PDA

Zobacz pełną wersję : Pewne ogłoszenie

Floyd Rose
20-05-2010, 00:09
http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?f=46&t=14672

Boghol
20-05-2010, 08:22
szkoda, że mam daleko :D

Flores
20-05-2010, 08:26
Ha ha ha. Padłem jak to zobaczyłem.

superkomornik
20-05-2010, 09:35
Polecam referencje gotowane w osolonej wodzie, później dodajemy szczyptę curry, na końcu polewamy sosem czosnkowym i voila! :D
Natomiast co zrobić użytecznego z podpisami pod zdjęciami to nie wiem...

sheva
20-05-2010, 09:36
No co wy!! Porządne referencje oferują! I PODPIS, przecież to zaszczyt jest! A w tajemnicy powiem, że czasem przy takich zleceniach można nawet na darmową kawe się załapać!

Leatherface
20-05-2010, 09:36
Ja pier... :(

Za teksty typu: 'w zamian oferujemy referencje i wymienienie autora' to powinni głowę przy samej dupie ścinać.

morzon
20-05-2010, 09:59
Co za dno... ale niestety takie jest teraz podejście do fotografii :/

marszull
20-05-2010, 13:40
Polecam referencje gotowane w osolonej wodzie, później dodajemy szczyptę curry, na końcu polewamy sosem czosnkowym i voila! :D
Natomiast co zrobić użytecznego z podpisami pod zdjęciami to nie wiem...

Podpis bardzo dobry do spagetti
ewentualnie za referencje razem podpisem podobno mozna wymienic migawke w aparacie na nowa

piom
20-05-2010, 16:38
komentarze za to są adekwatne do ogłoszenia... takie czasy nastały, kto fotograf to bogaty być musi i zadarmo może śmigać zdjęcia skoro cyfrą to nic nie kosztuje....

marszull
20-05-2010, 21:28
na razie za darmo ale niedlugo to trzeba bedzie doplacic

kamilkamien
20-05-2010, 22:01
zgadza się, jeśli musiał byś dojechać to i dopłacasz do "interesu".

teh_14m3
20-05-2010, 22:15
fakt, niedługo będzie tylu "fotografów" że firmy będą robiły castingi albo co lepsze będzie konkurs ofert :twisted:

właśnie dlatego zrezygnowałem z tego zawodu...

amirez
20-05-2010, 22:16
Nie prościej napisać wprost:
"... oskubiemy frajera, co foty za darmochę strzeli" ?

kisio
20-05-2010, 22:59
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że prawdziwych fotografów to akurat jest coraz mniej. Strzelaczy foteczek przybywa w zatrważającym tempie ;)

fruchu
21-05-2010, 12:40
"Szukam pracowni krawieckiej,która uszyje mi nieodpłatnie od 10 do 15 garniturów.
W zamian obiecuję polecać taką pracownię innym potencjalnym klientom.
Zainteresowane firmy krawieckie proszę o kontakt na PW " ;-)

pawelpiotrm
21-05-2010, 12:47
"Szukam pracowni krawieckiej,która uszyje mi nieodpłatnie od 10 do 15 garniturów.
W zamian obiecuję polecać taką pracownię innym potencjalnym klientom.
Zainteresowane firmy krawieckie proszę o kontakt na PW " ;-)

Zapomniałeś dopisać
Proszę o przesłanie do nas wcześniej kilku przykładowych garniturów w celu zapoznania się z Państwa ofertą.

Tommy
21-05-2010, 13:01
takich bałwanów i naciągaczy to co jakiś czas spotykam.
Mail z wczoraj w sprawie zakupu jednego zdjęcia odemnie:

Witam,
Co do zdjecia chcemy je uzyc w miedzynarodowym katalogu w jezyku angielskim ktory trafi do wszystkich naszych dystrybutorow na calym Swiecie. Mysle ze podpisujac je z adresem twojej strony zyskasz na popularnosci i bedziesz mial dobra reklame. Wiekszosc zdjec w katalogu bedzie z poza Polski ktore otrzymalismy bez jakichkolwiek oplat (ludzie np z Australii przyslali nam DVD)
moge zaproponowac symboliczna kwote 15zl za wykorzystanie zdjecia. Jesli nie zgadzasz sie na takie warunki uzyjemy innego zdjecia.
pozdrawiam

lub już na wstępie żebractwo:
mozemy akredytowac , a dasz nam plytke z myslenic i potem link do twoich fotek z KRK?

a tu jedno z moich ulubionych:

Tomek, możesz użyczyć fotek na stronę E***** oraz do HIRO?
bez kasy, nie było to dogadywane a my też nie robiliśmy problemów z pozwoleniem na pstrykanie

NIE ROBILI PROBLEMÓW Z POZWOLENIEM NA PSTRYKANIE :D:D:D:D:D:D:D:D:D - z tego to mam ubaw niezmiennie od dwóch lat :)

UBoot
21-05-2010, 16:35
czyli dzieje się dokładnie tak, jak przepowiedziałem: ogromna ilość amatorów hobbystów, wzbogacony o nowy, doskonały technologicznie sprzęt robi zdjęcia trudne do odróżnienia od profesjonalistów. Nie dziwcie się więc ludziom, że jak mają do wyboru zdjęcie doskonałe za 500 zł lub bardzo dobre za 15 zł, to biorą to drugie ...

Powiem wam tylko jedno:

Będzie tylko CORAZ LEPIEJ (dla ludzi), lub CORAZ GORZEJ (dla profesjonalnych fotografów), aż do całkowitej ekstynkcji tych ostatnich ...

Tommy
21-05-2010, 16:40
ja się zgodziłem na to symboliczne 15zł....ale rozwijając umowę że dostanę od nich rower za symboliczne 150zł :) - W tym wypadku chodzi o sprzęt od 3000-6000zł :) -żeby nie było że to umowa z Tesco ;)
niestety nie odpisali, a dziwne, bo myślę że dobrą reklamę bym im zrobił i by skorzystali :)

immortal
23-05-2010, 16:58
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że prawdziwych fotografów to akurat jest coraz mniej. Strzelaczy foteczek przybywa w zatrważającym tempie ;)

aż miło popatrzeć , że tu sami profesjonaliści :)

Władca Pixeli
23-05-2010, 17:20
czyli dzieje się dokładnie tak, jak przepowiedziałem: ogromna ilość amatorów hobbystów, wzbogacony o nowy, doskonały technologicznie sprzęt robi zdjęcia trudne do odróżnienia od profesjonalistów. Nie dziwcie się więc ludziom, że jak mają do wyboru zdjęcie doskonałe za 500 zł lub bardzo dobre za 15 zł, to biorą to drugie ...
Przyczyna jest całkiem inna.
Coraz większa liczba idiotów bez żadnego wykształcenia i znajomości tematu pracuje w działach marketingu, którzy nie widzą różnicy bo nie mają najmniejszego o tym pojęcia.

Podobnie jest ze zwykłymi odbiorcami zdjęć ślubnych, komunijnych itp. Dla wielu z nich wszystko nieco lepsze niż zdjęcia z telefonu jest już poziomem profi.

Widziałem ostatnio ogromne ilości tragicznej jakości zdjęć, a ich właściciele byli jakością wręcz zachwyceni.
Powód jest prosty. Ogrom dziadostwa naokoło, więc cokolwiek jest nieco lepsze wydaje się wspaniałe.

krzysiekn
23-05-2010, 18:17
zgadzam się z Władcą Pixeli.na ślubniakach,jak ksiądz nie pogoni jest cała masa profesjonalistów z małpkami.błysk większy,jak w czasie strasznej burzy.my,nikoniarze,oglądamy i komentujemy ślubne zdjęcia.czepiamy się,że można to inaczej skadrować,że kolor skóry można troszkę zmienić,etc.,a z tej samej imprezy w świat idą setki,może tysiące zdjęć(bo cyfrowo można walić tysiącami bez kosztów)o jakości jak z nokii lub samsunga.i wszystkim się podoba,bo dużo tego.

Festyk
23-05-2010, 19:08
Mi ręce opadły jak dwóch kumpli spytało się mnie ile bym brał za obsługę fotograficzną różnych imprez firmowych, również jakichś klubowych zabaw. Jak powiedziałem swoją cenę,swoją drogą nie uważam,że dużą to usłyszałem z oburzeniem:
"ILE?!Nie no.To my podziękujemy.Spytamy się tych od klubowej (w domyśle fotografów z portalu klubowa.pl).Oni chyba mają z 6zł za godzinę."
Podkreśliłem ostatnie zdanie bo mnie wtedy rozłożyło na łopatki...

amirez
24-05-2010, 18:30
6 złotych brutto, czy netto? ;)

ASAHI
26-05-2010, 17:49
To się cenią..

Erie
26-05-2010, 18:54
eee... 6 zł to za dużo... dać im 3, co się będą burżuje bogacić :D

Tommy
26-05-2010, 21:31
6zł to taki przelicznik u klubowych pstrykaczy - tzn tak naprawdę jedno piwko na koszt firmy co dwie godzinki :)

Festyk
26-05-2010, 22:11
No cóż. Najgorsze jest to,że jeśli ktoś chce dorobić sobie w wakacje właśnie na przykład robiąc zdjęcia gdziekolwiek to praktycznie jest skazany na taką współpracę. Ciężko znaleźć alternatywę...wiem bo sam szukam od połowy maja;)

immortal
27-05-2010, 15:00
6zł to taki przelicznik u klubowych pstrykaczy - tzn tak naprawdę jedno piwko na koszt firmy co dwie godzinki :)

dziwny przelicznik - ja ma przelicznik 30zł za 45min + to piwko, czy co tam chce z baru

Festyk
27-05-2010, 16:57
A mógłbyś zdradzić z jakim portalem współpracujesz?Może być na PW.