PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrosc w narożnikach nikkor 18-105

Mokry
17-05-2010, 17:35
Witam Wszystkich,
Tak sobie czytam i czytam to forum od jakiegoś czasu i coraz wiecej zauważam niedoskonałosci w sprzecie:P Nie wiem czy to dobrze czy źle ale chyba na dobre mi to nie wychodzi bo zamiast robić zdjecia to pstrykam tekst z gazet i porównuje ostrość Stąd moja prośba poniżej link do zdjęcia które zrobiłem, widać tam rozmycia na rogach. Proszę o obiektywną ocenę czy coś takiego jest dopuszczalne czy raczej szkiełko jest walnietę czy może ja wydziwiam już za bardzo. Oczywiście chodzi mi o rogi zdjęcia nie o ten nieszczesny cien obiektywu:P

http://wrzucacz.pl/file/5201274041538 nikon d5000 + n18-105

Pozdrawiam

grfam
17-05-2010, 18:20
chyba troche za duzo ci rozmywa w tych brzegach.
sprawdzilem na szybko swoj sprzet (D90 i 18-105mm) i az takiego rozmycia przy f=3,5 i 18mm u siebie nie widze, nie bede sie wypowiadal co do mozliwych przyczyn ale z checia poslucham opinii innych.

a co do testow ostrosci to polecam to:
http://www.slrgear.com/reviews/zproducts/nikon18-105f35-56vr/tloader.htm
i wedlug tego testu calkiemmozlwe ze az takie rozmycie wystepuje. poza tym ten obiektyw ma dodatkowo dosyc duza abberacje chromatyczna (w przeciwienstwie np. do nikkora 16-85mm) co moze dodatkowo potegowac efekt nieostrosci w brzegu kadru.

pozdrawiam!

messer
17-05-2010, 22:49
Autorze; Zanim popadniesz w kompletną paranoję -- być może jescze nie jest za późno(?) -- odpuść sobie takie historie jak te testy.
Fotografuj, czytaj książki o kompozycji, ekspozycji, postprocessingu itd., a wtedy sprzęt będzie ostatnią rzeczą jaką będziesz się martwił...

Masz doskonały zestaw, którym można poczynić doskonałe fotografie, jeśli tylko umieć go używać.

grfam
18-05-2010, 00:55
Autorze; Zanim popadniesz w kompletną paranoję -- być może jescze nie jest za późno(?) -- odpuść sobie takie historie jak te testy.
Fotografuj, czytaj książki o kompozycji, ekspozycji, postprocessingu itd., a wtedy sprzęt będzie ostatnią rzeczą jaką będziesz się martwił...

Masz doskonały zestaw, którym można poczynić doskonałe fotografie, jeśli tylko umieć go używać.

rozmycie jest za duze moim zdaniem :-)
a co do wywodu o paranoi to sie pod nim podpisuje... sam jej czasami podlegam ale mimo to dzielnie fotografuje ;-) a w teorie fotografowania tez nie ma co za bardzo sie zaglebiac bo to moze byc zrodlem kolejnej paranoi... ;-)

Fotowentura
18-05-2010, 08:32
moim zdaniem wszystko ok. zdjęcie testowe zrobione z bliska, przez to odlległość obiektywu od środka i od rogów kartki jest stosunkowo różna - wydaje mi się, że na tyle, że może to powodować różnice w ostrości. Spróbuj zrobić taki test na przymkniętej przysłonie i porównaj.

messer
18-05-2010, 12:48
rozmycie jest za duze moim zdaniem :-)

A moim zdaniem, to ten test można o kant... rozbić.

Trzebaby to zrobić bardziej metodycznie. Aparat na statyw, fotografowana płaszczyzna równo ustawiona wzlgędem osi optycznej, różne przysłony itp.

Tylko - tak jak pisałem wcześniej - czy na pewno jest sens to robić?

cybermar
18-05-2010, 22:20
do mokry - mam podobnie. widac te szkla tak maja.serwis twierdzi ze moj egzemplaarz jest OK. przy przeslonie :>10 jest OK. w normalnych fotach tego problemu nie widac.tez widze u Ciebie ze gorzej jest w lewej czesci kadru niz w prawych brzegach

ra-fal
19-05-2010, 11:00
w końcu to słoik niedrogi i z dużą rozpiętością, na dole tak jest; na 24 mm już lepiej, a przy f/5.6 jeszcze lepiej; mam podobnie :smile: następne szkiełko będzie na 100% lepsze w tej dziedzinie

cybermar
09-06-2010, 15:31
bylem potestowac w fotojokerze 2 inne egemplarze - w innych sztukach bylo lepiej niz u mnie ale kazdy mial problem z ostrocia na ROGACH . Nie sadze ze istnieja egzemplarze bez tego problemu. no cóż wkoncu to tylko kit. Najmocniej widac bylo to przy 26mm f4

swider
09-06-2010, 15:46

Podpiszę się. Robić zdjęcia i cieszyć się fotografią -- szkoda życia i nerwów na takie testy.

cybermar
11-06-2010, 12:11
wymienilem swoje szklo na inny egzemplarz - oto efekt http://www.przeklej.pl/plik/d-019-jpg-0017is451agh 28mm F 4 - jest dosyc nieostro przy tej przeslonie ale czy to nie wplyw glebi ostrosci?

Mokry
12-06-2010, 00:20
Ja ten słoik oddałem sfrustrowany, po tym jak zrobiłem zdjęcie kompaktem (canon a620) co prawda foto miało większa winietke ale było ostre na rogach:shock: Spróbuje w przyszłym tygodniu nabyć jakiś inny egzemplarz ale już nie będę tak wybrzydzał. Trochę ostudziliście moje emocje :D Postaram się z tym żyć hehe. Poza tym póki co ten obiektyw jest w przedziale cenowym który chciałbym przeznaczyć na zakup. Tym bardziej że w planach jeszcze 70-300 :P

swider
12-06-2010, 10:14
Ja ten słoik oddałem sfrustrowany, po tym jak zrobiłem zdjęcie kompaktem (canon a620) co prawda foto miało większa winietke ale było ostre na rogach:shock:
A wziąłeś pod uwagę to, że w małpkach GO jest o wiele większa niż w takiej lustrzance z zapiętym 18-105 i ustawioną przesłoną np. 3.5? O różnicach w wielkości matryc nie muszę wspominać, prawda?