Zobacz pełną wersję : NIkon d90 jasna plamka na środkowym punkcie autofokusa
Witam!
Na początku chcę nadmienić że dopiero niedawno zakupiłem lustrzankę i jest ona moją pierwszą więc nie ma jeszcze żadnego doświadczenia z tego typu sprzętem.
Podczas robienia zdjęć zauważyłem wokół środkowego punktu ostrości jaśniejszą otoczkę jakby przezroczystą plamkę. Nie wygląda to na żadne zabrudznie. Wygląda jakby środkowy punkt autofokusa znajdował się w jasnym kółeczku, jakby przeźroczystej kropli wody (nie wiem jak to jeszcze opisać) ale nie dokładnie w jego centralnym punkcie. Widać go przy włączony jak i wyłączony aparacie. Z założonym obiektywem jak i bez niego (bez obiektywu jest bardziej widoczny). Plamkę tą widać szczególnie na jasnych tłach jak niebo lub na białej powierzchni. Użytkowałem sobie aparat jakieś 2 tyg. a zauważyłem dopiero teraz. Dwa dni temu zdejmowałem obiektyw ale raczej nie powinno się tam nic dostać (jakaś woda). Nie mam pojęcia czy ta plamka była obecna zaraz po zakupie aparatu a jej nie widziałem czy pojawiła się dopiero teraz po zdjęciu obiektywu. Strasznie mnie to gryzie że mogłem coś zrąbać w aparacie a nie mam kogo spytać za bardzo.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu tego problemu. Do sklepu gdzie kupiłem aparat będę mógł zajrzeć dopiero gdzieś za tydzień a do tego czasu chyba nerwy mnie zjedzą.
Dzięki,
Marek (Nikon D90 + NIkkor 18-105 VR)
Pawlus86
18-05-2010, 20:05
Hmmmm moze to jakis brud na lustrze, trudno powiedziec. Na Twoim miejscu poszedlbym z tym do sklepu i poprosil o wymiane(tylko jesli nie zrobiles tym apratem wiecej niz 100-150 zdjęc) Bo pozniej obsluga patrzy na taki aparat jak na uzywany i jedyne co Ci zaproponuja to odeslanie do serwisu etc etc etc... chyba ze masz jakiegos fototechnika niedaleko i to dobrego fototechnika ktory mogłby wyczyscic lustro. Bo widac tą plame na wizjerze tylko czy na zdjeciach takze ?
Hmmmm moze to jakis brud na lustrze, trudno powiedziec. Na Twoim miejscu poszedlbym z tym do sklepu i poprosil o wymiane(tylko jesli nie zrobiles tym apratem wiecej niz 100-150 zdjęc) Bo pozniej obsluga patrzy na taki aparat jak na uzywany i jedyne co Ci zaproponuja to odeslanie do serwisu etc etc etc... chyba ze masz jakiegos fototechnika niedaleko i to dobrego fototechnika ktory mogłby wyczyscic lustro. Bo widac tą plame na wizjerze tylko czy na zdjeciach takze ?
Brudów na lustrze nie widać w wizjerze ;)
Pawlus86
18-05-2010, 20:15
Moze zle to napisalem, zgodze sie z Toba:)
Na zdjęciach tego nie widać. Przynajmniej ja nie widzę ale jeszcze jutro pocykam jakieś zdjęciach z różnymi tłami i z różnym światłem to sprawdzę to dokładnie..
lemaek, na 80% to jest coś na matówce. Co to może być - nie mam pojęcia. Spróbuj reklamować albo jeśli Ci nie przeszkadza to rób zdjęcia, nie powinno mieć na nie wpływu ;)
Spokojnie. Na matówce w D90 jest w środku takie jaśniejsze kółeczko. Jak się denerwujesz to idź do sklepu i sprawdź inne body. To jest słabo widoczne więc wiele osób tego nie dostrzega.
Piotr ale czy ona patrząc przez wizjer pokrywała by się centralnie z środkowym punktem autofocusa w wizjerze czy niekoniecznie? U mnie jest jakby lekko przesunięta i nie pokrywa się centralnie:/
Znalazłem przed chwilą gdzieś w internecie właśnie opinie taką jak twoja (tylko jedną więc cały czas jestem niepewny) ale dotyczącą Nikona D80. Czy to może być ten sam problem?
Ten typ tak ma, nie ogladac, robic zdjecia ;]
Powiem jeszcze, ze ja tego nie zauwazylem dopoki nie wyczytalem o tym na forum ;]
PS. Wyjmij aku, wtedy ta biala, jasna plame zobaczysz bardzo wyraznie.
Piotr ale czy ona patrząc przez wizjer pokrywała by się centralnie z środkowym punktem autofocusa w wizjerze czy niekoniecznie? U mnie jest jakby lekko przesunięta i nie pokrywa się centralnie:/
Znalazłem przed chwilą gdzieś w internecie właśnie opinie taką jak twoja (tylko jedną więc cały czas jestem niepewny) ale dotyczącą Nikona D80. Czy to może być ten sam problem?
Spróbuj przesuwać minimalnie oko przed wizjerem w lewo, w prawo, w górę i w dół. Zobaczysz jak ta plamka wędruje. Nie przejmuj się tym i rób zdjęcia :-)
yakub zrobiłem jak powiedziałeś i kurcze jest odwrotnie:/ Jak mam akumulator to widzę ja bardzo wyraźnie a jak go wyjmę to wizjer sie zaciemnia i widać ją dużo mniej (praktycznie wogóle). Czy ze szkłem czy bez bez róznicy.
jest tak jak mówisz Piotr jak przesuwam oko przed wizjerem to plamka rzeczywiście się przesuwa. Trochę mnie to uspokoiło i pewnie masz rację żeby się tym nie przejmować za bardzo skoro nie wpływa na jakość zdjęć.
tomek20stencel5
18-05-2010, 22:45
Z tego co wiem, to wynika to z konstrukcji matówki, jeżeli popatrzysz od strony bagnetu przez szkło to powinieneś dokładnie tą "kropkę" widać, oraz linie na matówce. Popatrz na coś jasnego (np. jasny monitor) i powinieneś zobaczyć (trzeba trochę nieraz pozoomować i wyostrzyć, no nie wiem jakoś to robiłem i widziałem dokładnie.
Mam to samo w D80. Zero wpływu na zdjęcia.
:) tak ma być - wszystko jest jak najbardziej na miejscu. Proszę się nie stresować, nie chodzić do skelpu, nic nie wymieniać tylko robić zdjęcia.
Tak na marginesie to teraz Wiesz, gdzie jest czujnik krzyżowy w D90 :) - dokładnie tam w środeczku.
Pozdrawiam
Sputnik_Wwa
19-05-2010, 12:43
Mam matówkę od d90 w ręku właśnie bo mam zmienioną, kółeczko tam jest i już :P
vince.vega
19-05-2010, 15:18
d5k też tak ma dopiero teraz to zauważyłem
D3000 również ma, a raczej miał bo już się go pozbyłem :) Konstrukcja matówki.
Kundzior
21-05-2010, 18:24
Tak taka jest konstrukcja matówki.