PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe RGB w IrfanView - problem z kolorami

flavio
17-05-2010, 20:38
Od kilku tygodni zmagam się z problemem poruszanym już wiele razy, lecz mimo to nie mogę znaleźć rozwiązania.
Otóż, przy zdjęciach wykonywanych w profilu adobe rgb, podczas ich oglądania w irfanview kolory są jakby wyblakłe, sprane, by rzec eufemistycznie - stonowane.
Te same zdjęcia oglądane w capture nx czy przeglądarce windows mają soczyste kolory.
Przy zdjęciach zapisywanych w sRGB - każdy z tych programów pokazuje je identycznie.

Próbowałem zmusić Irfanview do zaprezentowania zdjęcia w takiej "soczystej" formie, poprzez włączenie zarządzaniem kolorów. Niestety, bez rezultatu.

Pytanie zatem - czy można to w ogóle osiągnąć, czy też będę musiał zmienić przeglądarkę (ewentualnie jaką)?

Czornyj
17-05-2010, 21:03
Marne szanse - musisz poszukać czegoś z CMS-em (obsługa profili ICC). Proste przeglądarki nie mają modułów zarządzania barwą, nie uwzględniając profili i wyświetlają pierdoły.

flavio
17-05-2010, 21:40
Tyle tylko, że windowsowa przeglądarka też chyba nie należy do skomplikowanych narzędzi. A mimo tego, daje radę z adobe rgb (chyba, że potrafi korzystać z windowsowych profili).
Czy mógłbyś polecić jakiś szybki i w miarę prosty program, który mógłby zastąpić ten domyślny z Windows?

Czornyj
17-05-2010, 22:35
Tyle tylko, że windowsowa przeglądarka też chyba nie należy do skomplikowanych narzędzi. A mimo tego, daje radę z adobe rgb (chyba, że potrafi korzystać z windowsowych profili).
Czy mógłbyś polecić jakiś szybki i w miarę prosty program, który mógłby zastąpić ten domyślny z Windows?

Przeglądarka w Windows Vista i 7 wbrew pozorom ma moduł zarządzania barwą i daje sobie radę z aRGB.

Osobiście ciężko mi coś polecić, używam po prostu Adobe Bridge

ceko
31-05-2010, 00:22
Jeśli jesteś jeszcze zainteresowany, to w wersji 4.25 robię tak: menu Opcje Ustawienia, zakładka Wyświetlanie - zaznaczam Włącz zarządzanie kolorami..., a następnie wybieram Profil bieżącego monitora. Zamykam i uruchamiam program ponownie, i działa. Dla informacji dodam, że wraz z irfanview instaluję również odpowiedni do wersji plugins (może ma wpływ na obsługę profili). Używam z powodzeniem do zdjęć robionych w AdobeRGB.