Zobacz pełną wersję : Cnx2
tymancjo
17-05-2010, 23:16
Witam,
Chciałem się poradzić w dwóch kwestiach.
1) czy posiadając CNX w wersji 1 - z kompletu z d300 przysługuje mi prawo kupna wersji CNX2 w formie upgrade'u ?
2) u kogo w Polsce polecacie kupić ?
Z góry dzięki za info,
Tomek
wielicki
18-05-2010, 07:23
Witam,
1) czy posiadając CNX w wersji 1 - z kompletu z d300 przysługuje mi prawo kupna wersji CNX2 w formie upgrade'u ?
Tak.
tymancjo
18-05-2010, 07:25
Dzięki, znowu kilka złotych w kieszeni.
2) u kogo w Polsce polecacie kupić ?
Kupuj w Taniej w Tesco :grin: http://www.imfoto.pl/produkty/1971/nikon-capture-nx2-.html
of kors jeżeli był to NX z pierwszych partii D300 kiedy to dawali wersje pełną
tymancjo
18-05-2010, 10:37
si si , taki nr seryjnym i wogóle :)
Ja miałem dokładnie tak samo, czyli NX1 wraz D300 i później dokupiłem upgrade do NX2.
Wszystko działa tylko trzeba najpierw instalować NX1 a później Upgrade do NX2. (to jedyna niedogodność :) )
Do NX2 jest też sporo tańszy Color Efex Pro (niż do Photoshopa)
Polecam obydwa.
Mariusz
a jeśli ktoś sprzedał D300, a ma CNX1 co go dostał razem z D300, to tez może zrobić upgrade?
A co ma jedno do drugiego? Jeśli masz CNX 1 wraz z kodami to możesz używać. Jeśli masz z kolei zarejestrowaną wersję to możesz robić upgrate.
http://www.skapiec.pl/site/cat/3002/comp/364689
Można wybrać. Jak widać imfoto ma całkiem tanio, wiec podpieram kolege andre84.
tymancjo
19-05-2010, 13:34
Dzięki za odzew.
Jak doczekam końca triala i nadal będę zadowolony z kolorów (nie z jakości pracy) to ani chybi zakupię.
Pozdrawiam,
Tomek
A co ma jedno do drugiego? Jeśli masz CNX 1 wraz z kodami to możesz używać. Jeśli masz z kolei zarejestrowaną wersję to możesz robić upgrate.
chodzi mi o to, że gdzieś słyszałem, że jeśli ktoś kupił D300 z CNX 1, to ma prawo korzystać z CNX tylko jeśli posiada D300 (że to niby taki nierozłączny zestaw). Wydawało mi się to głupotą, ale wolę się upewnić.
Nie wiem do końca, ale mam opakowanie z nr seryjnym i program używam. Nie czytałem aż tak dokładnie licencji (swoją drogą zrobię to), a w mojej ocenie jeśli kupując D300 dostałem gratis program wraz z kodami to mogę go używać i tyle. Nie wiem prawnikiem nie jestem ale myślę że nawet jeśli naruszyłbym zapisy w licencji a mam do tego dokupione CNX2 upgrate wraz z licencją to chyba za wiele mi nie zrobią.
Doczytam licencję i dam znać czy jest tam zapis mówiący o tym że mogę używać tylko wtedy jeśli mam D300.
chodzi mi o to, że gdzieś słyszałem, że jeśli ktoś kupił D300 z CNX 1, to ma prawo korzystać z CNX tylko jeśli posiada D300 (że to niby taki nierozłączny zestaw). Wydawało mi się to głupotą, ale wolę się upewnić.
Sorry za ot, ale to mi się zawsze kojarzy z przykładem ostrzałki zakupionej wraz z siekierą :)
Po stracie czy zakupie siekiery ostrzałka już na nic :)
Przeczytałem licencję. Nie ma ani słowa o tym że może być używane tylko z D300. Zresztą niby jak ma to program sprawdzać.
Poza tym jest tylko napis na opakowaniu programu NOT FOR SALE, czyli ta kopia nie mogła być sprzedawana przez dystrybutora a jedynie dołożona jako gratis do produktu (w tym przypadku do D300). Koniec tematu, można używać skoro nie ma zakazu :)
Poza tym Upgrate można zrobić do zarejestrowanej kopii programu i trzeba wpisywać nowy klucz.
Witam
Polecam ten sklep: http://www.sklepfotograficzny.pl/. Kupiłem tydzień temu upgrade za 359 zł. Pełna wersja pudełkowa, manual po polsku. Jestem bardzo zadowolony. A wersję NX1 kupiłem na Allegro od firmy, która robiła wyprzedaż za 200 zł. Więc NX2 kosztował mnie 559 zł. Zawsze trochę taniej.
Marcin T
21-05-2010, 09:15
Ja miałem dokładnie tak samo, czyli NX1 wraz D300 i później dokupiłem upgrade do NX2.
Wszystko działa tylko trzeba najpierw instalować NX1 a później Upgrade do NX2. (to jedyna niedogodność :) )
Do NX2 jest też sporo tańszy Color Efex Pro (niż do Photoshopa)
Polecam obydwa.
Mariusz
Guzik prawda, nie ma żadnej niedogodności. Od momentu zakupu upgrade nie tykam płyty z wersją 1.3
Upgrade z dwójką instaluje się nie potrzebując wersji poprzednich. Pyta podczas instalacji jedynie o numer seryjny z jedynki.
MarcinT, nie wiem jak u Ciebie ale u mnie jak instaluję Upgrate to płyta podczas instalacji prosi o numer seryjny normalnie z dwójki (bo niby dlaczego miałby pasować nr z jedynki??) Jeśli byłoby tak jak mówisz to po co kupować Upgrate. Ściągnąłbyś triala ze strony Nikona i zrobić upgrate podając numer seryjny z jedynki. Coś tu nie pasuje co piszesz
Marcin T
21-05-2010, 09:35
Nie zrozumieliśmy się.
Instalując u siebie upgrade NX2 instalator pyta tak jak pisałem o nr seryjny z jedynki a za chwilę z dwójki.
Myślę, że gdyby kupić pełną wersję dwójki wtedy tego, o czym piszesz by nie było.
A no to masz rację nie zrozumieliśmy się :) Nie próbowałem tak instalować jak mówisz, ale jeśli tak jest to rzeczywiście jest ok.
Na przyszłość gdyby przyszło mi instalować ponownie będę wiedział. Człowiek uczy się całe życie jednak... :)
ok, więc napisałem w tej sprawie do Nikona i dostałem odpowiedź, że nie ma problemu, żeby używać kopii CNX 1 kupionej w zestawie z D300 z innym aparatem. Przechodząc na CNX 2 można skorzystać tylko upgrade'u.
Czy licencja na użytkownie oprogramowania Nikon Capture NX 2 jest obecnie bezpłatnie dołączana do któregoś z modeli aparatu Nikon?
Czy licencja na użytkownie oprogramowania Nikon Capture NX 2 jest obecnie bezpłatnie dołączana do któregoś z modeli aparatu Nikon?
chyba D3, D3s, D3x