ponieważ coraz więcej osób pyta się o naprawy, w uzgodnieniu z właścicielem forum ogłaszam, że naprawiam tą usterkę.
Cena 150 zł + VAT = 184,50 zł + koszty wysyłki.
Wystawiam FV, udzielam gwarancji na naprawę.
TOP67 Tomasz Piotrowski
ul. Idzikowskiego 4/4
54-129 Wrocław
tel. 601 444 693
[email protected]
Czas naprawy ok 3 dni. Ale ponieważ jest to działalność uboczna i dużo podróżuję, to mam ograniczone moce przerobowe i czasami trzeba z tydzień poczekać w kolejce.
Do osób, które wysyłają do mnie aparat:
1. Proszę o włożenie do środka adresu zwrotnego i kontaktu. Odczytanie adresu z czwartek kopii pocztowego druku jest często niewykonalne.
2. Nie dajcie się nacinać na paczki wartościowe za 40 zł. Na tej samej poczcie jest paczka 48 (http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,krajowy_paczka48.html#) z ubezpieczeniem, która kosztuje 14,50 zł i dochodzi w 2 dni.
Aktualnie najtańszym sposobem wysyłki jest paczkomat WRO24A lub kurier48 zamawiane poprzez Sendit.pl (poniżej 11 zł).
Oferta jest wciąż aktualna: 26.02.2017
Ponieważ wartość aparatu maleje, ale wciąż ma on zwolenników ze względu na piękne kolory matrycy CCD, obniżam cenę naprawy do 150 zł brutto.
Ponieważ wartość aparatu maleje, ale wciąż ma on zwolenników ze względu na piękne kolory matrycy CCD, obniżam cenę naprawy do 150 zł brutto.
Niestety cena naprawy rośnie do 160 zł + wysyłka (typowo 16 zł).