Zobacz pełną wersję : ViewNX nie widzi d90
Witam serdecznie :)
Jako kilkudniowy (i dumny) posiadacz d90 zwracam się do doświadczonych użytkowników z prośbą o wsparcie. Problem mój polega na tym, iż mój aparat nie jest widziany przez ViewNX 1.5.2 w windzie XP. Widzi go system (np. eksplorator), widzi go googlowska Picassa, a View absolutnie nie. Co ciekawe - Windows 7 również go nie widzi, chociaż na stronie MS zapewniają, że jest on jak najbardziej kompatybilny z tym systemem...
Proszę zatem o pomoc.
Pozdrawiam
jercu :)
Antonioo
19-05-2010, 17:38
a co chcesz ViewNx-em robić? robisz rawa d90, domyślnie masz otwieranego go viewnx-em otwierasz i masz.....to nie program do obróbki, ściągania zdjęć, tylko do podglądu....
Witam."Antonio" napisał :
[a co chcesz ViewNx-em robić? robisz rawa d90, domyślnie masz otwieranego go viewnx-em otwierasz i masz.....to nie program do obróbki, ściągania zdjęć, tylko do podglądu....]
No nie wiem, wydaje mi się że chyba mówimy o dwóch różnych programach VIEW-NX ,bo używany przezemnie na pewno nie służy tylko do podglądu RAW-ów.
"jercu" robisz NEF(RAW) , otwierasz w VIEW-NX i jedziesz dalej... .
Nie chcę w zasadzie wiele w tym programie działać - po prostu dziwnym wydaje mi się, że akurat ten soft aparatu nie widzi. Camera Control również się z moim d90 połączył, a ViewNX uparł się, żeby go nie wykrywać. Myślałem, że ktoś z odwiedzających to forum miał podobny problem i jakoś go rozwiązał a teraz zechce się wiedzą podzielić. :)
Dziękuję za odpowiedzi :)
Antonioo
19-05-2010, 22:27
No nie wiem, wydaje mi się że chyba mówimy o dwóch różnych programach VIEW-NX ,bo używany przezemnie na pewno nie służy tylko do podglądu RAW-ów.
ViewNX to przeglądarka zdjęć, która współdziała ściśle z programem Nikon Transfer, ułatwiając porządkowanie i prezentowanie fotografii. Udostępnia m.in. opcje sortowania zdjęć, zmiany ich rozmiaru, tworzenia animowanych pokazów slajdów oraz sporządzania wydruków dowolnego rodzaju: od indeksów złożonych z miniatur aż po całostronicowe odbitk
info ze strony nikona...
http://www.europe-nikon.com/pl_PL/products/product_details.page?&sSubnav3ParamLbl=ViewNX&ParamValue=Software&Subnav1Param=0&Subnav2Param=0&Subnav3Param=0&RunQuery=l1&ID=1029911
Być może potrzebujesz zaaktualizować program do najnowszej wersji?
A macie może jakiś pomysł na to, że SYSTEM (winda7) nie widzi d90..?
Szukam po forach i na stronie Nikona - ale jak na razie bez rezultatu :/
Mam w domu dwa komputery z Windows 7 i oba sprzętu nie widzą, doinstalowałem do jednego windę xp i ten system go wykrywa w przeciągu dwóch sekund i problem z obsługą aparatu byłby w zasadzie rozwiązany, ale drażni mnie to, że na stronie MS napisano wyraźnie, iż nie istnieją problemy ze zgodnością, a u mnie jest całkiem inaczej.