Zobacz pełną wersję : Czy PS ma Chromę jak w NX?
No więc bawię się nowo zainstalowanym NX-em i jest tam wręcz bombowa zabawka pod Adjust->Color. Jest to nazwane LCH i ma absolutnie odlotowe dwa suwaki. Jeden to Chroma, drugi to Color Lightness. Ta Chroma to jest istny przebój.
Innym programem jaki mam to Photoshop Elements 4.0, którego natomiast uwielbiam ze względu na fenomenalny koncept z adjustment layers. Od dawna się zastanawiam nad kupnem regularnego PS CS2, jednak ostrasza mnie koszt, więc odwlekam to i odwlekam.
Mam więc pytanie do tych co znają CS2: czy w CS2 jest podobna opcja do tej Chromy z NX? Wiem że są tam curves i channels których nie ma w PE, jednak można się bez tych opcji obejść, a przynajmniej na obecnym etapie. Natomiast jak ktoś mi powie że taka Chroma jest na PS, to ja już dzisiaj go kupuję, nawet jak musiałbym się zastawić.
Połączenie Chromy z layers dałoby wspaniały produkt!
Dzięki z góry
Jakbys wytlumaczyl jakos bardziej obrazowo (nie mam NC NXa), to moze bym Ci cos zaproponowal w PSie.
Niestety kompletnie nie wiem z czym sie je (jakie daje efekty) to co opisujesz. Ale pewnie znajdzie sie ktos, kto pracuje w jednym i drugim i cos zaproponuje.
Jakbys wytlumaczyl jakos bardziej obrazowo (nie mam NC NXa), to moze bym Ci cos zaproponowal w PSie.
Niestety kompletnie nie wiem z czym sie je (jakie daje efekty) to co opisujesz. Ale pewnie znajdzie sie ktos, kto pracuje w jednym i drugim i cos zaproponuje.
Wygląda to tak:
http://www.themarts.com/galeria/ChromaNX.jpg
Rysujesz graficznie krzywą dzięki której mówisz jakie konkretne kolory mają się jak zmieniać. Pierwszą krzywą jaką dostajesz jest krzywa płaska idąca przez środek (podobnie jak prosta przekątna w curves), i ty ją przeciągasz w zależności które wskazane kolory chcesz jak zmieniać.
Chroma jest odpowiednikiem Saturation w PS, tylko że to robisz graficznie na konkretnych wybranych zakresach kolorów.
Chroma jest odpowiednikiem Saturation w PS, tylko że to robisz graficznie na konkretnych wybranych zakresach kolorów. Ale przeciez w oknie Saturation w PS takze mozesz wybrac konkretny kolor, ktory chcesz zmieniac. Jak mniemam te opcje roznia sie tylko sposobem edycji. Efekt dzialania i mozliwosc (z tego co wykapowalem) sa raczej identyczne.
Ale przeciez w oknie Saturation w PS takze mozesz wybrac konkretny kolor, ktory chcesz zmieniac. Jak mniemam te opcje roznia sie tylko sposobem edycji. Efekt dzialania i mozliwosc (z tego co wykapowalem) sa raczej identyczne.
No niezupełnie. W PS (a przynajmniej w PE) masz siedem kolorów w combo box (Master, Reds, Yellows, etc...) oraz suwaki z Hue, Saturation i Lightness, czyli wybierasz sobie całe Reds, po czym masz nieskończoną ilość kombinacji tych trzech suwaków w nadziei że utrafisz wreszcie to co chcesz. Nie mówiąc że jeśli wybierzesz takie Reds to twoja operacja tyczy się wszystkich czerwieni, więc nie możesz określić jaki konkretny zakres tych czerwieni chcesz zmenić.
Natomiast w Chromie jednym klikiem na osi X wybierasz dokładnie ten kolor który chcesz zmienić, po czym regulując suwakiem pod spodem określasz jak szeroka ma być ta krzywa zmiany. Na załączonym obrazku górka odpowiadająca wybranej żółci jest znacznie węższa niż przy niebieskim, a to dlatego bo sam suwakiem tak określiłem. Jak chcesz to dla wybranego punktu na krzywej przesuwasz suwak do zera i masz tą "górkę" praktycznie pionową, czyli zmieniasz tylko ten jeden konkretny wąski kolor, a nie całą towarzyszącą jemu gamę.
Po czym jak już to zrobisz, to potem przesuwasz wybrany punkt wzdłuż osi Y do konkretnego wybranego celu, którym jest albo kierunek w dół (mniejsza saturacja) albo do góry.
Okno Saturacji w PS nie jest nawet w małym procencie podobne w możliwościach do Chromy.
Em... no cóż, rozumiem z samej dyskusji że PS tej funkcji nie ma, czyli cel zadania pytania został osiągnięty...
Nie mówiąc że jeśli wybierzesz takie Reds to twoja operacja tyczy się wszystkich czerwieni, więc nie możesz określić jaki konkretny zakres tych czerwieni chcesz zmenić.
Nie wiem jak wyglada okno Saturation w PSE, ale w PS tak:
(zaznaczylem to, o co Ci zapewne chodzi w cytacie)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img296.imageshack.us/img296/4100/saturationmt5.jpg)
Em... no cóż, rozumiem z samej dyskusji że PS tej funkcji nie ma, czyli cel zadania pytania został osiągnięty...
Przeciwnie, jest i to jak sądzę lepiej rozwiązana. Co prawda skoro podoba CI się taki wykres jak w twoim programie, będziesz musiał zmienić przyzwyczajenia, ale w PSie funkcja IMO działa wyśmienicie.
Spójrz na zrzut dany przez Stiga (w zasadzie na rampę kolorów, którą wyróżnił). Pomiędzy dwoma paskami kolorów masz 4 suwaczki i popielaty fragment pomiędzy środkowymi. Porównując to do Twojego wykresu, dwa środkowe suwaki wskazują które kolory będziemy edytować, a dwa skrajne jaka będzie tolerancja (na zrzucie Stiga edytujemy czerwone, ale troszeczkę magenty też i troszkę pomarańczowego też - choć te dwa skrajne kolory dość słabo). To, jaki kolor edytujemy ułatwia pipeta (w zasadzie miły zestaw pipet) - wystarczy pokazać na obrazku, jakie kolory chcesz zmieniać.
Ciężko to wytłumaczyć, ale nie wiem, czy w tym NXie masz możliwości wszechstronnej edycji poszczególnych kolorów, bo z wykresu wynika, że nie (tylko saturacja). W PSie masz dowolne możliwości: nie tylko saturacji (czyli mniej i bardziej intensywnie) jak i jasności i barwy. Mówiąc najprościej, możesz zmienić specyficzne pomarańcze na zielony, i w dodatku mieć nad tym zielonym pełną kontrolę: jasności, jaskrawości i odcienia.
czyli wybierasz sobie całe Reds, po czym masz nieskończoną ilość kombinacji tych trzech suwaków w nadziei że utrafisz wreszcie to co chcesz.
Zakres czerwieni, czy w ogóle są to czerwienie czy ciemne pomarańcze, czy jakikolwiek kolor wybierasz sam, ruszając myszą te 4 suwaczki, bądź klikając pipetą na obrazku. Nikt nie ogranicza Cię tylko do Red, Green, Blue, i tak dalej. To combo to tylko niejaka pomoc.
W PE jest identycznie jak w PS.
Macie rację. Po prostu nie wiedziałem jak te paski kolorów działają i teraz dzięki tej dyskusji wiem. Przyda mi się to bardzo. Dzięki :)