PDA

Zobacz pełną wersję : Royalty Free - czyli banki zdjęć, dochód oraz podatek

Borowa
17-05-2010, 14:36
Hey

Mam małego zgryza

Od 2007 roku wrzucam zdjęcia na różne Stock'i i od początku uzbierała się kwota powyżej 2100$ czyli ponad 6100zł (na dzień zapłaty przez PayPal)

Czy ktoś z was ma sposób jak rozgryźć podatek od dochodu - tym bardziej że jest to wpływ kasy na konto a nie do rączki... ;)

UBoot
17-05-2010, 18:25
musisz zrobić korekty PIT za kolejne lata ... i tyle ...
ale mówimy o takiej kwocie, że czas poświęcony na naszą rozmowę na tym forum już kosztował więcej, niż wartość twojego problemu ...

freefly
17-05-2010, 18:48
musisz zrobić korekty PIT za kolejne lata ... i tyle ...
ale mówimy o takiej kwocie, że czas poświęcony na naszą rozmowę na tym forum już kosztował więcej, niż wartość twojego problemu ...

Korekta PIT za poprzednie lata, to są odsetki do zapłacenia od podatku. A to będzie na dzień dzisiejszy od tej kwoty ok. 2,5 tyś PLN.
US policzy odsetki, nie za roczne okresy rozliczenia podatku, czyli 2007-2008, 2008-2009 itd., a na dzień ujawnienia dochodu.

drhardware
17-05-2010, 19:24
no tylko jak to zrejestrować w US? paypal PIT'a nie wystawi. Pytam z ciekawości, bo sam tez chiałbym się trochę powystawiać, a powstrzymuje mnie włalsnie wizja wezwania z US.

freefly
17-05-2010, 19:37
no tylko jak to zrejestrować w US? paypal PIT'a nie wystawi.

Umowa ze stockiem i PIT-cie -dochody z innych źródeł. Dokładnie tak samo jak przy rozliczaniu się z umów zleceń i o dzieło pomiędzy osobami fizycznymi nie prowadzącymi działalności gospodarczej. Czyli w rozliczeniu rocznym do końca kwietnia.

andrstac
17-05-2010, 19:41
A jeszcze dochodzi wątpliwa interpretacja co niektórych Izb Skarbowych, jakoby czerpanie zysków (nawet okazjonalne) ze sprzedaży zdjęć na stockach spełnia przesłanki prowadzenia DG. Ja to bym się nawet Urzedowi nie przyznawał...

freefly
17-05-2010, 19:47
A jeszcze dochodzi wątpliwa interpretacja co niektórych Izb Skarbowych, jakoby czerpanie zysków (nawet okazjonalne) ze sprzedaży zdjęć na stockach spełnia przesłanki prowadzenia DG. Ja to bym się nawet Urzedowi nie przyznawał...

Nie okazjonalne, ale regularna sprzedaż. I nie chodzi tu o wstawianie zdjęć. Ktoś może wstawić jedno zdjęcie na stocka, a sprzedaż będzie codziennie, to zgodnie z obowiązującymi przepisami, to DG.
Nie tylko to sprzedaży zdjęć dotyczy, ale sprzedaży czegokolwiek lub usług.

MarcinPoland
18-11-2010, 02:32
...

podstawowa sprawa

zdjec nie sprzedajesz tylko zdjecia sprzedaje stock, i to on prowadzi dzialnosc w sposob zorganizowany i ciagly

ty masz z nim tylko umowe, pozwalasz im sprzedawac, uzywac twoich zdjec i dostajesz kase w fomie prowizji od sprzedazy

jak firma sprzeda twoja fotke to nie znaczy ze ty sprzedales!
ty przekazujesz prawa stockowi do sprzedawania ich i zarabiania na nich
a jaka kase za to dostajesz to juz jest osobna sprawa i umowa jaka pewnie wyklikales zapisujac sie do danego stocka

sa to dochody wynikajace z umowy jaka wyklikales

nie mozna mowic ze ty sprzedajesz, bo gdybys mial dzialalnosc to nie wystawial bys przeciez faktury czy paragonow tym co kupili, prawda?? bo nie musisz miec nawet dostepu do takich danych kto to kupil

interesuje ci tylko stock i jego dane , bo ty masz z nim umowe, a klienci ktorzy kupili twoje zdjecia maja umowe ze stockiem a ciebie nawet nie znaja

za dochody z umow placi sie pita 36 do 20stego kolejnego miesiaca w ktorym dostales kase wynikajaca z umowy

dochod masz jeden, w momencie gdy firma przeleje ci kase na paypala, zadnych zaleglosci nie masz!
ten dzien jest wazny, bo z tego dnia przeliczasz po kursie nbp kwote na zlotowki
odejmujesz 20% kosztow uzyskania przychodow

jak masz kilka firm stockowych ktore zaplaca ci w danym miesiacu to sumujesz to i bierzesz odpowiednie kursy walutowe z tych dni

i placisz zaliczke do 20stego nastepnego miesiaca jako pit-36 z tytulem np
zaliczka na podatek dochodowy, dochody z zagranicy

potem w rocznym to uwzgledniasz

wazne jest kiedy kasa wplywa juz na paypala a nie na konto w polsce

pamietajcie, wy nie sprzedajecie zdjec! sprzedaje je stock! a wasza kasa to tylko prowizja od zysku stocka

andrstac
18-11-2010, 12:28
podstawowa sprawa

zdjec nie sprzedajesz tylko zdjecia sprzedaje stock, i to on prowadzi dzialnosc w sposob zorganizowany i ciagly

ty masz z nim tylko umowe, pozwalasz im sprzedawac, uzywac twoich zdjec i dostajesz kase w fomie prowizji od sprzedazy

jak firma sprzeda twoja fotke to nie znaczy ze ty sprzedales!
ty przekazujesz prawa stockowi do sprzedawania ich i zarabiania na nich
a jaka kase za to dostajesz to juz jest osobna sprawa i umowa jaka pewnie wyklikales zapisujac sie do danego stocka

sa to dochody wynikajace z umowy jaka wyklikales

nie mozna mowic ze ty sprzedajesz, bo gdybys mial dzialalnosc to nie wystawial bys przeciez faktury czy paragonow tym co kupili, prawda?? bo nie musisz miec nawet dostepu do takich danych kto to kupil

interesuje ci tylko stock i jego dane , bo ty masz z nim umowe, a klienci ktorzy kupili twoje zdjecia maja umowe ze stockiem a ciebie nawet nie znaja

za dochody z umow placi sie pita 36 do 20stego kolejnego miesiaca w ktorym dostales kase wynikajaca z umowy

dochod masz jeden, w momencie gdy firma przeleje ci kase na paypala, zadnych zaleglosci nie masz!
ten dzien jest wazny, bo z tego dnia przeliczasz po kursie nbp kwote na zlotowki
odejmujesz 20% kosztow uzyskania przychodow

jak masz kilka firm stockowych ktore zaplaca ci w danym miesiacu to sumujesz to i bierzesz odpowiednie kursy walutowe z tych dni

i placisz zaliczke do 20stego nastepnego miesiaca jako pit-36 z tytulem np
zaliczka na podatek dochodowy, dochody z zagranicy

potem w rocznym to uwzgledniasz

wazne jest kiedy kasa wplywa juz na paypala a nie na konto w polsce

pamietajcie, wy nie sprzedajecie zdjec! sprzedaje je stock! a wasza kasa to tylko prowizja od zysku stocka

A dasz gwarancję na piśmie, że w przypadku odmiennej interpretacji Izby skarbowej, pokryjesz koszty niewłaściwej interpretacji?
...

Pershing
18-11-2010, 13:05
Na stockach sprzedaję od 2007 roku. Nie prowadzę działalności gospodarczej (jeszcze) pracuję na etacie(już nieługo) Od początku rozliczam pieniądze ze stocków w ten sam sposób tj. podałem własną interpretację do miejscowego US oni uznali, że jest ok mam to na piśmie i jestem kryty. A wygląda to tak:
Działaności rejestrować nie trzeba gdyż traktujemy to jako hobby a nie sprzedaż ciągłą zorganizowaną(tu oczywiście mozna polemizować w zależności od wysokości dochodu ale generalnie US-y same nie dokońca wiedzą jak ten temat ugryźć). Rozliczam się raz w roku w kwietniu na standardowym PIT-ie od osób fizycznych dopisując dochód ze stocków w pozycji "inny dochód", przy czym można również w pozycji dochód z praw autorskich i tu mozna odpisać 50% kosztów przychodu, ale ja uznałem, że dopóki nie prowadzę DG daruję sobie takie odpisy. przez trzy lata tak odprowadzam podatek i mój US to akceptuje bez problemów. Przed 2008 rokiem był jeszcze PIT 51 który się składało do 20-go kazdego miesiaca z zaliczką ale już ten przepis nie obowiązuje. W przypadku prowadzenia DG to wiadomo sprawa prosta.
Co do kursów $ dat przelewu itp. to ja w dniu wpływu na Paypal $ z danej agencji przeliczam kwotę po kursie dnia robię wydruk i do segregatora. na koniec roku zliczam wszystkie wydruczki i wychodzi kwota którą wpisuję na PIT.

olciab
27-11-2013, 20:12
Pershing, a jak rozliczasz się ze stockiem nie prowadząc DG? Tzn. jaki dokument im wystawiasz, na podstawie którego oni Tobie przelewają kasę?
Właśnie ktoś kupił moje pierwsze zdjęcie i stock chce abym wystawiła im fakturę, a jak mam to zrobić nie prowadząc DG? :/

credka
29-11-2013, 14:05
Właśnie ktoś kupił moje pierwsze zdjęcie i stock chce abym wystawiła im fakturę, a jak mam to zrobić nie prowadząc DG? :/

Który stock oczekuje faktury? :o

Jacek_Z
08-12-2013, 22:28
...podstawowa sprawa

jak firma sprzeda twoja fotke to nie znaczy ze ty sprzedales!Owszem, zdjęcia sprzedaje stock, ale fotograf sprzedaje je stockowi. I zapewne robi się to ciagle, co 2 tygodnie, miesiąc wrzucając na stock kolejne kilkadziesiąt zdjęć. Więc jest to działalność ciągła, US powie, że ma się mieć działalność. Tylko .. w jakim kraju jest zarejestrowany ten stock? Tu widze problemy, bo będziemy wystawiali fakturę na firmę z Kanady dajmy na to? Co z rozliczeniem VAT? Czy stock w ogóle chce fakturę VAT?