Zobacz pełną wersję : Ostrosc w narożnikach nikkor 18-105
Witam Wszystkich,
Tak sobie czytam i czytam to forum od jakiegoś czasu i coraz wiecej zauważam niedoskonałosci w sprzecie:P Nie wiem czy to dobrze czy źle ale chyba na dobre mi to nie wychodzi bo zamiast robić zdjecia to pstrykam tekst z gazet i porównuje ostrość Stąd moja prośba poniżej link do zdjęcia które zrobiłem, widać tam rozmycia na rogach. Proszę o obiektywną ocenę czy coś takiego jest dopuszczalne czy raczej szkiełko jest walnietę czy może ja wydziwiam już za bardzo. Oczywiście chodzi mi o rogi zdjęcia nie o ten nieszczesny cien obiektywu:P
http://wrzucacz.pl/file/5201274041538 nikon d5000 + n18-105
Pozdrawiam
chyba troche za duzo ci rozmywa w tych brzegach.
sprawdzilem na szybko swoj sprzet (D90 i 18-105mm) i az takiego rozmycia przy f=3,5 i 18mm u siebie nie widze, nie bede sie wypowiadal co do mozliwych przyczyn ale z checia poslucham opinii innych.
a co do testow ostrosci to polecam to:
http://www.slrgear.com/reviews/zproducts/nikon18-105f35-56vr/tloader.htm
i wedlug tego testu calkiemmozlwe ze az takie rozmycie wystepuje. poza tym ten obiektyw ma dodatkowo dosyc duza abberacje chromatyczna (w przeciwienstwie np. do nikkora 16-85mm) co moze dodatkowo potegowac efekt nieostrosci w brzegu kadru.
pozdrawiam!
Autorze; Zanim popadniesz w kompletną paranoję -- być może jescze nie jest za późno(?) -- odpuść sobie takie historie jak te testy.
Fotografuj, czytaj książki o kompozycji, ekspozycji, postprocessingu itd., a wtedy sprzęt będzie ostatnią rzeczą jaką będziesz się martwił...
Masz doskonały zestaw, którym można poczynić doskonałe fotografie, jeśli tylko umieć go używać.
Autorze; Zanim popadniesz w kompletną paranoję -- być może jescze nie jest za późno(?) -- odpuść sobie takie historie jak te testy.
Fotografuj, czytaj książki o kompozycji, ekspozycji, postprocessingu itd., a wtedy sprzęt będzie ostatnią rzeczą jaką będziesz się martwił...
Masz doskonały zestaw, którym można poczynić doskonałe fotografie, jeśli tylko umieć go używać.
rozmycie jest za duze moim zdaniem :-)
a co do wywodu o paranoi to sie pod nim podpisuje... sam jej czasami podlegam ale mimo to dzielnie fotografuje ;-) a w teorie fotografowania tez nie ma co za bardzo sie zaglebiac bo to moze byc zrodlem kolejnej paranoi... ;-)
Fotowentura
18-05-2010, 08:32
moim zdaniem wszystko ok. zdjęcie testowe zrobione z bliska, przez to odlległość obiektywu od środka i od rogów kartki jest stosunkowo różna - wydaje mi się, że na tyle, że może to powodować różnice w ostrości. Spróbuj zrobić taki test na przymkniętej przysłonie i porównaj.
rozmycie jest za duze moim zdaniem :-)
A moim zdaniem, to ten test można o kant... rozbić.
Trzebaby to zrobić bardziej metodycznie. Aparat na statyw, fotografowana płaszczyzna równo ustawiona wzlgędem osi optycznej, różne przysłony itp.
Tylko - tak jak pisałem wcześniej - czy na pewno jest sens to robić?
cybermar
18-05-2010, 22:20
do mokry - mam podobnie. widac te szkla tak maja.serwis twierdzi ze moj egzemplaarz jest OK. przy przeslonie :>10 jest OK. w normalnych fotach tego problemu nie widac.tez widze u Ciebie ze gorzej jest w lewej czesci kadru niz w prawych brzegach
w końcu to słoik niedrogi i z dużą rozpiętością, na dole tak jest; na 24 mm już lepiej, a przy f/5.6 jeszcze lepiej; mam podobnie :smile: następne szkiełko będzie na 100% lepsze w tej dziedzinie
cybermar
09-06-2010, 15:31
bylem potestowac w fotojokerze 2 inne egemplarze - w innych sztukach bylo lepiej niz u mnie ale kazdy mial problem z ostrocia na ROGACH . Nie sadze ze istnieja egzemplarze bez tego problemu. no cóż wkoncu to tylko kit. Najmocniej widac bylo to przy 26mm f4
Podpiszę się. Robić zdjęcia i cieszyć się fotografią -- szkoda życia i nerwów na takie testy.
cybermar
11-06-2010, 12:11
wymienilem swoje szklo na inny egzemplarz - oto efekt http://www.przeklej.pl/plik/d-019-jpg-0017is451agh 28mm F 4 - jest dosyc nieostro przy tej przeslonie ale czy to nie wplyw glebi ostrosci?
Ja ten słoik oddałem sfrustrowany, po tym jak zrobiłem zdjęcie kompaktem (canon a620) co prawda foto miało większa winietke ale było ostre na rogach:shock: Spróbuje w przyszłym tygodniu nabyć jakiś inny egzemplarz ale już nie będę tak wybrzydzał. Trochę ostudziliście moje emocje :D Postaram się z tym żyć hehe. Poza tym póki co ten obiektyw jest w przedziale cenowym który chciałbym przeznaczyć na zakup. Tym bardziej że w planach jeszcze 70-300 :P
Ja ten słoik oddałem sfrustrowany, po tym jak zrobiłem zdjęcie kompaktem (canon a620) co prawda foto miało większa winietke ale było ostre na rogach:shock:
A wziąłeś pod uwagę to, że w małpkach GO jest o wiele większa niż w takiej lustrzance z zapiętym 18-105 i ustawioną przesłoną np. 3.5? O różnicach w wielkości matryc nie muszę wspominać, prawda?