Zobacz pełną wersję : Sieć drenarska - firma z Warszawy - jaka?
Zbigniew
18-05-2010, 12:19
Hej,
Ma może ktoś namiar na firmę, co sprawnie wykonać może zdrenowanie działki ? Wykopki raczej głębsze, położenie rur drenarskich, podłączenie do studzienki. Działka 500m2, w środku dom o podstawie 100m2. Południe Warszawy.
Dzięki z góry za pomoc.
Zbyszek
Hej.
A masz na to już jakiś projekt. To nie tak hop siup.
Rozstawa drenów zależy od rodzaju gruntu, głębokość od poziomu zwierciadła wody gruntowej i oczekiwanego efektu. Rodzaj drenów PCV, czy ceramiczne, oraz granulacja obsybki też zależy od rodzaju gruntu (uziarnienie, zawartość żelaza itp) - jeśli chcesz oczywiście by instalacja była trwała i funkcjonowała sprawnie.
Tych wód teoretycznie nie można wpuszczać do kanalizacji, trzeba do rowu melioracyjnego (o ile jest).
A, i jeszcze przydaje się mapa z dokładnymi rzędnymi terenu, żeby wiedzieć gdzie woda spływa.
Możesz spróbować zadzwonić do "Zielonej architektury" są z Wa wy i zajmują się wykonastwem, z tym że mogą być drodzy.
Zbigniew
18-05-2010, 15:09
Generalnie mam jakieś mapy ze starostwa, opinię, a poza tym na działce już dom stoi i generalnie nawet ogródek jest. A ponieważ wykonawca to zj**ł, to trzeba poprawić post factum :(
Dzięki za ten komentarz - zaraz małżonce pokażę, bo to ona zawiaduje tematem. Cenne uwagi.
Zależy też od tego czy problem dotyczy wody gruntowej czy powierzchniowej.
Ja też u siebie musiałem trochę odwadniać teren i rynny gdzieś podłączyć. Jedyną możliwością było postawienie studni chłonnej (4 metry głębokości) i tu okazało się, że teren jest kiespki, woda wolno wsiąka i trzeba było jeszcze przelew z niej robić żeby rozprowadzić nadmiar wody. Szukaliśmy miejsca gdzie by woda odpływała i udało sie mam nadzieję. Tylko, że ja mam problem z wodą powierzchniową - gruba warstwa gliny prawie na całej powierzchni działki powoduje, że woda stoi sobie ładnie na powierzchni i nie wsiąka.
Zbigniew
18-05-2010, 15:42
No u mnie to sam nie wiem jak jest - bo jest zarówno glina, przez co woda sobie stoi, jak też jak się zrobi wykopek, to na, hmm, no na 30 cm sobie wszystko pływa. Pojutrze będę miał spotkanie z człowiekiem, który się ponoć zna i zobaczę co dalej. Poza tym żona robiła już w tym temacie mały research i dowiedziała się w starostwie, że coś jest powalone z poprzednią siecią drenarską, tak więc tutaj jest też trop.
OK, dam znać jak się coś wykluje. Dzięki za pomoc.
Widzisz bo jak teraz czytam to wychodzi że zabierasz się do tego od d...strony.
Problem masz z wodą, ale nie wiesz czy opadową czy gruntową. Nie za bardzo wiesz co masz w podłożu, na jakiej wysokości jest woda w gruncie.
Może się okazać że drenarka całej działki to wywalanie pieniędzy i nie tędy droga.
"i dowiedziała się w starostwie, że coś jest powalone z poprzednią siecią drenarską, tak więc tutaj jest też trop." brzmi raczej bardzo mało precyzyjnie.
Jeśli to drenarka z przed kilkudziesięciu lat to zapewne była na gruntach rolnych a nie pod budownictwo, poza tym ma już prawo nie działać. Czy dom jest nowy, jeśli tak, to co zrobiono z istniejącymi drenami jeśli na nie natrafiono podczas budowy, może być tak że np je przecięto i pozostawiono, one cały czas pracują i sprowadzają Ci wodę z działki w pobliże fundamentów.
Ogólnie to tu nawet bardziej niż w fotografii potrzeba szczegółow by Ci coś doradzić.