PDA

Zobacz pełną wersję : Profil D2X do D300S

Kwiatus
19-05-2010, 20:52
Witam, z góry przepraszam jeśli już ta sprawa gdzieś została wyjaśniona a ja nie mogłem tego znaleźć.
Czy istnieje profil kolorów D2X do D300S albo czy ten profil do D300 działa również z ESKĄ?

jm
19-05-2010, 21:54
Istnieją. Działają.
Profile do eski zostały omówione np tu:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=136445&page=2

Kwiatus
19-05-2010, 22:06
Właśnie tak mi się zdawało, że gdzieś już widziałem dyskusję na ten temat ale coś nie mogłem dzisiaj znaleźć. Dziękuję uprzejmie, temat do zamknięcia.

Hmm, jednak nie do zamknięcia :), nie mogę w żaden sposób z podanych linków pobrać profili D2X, może ktoś uprzejmy podał by działające linki do takowych? Z góry dziękuję.

sznuras
20-05-2010, 08:12
tutaj:

http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144667

kolega qooba podaje linki do profili D2X i manuala

Kwiatus
20-05-2010, 10:13
Ok, byłem na tej stronie zanim załozyłem ten wątek, tylko, że tam w opisie kopatybilności profilu D2X nie ma D300S i stąd moje pytanie. Czy ktoś może potwierdzić, że profil stamtąd pobrany działa również z eską a nie tylko z D300?

Kwiatus
20-05-2010, 13:46
Bo niestety z powyższej strony tego nie można wywnioskować...

poproszę o scalenie postów

jm
21-05-2010, 00:03
Te:
http://www.fotogrupadetroit.com/viewtopic.php?f=3&t=229&start=0&sid=1b1c69bf7275fde156e7455041af5f3f

działają z moją eską - zatem i z Twoją powinny:)

QuadMan
23-05-2010, 21:14
Witam,

Te:
http://www.fotogrupadetroit.com/viewtopic.php?f=3&t=229&start=0&sid=1b1c69bf7275fde156e7455041af5f3f

działają z moją eską - zatem i z Twoją powinny:)

Tylko niestety z te profile z linka, które nazywają się D2XMODE1, D2XMODE2, D2XMODE3 poza nazwą nie mają nic wspólnego z profilami D2XMODE Nikona :(.

Pozdrawiam, QuadMan

jm
23-05-2010, 22:03
Hmmm faktycznie;/ nieco się różnią. Choć nie nazwałabym różnic kolosalnymi.
Teraz obadałam.

Mnie to mało boli, bo robie w NEFach i używam NX2, ale zawsze to dodatkowe kliknięcie...

QuadMan
23-05-2010, 23:24
Hmmm faktycznie;/ nieco się różnią. Choć nie nazwałabym różnic kolosalnymi.
Teraz obadałam.

Mnie to mało boli, bo robie w NEFach i używam NX2, ale zawsze to dodatkowe kliknięcie...

No ja też nie robię z tego jakiegoś problemu, ani tym bardziej niczego Ci nie wytykam. Po prostu myślałem, że komuś udało się rozwiązać ten problem i będę miał o 1 kliknięcie mniej i co ważniejsze, nie będę musiał o tym pamiętać.

Pozdrawiam, QuadMan

jm
23-05-2010, 23:27
O wytykaniu czegokolwiek mowy nie ma....
może bredzę...ale...
czy da się profil z NX2 przetransportować jakoś na kartę pamięci? Gdyby się dało, to może jest to jakiś trop?
W drugą stronę to możliwe - czyli z karty do NXa.

emkg
24-05-2010, 12:36
proszę o scalenie postów

Nanu
19-01-2017, 13:21
Witajcie,

to chyba pokrewny temat - mam nadzieję, ale nie znalazłam bezpośrednio dotyczącego tego o co mi chodzi.
Szukam profilu kolorów z portretu w Canonie 5dm3 do Nikona d750. Poki co znalazłam z dm2 na https://nikonpc.com/ ale nawet nie wiem czy to jest konkretnie ten portretowy. Chodzi mi o zbliżenie kolorów z portretu w Canonie 5dm3, plus uzyskanie tej przejrzystości w obrazie. Zauważyłam bowiem że o ile kolorystykę jestem w stanie jeszcze uzyskać na suwaczkach to niestety pozostaje efekt zamglenia, szarości na zdjęciach względem Canona. Pragnę się jej wyzbyć! Wcześniej wiele lat używałam Nikonów i nigdy wcześniej tego nie odczułam. Dopiero teraz mam z tym do czynienia i okazuje się że sporo osób zauważa również tę szarość w zdjęciach. Cera wydaje się jakby matowa, jakby ktoś przypudrował.
Robię zdj w jpg gdyż jest ich bardzo dużo i szybko muszę je obrobić. Zdj z portretu Canona są właśnie powiedzmy ideałem kolorystycznym do którego dążę, nie koniecznie nawet ja, ale pracodawca powiedzmy :) A że jestem wierna Nikonowi nie zamierzam przesiadać się na Canona, odczułam tylko różnicę pracując obecnie na 5dm3 i własnie d750 pod względem kolorystyki w portrecie, ale wiem że wszystko da się ustawić.
Czy jest ktoś skłonny pomóc?

GonzoG
19-01-2017, 18:54
Nie ma i nie będzie. Nikon (Canon z resztą też) nie pozwalają wgrywać profili kolorów.
W aparacie jest 4-5 profili (Standard, Żywy, Portret, Neutralny i Flat) i na tym koniec.
To co się wgrywa, to jedynie modyfikacje krzywej kontrastu +/- nasycenie dla tych 4-5 profili.

Zacznij robić zdjęcia w RAWach i zapomnisz o "problemach" z kolorami z aparatów, a wszystkie aparaty będą dawały identyczne lub niemal identyczne barwy.

Nanu
19-01-2017, 19:02
ja generalnie robię zdjęcia w rawach i zdaję sobie sprawę z tego jak to działa.
w tym jednym przypadku kiedy wykonuję tysiące zdjęć jpg upraszczają i to bardzo sprawę. Wiem że są osoby które kojarzą ten problem - szare zdjęcia w stosunku do canona - stąd mój post...

GonzoG
19-01-2017, 19:05
To ustaw w Nikonie PC na "Żywe", podbij jeszcze nasycenie kolorów i nie będą szare.
Canon domyślnie ma chyba zdjęcia ustawione na "Żywe".

Nanu
19-01-2017, 19:09
Łoo właśnie na żywych to było strasznie :) generalnie na portrecie suwaczkami już kolorystyke sobie w miarę ustawiłam. Wciąż chodzi mi jednak o przejrzystość na zdjęciach. Z nikona są takie szare w porównaniu z Canonem. na twarzy widac jakby... były upudrowane niemalże a nie są. ktoś mi już mowił że też to zauważył więc nie jestem pierwsza. one jakby są takie za mgłą, zadymione.

Jacek_Z
23-01-2017, 13:52
Pobierz nikonowskie narzędzie Picture Control Utility 2 i zrób sobie profil jaki chcesz.

Nie ma i nie będzie. Nikon (Canon z resztą też) nie pozwalają wgrywać profili kolorów.
W aparacie jest 4-5 profili (Standard, Żywy, Portret, Neutralny i Flat) i na tym koniec.
To co się wgrywa, to jedynie modyfikacje krzywej kontrastu +/- nasycenie dla tych 4-5 profili..Opcje modyfikowania są coraz większe. Np. w D750 jest już też przejrzystość, czego w poprzednich body nie było (tzn np. w moim D800).