PDA

Zobacz pełną wersję : NIkon d90 jasna plamka na środkowym punkcie autofokusa

lemaek
18-05-2010, 20:00
Witam!

Na początku chcę nadmienić że dopiero niedawno zakupiłem lustrzankę i jest ona moją pierwszą więc nie ma jeszcze żadnego doświadczenia z tego typu sprzętem.
Podczas robienia zdjęć zauważyłem wokół środkowego punktu ostrości jaśniejszą otoczkę jakby przezroczystą plamkę. Nie wygląda to na żadne zabrudznie. Wygląda jakby środkowy punkt autofokusa znajdował się w jasnym kółeczku, jakby przeźroczystej kropli wody (nie wiem jak to jeszcze opisać) ale nie dokładnie w jego centralnym punkcie. Widać go przy włączony jak i wyłączony aparacie. Z założonym obiektywem jak i bez niego (bez obiektywu jest bardziej widoczny). Plamkę tą widać szczególnie na jasnych tłach jak niebo lub na białej powierzchni. Użytkowałem sobie aparat jakieś 2 tyg. a zauważyłem dopiero teraz. Dwa dni temu zdejmowałem obiektyw ale raczej nie powinno się tam nic dostać (jakaś woda). Nie mam pojęcia czy ta plamka była obecna zaraz po zakupie aparatu a jej nie widziałem czy pojawiła się dopiero teraz po zdjęciu obiektywu. Strasznie mnie to gryzie że mogłem coś zrąbać w aparacie a nie mam kogo spytać za bardzo.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu tego problemu. Do sklepu gdzie kupiłem aparat będę mógł zajrzeć dopiero gdzieś za tydzień a do tego czasu chyba nerwy mnie zjedzą.

Dzięki,
Marek (Nikon D90 + NIkkor 18-105 VR)

Pawlus86
18-05-2010, 20:05
Hmmmm moze to jakis brud na lustrze, trudno powiedziec. Na Twoim miejscu poszedlbym z tym do sklepu i poprosil o wymiane(tylko jesli nie zrobiles tym apratem wiecej niz 100-150 zdjęc) Bo pozniej obsluga patrzy na taki aparat jak na uzywany i jedyne co Ci zaproponuja to odeslanie do serwisu etc etc etc... chyba ze masz jakiegos fototechnika niedaleko i to dobrego fototechnika ktory mogłby wyczyscic lustro. Bo widac tą plame na wizjerze tylko czy na zdjeciach takze ?

t0m3k
18-05-2010, 20:12
Hmmmm moze to jakis brud na lustrze, trudno powiedziec. Na Twoim miejscu poszedlbym z tym do sklepu i poprosil o wymiane(tylko jesli nie zrobiles tym apratem wiecej niz 100-150 zdjęc) Bo pozniej obsluga patrzy na taki aparat jak na uzywany i jedyne co Ci zaproponuja to odeslanie do serwisu etc etc etc... chyba ze masz jakiegos fototechnika niedaleko i to dobrego fototechnika ktory mogłby wyczyscic lustro. Bo widac tą plame na wizjerze tylko czy na zdjeciach takze ?

Brudów na lustrze nie widać w wizjerze ;)

Pawlus86
18-05-2010, 20:15
Moze zle to napisalem, zgodze sie z Toba:)

lemaek
18-05-2010, 20:22
Na zdjęciach tego nie widać. Przynajmniej ja nie widzę ale jeszcze jutro pocykam jakieś zdjęciach z różnymi tłami i z różnym światłem to sprawdzę to dokładnie..

t0m3k
18-05-2010, 20:50
lemaek, na 80% to jest coś na matówce. Co to może być - nie mam pojęcia. Spróbuj reklamować albo jeśli Ci nie przeszkadza to rób zdjęcia, nie powinno mieć na nie wpływu ;)

Piotr_
18-05-2010, 21:08
Spokojnie. Na matówce w D90 jest w środku takie jaśniejsze kółeczko. Jak się denerwujesz to idź do sklepu i sprawdź inne body. To jest słabo widoczne więc wiele osób tego nie dostrzega.

lemaek
18-05-2010, 21:30
Piotr ale czy ona patrząc przez wizjer pokrywała by się centralnie z środkowym punktem autofocusa w wizjerze czy niekoniecznie? U mnie jest jakby lekko przesunięta i nie pokrywa się centralnie:/
Znalazłem przed chwilą gdzieś w internecie właśnie opinie taką jak twoja (tylko jedną więc cały czas jestem niepewny) ale dotyczącą Nikona D80. Czy to może być ten sam problem?

yakub
18-05-2010, 21:32
Ten typ tak ma, nie ogladac, robic zdjecia ;]

Powiem jeszcze, ze ja tego nie zauwazylem dopoki nie wyczytalem o tym na forum ;]

PS. Wyjmij aku, wtedy ta biala, jasna plame zobaczysz bardzo wyraznie.

Piotr_
18-05-2010, 21:42
Piotr ale czy ona patrząc przez wizjer pokrywała by się centralnie z środkowym punktem autofocusa w wizjerze czy niekoniecznie? U mnie jest jakby lekko przesunięta i nie pokrywa się centralnie:/
Znalazłem przed chwilą gdzieś w internecie właśnie opinie taką jak twoja (tylko jedną więc cały czas jestem niepewny) ale dotyczącą Nikona D80. Czy to może być ten sam problem?

Spróbuj przesuwać minimalnie oko przed wizjerem w lewo, w prawo, w górę i w dół. Zobaczysz jak ta plamka wędruje. Nie przejmuj się tym i rób zdjęcia :-)

lemaek
18-05-2010, 21:43
yakub zrobiłem jak powiedziałeś i kurcze jest odwrotnie:/ Jak mam akumulator to widzę ja bardzo wyraźnie a jak go wyjmę to wizjer sie zaciemnia i widać ją dużo mniej (praktycznie wogóle). Czy ze szkłem czy bez bez róznicy.

lemaek
18-05-2010, 21:48
jest tak jak mówisz Piotr jak przesuwam oko przed wizjerem to plamka rzeczywiście się przesuwa. Trochę mnie to uspokoiło i pewnie masz rację żeby się tym nie przejmować za bardzo skoro nie wpływa na jakość zdjęć.

tomek20stencel5
18-05-2010, 22:45
Z tego co wiem, to wynika to z konstrukcji matówki, jeżeli popatrzysz od strony bagnetu przez szkło to powinieneś dokładnie tą "kropkę" widać, oraz linie na matówce. Popatrz na coś jasnego (np. jasny monitor) i powinieneś zobaczyć (trzeba trochę nieraz pozoomować i wyostrzyć, no nie wiem jakoś to robiłem i widziałem dokładnie.

pil74
18-05-2010, 23:31
Tak ma być.

Atrax
19-05-2010, 02:20
Mam to samo w D80. Zero wpływu na zdjęcia.

Jastus
19-05-2010, 07:34
:) tak ma być - wszystko jest jak najbardziej na miejscu. Proszę się nie stresować, nie chodzić do skelpu, nic nie wymieniać tylko robić zdjęcia.
Tak na marginesie to teraz Wiesz, gdzie jest czujnik krzyżowy w D90 :) - dokładnie tam w środeczku.

Pozdrawiam

Sputnik_Wwa
19-05-2010, 12:43
Mam matówkę od d90 w ręku właśnie bo mam zmienioną, kółeczko tam jest i już :P

vince.vega
19-05-2010, 15:18
d5k też tak ma dopiero teraz to zauważyłem

Grand.
19-05-2010, 16:09
D3000 również ma, a raczej miał bo już się go pozbyłem :) Konstrukcja matówki.

Kundzior
21-05-2010, 18:24
Tak taka jest konstrukcja matówki.