Zobacz pełną wersję : Ku wyższemu poziomowi zdjęć na forum
Przeglądam dużą ilość zdjęć na forum i pomyślałem, że należałoby uszczegółowić zasady pokazywania swoich prac, gdyż część użytkowników sieje działalność wywrotową pokazując zdjęcia inne niż wszystkie. Tak być nie może, forum śledzi 40 tysięcy osób i każda powinna móc bezmyślnie czerpać przykład ze zdjęć innych użytkowników. Stworzyłem więc krótki zbiór zasad, oczywiście z możliwością dodania czegoś lub zmian.
-zdjęcie musi się podobać możliwie największej ilości użytkowników.
-nie należy szokować ani pokazywać niczego świeżego, gdyż mogłoby to zmusić użytkowników do myślenia.
-kompozycyjnie należy korzystać wyłącznie ze złotego podziału.
-w przypadku kwadratu możliwe są odstępstwa, nie zalecamy jednak umieszczania owych.
-zdjęcie powinno mieć ramkę lub jej nie mieć, w zależności od nastroju użytkowników.
-z programów do obróbki cyfrowej należy korzystać z umiarem, ale surowe zdjęcia są niedopuszczalne.
-w przypadku skanów z negatywów autor zobowiązany jest do zmasakrowania zdjęcia obróbką.
-krajobrazy powinny mieć lekko zachmurzone niebo, a nawet dramatyczne w przypadku zastosowania ND400.
-akty powinny być na jedno kopyto, konieczne są duże piersi.
-w dziale przyroda niemile widziane są zdjęcia kotów, bo koty mogą wywoływać alergię.
-komentarze do zdjęć innych użytkowników powinny być krótkie i pozytywne.
-najlepsze to "dobre" "podoba mi się" "ciekawe" "w Twoim stylu". można także się podłączyć pod czyjąś wypowiedź,
jeżeli nie ma się własnego zdania.
-komentarze w dziale glamour powinny wypunktowywać wszelkie niedoróbki autora, aby udowodnić, że jest partaczem.
-natomiast w dziale portretowym należy pochwalić urodę modelki, nawet jeżeli jest brzydka jak noc.
-to samo tyczy się zdjęć dzieci w dziale albumowym.
-powyższe wytyczne zostały stworzone, aby zdjęcia forumowiczów były takie same, a przez to najlepsze.
Jeżeli to przeczyta to któryś z szanownych moderatorów to proponowałbym przykleić, aby wszyscy mogli z tego skorzystać.
Przeglądam dużą ilość zdjęć na forum i pomyślałem, że należałoby uszczegółowić zasady pokazywania swoich prac,
-nie należy szokować ani pokazywać niczego świeżego, gdyż mogłoby to zmusić użytkowników do myślenia.
-zdjęcie powinno mieć ramkę lub jej nie mieć, w zależności od nastroju użytkowników.
-z programów do obróbki cyfrowej należy korzystać z umiarem, ale surowe zdjęcia są niedopuszczalne.
-w przypadku skanów z negatywów autor zobowiązany jest do zmasakrowania zdjęcia obróbką.
-w dziale przyroda niemile widziane są zdjęcia kotów, bo koty mogą wywoływać alergię.
-najlepsze to "dobre" "podoba mi się" "ciekawe" "w Twoim stylu". można także się podłączyć pod czyjąś wypowiedź,
-komentarze w dziale glamour powinny wypunktowywać wszelkie niedoróbki autora, aby udowodnić, że jest partaczem.
-natomiast w dziale portretowym należy pochwalić urodę modelki, nawet jeżeli jest brzydka jak noc.
-powyższe wytyczne zostały stworzone, aby zdjęcia forumowiczów były takie same, a przez to najlepsze.
Jeżeli to przeczyta to któryś z szanownych moderatorów to proponowałbym przykleić, aby wszyscy mogli z tego skorzystać.
to jakaś podpierdółka czy trollowanie ???
w sumie to trochę racji jest...
jacek.gold
17-05-2010, 18:37
Przeglądam dużą ilość zdjęć na forum i pomyślałem, że należałoby uszczegółowić zasady pokazywania swoich prac, gdyż część użytkowników sieje działalność wywrotową pokazując zdjęcia inne niż wszystkie. Tak być nie może, forum śledzi 40 tysięcy osób i każda powinna móc bezmyślnie czerpać przykład ze zdjęć innych użytkowników. Stworzyłem więc krótki zbiór zasad, oczywiście z możliwością dodania czegoś lub zmian.
-w przypadku kwadratu możliwe są odstępstwa, nie zalecamy jednak umieszczania owych.
-krajobrazy powinny mieć lekko zachmurzone niebo, a nawet dramatyczne w przypadku zastosowania ND400.
to w takim razie załóż sobie forum z takimi zasadami
bredzisz człowieku jak potłuczony i to moje osobiste w tej kwestii zdanie
może się napij ...
a może juz nie pij...
velaskez
17-05-2010, 18:38
Bielik, nie komentują Twoich zdjęć czy jak? Przecież wiadomo, że jak masz 40tys osób to rozrzut w koncepcji i jakości będzie jebitny.
Coś sfrustrowany mi się wydajesz;) Luzik!
Spadłem z krzesła jak to przeczytałem....
Mam nadzieje oczywiście że to jest Joke;)
to jakaś podpierdółka czy trollowanie ???
to w takim razie załóż sobie forum z takimi zasadami
bredzisz człowieku jak potłuczony i to moje osobiste w tej kwestii zdanie
może się napij ...
a może juz nie pij...
Bielik, nie komentują Twoich zdjęć czy jak? Przecież wiadomo, że jak masz 40tys osób to rozrzut w koncepcji i jakości będzie jebitny.
Coś sfrustrowany mi się wydajesz;) Luzik!
A znają pojęcie ironii i sarkazmu?
no co wy???? przecież to genialny, podszyty ironią na maxa tekst i dla mnie niezwykle zachęcający ;)
velaskez
17-05-2010, 18:55
Znacie, choć czasem mi się wydaje, że do tego co kolega opisał tu dążymy. W ten sposób granica ironii się zaciera i w sumie nie mam pojęcia gdzie jest.
tak czy inaczej - trafne spostrzeżenia.
A znają pojęcie ironii i sarkazmu?
no co wy???? przecież to genialny, podszyty ironią na maxa tekst i dla mnie niezwykle zachęcający ;)
Panooowie, jak można tak kawę na ławę?
Autor się napracował a Wy go tak od razu do swojej szuflady, psując koncept reszcie antagonistów :D:mrgreen::D
sarkastycznie, dość trafnie, ale takie pisanie nic nie zmieni, a nawet jeśli to na kilka dni jak Bóg da...
może udałoby się jednak zrobić dział anonimowy, gdzie wrzucasz anonimowo zdjęcie, komentarze również są anonimowe - może wtedy łatwiej byłoby skupić się na pracach, a nie na autorach...?
he he he :) gratuluje, świetnie zebrany zbiór zasad ;)
o kurde aż mi szczena opadła!!! Nie z powodu postu ale kilku odpowiedzi :)
BRAWO to się nazywa niezła podpucha :lol:
anthrax00001
17-05-2010, 22:13
Ja uważam, że autor pisał to bez sarkazmu i ironii
i słusznie, to forum powinno jednak trzymać swój wysoki poziom
zgadzam się, że forum powinno służyć podwyższaniu poziomu fotografii
Ja uważam, że autor pisał to bez sarkazmu i ironii
i słusznie, to forum powinno jednak trzymać swój wysoki poziom
Ty tak serio? Czy może teraz ja nie wyłapuję :D
a to jakaś prowokacja jest? ;)
I pamiętajcie, że robienie zdjęć to nie produkcja parówek.
Hah piękny tekst :twisted:
Sama bym lepiej nie określiła tego co od pewnego czasu obserwuję na portalach i forach fotograficznych :D
Można inaczej jeszcze - róbcie zdjęcia jak chipsy Pringles - wszystkie w jednym wymiarze, kolorze i o jednakowym smaku :cool:
chyba czas zmienić dilera ;- )
hostman22
18-05-2010, 13:42
Jeżeli już do ograniczenia ilościowe i czasowe. Powiedzmy 5 na tydzień.
Ale zasady dobre i dają do myślenia ... :)
Stworzyłem więc krótki zbiór zasad, oczywiście z możliwością dodania czegoś lub zmian.
a ja się pytam co ze sportowymi?? Bo nie wiem czy robię zgodne z zasadami??
;)
sporo w tym racji, choć odpowiedni emotikon na końcu rozjaśniłby co niektórym sens Twojej wypowiedzi :)
[...] odpowiedni emotikon na końcu rozjaśniłby co niektórym sens Twojej wypowiedzi :)
Już wielokrotnie sam, na swojej skórze, przekonałem się, że i pierdylion buziek na końcu wypowiedzi niektórym i tak nic nie pomoże.
wypas ... do podpięcia moim skromnym zdaniem.
czasem jak się ogląda to co się dzieje pod zdjęciami to można dojść do wniosku ze jest na forum kółko wzajemnej hmm ... masturbacji ?
nie to nie to słowo ... o już mam ... adoracji.
Gówno nie gówno ... liczy się albo dupa na zdjęciu albo autor. A cala reszta mało ważna ...
a jeszcze napisz coś źle ... to przecież cie pobiją :)
ps. Bielik ... gratulacje :)
=Marcin=
Leatherface
18-05-2010, 22:17
onia, ale tak jest przecież wszędzie (na każdym portalu fotograficzno społecznościowym) Różnica taka, że tutaj na forum jest mniej animowości i chamstwa za to więcej tej, mimo wszystko, pozytywnej atmosfery i życzliwości.
Bielik, dobra robota :)
no właśnie moim zdaniem jakby było bardziej anonimowo może było by czasem bardziej krytycznie a nie tylko och achowanie :)
=Marcin=
ankasz007
19-05-2010, 15:25
Najlepiej, gdyby można było anonimowo wrzucać zdjęcie, a opinie wyrażać już jawnie :)
Świetny tekst :) Widze ze kolega trochę czasu spędził na tym forum (i pewnie na innych).
"-nie należy szokować ani pokazywać niczego świeżego, gdyż mogłoby to zmusić użytkowników do myślenia" - mam nadzieje ze nikt sie nie obrazi, pojechałeś po bandzie :) ale wszystko to prawdziwe i trafne spostrzeżenia.
Pzdr
czy nikt się nie obraził ? - widząc po niektórych wpisach to chyba jednak..........a może się mylę, pamiętam sam dyskusję na temat tego, że jestem leniwy, niekompetentny i nie idę z duchem czasu bo pokazałem fotki bez obróbki i również stwierdziłem, że pewna obróbka mi się nie podoba, panuje moda (ale często byliśmy poddawani modzie i w dużej części mamy to w genach) jeszcze nie tak dawno jedyną słuszną marką TV było sony, a magnetowidów panasonic, dziś padają pytania "za co kupić sprzęt taki jak wy macie"- jak zrobić taką samą obróbkę (bo akurat ta fotka miała dużo pozytywnych wpisów) ładujemy się w standardy ogólnie akceptowalne, bez prawa szukania i próby poznania czegoś co poza standardy wychodzi, więc widać, że CKMo-podobne fotki są THE BEST, a Saudkowe do bani, dlatego też auta są tak do siebie podobne (bez znaczka nie rozpoznasz), - często klient podchodzi do nas i mówi - takie fotki proszę jak te - bo to co jest modne jest OK - to zaczyna się upodabniać do katalogów dla Japończyków w których jest opisane, gdzie mają stanąć, jak wykadrować aby uzyskać fotkę jak z katalogu, tylko, że osoby które w jakikolwiek sposób próbują coś stworzyć nowego lub odejść od ogólnego szablonu, na forum goszczą baaardzo krótko... "zachęcone" opiniami, że to co robią to jest do bani, bo .....(czytaj tekst autora postu) któremu gratuluję za opis, bo ja mam to na co dzień - i słyszę wciąż - "pamiętaj - aktor na zdjęciu ma być uśmiechnięty
Czy to oznacza ze "fotograficzna przestrzeń" się kurczy? Czy jest tu miejsce dla np. Wolanda?
Przypomniał mi się kawałek Raz Dwa Trzy: " . . . gdy ludzkość jest głupia lecz mila to człowiek zamienia się w rzecz . . ."
http://www.youtube.com/watch?v=VuWbTEjk03Q
bogdi64 -- fatalnie się czyta to co napisałeś. Zero stylistyki, przemyślanego użycia znaków przystankowych -- nie używasz kropek i wielkich liter... Zrób to dla innych i staraj się pisać porządniej.
[...] pamiętam sam dyskusję na temat tego, że jestem leniwy, niekompetentny i nie idę z duchem czasu bo pokazałem fotki bez obróbki
Zrozum proszę, że post-processing jest integralną częścią fotografii. Tak jak dawniej siedziało się w ciemniach, tak teraz siedzisz przed komputerem -- nic się nie zmieniło w tym względzie oprócz narzędzi (i chwała... bo teraz jest o niebo łatwiej).
[...]ładujemy się w standardy ogólnie akceptowalne, bez prawa szukania i próby poznania czegoś co poza standardy wychodzi, więc widać, że CKMo-podobne fotki są THE BEST, a Saudkowe do bani [...]
Pokaż mi palcem osobę na forum -- tylko nie jakiegoś łosia czy fotoziutka, a świadomego fotografa... może być zawodowy, może być i amator -- która twierdzi, że akty Saudka są do bani.
bogdi64 -- fatalnie się czyta to co napisałeś. Zero stylistyki, przemyślanego użycia znaków przystankowych -- nie używasz kropek i wielkich liter... Zrób to dla innych i staraj się pisać porządniej.
Zrozum proszę, że post-processing jest integralną częścią fotografii. Tak jak dawniej siedziało się w ciemniach, tak teraz siedzisz przed komputerem -- nic się nie zmieniło w tym względzie oprócz narzędzi (i chwała... bo teraz jest o niebo łatwiej).
Pokaż mi palcem osobę na forum -- tylko nie jakiegoś łosia czy fotoziutka, a świadomego fotografa... może być zawodowy, może być i amator -- która twierdzi, że akty Saudka są do bani.
---- co do pisowni musisz mi wybaczyć - jestem dosortografem i gdyby nie było tu "analizy błędu" przypuszczam, że nie wiele osób było by w stanie odczytać to co napisałem
---- post-procesing, jak to określiłeś, zawsze był i zgadzam się z tobą, chodzi mi o przekonanie, że zdjęcie nieobrobione (wygładzanie cery, usuwanie zmarszczki, włosa itp) takie zdjęcie jest tu "niedopuszczalne" wystarczy poczytać uwagi pod fotką, a to już jest pełna ingerencja, nie twierdzę, że nie należy tego robić, jeśli ktoś chce to proszę bardzo, ale nie należy krytykować osób które tego nie robią, wybacz, ale mam dość wybielonych oczu, z maksymalnie podbitą barwą tęczówek, wypraną skórą itp. - często aktorzy przynoszą na swoje zdjęcia w gazetach robiąc konkurs pod tytułem - ZNAJDŹ MNIE - i rzadko to się udaje, to jest to czego nie lubię
---- masz rację z Saudkiem - bo jego sztuka jest tak charakterystyczna i on jest taką znaną osobą, że trudno było by coś przemycić (również prawa autorskie), ale odbiór i seria podpisów była by równa, gdyby oczywiście znaleźć coś czego nie można zidentyfikować (były już takie eksperymenty na innych forach, że fotki były maksi gniotem do momentu podpisu autora)
---- co do pisowni musisz mi wybaczyć - jestem dosortografem i gdyby nie było tu "analizy błędu" przypuszczam, że nie wiele osób było by w stanie odczytać to co napisałem
Ale ja nic na temat byków (w sensie błędów ortograficznych) nie pisałem. Chodzi mi tylko o używanie z głową przecinków, kropek, myślników, wielokropków i innych takich dziabągów... ale to mniejsza o to, wątek traktuje o czym innym :)
post-procesing, jak to określiłeś, zawsze był i zgadzam się z tobą, chodzi mi o przekonanie, że zdjęcie nieobrobione (wygładzanie cery, usuwanie zmarszczki, włosa itp) takie zdjęcie jest tu "niedopuszczalne" wystarczy poczytać uwagi pod fotką, a to już jest pełna ingerencja, nie twierdzę, że nie należy tego robić, jeśli ktoś chce to proszę bardzo, ale nie należy krytykować osób które tego nie robią wybacz, ale mam dość wybielonych oczu, z maksymalnie podbitą barwą tęczówek, wypraną skórą itp. [...]
Widzisz... to też zależy do jakiego działu wrzucasz zdjęcia. Jeśli pakujesz się do glamour i pokażesz fotografię na której pannica wygląda tak, a nie inaczej -- potargane włosy, podkrążone oczy, spieczone usta, itp., itd. -- musisz się liczyć z tym, że oberwiesz. Wiadomo... znajdą się oszołomy, gdzie jak pokażesz np. jakiś reportaż będą się ciskać, że kobitki na zdjęciach nie mają wygłaskanej cery i lazurowo-niebieskich ślepiów... ale takich matołków możesz śmiało ignorować i nie przejmować się ich komentarzami.
Fotografia to sztuka arcy subiektywna... każdy autor pokazuje swoje prace... przedstawia je na swój sposób. Jeśli obróbka jest przemyślana, uwypukla pewne szczegóły fotografii, jest wizją zrealizowaną przez świadomego fotografa -- ok. Natomiast jeżeli jest... o taka se, bezmyślna... żeby tylko było maźnięte zdjęcie w szopie -- to widać... i razi na odległość -- zgoda.
Ale jest druga strona medalu. Ludzie, którzy uważają, że programy graficzne to zło skończone, a oni, przedstawiając nam zdjęcia prosto z aparatu myślą, że ukazują prawdę objawioną... A co to... aparat ich zdjęć nie przetwarza? A ustawienia w puszce: kontrastu, saturacji... to co? Ch.j? Wkurza mnie niemożebnie taka postawa. Ja wole te rzeczy poprawiać sam, świadomie, wywołując NEF'a, a nie zdawać się na śmiszny soft puszki.
A ja uważam że trochę prawdy w tym jest - np. w dziale Krajobraz istnieje kółko wzajemnej, jak to już ktoś napisał, masturbacji - obojętnie kto z tej grupy nie wrzuciłby najgorszego gniota i tak zostanie przez znajomków obrzucony komplementami...
Podobnie jest w innych działach, czytając post bielika myślę "kurde, gość ma rację"
Ja sie w wiekszosci nie zgadzam. Forum jest po to zeby łaczyć spoleczenstwo powiazane jakas pasja, w tym przypadku to Nikon. Ale równiez forum jest po to zeby pochwalic sie zdjeciem jak jest dobre, albo posluchac komentarzy jesli jest zle i starac sie to poprawic. Jak sama nazwa wskazuje forum = służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach (wg wikipedii).
J Ale równiez forum jest po to zeby pochwalic sie zdjeciem jak jest dobre, albo posluchac komentarzy jesli jest zle i starac sie to poprawic. ... (wg wikipedii).
ale które jest dobre .....? - czy te poprawne technicznie, czy te które są według mojego uznania OK....czy te które wpasowują się w ramy "wspólnej" estetyki - dlatego też.......
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144721
Macie tutaj przykład.
Wrzuciłem to zdjęcie
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139309
i podpisałem, że autorem jest Rankin, i co?
Piszą komentarze nie o zdjęciu, ale do mnie, że to ja coś tam, ja coś tam........
Że monitor źle ustawiony, że przepał na przepale.
Nikt z komentujących nie zadał sobie trudu zobaczenia innych zdjęć Rankina.
I nie chodzi o to, kim on jest, ale, że zrobił więcej zdjęć w tym klimacie.
W takim stylu i są one wszystkie do przyjęcia.
Są to bardzo dobre zdjęcia i tyle.
Bo czy portret, zdjęcia w ogóle muszą być tak czyste technicznie i nie naganne?
Bzdury.
Kreatywność to jest coś, co może odróżnić od masy tych samych pustych zdjęć.
no jak nie wypada już mnie objeżdżać, to teraz wszyscy marudzą, kochani więcej wiary w ludzi.
Fotografia to sztuka arcy subiektywna... każdy autor pokazuje swoje prace... przedstawia je na swój sposób. Jeśli obróbka jest przemyślana, uwypukla pewne szczegóły fotografii, jest wizją zrealizowaną przez świadomego fotografa -- ok. Natomiast jeżeli jest... o taka se, bezmyślna... żeby tylko było maźnięte zdjęcie w szopie -- to widać... i razi na odległość -- zgoda.
Ot co. Każdy użytkownik pokazujący zdjęcia na tym forum powinien os samego początku:
- mieć świadomość, że fotografia to sztuka subiektywna
- wiedzieć, że ile ludzi tyle opinii
- traktować komentarze jako luźne uwagi i nie brać pod uwagę komentarzy w stylu "totalne dno" bo z nich nic nie wynika
- mieć świadomość "owczego pędu" czyli jeśli pierwszy komentarz pod zdjęciem będzie należał do usera posiadającego pewien autorytet na forum/w danym dziale to 90% następnych komentarzy będzie utrzymana w takim tonie jaki nadał ww użytkownik.
Bielik, Twoje "zasady" są niezwykle trafne i szczęśliwy ten, który korzystając z forum potrafi ze spokojną głową z nich NIE korzystać :)
- mieć świadomość "owczego pędu" czyli jeśli pierwszy komentarz pod zdjęciem będzie należał do usera posiadającego pewien autorytet na forum/w danym dziale to 90% następnych komentarzy będzie utrzymana w takim tonie jaki nadał ww użytkownik.
Niestety, tak się dzieje, ale zauważyłem jednak poprawę w tym względzie. Widzę, że coraz częściej osoby mające inne zdanie niż wyżej wspomniany "guru", wdają się z nim w polemikę -- to się chwali :)
ja np. jestem tego przykładem. Staram się mieć własne, obiektywne zdanie w ocenie prac innych
nie zaczynaj znowu.... proszę....
:lol:
umieram ze smiechu...